Jump to content
Sign in to follow this  
cherrygoon

barang elektrik teknologi tinggi

Recommended Posts

Hari tu I borak2 dengan kawan I lepas tu dia kata dia skrg guna smart light bulbs dgn plug kt rumah dia.. If kita tak ada kt certain area, lampu akan tutup sendiri, lepas itu kalau barang elektrik tak guna dlm certain period akan off sendiri for safety and eco reason.. Bagus sgt kan.. Yg lain ada jumpa barang2 elektrik mcm ni tak? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/14/2019 at 5:23 PM, cherrygoon said:

Hari tu I borak2 dengan kawan I lepas tu dia kata dia skrg guna smart light bulbs dgn plug kt rumah dia.. If kita tak ada kt certain area, lampu akan tutup sendiri, lepas itu kalau barang elektrik tak guna dlm certain period akan off sendiri for safety and eco reason.. Bagus sgt kan.. Yg lain ada jumpa barang2 elektrik mcm ni tak? 

tu mcm set timer kan? I pun guna juga tapi tak efektif sgt bg I la

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/21/2019 at 9:58 PM, piechop said:

tu mcm set timer kan? I pun guna juga tapi tak efektif sgt bg I la

timer mmg masalah sikit. bila blackout, timer tu sendiri lari.. Kalau nak guna lampu yg smarthome tu connect guna wifi. Janji internet mau kuat..

On 11/22/2019 at 2:04 PM, cjaeyun said:

lampu mcm tu kena ada sensor yg detect bebtul. Ada je yg kta boleh adjust thru phone je just in case malas bangun or terlupa on/off

cm aq gtaw, kalau guna yg smarthome lg elok. Laa ni tgh trend. Cth mcm kita selalu lupa Off kan ekon bila kluar, guna yg smarthome kita boleh monitor dan on/off kan dr jarak jauh which is kalau kat luar pun boleh juge

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, kyann said:

timer mmg masalah sikit. bila blackout, timer tu sendiri lari.. Kalau nak guna lampu yg smarthome tu connect guna wifi. Janji internet mau kuat..

aku pun da x guna timer. aku tukar guna ala2 Iot. Bukan lampu je, ada lg byk aku nak tukau ikut cara Iot. Tp tunggu TM supply 5G kt kawasan perumaha aku la. Dengar2 da buat kat subang tak baper jauh dr kaw aku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, gongzaimee said:

aku pun da x guna timer. aku tukar guna ala2 Iot. Bukan lampu je, ada lg byk aku nak tukau ikut cara Iot. Tp tunggu TM supply 5G kt kawasan perumaha aku la. Dengar2 da buat kat subang tak baper jauh dr kaw aku. 

citer pasal 5G memang ada yang kurang faham kenapa mesti ada 5g sedangkan 4G pun laju da,. Actually apa y TM tgh wat tu semua ad sbb. Bkn nak guna kat phone ja tp byk cabang dia. Kita nmpak tu je. mcm smar home tu slh satu la teknologi yg guna infrastruktur 5G nnti

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, goldring51 said:

citer pasal 5G memang ada yang kurang faham kenapa mesti ada 5g sedangkan 4G pun laju da,. Actually apa y TM tgh wat tu semua ad sbb. Bkn nak guna kat phone ja tp byk cabang dia. Kita nmpak tu je. mcm smar home tu slh satu la teknologi yg guna infrastruktur 5G nnti

ACtually bg I nak guna smarthome ni sb I pikir nk jimat masa.. Balik keje da penat.. kalau boleh semua alatan kat rumah biarlah boleh berinteraksi dgn bdn kita yg penat ni. Paling sedih kalau nk masak nasi tp TERLUPA TEKAN API ATAS.. aduh menangis mcm tu TT_TT
Cepat-cepatlah TM lebarkan jalur 5G kat semua kaw. :(

10 hours ago, gongzaimee said:

aku pun da x guna timer. aku tukar guna ala2 Iot. Bukan lampu je, ada lg byk aku nak tukau ikut cara Iot. Tp tunggu TM supply 5G kt kawasan perumaha aku la. Dengar2 da buat kat subang tak baper jauh dr kaw aku. 

A'ahhh nak sgt ada alatan teknologi mcm tu kat rumah. Selalu tgok china je keluarkan produk canggih2 tapi I tak minat la brg dr sana. kalau skrg guna 4G laju gak tapi akan lag sb ada limit sedangkan 5G tu kapasiti dia lagi besar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

haritu ada pegi HQ satu company ni.. bilik2 diorang memang guna smart bulb ni.. tapi yg lemahnya bila kita dduk static je dlm bilik tu, dia mati sendiri.. mcm motion sensor.. payah juga la kta nak kena lambai2 bagi on balik lampu, mnyusahkan haha

On 11/25/2019 at 4:13 AM, kyann said:

timer mmg masalah sikit. bila blackout, timer tu sendiri lari.. Kalau nak guna lampu yg smarthome tu connect guna wifi. Janji internet mau kuat..

cm aq gtaw, kalau guna yg smarthome lg elok. Laa ni tgh trend. Cth mcm kita selalu lupa Off kan ekon bila kluar, guna yg smarthome kita boleh monitor dan on/off kan dr jarak jauh which is kalau kat luar pun boleh juge

menarik wey camtu.. sesuai la utk org2 pelupa mcm aku.. dgan2 lampu pun aku lupa tutup.. bila balik kerja baru la perasan x tutup lampu, adoiii pembaziran betul la haha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tgk jugak mcm mana sbab kdg2 benda ni membantu. Ada je rumah yg pasal sensor dkt garaj rumah kalau ada org atau kereta lalu depan rumah but it kinds of annoying. Yelah asal org lalu je menyala terang benderang, tpi kdg2 berguna sebab alert kita atau org kt setikar kot ada org cuba pecah masuk ke sbb itu motion or dark sensor kan

On 11/25/2019 at 4:13 AM, kyann said:

timer mmg masalah sikit. bila blackout, timer tu sendiri lari.. Kalau nak guna lampu yg smarthome tu connect guna wifi. Janji internet mau kuat..

cm aq gtaw, kalau guna yg smarthome lg elok. Laa ni tgh trend. Cth mcm kita selalu lupa Off kan ekon bila kluar, guna yg smarthome kita boleh monitor dan on/off kan dr jarak jauh which is kalau kat luar pun boleh juge

Best ni sebab mudahkan hidup org ramai. Nak lagi best, sebelum kita balik kerja, kita on dulu air cond, pastu balik rumah sejuk dah, hati pun sejukkk hahaha. Benda lain pun cun juga kalau buat mcm ni.

On 11/25/2019 at 11:51 AM, goldring51 said:

citer pasal 5G memang ada yang kurang faham kenapa mesti ada 5g sedangkan 4G pun laju da,. Actually apa y TM tgh wat tu semua ad sbb. Bkn nak guna kat phone ja tp byk cabang dia. Kita nmpak tu je. mcm smar home tu slh satu la teknologi yg guna infrastruktur 5G nnti

Betooolllll, sebab en 5G ni org fikir haa laju nak download k drama, movies, dll. Tapi sebenarnya 5G ni lah yg akan bnyak membantu orang dan upgrade teknologi2 skrg. Tm pun skrg okay je servis dia, connection pun stabil je tak da problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/22/2019 at 2:04 PM, cjaeyun said:

lampu mcm tu kena ada sensor yg detect bebtul. Ada je yg kta boleh adjust thru phone je just in case malas bangun or terlupa on/off

haa ni btul sbab aku ada tgk satu poll yg result dia kata benda pertama yg org akan cari bila bangun tidur masa pagi adalah telefon bimbit.. aku ada gak tgk satu invention from dyson, dia control the brightness, warna n benda2 lain guna phone je.. so useful things these days

On 11/25/2019 at 4:13 AM, kyann said:

timer mmg masalah sikit. bila blackout, timer tu sendiri lari.. Kalau nak guna lampu yg smarthome tu connect guna wifi. Janji internet mau kuat..

cm aq gtaw, kalau guna yg smarthome lg elok. Laa ni tgh trend. Cth mcm kita selalu lupa Off kan ekon bila kluar, guna yg smarthome kita boleh monitor dan on/off kan dr jarak jauh which is kalau kat luar pun boleh juge

ada aku tgk iklan, jenama daikin kot.. ayah dia tak jumpa remote control aircond pastu anak dia tolong adjustkan guna tepon je masa anak dia kt office.. senang gila invention skrg, aku amazed haha

On 11/25/2019 at 11:51 AM, goldring51 said:

citer pasal 5G memang ada yang kurang faham kenapa mesti ada 5g sedangkan 4G pun laju da,. Actually apa y TM tgh wat tu semua ad sbb. Bkn nak guna kat phone ja tp byk cabang dia. Kita nmpak tu je. mcm smar home tu slh satu la teknologi yg guna infrastruktur 5G nnti

setuju sbab ni bukan pasai brg letrik je ke, ini pasal 5g akan ubah mcm2 benda atau teknologi yg wujud atau yg akan wujud nanti.. 5g ni laju, ping pun kurang sgt compare to 4g so invention dpd telco2 mcm tm akan bgi impak yg besar kpd manusia zaman skrg

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/25/2019 at 8:43 PM, tuliperfancy said:

ACtually bg I nak guna smarthome ni sb I pikir nk jimat masa.. Balik keje da penat.. kalau boleh semua alatan kat rumah biarlah boleh berinteraksi dgn bdn kita yg penat ni. Paling sedih kalau nk masak nasi tp TERLUPA TEKAN API ATAS.. aduh menangis mcm tu TT_TT
Cepat-cepatlah TM lebarkan jalur 5G kat semua kaw. :(

A'ahhh nak sgt ada alatan teknologi mcm tu kat rumah. Selalu tgok china je keluarkan produk canggih2 tapi I tak minat la brg dr sana. kalau skrg guna 4G laju gak tapi akan lag sb ada limit sedangkan 5G tu kapasiti dia lagi besar.

Hahahaha betul sgt lah tu awk oiiii.. Kita pun penat juga la jadi kdg2 tak tertekan periuk nasi, lauk dah settle dah.. Lemah benor kaki ni bila tgk nasi x masak lagi.. Invention periuk guna smartphone boleh dah ni ada nanti, senang sikit haaa haha

8 hours ago, riderterunggul said:

Betooolllll, sebab en 5G ni org fikir haa laju nak download k drama, movies, dll. Tapi sebenarnya 5G ni lah yg akan bnyak membantu orang dan upgrade teknologi2 skrg. Tm pun skrg okay je servis dia, connection pun stabil je tak da problem.

Dah kalau diorang yg mula2 perkenal internet kt malaysia ni, sejak dial up dulu, mau org letak harapan tinggi sbb servis diorang yg elok sampai la ni.. Jgn risau lah, mesti okay punya 5G nanti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...