Jump to content
Sign in to follow this  
laydeeash129

traffic light alert

Recommended Posts

selalunya kdg2 bila kita lalu jalan yg tak pernah kita lalu, kita tak boleh expect kt mana ada traffic light atau simpang2.. bagus gak kalau ada mcm traffic light alert n akan bgtau traffic light akan ada kt depan nanti dlm berapa meter so tak ada la kita buat jalan sendiri, tak tau mana traffic light segala bagai hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalau camtu bole kurangkan percentage eksiden ni. tpi lagi best kalau ada sensor sape langgar lampu isyarat tu detect no plat dgn tuan dia. sbb ramai je yg langgar kalau dia tahu ada traffic  light pn

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/27/2019 at 5:17 AM, lsyi1988 said:

aku menyampah giler kalau byk traffic light. Nk2 traffic light jnis x function betul... naye je kalau kete eksiden :angry:

aku pun meluat.... mau muram pagi aku kalau lampu isyarat mcm tu!!! dapat lak jenis yg nunggu lama berejam pastu ade lampu tak mnyala.... terbakau aku.. buat la mcm kat melaka, ada lampu isyarat pintar da

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/27/2019 at 2:58 PM, rambo said:

kalau camtu bole kurangkan percentage eksiden ni. tpi lagi best kalau ada sensor sape langgar lampu isyarat tu detect no plat dgn tuan dia. sbb ramai je yg langgar kalau dia tahu ada traffic  light pn

Boleh je kot. Rasanya kite kena ade sensor yg mnghubungkan lampu isyarat dgn kereta kita. Tapi kena pasang infrastruktur komunikasi yg 5G la utk kesan pape halangan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pasang peranti kat kete la babe. Now, org dh sibuk ckp pasal Iot 5G....
Kereta yg smbg ngn 5g ni biasanya dpt kesan dulu maklumat dr bdr yg depa nk p sblm owner kete dpt tgok sndiri. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, myraahmaad said:

Pasang peranti kat kete la babe. Now, org dh sibuk ckp pasal Iot 5G....
Kereta yg smbg ngn 5g ni biasanya dpt kesan dulu maklumat dr bdr yg depa nk p sblm owner kete dpt tgok sndiri. 

yg ni aku setuju kalau guna kat kereta. macam 5g implement kat smart phone laa. kalau takt nk improve traffic light letak technology 5g rasanya still org langgar. hahha. tkkan nak buat traffic light tu bergerak pulak kan. hahha

Share this post


Link to post
Share on other sites

bab sensor ni smua boleh pakai sbnrnya tapi gak 5g tu kira yg dh upgrade tapi kene banyak link dengan syarikat besar laah kalau nak libatkan kereta pulak kan. mcm cth kereta terbang tuuu pn pakai 5g nanti. mesin pmbedahan jarak jauh pn pakai 5g. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/29/2019 at 3:51 PM, myraahmaad said:

Pasang peranti kat kete la babe. Now, org dh sibuk ckp pasal Iot 5G....
Kereta yg smbg ngn 5g ni biasanya dpt kesan dulu maklumat dr bdr yg depa nk p sblm owner kete dpt tgok sndiri. 

internet 4G cukup je kan? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, lsyi1988 said:

internet 4G cukup je kan? 

rasa belom cukup kot. sbb tgok kat technology canggih skrg smua dok pakai 5g. hrtu ada baca yg basikal boleh alert ada a kat dpn. dia kene pakai spek, pastu kuar warning. tu pn dia kata kne 5g pnya. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, rambo said:

yg ni aku setuju kalau guna kat kereta. macam 5g implement kat smart phone laa. kalau takt nk improve traffic light letak technology 5g rasanya still org langgar. hahha. tkkan nak buat traffic light tu bergerak pulak kan. hahha

betul tu. ada je aku baru jmpa mggu lpas baca pasal ni. dia naik basikal tapi dia blh hantar signal kalau ada traffic light atau kereta kat dpn. mcm amaran bahaya style waze tu.haha

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, farid joo said:

betul tu. ada je aku baru jmpa mggu lpas baca pasal ni. dia naik basikal tapi dia blh hantar signal kalau ada traffic light atau kereta kat dpn. mcm amaran bahaya style waze tu.haha

skrg cermin mata pn dh visualize. boleh tgok dpn tu ada apa dlm jarak yg jauh. smua tu teknologi bila smpainya 5g nnti kan

2 hours ago, lsyi1988 said:

internet 4G cukup je kan? 

mcm ni juga dlu bro. dulu kita assume 3g dh ckup. tup tup mai 4g. skrg nk mai 5g pulak. dlu masa 4g org pn tak caya boleh smpai ke idok, hahha

Edited by rambo

Share this post


Link to post
Share on other sites

baru terbaca psal ngra finland yg buat smart road. dia detect mcm mcm. segi cuaca, traffic jem. sama laa dia pakai sensor kat jlan dn knderaan. hebat laa smua 5g dh

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, rambo said:

baru terbaca psal ngra finland yg buat smart road. dia detect mcm mcm. segi cuaca, traffic jem. sama laa dia pakai sensor kat jlan dn knderaan. hebat laa smua 5g dh

betul sgt. negara maju dh capai smua tu. tapi kita sbb kurangnya keberkesanan Internet untuk segalanya (IoT) hingga kini adalah sistem rangkaian yang belum laju untuk mengoperasikannya. pelaksanaan­nya masih kurang berikutan kekangan kelajuan Internet. yelah sekarang dah 4g tapi masih belum mencukupi nak tampung teknologi 5g

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/28/2019 at 8:02 PM, khairul44 said:

aku pun meluat.... mau muram pagi aku kalau lampu isyarat mcm tu!!! dapat lak jenis yg nunggu lama berejam pastu ade lampu tak mnyala.... terbakau aku.. buat la mcm kat melaka, ada lampu isyarat pintar da

Betul lah tu. Murung wey nak pergi kerja ngadap traffic light mcm ni. Kt rumah aku lagi la ada satu traffic light ni memang bias. Aku tak tahu berapa kali yg jalan arah lain dah hijau, belah aku tak hijau2. Buang masa betul haha

On 12/1/2019 at 10:48 AM, rambo said:

skrg cermin mata pn dh visualize. boleh tgok dpn tu ada apa dlm jarak yg jauh. smua tu teknologi bila smpainya 5g nnti kan

mcm ni juga dlu bro. dulu kita assume 3g dh ckup. tup tup mai 4g. skrg nk mai 5g pulak. dlu masa 4g org pn tak caya boleh smpai ke idok, hahha

Even skarang kt China pun dah nak implement 6G dah, kt sini baru nak 5G haha. Kita harap yg terbaik je untuk 5G ni, harap telco semua boleh bagi yg terbaik la, jgn sekarang ni 4G masih tak stabil, dah sembang 5G oops haha

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/29/2019 at 3:51 PM, myraahmaad said:

Pasang peranti kat kete la babe. Now, org dh sibuk ckp pasal Iot 5G....
Kereta yg smbg ngn 5g ni biasanya dpt kesan dulu maklumat dr bdr yg depa nk p sblm owner kete dpt tgok sndiri. 

Logik juga idea awk ni. Invention ni kira mcm sediakan paying sebelum hujan. Better tahu dulu before pergi mana2 kan

1 hour ago, MissRA said:

Even skarang kt China pun dah nak implement 6G dah, kt sini baru nak 5G haha. Kita harap yg terbaik je untuk 5G ni, harap telco semua boleh bagi yg terbaik la, jgn sekarang ni 4G masih tak stabil, dah sembang 5G oops haha

Kalau tanya sye, tm paling kukuh skrg so 5g nanti mesti okay servis diorang. Kalau telco lain bnyak pasang surut dia, asyik down je. Kalau tgk tm servis memang okay, so tak de masalah kot untuk diorang 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...