Jump to content
Sign in to follow this  
riderterunggul

Pasal car seat baby

Recommended Posts

Korang, kan skrg 2020 dah dikuatkuasakan pasal car seat baby. Memang utk safety baby, walaupun diorang akan merengek sebab ada baby yg tak selesa semua. Tapi yg aku tak sukanya, ada yg pi tinggalkan baby dduk kt car seat, sambil diorg pegi isi minyak. Mcm mana pula tu? Apap pendapat korang?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/7/2020 at 5:55 PM, riderterunggul said:

Korang, kan skrg 2020 dah dikuatkuasakan pasal car seat baby. Memang utk safety baby, walaupun diorang akan merengek sebab ada baby yg tak selesa semua. Tapi yg aku tak sukanya, ada yg pi tinggalkan baby dduk kt car seat, sambil diorg pegi isi minyak. Mcm mana pula tu? Apap pendapat korang?

siapa yang tinggal baby dalam kereta tu memang takde otak la

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, gongzaimee said:

siapa yang tinggal baby dalam kereta tu memang takde otak la

iyee tak fikir ke banyak akibat daripada perbuatan tu. anak dah kena culik baru menyesal

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, gongzaimee said:

siapa yang tinggal baby dalam kereta tu memang takde otak la

chill, memang bad idea also.But sometimes most of do like this is single women ..dont know what to tell at alll

but make sure not leave baby or kids alone in car at where r&r or petrol stations ...

but sometimes what are the best way they not to leave kids in car ..bcz most of time i saw in petrol station aunty2 ...ada kids at car and they walk off to pay cash for fuel petrol....

Share this post


Link to post
Share on other sites

betul espcially yg pempuon yg drive pagi2 hantar anak ke sekolah walau wey ada anak kt kerata pun pandu mcmf1 drive ....ada anak kot,drive safe sikit la

Edited by zeilan

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, gongzaimee said:

siapa yang tinggal baby dalam kereta tu memang takde otak la

X bagus juga bawa bayi keluar di petrol station, x baik bagi bayi hidu bau chemical petrol tu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/7/2020 at 5:55 PM, riderterunggul said:

Korang, kan skrg 2020 dah dikuatkuasakan pasal car seat baby. Memang utk safety baby, walaupun diorang akan merengek sebab ada baby yg tak selesa semua. Tapi yg aku tak sukanya, ada yg pi tinggalkan baby dduk kt car seat, sambil diorg pegi isi minyak. Mcm mana pula tu? Apap pendapat korang?

Kalau boleh tolong jangan tinggalkan bayi dalam kereta Masa isi minyak, sebab bahaya lagi2 bayi tu tak berteman.

16 hours ago, gongzaimee said:

siapa yang tinggal baby dalam kereta tu memang takde otak la

Kadang2 mak2 Ni lupa yang dia bawa baby, nak cepat je isi minyak.so sebagai langkah berjaga2, boleh dah ajak sesiapa teman

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, cleaner said:

X bagus juga bawa bayi keluar di petrol station, x baik bagi bayi hidu bau chemical petrol tu...

then elakkan la isi minyak time bawak anak kecik. 

16 hours ago, zeilan said:

betul espcially yg pempuon yg drive pagi2 hantar anak ke sekolah walau wey ada anak kt kerata pun pandu mcm

f1 drive ....ada anak drive lar safe sikit...

dah la drive laju pastu taknak pakai car seat...baik tak payah ada anak if tak pandai jaga

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, ZioMan said:

chill, memang bad idea also.But sometimes most of do like this is single women ..dont know what to tell at alll

but make sure not leave baby or kids alone in car at where r&r or petrol stations ...

but sometimes what are the best way they not to leave kids in car ..bcz most of time i saw in petrol station aunty2 ...ada kids at car and they walk off to pay cash for fuel petrol....

Betul, x sayang anak ke.. Tapi minggu lepas ada tgk petronas launch app setel tu.. So semua mak2 yg bwk anak semua guna app tu je, isi minyak kejap je then gerak, x yah g jalan ke kaunter sana

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/7/2020 at 5:55 PM, riderterunggul said:

Korang, kan skrg 2020 dah dikuatkuasakan pasal car seat baby. Memang utk safety baby, walaupun diorang akan merengek sebab ada baby yg tak selesa semua. Tapi yg aku tak sukanya, ada yg pi tinggalkan baby dduk kt car seat, sambil diorg pegi isi minyak. Mcm mana pula tu? Apap pendapat korang?

Bahaya laa kalau tinggalkan baby mcm tu je.. Eh skrg kan dah ada app  utk isi minyak tu. tak de la tinggal anak sorg--sorg dekat kereta dah.

On 2/11/2020 at 3:05 PM, MissRA said:

Betul, x sayang anak ke.. Tapi minggu lepas ada tgk petronas launch app setel tu.. So semua mak2 yg bwk anak semua guna app tu je, isi minyak kejap je then gerak, x yah g jalan ke kaunter sana

betul tu, mak-mak ke, ayah-ayah ke sila manfaatkan app ni. Please utamakan keselamatan anak-anak okey. App setel  ni sedikit sebanyak aku rasa sangat-sangat boleh bantu kita. So, gunakanlah sebaik mungkin.  

Edited by ring531

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/7/2020 at 5:55 PM, riderterunggul said:

Korang, kan skrg 2020 dah dikuatkuasakan pasal car seat baby. Memang utk safety baby, walaupun diorang akan merengek sebab ada baby yg tak selesa semua. Tapi yg aku tak sukanya, ada yg pi tinggalkan baby dduk kt car seat, sambil diorg pegi isi minyak. Mcm mana pula tu? Apap pendapat korang?

Bagi aku kalau baby tu kau dah taruh dalam car seat okey je.. Nak p isi minyak pon takpe rasanya tinggal sekejap. BUkan lama mana pon.. TAkde la sampai berejam kan.. bukak la sikit cermin tingkap tu.. Takde la lemas baby tu nanti.. Tapikan skrg dh ada app setel kan utk isi minyak ni.. pakai je laa app tu takde risau nak tinggal anak dah dalam kereta.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bagos jugak yaa  app Setel ni..  aku nak track perbelanjaan minyak utk setiap bulan pon senang.. Mesra point pon boleh refer dalam tu.. Takde laa bila nak isi minyak je dok kalut cari kad tu :3:

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/7/2020 at 5:55 PM, riderterunggul said:

Korang, kan skrg 2020 dah dikuatkuasakan pasal car seat baby. Memang utk safety baby, walaupun diorang akan merengek sebab ada baby yg tak selesa semua. Tapi yg aku tak sukanya, ada yg pi tinggalkan baby dduk kt car seat, sambil diorg pegi isi minyak. Mcm mana pula tu? Apap pendapat korang?

Bahaya laa.. better u bawak baby sekali pergi bayar duit minyak.. time nak isi minyak u letak la baby tu balik..

1 hour ago, superman22 said:

Bagos jugak yaa  app Setel ni..  aku nak track perbelanjaan minyak utk setiap bulan pon senang.. Mesra point pon boleh refer dalam tu.. Takde laa bila nak isi minyak je dok kalut cari kad tu :3:

Wow.. bestnya app setel ni.. Kena download nii sebab boleh jimat masa ni. Takde la

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, cherrygoon said:

Bahaya laa.. better u bawak baby sekali pergi bayar duit minyak.. time nak isi minyak u letak la baby tu balik..

Tp kan, ni menyusahkan parents lah, kalau nak bayar kena dukung baby tu, susah nya

On 2/12/2020 at 9:03 PM, ring531 said:

betul tu, mak-mak ke, ayah-ayah ke sila manfaatkan app ni. Please utamakan keselamatan anak-anak okey. App setel  ni sedikit sebanyak aku rasa sangat-sangat boleh bantu kita. So, gunakanlah sebaik mungkin.  

Setel?? buat apa tu, ni mcm boost atau touch n go apps ke?

On 2/11/2020 at 3:00 PM, rajaalami said:

dah la drive laju pastu taknak pakai car seat...baik tak payah ada anak if tak pandai jaga

Baby car seat sgt penting, so saya percaya perodua sbb, mereka dpt the best safety car ever

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, cherrygoon said:

Wow.. bestnya app setel ni.. Kena download nii sebab boleh jimat masa ni. Takde la

Setel utk petrol tu, knp ni bagus, aku bayar dgn touch n go dpt RM 5 cash back

12 hours ago, superman22 said:

Bagos jugak yaa  app Setel ni..  aku nak track perbelanjaan minyak utk setiap bulan pon senang.. Mesra point pon boleh refer dalam tu.. Takde laa bila nak isi minyak je dok kalut cari kad tu :3:

Oh utk mesra ke?? tapi boleh check harga minyak ke tak??

29 minutes ago, Minahh said:

Setel?? buat apa tu, ni mcm boost atau touch n go apps ke?

Tak lah utk minyak apps je 

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, somboi said:

Tak lah utk minyak apps je 

Tp nak mcm mana guna ni?? kalau top up kat apps tu dan nak bayar pergi mana bayar??

24 minutes ago, somboi said:

Setel utk petrol tu, knp ni bagus, aku bayar dgn touch n go dpt RM 5 cash back

Sekarang, kerajaan bai 30 ringgit malaysia, so dpt RM 5 cash back, selalu saya guna apps ni 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, Minahh said:

Tp nak mcm mana guna ni?? kalau top up kat apps tu dan nak bayar pergi mana bayar??

Sekarang, kerajaan bai 30 ringgit malaysia, so dpt RM 5 cash back, selalu saya guna apps ni 

tak u boleh topi by cc ke debit ke or even boleh topup by online juga , 

senang jee...lagi blh dpt points lar bagi setiap transaction ...

ada cash back lar mcm2 ...so cuba guna dulu baru taw kelebihan semua lar kan,

Share this post


Link to post
Share on other sites

bagus lar kan petronas ada apps ni , tapi petrol station lain semua takde app mcm ni lagi kan ?

kalau ada pun bagus lar kan , boleh lar petronas jadi propose kt petrol station lar..sbb aku guna shell so far tak dengar ada app2 semua...

On 2/12/2020 at 4:52 PM, superman22 said:

Bagos jugak yaa  app Setel ni..  aku nak track perbelanjaan minyak utk setiap bulan pon senang.. Mesra point pon boleh refer dalam tu.. Takde laa bila nak isi minyak je dok kalut cari kad tu :3:

tapi aku ni bukan customer petronas ...hmmmm

haizzzz ...shelll takde apps ni lar..haizzz...korang happy lar kan ada app mcm ni dengan cash back lar apa2 lar

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, Mohd Min said:

bagus lar kan petronas ada apps ni , tapi petrol station lain semua takde app mcm ni lagi kan ?

kalau ada pun bagus lar kan , boleh lar petronas jadi propose kt petrol station lar..sbb aku guna shell so far tak dengar ada app2 semua...

tapi aku ni bukan customer petronas ...hmmmm

haizzzz ...shelll takde apps ni lar..haizzz...korang happy lar kan ada app mcm ni dengan cash back lar apa2 lar

so what , you still can download the apps and try to use fuel petrol at petronas what bcz last time me too using shell bonuslink bt need to wait lar so many years earn points all..bt now using this app fuel petrol at petronas also cn get points ...just give a try n use

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, fauzi said:

tak u boleh topi by cc ke debit ke or even boleh topup by online juga , 

senang jee...lagi blh dpt points lar bagi setiap transaction ...

ada cash back lar mcm2 ...so cuba guna dulu baru taw kelebihan semua lar kan,

cashback for new user je. bukan everytime usage. tak best la

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/13/2020 at 10:33 PM, fauzi said:

tak u boleh topi by cc ke debit ke or even boleh topup by online juga , 

senang jee...lagi blh dpt points lar bagi setiap transaction ...

ada cash back lar mcm2 ...so cuba guna dulu baru taw kelebihan semua lar kan,

Oh ya ke tapi, ni nak download kat mana ya??

12 hours ago, rajaalami said:

cashback for new user je. bukan everytime usage. tak best la

Mcm ni tak syok, kalau touch n go selalu ada cash back tau even isi minyak ada murah 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, Minahh said:

Mcm ni tak syok, kalau touch n go selalu ada cash back tau even isi minyak ada murah 

Cash back akan dpt jugak if dah guna 3kali but setel lebih baik since app tu sendiri mudahkan pengguna yang nak isi minyak. If you tak familiar dgn satu kwsn tu, and Tak Tau Kat mana nak isi minyak, if bukak setel dia akan bagitau nearest station Kat mana

17 minutes ago, Minahh said:

Oh ya ke tapi, ni nak download kat mana ya??

In app store Ada so Tak perlu susah2 dah lepas ni

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, lsyi1988 said:

Cash back akan dpt jugak if dah guna 3kali but setel lebih baik since app tu sendiri mudahkan pengguna yang nak isi minyak. If you tak familiar dgn satu kwsn tu, and Tak Tau Kat mana nak isi minyak, if bukak setel dia akan bagitau nearest station Kat mana

Ya ke?? tapi saya first time download dpt enjoy ni cash back kan?? 

21 minutes ago, lsyi1988 said:

In app store Ada so Tak perlu susah2 dah lepas ni

Terima kasih info awak

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/13/2020 at 10:00 AM, cherrygoon said:

Bahaya laa.. better u bawak baby sekali pergi bayar duit minyak.. time nak isi minyak u letak la baby tu balik..

 

Rather than like that, why not just use setel app je? So you Tak perlu turun kereta bawa baby nak g bayar, then nak letak lagi time nak isi minyak. With setel, you boleh terus unlock pump then keluar just untuk isi minyak je. Tak risau dah kan about baby

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, Minahh said:

Mcm ni tak syok, kalau touch n go selalu ada cash back tau even isi minyak ada murah 

Setel ni dpt tukar point ke cash, tapi touch n go tak ada point kan??

16 minutes ago, lsyi1988 said:

Rather than like that, why not just use setel app je? So you Tak perlu turun kereta bawa baby nak g bayar, then nak letak lagi time nak isi minyak. With setel, you boleh terus unlock pump then keluar just untuk isi minyak je. Tak risau dah kan about baby

Best nya, tapi kan kereta mesti nak on kan, sbb baby tak boleh tahan panas nanti mudah sakit kan??

On 2/13/2020 at 11:17 PM, Phonemena said:

so what , you still can download the apps and try to use fuel petrol at petronas what bcz last time me too using shell bonuslink bt need to wait lar so many years earn points all..bt now using this app fuel petrol at petronas also cn get points ...just give a try n use

Tapi dulu aku guna bonuslink, tapi point tu dpt tukar byk barang dan tukar cash voucher juga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...