Jump to content

umarzuki

Premium Member
  • Content Count

    1487
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

78 Baik

About umarzuki

  • Rank
    Ahli Rajin
  • Birthday 03/26/1986

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Beranang

Contact Methods

  • Yahoo
    umarzuki

Previous Fields

  • Nama lain
    ikki_7

Recent Profile Visitors

13235 profile views
  1. kalau tgk bond yield, suasana covid, possible akan turun lagi.
  2. https://www.youtube.com/watch?v=Qk5O8tkhKnY < try tengok vid review ni
  3. skrg org dh swipe tiktok je
  4. dh lupa. ada nak jv ke?
  5. cukup je run command berikut untuk set rules firewall bagi dns bind9? ufw allow Bind9 ufw status ufw allow OpenSSH ufw enable
  6. apa pendapat korang tentang iflix? RM 10 je sebulan, support HD quality video nampak macam banyak juga tv series dengan movie cuma masalahnya guna silverlight jadi tak boleh stream dari linux (mungkin juga osx pun sama)
  7. aku nak guna kod class kat http://smart-pad.blogspot.com/2006/08/get-all-available-network-interfaces.html macam mana kod php yang aku perlu buat untuk senaraikan ip dari function get_interfaces() ?
  8. untuk linux, apa kaedah paling mudah dan sesuai untuk dapatkan info web server kod php dijalankan seperti: kerneloperating systemuptime
  9. umarzuki

    vulnerability java

    nampaknya java pada windows ada masalah sekuriti yang belum ada penyelesaian buat masa ini. elakkan pasang jre pada server windows terutamanya. http://arstechnica.com/security/2015/07/two-new-flash-exploits-surface-from-hacking-team-combine-with-java-0-day/
  10. siapa pernah configure dan maintain samba server sebagai alternatif active directory? cuba kongsi pros and cons sikit.
  11. code ni tak berjaya output "echo %hostname%" yang sepatutnya bagi nama computer yang kita set masa install windows   QString program = "cmd.exe"; QStringList arguments; arguments << "-v"; QProcess *myProcess = new QProcess(); //myProcess->start(program, arguments); myProcess->start(program); if (myProcess->waitForStarted(1000) == false) qDebug() << "Error starting external program"; else qDebug() << "external program running"; myProcess->waitForReadyRead(100); myProcess->waitForFinished(100); qDebug() << "read output" << myProcess->readAllStandardOutput(); myProcess->write("echo \%HOSTNAME\% \n"); myProcess->closeWriteChannel(); myProcess->waitForBytesWritten(100); myProcess->waitForReadyRead(100); myProcess->waitForFinished(100); qDebug() << "read output" << myProcess->readAllStandardOutput(); output dapat "%HOSTNAME%"   mungkin ada kaitan dengan windows punya environment variable yang boleh dapat dari command SET
×
×
  • Create New...