Jump to content
Sign in to follow this  
puteri888

phone 5g mahal?

Recommended Posts

On 12/6/2019 at 11:10 AM, puteri888 said:

skrg aku tgk makin banyak telefon semua ada 5g support, tapi aku curious kenapa mahal sgt ye harga dia? mcm bukan harga tepon yg biasa2 4g ni..

harga tinggi tu sbb 5G tu connect ultrafast sbb tu mahal cikit ,biasa lar tuu.... mahal pun asal ada connection super fast connection .. Tapi aq dngr dari mmbr skrg semua telco pun tengah implement 5G in trial lar kan ... tapi aq tak sure lar , dngr dari mbr je... klu ada 5G tu syok !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, ZioMan said:

harga tinggi tu sbb 5G tu connect ultrafast sbb tu mahal cikit ,biasa lar tuu.... mahal pun asal ada connection super fast connection .. Tapi aq dngr dari mmbr skrg semua telco pun tengah implement 5G in trial lar kan ... tapi aq tak sure lar , dngr dari mbr je... klu ada 5G tu syok !!!

yes , betul..... skrg krjaan kami tlh memberikan setiap telko di m'sia sambungan 5G ...lagi pon semua telko melaksanakan 5G dalam kemajuan percubaan..so hrap TM boleh bagi better services kt kita....i tengah tunggu juga for 5G :) sbb mmg ultrafast ..yahoo boleh lar tengok video takde sengih2 all...

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, fauzi said:

yes , betul..... skrg krjaan kami tlh memberikan setiap telko di m'sia sambungan 5G ...lagi pon semua telko melaksanakan 5G dalam kemajuan percubaan..so hrap TM boleh bagi better services kt kita....i tengah tunggu juga for 5G :)sbb mmg ultrafast ..yahoo boleh lar tengok video takde sengih2 all...

yes , semalam i ada nmpk artikel psl TM ingin menguju rangkaian 5G di pertama kt malaysia.

Ok je , kt umah i semua guna Telco TM je kan biasa.. services dorg ni ok je...so far takde masalah...so harap lar kalau 5G pengujian percubaan dia org ok then ada 5G tu syok !!!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

mmg menarik la hpone baru2 dgn 5G ni.. tapi satu je.. tolong develop 4g dulu ..kdg2 telco skrg yg besar2 mcm maxis mcm apa je line dia .. lagi nak upgrade 5g cemana tu..

Edited by Mohd Min

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/6/2019 at 11:10 AM, puteri888 said:

skrg aku tgk makin banyak telefon semua ada 5g support, tapi aku curious kenapa mahal sgt ye harga dia? mcm bukan harga tepon yg biasa2 4g ni..

benda baru semua mahalll. telco dekat malaysia ni tak banyak lagi yg offer 5g so takyah tukar phone pun takpe

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/12/2019 at 7:03 AM, zazanoorabd said:

benda baru semua mahalll. telco dekat malaysia ni tak banyak lagi yg offer 5g so takyah tukar phone pun takpe

ehhhhhh.........benda baru tu mahal tu sbb ikut ability line itu lar... U kena taw 5G ni mmg ultra speed ...lagi pon skrg teknologi tengah menjadi lebih advance .kita pon kena up to date n lebih advance ikot teknologi ...Lagi pon skrg tm kan tengah buat trial 5g connection and Gvrt TM Malaysia telah  memberikan setiap telekomunikasi di Malaysia sambungan 5G dan sekarang semua telco melaksanakan 5G dalam kemajuan percubaan..so tak rugi pon tukar ph

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, Rahim123 said:

ehhhhhh.........benda baru tu mahal tu sbb ikut ability line itu lar... U kena taw 5G ni mmg ultra speed ...lagi pon skrg teknologi tengah menjadi lebih advance .kita pon kena up to date n lebih advance ikot teknologi ...Lagi pon skrg tm kan tengah buat trial 5g connection and Gvrt TM Malaysia telah  memberikan setiap telekomunikasi di Malaysia sambungan 5G dan sekarang semua telco melaksanakan 5G dalam kemajuan percubaan..so tak rugi pon tukar ph

tapi kawan aku pakai maxis punya 5g line dia lag je. baik pakai 4g je camtu

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/13/2019 at 7:18 AM, zazanoorabd said:

tapi kawan aku pakai maxis punya 5g line dia lag je. baik pakai 4g je camtu

ikut telco juga ... tapi 5G dah proof kt luar negara mmg speed line speed 3 kali ganda from 4G....may be you boleh cuba lar TM Malaysia punya 5G ... sbb kita kena cuba baru taw yang mana ok ..sbb kena faham kita punya teknologi sgt up to date kita pun kena up to date cuba and baru tahu saja..

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, Rahim123 said:

ikut telco juga ... tapi 5G dah proof kt luar negara mmg speed line speed 3 kali ganda from 4G....may be you boleh cuba lar TM Malaysia punya 5G ... sbb kita kena cuba baru taw yang mana ok ..sbb kena faham kita punya teknologi sgt up to date kita pun kena up to date cuba and baru tahu saja..

betul , dekat china dah semua guna 5G memang dorg sgt uptodate lagi pon teknologi canggih ..

uols kena taw 5G ni ada byk kebaikan as well... even lagi sistem yg canggih taw..lagi pon bila aq baca dio orang punya news tu dorg gitaw TM 5G teknologi ini boleh guna dlm kes2 macam penyelesaian lampu isyarat pintar , sistem meter air pintar,bagus juga lar kan ... lagi pon TM 5G ini dorang mampu menyampaikan 5G kepada pengguna dan mampu menyediakan infrastruktur kepada penyedia perkhidmatan lain.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Rahim123 said:

ikut telco juga ... tapi 5G dah proof kt luar negara mmg speed line speed 3 kali ganda from 4G....may be you boleh cuba lar TM Malaysia punya 5G ... sbb kita kena cuba baru taw yang mana ok ..sbb kena faham kita punya teknologi sgt up to date kita pun kena up to date cuba and baru tahu saja..

tm coverage luas kan so takde hal la kot. kalau aku nak try pun memang aku trust tm je

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/11/2019 at 9:03 PM, zeilan said:

yes , semalam i ada nmpk artikel psl TM ingin menguju rangkaian 5G di pertama kt malaysia.

Ok je , kt umah i semua guna Telco TM je kan biasa.. services dorg ni ok je...so far takde masalah...so harap lar kalau 5G pengujian percubaan dia org ok then ada 5G tu syok !!!

 

 

tak sabar nak tunggu dorang announce for trial . memang i jadi orang first register

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/12/2019 at 1:40 PM, Mohd Min said:

mmg menarik la hpone baru2 dgn 5G ni.. tapi satu je.. tolong develop 4g dulu ..kdg2 telco skrg yg besar2 mcm maxis mcm apa je line dia .. lagi nak upgrade 5g cemana tu..

betul tu, 4g pun still coverage tak kuat ini kan pulak nak buat 5g

Edited by zazanoorabd

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/24/2019 at 10:03 AM, gigabyte said:

dah ada ke HP yg support 5G dalam malaysia ni.

As far as I know, the key smartphone maker to support 5G are Huawei and Honor with its existing Balong 5000 modem and Kirin 990 5G SoC...

Share this post


Link to post
Share on other sites

5G tu jauh perbezaan dgn 4G, jadi x hairan lah harganya jauh berbeza juga, tapi berbaloi beli handphone yg ada 5G support sbb itu teknologi pd masa depan...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/31/2019 at 8:01 PM, zazanoorabd said:

betul tu, 4g pun still coverage tak kuat ini kan pulak nak buat 5g

Maxis mmg la, aku x tahu bila la nak elok line diorang tu. Makin menjadi2 la down nya. Sape je x fed up kalau asyik masalah je. 

17 hours ago, zazanoorabd said:

apa beza 5g dengan 4g? mana better??

5g la better lagi, lagi laju, lag pun sikit, main game mmg syok la. Nak stream video pun laju je. Tapi tgk gak ah telco mana. Dah kalau maxis juga, agak2 bercucu dah nanti baru siap install kot. Ini lagi nak collab dgn celcom. Tm tu dah ada semua, apa susah.

Edited by riderterunggul

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, zazanoorabd said:

apa beza 5g dengan 4g? mana better??

Setahu sy, 4G adalah non standalone network, telco yg tdk ada fiber sendiri perlu masa panjang utk pasangnya...manakala 5G adalah standalone network, hanya TM yg buat ia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

4G made mobile internet speeds uo to 5oo times faster than 3G allowed support for HD TV on mobile dengan high quality video call and mobile browsing..Lepas tu sekarang 5G ini kalau nak simple said is widely believed to smarter , fast and efficient than 4G

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/14/2019 at 11:09 PM, zazanoorabd said:

tm coverage luas kan so takde hal la kot. kalau aku nak try pun memang aku trust tm je

eh takde prblm lar , sbb aku ni dah guna lama juga TM line ...

office , rumah pakai TM je , ok ...line dia orang memang stable

Edited by fauzi

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, zazanoorabd said:

apa beza 5g dengan 4g? mana better??

Tentulah 5G yg lebih baik... Kelajuan 5G ialah berkali ganda lebih pantas berbanding dgn 4G, bayangkan benda bbrp GB dpt habis download dlm masa seminit, itulah kebolehan 5G dan byk lagi kebaikannya.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, cleaner said:

Tentulah 5G yg lebih baik... Kelajuan 5G ialah berkali ganda lebih pantas berbanding dgn 4G, bayangkan benda bbrp GB dpt habis download dlm masa seminit, itulah kebolehan 5G dan byk lagi kebaikannya.

Hairan lah apa lagi kebaikan lain 5G ni selain kepantasan Internet? Ia blh jimat kos tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/2/2020 at 10:53 PM, cleaner said:

Tentulah 5G yg lebih baik... Kelajuan 5G ialah berkali ganda lebih pantas berbanding dgn 4G, bayangkan benda bbrp GB dpt habis download dlm masa seminit, itulah kebolehan 5G dan byk lagi kebaikannya.

bestnya 5g ni harap tak lag lag lagi lah kalau malaysia dah ada 5g

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, Belle Belinda said:

Hairan lah apa lagi kebaikan lain 5G ni selain kepantasan Internet? Ia blh jimat kos tak?

tm 5g standalone ni bukan shj pantas, ia juga baik dr segi keberkesanan dan keefektifan kos...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/2/2020 at 10:01 PM, fauzi said:

eh takde prblm lar , sbb aku ni dah guna lama juga TM line ...

office , rumah pakai TM je , ok ...line dia orang memang stable

Tak sabar mmg nak cuba 5G !!

Lagi Tm nak stand alone buat 5G, the first TM 5G akan launch dan kita dpt guna line yg cpt tau

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...