Jump to content
Sign in to follow this  
lalalaraa

rawatan dalam talian antara dua negara

Recommended Posts

kdg2 kt dlm satu2 negara takde pakar atau alatan yg boleh rawat certain2 penyakit.  kalau bernasib baik ada doc utk rawat kt negara sendiri, syukur.. tapi kalau negara lain, nak kira kos ke sana lagi, tambah lagi negara yg tinggi matawang dia. so, tak mustahil kan nanti boleh buat surgery lain2 negara. kepakaran doctor lain2 kan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/7/2019 at 11:17 AM, lalalaraa said:

kdg2 kt dlm satu2 negara takde pakar atau alatan yg boleh rawat certain2 penyakit.  kalau bernasib baik ada doc utk rawat kt negara sendiri, syukur.. tapi kalau negara lain, nak kira kos ke sana lagi, tambah lagi negara yg tinggi matawang dia. so, tak mustahil kan nanti boleh buat surgery lain2 negara. kepakaran doctor lain2 kan.

sekarang teknologi dah semakin maju...pembedahan robotik dah ada utk bantu doktor semasa buat pembedahan...

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, dazuiba said:

sekarang teknologi dah semakin maju...pembedahan robotik dah ada utk bantu doktor semasa buat pembedahan...

apa2 pun blh buat janji ada teknologi yg canggih dan rangkaian internet yg stabil...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/12/2019 at 12:36 PM, matahary said:

apa2 pun blh buat janji ada teknologi yg canggih dan rangkaian internet yg stabil...

haha, setuju ni. Era digital ni memerlukan rangkaian akses 5G yg lbh pantas dan stabil utk memudahkan dan melancarkan kehidupan seharian kita org.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/13/2019 at 1:53 PM, dazuiba said:

haha, setuju ni. Era digital ni memerlukan rangkaian akses 5G yg lbh pantas dan stabil utk memudahkan dan melancarkan kehidupan seharian kita org.

 rangkaian akses 5G ni rangkaian internet yg baru introduce by Telekom Malaysia ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, matahary said:

 rangkaian akses 5G ni rangkaian internet yg baru introduce by Telekom Malaysia ke?

rangkaian akses 5G ni dah diperkenalkan pd bulan Mac 2019.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, lucky123 said:

rangkaian akses 5G ni dah diperkenalkan pd bulan Mac 2019.

ya betul...aq dah try pki rangkaian internet 5G ni...ia mampu bagi kapasiti sehingga 500 Mbps,  2X  daripada rangkaian internet 4G...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/11/2019 at 8:33 PM, dazuiba said:

sekarang teknologi dah semakin maju...pembedahan robotik dah ada utk bantu doktor semasa buat pembedahan...

Pembedahan robotik ni mmg bagus, sbb bukan semua doktor mempunyai kepakaran buat pembedahan walaupun mrk ada pengetahuan dlm bidang tersebut, teknologi ni dpt membantu mrk dgn kemahiran yg lebih tepat berbanding manusia.

On 11/12/2019 at 12:36 PM, matahary said:

apa2 pun blh buat janji ada teknologi yg canggih dan rangkaian internet yg stabil...

Internet stabil tu sudah jadi keperluan seharian hidup kita, byk kerja yg perlukan rangkaian internet skrg, kalau rangkaian 5G sudah siap tentu ekonomi negara kita akan meningkat dan dpt bersaing dgn negara2 lain kat rantau Asia ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/16/2019 at 11:19 AM, cleaner said:

Internet stabil tu sudah jadi keperluan seharian hidup kita, byk kerja yg perlukan rangkaian internet skrg, kalau rangkaian 5G sudah siap tentu ekonomi negara kita akan meningkat dan dpt bersaing dgn negara2 lain kat rantau Asia ni.

Perlu tengok 5G tu dikembangkan oleh syarikat yg mana, kalau TM ku rasa mmg dlm satu tahun atau dua seluruh negara kita sudah ada connection 5G, x perlulah nak tunggu lama2.

On 11/15/2019 at 4:17 PM, lucky123 said:

rangkaian akses 5G ni dah diperkenalkan pd bulan Mac 2019.

Itu dlm trial stage, masih belum launch secara rasmi lagi, tapi tentu x perlu tunggu lama, TM bagus dlm menjalankan tugas mrk tu, tahun depan sudah pasti kita dpt menikmati perkhidmatan tersebut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/15/2019 at 4:26 PM, bentuk35 said:

ya betul...aq dah try pki rangkaian internet 5G ni...ia mampu bagi kapasiti sehingga 500 Mbps,  2X  daripada rangkaian internet 4G...

Sebenarnya 5G tu boleh sampai 10x lebih cepat berbanding 5G haha, tapi mungkin skrg masih belum sempurna lagi, belum full power :lol: tunggu je TM siapkan kerja mrk tu.

9 minutes ago, desmondJ said:

Itu dlm trial stage, masih belum launch secara rasmi lagi, tapi tentu x perlu tunggu lama, TM bagus dlm menjalankan tugas mrk tu, tahun depan sudah pasti kita dpt menikmati perkhidmatan tersebut.

Betul2, dulul masa kita x ada internet mrk jugalah yg memperkenalkan semua perkhidmatan tersebut kpd kita, skrg pasti mrk juga dpt buat yg sama juga.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/7/2019 at 11:17 AM, lalalaraa said:

kdg2 kt dlm satu2 negara takde pakar atau alatan yg boleh rawat certain2 penyakit.  kalau bernasib baik ada doc utk rawat kt negara sendiri, syukur.. tapi kalau negara lain, nak kira kos ke sana lagi, tambah lagi negara yg tinggi matawang dia. so, tak mustahil kan nanti boleh buat surgery lain2 negara. kepakaran doctor lain2 kan.

Betull.. Kdg2 ada je org yg suka underestimate kemampuan org lain.. Ramai dah anak2 muda skrg yg kita boleh harapkan utk invent benda2 mcm ni, berkaitan dgn teknologi.. Sbb lagi muda lagi berupaya dan idea2 bernas selalu dtg dpd mereka..

On 11/18/2019 at 6:37 AM, desmondJ said:

Perlu tengok 5G tu dikembangkan oleh syarikat yg mana, kalau TM ku rasa mmg dlm satu tahun atau dua seluruh negara kita sudah ada connection 5G, x perlulah nak tunggu lama2.

Itu dlm trial stage, masih belum launch secara rasmi lagi, tapi tentu x perlu tunggu lama, TM bagus dlm menjalankan tugas mrk tu, tahun depan sudah pasti kita dpt menikmati perkhidmatan tersebut.

Bab2 5G ni memang semua telco boleh improvise ikut cara tersendiri tapi kita boleh tgk sendiri kemajuan tm dah bawa dpd dulu sampai skrg.. Masih kukuh dan servis tetap bagus..

Share this post


Link to post
Share on other sites

yup. bukan nak underestimate kemampuan doktor2 kt Malaysia cuma kdg2 ada certain penyakit perlu dirawat di luar negara. mybe nanti akan ada surgery jarak jauh, boleh mudahkan semua org hehe

On 11/18/2019 at 6:37 AM, desmondJ said:

Perlu tengok 5G tu dikembangkan oleh syarikat yg mana, kalau TM ku rasa mmg dlm satu tahun atau dua seluruh negara kita sudah ada connection 5G, x perlulah nak tunggu lama2.

Itu dlm trial stage, masih belum launch secara rasmi lagi, tapi tentu x perlu tunggu lama, TM bagus dlm menjalankan tugas mrk tu, tahun depan sudah pasti kita dpt menikmati perkhidmatan tersebut.

5G ni takes time nak implement betul2. skrg pon tgh testing lagi tapi betul apa you cakap desmond, TM tak akan ambil masa lama. Diorg dah lama dlm bidang ni, so I yakin diorang lagi boleh bagi better 5g experience 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/11/2019 at 8:33 PM, dazuiba said:

sekarang teknologi dah semakin maju...pembedahan robotik dah ada utk bantu doktor semasa buat pembedahan...

Ha'ah, kt negara mana tah yg dah buat cara mcm ni. Jimat utk kos pergi balik pesakit antara dua negara. Skrg teknologi dah mcm2 wujud. Nak2 5G dah ni lagi la hehehe

On 11/15/2019 at 4:26 PM, bentuk35 said:

ya betul...aq dah try pki rangkaian internet 5G ni...ia mampu bagi kapasiti sehingga 500 Mbps,  2X  daripada rangkaian internet 4G...

Rasenye ko kt bahagian yg diorang dah testing 5G ni. Untungnyaa dpt jadi yg terawal guna 5G masa ni. Confirm tu TM yg dah implement dulu tu. Sbab diorg bab2 nak solve masalah ke repair ke confirm laju je hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/12/2019 at 12:36 PM, matahary said:

apa2 pun blh buat janji ada teknologi yg canggih dan rangkaian internet yg stabil...

alaa nanti Malaysia nak ada 5G dah, internet confirm laju, pastu teknologi pun menderu berkembang luas ikut peredaran internet hehe..

51 minutes ago, sinchanchan said:

yup. bukan nak underestimate kemampuan doktor2 kt Malaysia cuma kdg2 ada certain penyakit perlu dirawat di luar negara. mybe nanti akan ada surgery jarak jauh, boleh mudahkan semua org hehe

5G ni takes time nak implement betul2. skrg pon tgh testing lagi tapi betul apa you cakap desmond, TM tak akan ambil masa lama. Diorg dah lama dlm bidang ni, so I yakin diorang lagi boleh bagi better 5g experience 

yup, I memang guna tm since dial up memang servis bagus.. so utk 5G ni mmg I harap TM boleh bagi servis yg sama mcm skrg..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...