Jump to content

umarzuki

Premium Member
  • Content Count

    1482
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

78 Baik

About umarzuki

  • Rank
    Ahli Rajin
  • Birthday 03/26/1986

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Beranang

Contact Methods

  • Yahoo
    umarzuki

Previous Fields

  • Nama lain
    ikki_7

Recent Profile Visitors

11996 profile views
  1. skrg org dh swipe tiktok je
  2. dh lupa. ada nak jv ke?
  3. rupanya Syed Azmi Alhabshi seorang ahli farmasi. Aku ingatkan ulama mana.   http://www.therakyatpost.com/news/2014/09/08/pharmacist-hopes-snip-tail-wagging-dog/   mari kita baca komen Ustaz Kazim mengenai kempen ini:   Salam sejahtera..Kempen Saya Mahu Sentuh Anjing.. Hurmm satu kempen utk mmbuang stigma bg Org Muslim n khususnya org Melayu kononnya.. Siap bwk dalil kisah org masuk syurga krn bg minum kpd anjing lg.Membela anjing utk jg kebun utk jg keselamatan rumah utk mengesan barang jenayah tidaklah dilarang malah harus didlm Islam.Tetapi nak dijadikan sbg binatang peliharaan spt kucing ayam dll tidaklah boleh dipndg ringan krn ianya melibatkan urusan ibadat seharian.Mana boleh saja2 bela, saja2 nak pegang. Sebab apa nak pegang? Isu apa?Nak jdkan anjing sbg apa? Mula2 pegang pastu bela ,pastu masuk dlm rumah pastu? Pastu?Binatang mughalazah ini mcm babi jugalah mugahalazahnya, lepas ni buat la kempen pulak pegang babi dgn melawat ke pasar babi lepas tu melarat ke makan babi pulak.Ini semua ada agenda halus utk meliberal n mempluralkan agama. Tidaklah salah pegang anjing, tp apa sebabnya sampai buat kempen?Nape x buat kempen ke masjid ke? Kempen menerima hudud ke kempen menerima konsep Kalimah Allah yg sebenarnya ke.. Inilah jarum halus yg dicucuk kpd umat Islam agar menjadi fahaman liberal n plural.. Nnt akan ada yg kata knp ustaz bising isu anjing knp x bising isu memegang bukan mahram x bertudung dll, yg itu pun berkali2 dah saya tegur n nasihat tp dlm bab kempen anjing ni, ianya satu gerakan yg cukup halus utk menghalalkan sesuatu yg sudah diharamkan dan dimulakan dgn satu kempen secara kecil2an yg akhirnya akan merubah n menidakkan hukum dan itulah tujuan asalnya.Berhati2lah dgn kempen sebegini, lepas kempen arak mai anjing pulak lepas ni apa pulak?Jgn lepas ni buat kempen babi pulak dgn alasan bahawa babi skrg dah bersih dah diternak dlm aircond dah mengamalkan tahap kebersihan mematuhi piawaian antarabngsa.Halusnya kempen anjing ini namun sayang ada segelintir umat Islam yg tidak cukup halus matahatinya utk meneliti….   fikir-fikirkan.
  4. aku ada terbaca wallpost rakan fb yang atheist mendakwa kononnya orang islam yang menyelar penggunaan bomoh (mendapatkan bantuan makhlus halus) adalah hipokrit sedangkan orang islam sendiri menyembah sesuatu yang tak dapat dilihat.   nampaknya mereka tak habis 'study' lagi pasal islam.   konsep tauhid adalah jawapannya namun anda agak jawapan ini akan diterima?
  5. menarik juga kalau ada appliation kamus free tarik/view kamus/daftar kata dari PRPM DBP ada 2 stage aku nak cuba, tak tau possible ke tak pasal aku bukan programmer, saje nak buat untuk refresh java aku 1- GUI untuk key in carian, papar output dari http://prpm.dbp.gov.my/ basically, bila cari "bola", akan pergi ke http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=bola 2- download daftar kata, semua dictionary dalam PRPM tu untuk offline view (macam impossible) p/s: kalau aku nak google method yang aku nak guna ni, nak guna keyword apa?
  6. salam,   walau lepas set kat setting email untuk follow dan terima notification tiap kali ada orang reply, tapi tetap tak dapat notification. ada sesiapa mengalami masalah yang sama?
  7. kalau guna quick reply kat firefox, ruang komen tak boleh klik. tukar jadi advance pun sama juga. tapi bila pakai chrome, ok je.
  8. Camner nk tau dapat pangkat 1, 2, atau 3 dlm SPM? Walaupun ramai kata skang dh xpakai sistem pangkat tp kt borang IPT ngan SPA tanye gak.
×
×
  • Create New...