• Announcements

    • 2 Peraturan Asas : Gunakan Tag & Template / NO inDirect Bump

      ---------------- -------------------------------------------------------------- ------------------------------------- Ahli yang tidak mematuhi syarat asas akan dinaikan warn level tanpa notis dan thread anda akan dikunci. Segala PM yang tidak berkaitan tidak akan dilayan sekiranya jelas anda melanggar peraturan. BERKUATKUASA ! ----------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- * no tag, no template = immediately warn ! * kelonggaran untuk tidak menggunakan template untuk tag² [wtb] , [nb] & [wtf] untuk membaca peraturan lain untuk melihat contoh template
    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
    • Tatacara Posting Ruangan Aksesori

      Assalamualaikum / Salam sejahtera Posting dalam ruangan aksesori yang harus di ikuti :

      1) Sebarang fakta dan review hendaklah disertakan dengan link asal

      2) Elakkkan posting :

      - smiley semata-mata- 'berapa harga dia?'- 'kat mana ko beli?'- 'betul tu, aku sokong...'-' oh camtu ke! mana aku tahu!!!'

      3) No referral link yang tidak berkaitan

      4) Jangan terkeluar dari topik

      5) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM.

      6) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan.

      7) No fanboyism
      ____________________________________________________________
      _______________________________

      .::. Kegagalan mengikut dan mematuhi terma boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::.
      ____________________________________________________________
      _______________________________
    • Perkongsian Akaun Rapidshare adalah ditegah!!!

      Rapidshare term :

      RapidShare keeps the legal right to close an account that are used by several people. It is a violation of terms to share an account.




      ____________________________________________________________
      Sebarang topik perkongsian akaun akan dipadam tanpa notis, pemula topik, user yang memberi username dan password akan diberi warning atau di ban tanpa notis. HARAP MAKLUM
      ____________________________________________________________




      Larangan ini juga boleh melibatkan sebarang hosting file server berbayar yang lain seperti megaupload, uploading, megashare sebagainya.
    • Pengumuman Penting Forum Putera.com 14/02/2010

      Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Kepada ahli-ahli Putera.com yang dikasihi sekalian. Sekiranya anda mempunyai masalah untuk Log-In forum Putera.com, silalah rujuk untuk mendapat maklumat dengan lebih lanjut. Untuk pengetahuan, Database Forum Putera.com telah disatukan dengan Database Putera.forumotion.com. Oleh itu, ahli-ahli lama mungkin mempunyai dua nickname yang sama iaitu satu di putera.com dan satu lagi di putera.forumotion. Perbezaannya ialah dua nickname ini akan dibezakan dengan _1 dihujungnya salah satu daripadanya. Oleh itu, anda harus menghubungi Admin Shanai atau Admin FryShadow dan memberitahu kepada mereka nickname anda di putera.com (beserta email) serta nickname anda di putera.forumotion (beserta email) supaya Admin shanai dapat menyatukan kedua-keduanya. Sekiranya anda tidak pernah mendaftar di forum putera yang lama dan cuma mendaftar di forum putera.forumotion, boleh abaikan announcement ini. Harap Maklum..

Forums

    1. Pengumuman

      Sebarang pengumuman yang ingin disampaikan oleh pihak pentadbiran PUTERA.com

      4233
      posts
    2. Cadangan & Laporan

      Kemukakan sebarang cadangan atau laporkan sebarang ketidakpuasan dan ketidakselesaan anda kepada pihak pengurusan

      9972
      posts
    3. Members Helpdesk

      Forum khas untuk ahli baru yang masih tak pasti arah nak dituju. Tanya soalan yang hanya berkaitan dengan forum dan rangkaian tapak web PUTERA.com sahaja!

      3503
      posts
    1. Windows

      Perbincangan mengenai sistem-sistem operasi Windows dan isu-isu berkaitan dengannya

      55909
      posts
    2. Linux & *nix

      Perbincangan mengenai sistem-sistem operasi berasaskan Unix seperti Linux, FreeBSD, dll serta isu-isu berkaitan

      15636
      posts
    3. Macintosh

      Untuk mereka yang cinta dan setia dengan Apple dan generasinya

      1386
      posts
    4. Sun Solaris

      Perbincangan mengenai Sun Solaris dan Open Solaris.

      43
      posts
    1. Pengaturcaraan

      Perbincangan umum mengenai pengaturcaraan komputer.

      1009
      posts
    2. .NET, VB.net, C#.net, ASP.net

      Perbincangan mengenai pengaturcaraan yang berasaskan .Net dan yang berkaitan

      4763
      posts
    3. 2608
      posts
    4. 1319
      posts
    5. Ruby, Python, Lua, Perl, CGI, Delphi, Pascal

      Other non-mainstream languages

      272
      posts
    6. Pengkalan Data

      Perbincangan mengenai pengkalan data: Access, Crystal Reports, FoxPro, Microsoft SQL, Mysql, Oracle, Sybase, FileMaker, dll

      3673
      posts
    7. Pembangunan Perisian

      Perbincangan berkaitan pembangunan dan kejuruteraan perisian

      3032
      posts
    8. Pembangunan Web

      HTML, XML, ASP, CSS, Javascript, JSP, PHP

      21418
      posts
    9. Pembangunan Permainan

      3D, AI, grafik, antaramuka, skrip

      6747
      posts
    1. Pejabat & Internet

      Perbincangan berkaitan apa-apa perisian kegunaan pejabat atau Internet seperti Word, Excel, PowerPoint, IE, Netscape, Mirc, YM, ICQ, dll.

      17165
      posts
    2. Multimedia

      Perbincangan mengenai audio, video, grafik, animasi dan yang berkaitan.

      15312
      posts
    3. Utiliti & Sekuriti

      Perbincangan mengenai sebarang perisian utiliti, anti-virus, patch dll.

      36540
      posts
    4. Perisian Sumber Terbuka

      (Open SOurce) Perisian, penerangan dan download.

      487
      posts
    1. Sistem

      PC, Notebook, Server, Tablet PC, PocketPC, PDA

      41704
      posts
    2. Komputer mudah alih

      Perbincangan mengenai komputer mudah alih.

      4535
      posts
    3. CPU, Motherboard & Memory

      Perbincangan tentang otak, jantung dan saraf tunjang komputer

      2860
      posts
    4. Unit Pemprosesan Pusat

      Perbincangan mengenai cip pemproses seperti Intel Pentium, Core2Duo, AMD Phenom, X2, X3 dan sebagainya.

      16589
      posts
    5. Papan Induk

      Perbincangan mengenai papan induk seperti p35, x38, p45, 780G, 790GX dan sebagainya.

      10404
      posts
    6. Kad Grafik

      Perbincangan mengenai Kad Graphic seperti Nvidia, ATI dan sebagainya.

      5620
      posts
    7. Storan

      Cakera keras, liut, optik, flash

      16885
      posts
    8. Ingatan Capaian Rawak

      Perbincangan mengenai Ingatan Capaian Rawak seperti Kingston, Kingmax, Crucial dan sebagainya.

      6170
      posts
    9. Aksesori

      Kad grafik, bunyi & rangkaian; modem, speaker, pencetak, pengimbas, kipas, papan kekunci, tetikus, dll.

      32367
      posts
    10. Gajet

      Handphone, MP3 player, Kamera Digital, dll.

      22278
      posts
    1. Rangkaian Komputer

      Perbincangan mengenai rangkaian komputer, hub, swicth, router, IP, DNS, Gateway, ...

      17997
      posts
    2. Internet

      Perbincangan berkenaan rangkaian Internet dan yang berkaitan seperti Streamyx, dial-up, DSL, ISDN, infra-red, blue-tooth dan sebagainya.

      28228
      posts
    3. Wireless

      Perbincangan mengenai rangkaian tanpa wayar: WiMax, WiFi, Bluetooth, 3G, GSM, GPRS, CDMA, GPS, etc..

      11093
      posts
    4. Satellite Broadband

      Forum khas untuk sebarang perbincangan berkaitan dengan teknologi jalur lebar melalui satelit, termasuk pemasangan, trouble-shooting dan isu-isu berkenaan.

      1790
      posts
    1. 2200
      posts
    2. Permainan PC

      Perbincangan mengenai semua permainan platform PC, termasuk cheat, tips, walkthrough, map ...

      47666
      posts
    3. Permainan konsol

      Ruangan khas untuk perbincangan mengenai permainan pada platform konsol: psu, xbox, gamecube dll.

      30484
      posts
    4. Muzik, Movie & Majalah

      Perbincangan mengenai muzik, filem, majalah dan lain-lain elemen hiburan yang berkaitan dengan ICT

      52221
      posts
    1. Bisnes

      Perbincangan mengenai perdagangan dan perniagaan secara elektronik, atau yang melibatkan penggunaan ICT sama ada secara nyata atau on-line. Yang bukan berkaitan bisnes jangan bincang sini!

      29375
      posts
    2. Kerjaya

      Perbincangan mengenai peluang kerjaya seperti tawaran kerja kosong atau mencari pekerja, yang berkaitan dengan bidang ICT. Bukan tempat bincang pasal bisnes!

      16546
      posts
    3. e-income

      Ruang perbincangan untuk mereka yang gemar mencari pendapatan sampingan menerusi Internet.

      32859
      posts
    1. Sumber maklumat

      Perbincangan mengenai laman-laman web yang menjadi sumber rujukan atau maklumat tertentu

      5749
      posts
    2. Teknologi

      Perbincangan umum mengenai apa sahaja teknologi dan penemuan terbaru dunia ICT

      2443
      posts
    3. Pensijilan

      Perbincangan mengenai isu-isu berkaitan Certification dan kursus-kursus dalam bidang ICT

      3191
      posts
    4. Sudut Pelajar

      Perbincangan sesama pelajar tentang maklumat dan tugasan yang berkaitan ICT

      23314
      posts
    1. Jual & Beli

      Anda ada barang untuk dijual? Atau anda mencari sesuatu? Cuba berurusniaga di ruangan ini.

      8674
      posts
    2. Jual & Beli Pukal

      Jika anda ingin berurusan secara pukal, gunalah forum ini untuk berbincang, berpakat dan mengumpul pesanan.

      3226
      posts
    3. 1108
      posts
    1. Sembang

      Bersembang seperti mana orang IT sembang

      61615
      posts
    2. Aktiviti

      Eratkan persahabatan dan teguhkan muafakat, jom beraktiviti

      14582
      posts
    3. Automotif

      Bincang mengenai automotif dan tips berguna

      1468
      posts
    4. Serious Discussion

      Perbincangan serius mengenai apa-apa topik asalkan tidak menyentuh isu-isu sensitif atau menyinggung perasaan orang lain

      33599
      posts
    5. Hobbies & Living

      Sembang & bincang tentang pelbagai perkara yang ringan - hiburan, sukan, hobi, life-style, dan lain-lain.

      29967
      posts
    6. English Corner

      Special Forum to improve English language skills. Anyone can discuss anything but it must in English. Use to improve your vocab & grammar too.
      4337
      posts
    7. Ladies Corner

      Perbincangan antara wanita dengan wanita dan mengenai wanita SAHAJA.

      1414
      posts
    8. Kesihatan

      Perbincangan mengenai permasalahan kesihatan, produk kesihatan yang disyorkan dan sebagainya. (Jual beli tidak dibenarkan)

      2831
      posts
    9. Agama

      Perbincangan mengenai keagamaan

      2430
      posts