Jump to content

MissRA

Learning
  • Content Count

    18
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

1 Normal

About MissRA

  • Rank
    Ahli Baru
  1. Even in other countries, using 5G to monitor soil condition for better plantation.. Which is good implementation of 5G there Idk how those telco going to do the 5G.. They're collaborating with each other in order to serve 5G together but in the state of their current 4G, that seems impossible then
  2. Bukan takat tu. Yg aku tau tm nak buat kt langkawi juga. Pastu ada new pasal stand alone 5g. Tm je aku tgk yg buat ni, telco lain x berani lagi ke tew hehehebe https://www.malaymail.com/amp/news/tech-gadgets/2019/12/03/tm-aims-to-be-the-first-5g-standalone-network-in-malaysia/1815425 Yelah tm pun mmg ada infra sendiri. Telco lain tu kejenye tumpang je x paham aku. Pastu overclaim adoiii. Baik buat infra sendiri dpd awal, nak overclaim ikut suka hati la
  3. I also saw an article on tm aim to be the first 5g stand alone in malaysia in this article https://www.google.com/amp/s/www.malaymail.com/amp/news/tech-gadgets/2019/12/03/tm-aims-to-be-the-first-5g-standalone-network-in-malaysia/1815425 it is faster and also efficient. If tm do this but other telco still using the old ones i guess it would be a byebye for them. Hahaha But nowadays those telco also use tm's infra for their so called fibrenation etc, they don't even have their own infra, even technician need to use tm one for any problems, what was that
  4. Bila dah ada stand alone ni nanti lagi laju la dpd guna yg non stand alone. Tak ke bagus tu, lagi laju pastu cost efficient. Tapi telco lain nak jugekkkk guna yg lama, mmg tm je la yg lead nanti sbb lagi maju dgn infra diorang Skrg punya pun guna infra tm, nak buat sendiri punya utk 5g lagi la ambil masa. Sampai ke sudah tak siap2 pula nanti. Baik bagi je tm yg buat, takyah susah2 Yup, tm punya infra ada, servis semua okay, boleh implement 5g dlm mcm2 bidang dulu pas ni. Benefits kt situ mmg bestt
  5. Ni kan? Pasal stand alone yg aku baca www.malaymail.com/amp/news/tech-gadgets/2019/12/03/tm-aims-to-be-the-first-5g-standalone-network-in-malaysia/1815425? Yg peliknya telco lain x de pula terhegeh2 nk buat. Tm je yg nk buat. X ke stand alone ni lagi cepat n jimat cost situ dpd yg bukan stand alone. Acano niehhh cemana nk compete dgn tm kalau telco lain x nk take step ahead. Thats why better kalau tm je buat 5g ni. Ini kalau telco lain buat, infra nk installnya bukan sehari dua. Tm dah ada, biar je la tm buat settle dah kerja
  6. TM are aiming to be Malaysia first 5g stand alone.. I think its umobile collab with Huawei right.. But nevermind, tm still has the best service and isp in Malaysia, no doubt they still stand still since dial up Yup, they already have their own infra, not like other telco nowadays only ride on tm infra but claim it is theirs.. this 5g one if they need to install their own fiber idk how long will it took to be settled
  7. Benda2 camni kita boleh guna 5G je. Kalau nak gune internet skrg, memang lambat ler jawabnya. Mesti annti TM yg lead 5G ni, diorang dah ada infra semua kot, no wonder la diorang boleh nak aim jadi stand alone 5g yg pertama kt Malaysia. Ada telco lain nak buat gitu? Tak hadooo
  8. Bnyak sektor boleh guna 5g ni, bukan takat nak beli barang online je. Kereta tak de driver ke, smart farming ke semua boleh boh. Invention tu makin penting dah, org2 muda mesti idea melimpah ruah n boleh invent nanti Haah. Dah diorang paling lama weh. Dpd dial up dulu dah wujud. Masih kekal sampai skrg. Kalau diorg tak provide fiber, company lain takkan ada home fibre lah fibrenation lah segala bagai betul tak
  9. Itulah. Kang nanti kita juga yg fed up asyik lag je. Tu yg laptop2 skrg ni nak cun mmg kena guna internet laju mcm 5g tu. Mmg kurang sgt lah lag dia nanti nak main game lagi2 yg asyik berdota tu hahaha Yup, even diorang skrg pun dah aim nak jadi yg pertama buat 5g stand alone. Kalau tgk skrg bersepah telco lain dok collab. Ini tm usaha buat sendiri mmg salute lah
  10. Kdg2 teknologi mcm ni lah yg akan bagi kualiti dan kuantiti yg mmg diperlukan dpd hasil tanaman atau ternakan kita. 5g kan boleh guna utk bnyak aplikasi. So tak mustahil lagi utk akan datang. Tambah lagi tm yg hasilkan 5g yg bagus mcm 4g skrg.
  11. Lagipun tm skrg tgh rancak test 5g diorang kt subang dgn langkawi. Boleh la kita harap dlm tahun depan mungkin boleh ada invention mcm ni. Takkan masih nak duduk di takuk lama btol tak hehe Itulah. Telco lain pun kalau nak buat 5g ni kena ada infra atau fiber sendiri. Dah kalau sblm2 ni n skrg masih guna tm punya, akan datang pun masih ke. Tm pun aim nak jadi stand alone 5g yg pertama. N confirm diorang boleh buat sbb cukup keperluan
  12. Dlm cite tu je yg dia ingat dah tekan on rupanya tak tekan pun, tu yg dia main jalan je keluar rembat nenek tu guna roti baguette tu haha. Tapi betul, menarik sangat wey mcm tu, Kalau gaming2 sekarang mcam tu kan best. Haah, kalau ping tinggi wey nak main pubg pun susah. Aku tgk adik aku geram je sebab asal tgh main pubg confirm ping tinggi tak syok main. Dan2 tambah telco yg coverage pun mcm biskut, lagi la naik geram haha
  13. Betul lah tu. Murung wey nak pergi kerja ngadap traffic light mcm ni. Kt rumah aku lagi la ada satu traffic light ni memang bias. Aku tak tahu berapa kali yg jalan arah lain dah hijau, belah aku tak hijau2. Buang masa betul haha Even skarang kt China pun dah nak implement 6G dah, kt sini baru nak 5G haha. Kita harap yg terbaik je untuk 5G ni, harap telco semua boleh bagi yg terbaik la, jgn sekarang ni 4G masih tak stabil, dah sembang 5G oops haha
  14. Menariknya app mcm ni. Tapi memang tak mustahil pun invention mcm ni boleh buat nanti bila dah ada 5g.. 5g pun laju bukan beshe2 mcm skrg ni so kita boleh harap telco2 kt Malaysia ni boleh provide 5g yg okay utk invent benda2 masa depan ni. Itulah, aku pun tak sabar niii. Dpd zaman dial up dulu memang guna tm tak pernah ubah kalau internet rumah. Servis masih sama, n nanti 5g ni mesti tm boleh implement dengan baik punya
  15. MissRA

    telco bagus di KL

    Betul2. Aku bukan nak kata apa tapi skrg telco2 semua hampeh, line teruk lagi2 maxis. Ada haritu masa satu Malaysia x de line langsung baik tepon dgn fiber tu, memang mengamuk la dgn tak ada notis apa tiba2 terus line x der. Sampai skrg kdg2 tak der line, lepas kul 12 malam confirm langsung tak der, tulis je 4g ergh Bukan maxis je, aku rasa telco lain yg so called fiber semua tumpang tm punya juga. Ini diorang collab tapi dua2 tak der infra, nak pasang infra bukannya kejap. 5g nanti ntah ke laut
×
×
  • Create New...