Jump to content
Shanai

Perkembangan Positif

Recommended Posts

hehe..sian en .aku kena baca dari mula..

ako pon terasa gak post yg semaking kurang..post merapu byk la..tetiba je

BUMP!

haha... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada semua!

Pelbagai usaha telah kita jalankan untuk mengatasi segala kekangan yang dialami oleh PuTeRA.com. Banyak juga rancangan yang kita aturkan, ada yang berjaya dan ada yang tidak. Namun langit tidak selamanya mendung kerana yang kelabu itu akan berlalu, dan yang cerah akan datang menyerlah!

Rancangan untuk membeli server sendiri terpaksa kita tangguhkan, tetapi jangan risau kerana PuTeRA.com dan Putera.net akan berpindah "balik ke Malaysia" dalam masa beberapa hari lagi. ---Wang kutipan derma tempohari pula kita akan gunakan untuk membeli lesen perisian Invision Power Board (yang ori = US$185)---. ---->>>Bila dah ada yang ori nanti<<<----, kita harap forum Tanya akan sentiasa selamat daripada penceroboh, penghasad-dengki dan mereka yang tak bertamadun.

Sebagai langkah memperkasakan PuTeRA.com, mengurangkan masalah gangguan (mental & fizikal), serta menghindari anasir-anasir yang tidak diingini, PuTeRA.com akan mengenakan bayaran keahlian sebanyak RM1.00 sebulan kepada semua ahli, yang boleh dibayar melalui SMS. Kami berharap seringgit sebulan bersamaan RM12 setahun tidak memberi apa-apa kesan ekonomi kepada ahli. Mereka yang tidak berdaftar masih boleh terus mengguna dan mendapat informasi dari laman web ini, cuma tidak boleh mengambil bahagian dalam forum (posting) atau bahagian-bahagian lain yang akan ditentukan kemudian.

Marilah kita sama-sama berdoa agar usaha ini berjaya dengan cemerlang, dan seterusnya mampu memacu PuTeRA.com ke arah yang lebih produktif dalam menjana modal insan yang lebih cerdik.

Terima kasih jua kepada semua penderma yang telah memberi sumbangan.

Insya-Allah & terima kasih.

Shanai/Admin

humm..... Bila dah ada yang ori ek?... den mula berpeluk tubuh nie... seram lak bila admin kata cam tuh..

yer la.. rasa macam join forum mengunakan perisian cetakrompak lak... TAKUT!!!

btw... cas mengunakan SMS eh? cam ner tuh? bleh dapat ker hasil dia... tu tun kalo ramai aktif dalam putera... aper2 pun.. Den setuju sangat ngan Pembayaran mengunakan SMS!!! mudah!!

And... bila lak Putera akan duduk dalam "Rumah sendiri"? asyik dok over sea jer.. x pun den yang ketinggalan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

humm..... Bila dah ada yang ori ek?... den mula berpeluk tubuh nie... seram lak bila admin kata cam tuh..

yer la.. rasa macam join forum mengunakan perisian cetakrompak lak... TAKUT!!!

btw... cas mengunakan SMS eh? cam ner tuh? bleh dapat ker hasil dia... tu tun kalo ramai aktif dalam putera... aper2 pun.. Den setuju sangat ngan Pembayaran mengunakan SMS!!! mudah!!

And... bila lak Putera akan duduk dalam "Rumah sendiri"? asyik dok over sea jer.. x pun den yang ketinggalan?

nak tau ORI atau tidak sila baca di SINI. dan putera.com sekarang sudah berada di "rumah sendiri"....

Share this post


Link to post
Share on other sites

humm..... Bila dah ada yang ori ek?... den mula berpeluk tubuh nie... seram lak bila admin kata cam tuh..

yer la.. rasa macam join forum mengunakan perisian cetakrompak lak... TAKUT!!!

btw... cas mengunakan SMS eh? cam ner tuh? bleh dapat ker hasil dia... tu tun kalo ramai aktif dalam putera... aper2 pun.. Den setuju sangat ngan Pembayaran mengunakan SMS!!! mudah!!

And... bila lak Putera akan duduk dalam "Rumah sendiri"? asyik dok over sea jer.. x pun den yang ketinggalan?

Setau aku lesen IPB ada dua, berdasarkan period - satu lifetime and satu lagi one year. Yg lesen one year tu, walaupun dah tamat tempoh, IPB yg digunakan tetap ori dan fully functional, cuma licensee takkan dapat technical support dan patch/upgrade ke version terkini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sapa pernah rasa buat forum..then jdi top..ramai daftar jadi ahli..then ramai plak posting setiap minit...

bila dah ramai... bermulalah segalanya... webhosting suspend sbb byk guna CPU.. then pindah hosting.. dari sana ke sini ke situ berpindah randah... ada lagi... pasal security issue... nak pakai IPB ni... kalo ori ada harganya kan ... bukan sekali bayar guna seumur hdp... kena bayar secara berkala.. setahun sekali... then sapa tanggung semuanya... mr webmaster... admin... shanai.. atau kita semua... kalo kita tak tanggung... maknanya ada la antara admin yg kongsi2 duit... tambah sikit hasil derma ikhlas ahli2 yg prihatin... then... admin2 sini semua bujang ke... atau dh bekeluarga... tambahan plak tahun ni... ekonomi merudum.. semua nak naik. gaji tak gak naik.. ish...semua pasal duit kan... sapa bujang tu mungkin tak terasa sangt...yg dah ada anak isteri..anak dh sekolah...

agaknya..kan lebih mudah admin takyah pikir... watpe susah2 je.. nanti caj rm1 semua komplen... semua user nak lari... kalo tak caj.. kena tampung kos forum sendiri.. ahhh baik tutup je forum ni... ahaks... tp admin berjiwa rakyat.. nak berkongsi ilmu kat forum mcm ni... so.. apa anda rasa...

rm1?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dah agak... den selalu terlepas perkara yang bersejarah dalam putera nie.. Huhu... apa punya ahli la.. benda BIG cam nie bleh terlepas.. err... pasal.. umm... Server sendiri lak... jd ker beli?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Den x puas hati... Den nak Kasi Rm 2!!! yerla... x berbaloi rasa nya.... Hanya RM1... korang dah bleh sesakan server Putera... x patut2...

2 ringgit aru la ok... setakat rm 2 ringgit tuh... ala.. (bg den la...) x beli nasi lomak 4 kali dalam sebulan dah cukup.... kalo para perokok... x beli sekotak 14 den rasa dah cukup kan? Gunakan setiap wang anda ke arah membawa kebaikan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

pembetulan... kaki spam memang x nak bayo... dan cadangan.. sesapa nak mengunakan forum e-duit... kene bayar rm5!!!! sebulan!!! hahaha!! baru x banyak spam!!!!

bagi sayangkan putera... den.. mempu takat rm 5 jer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

nak tau ORI atau tidak sila baca di [url=http://forum.putera.com/tanya/index.php?showtopic=21813]SINI[/url

http://forum.putera.com/tanya/?ipscheck=1

<result>0</result>

You do not have permission to view this page.

if u get a "_ _" then that board is a trial and if u get a number then its a licienced version of IPB and if u see anything else different then that board is illegal

aku tak dapat ada dari ips cuma tak suka putera mod/admin double standard.

:rolleyes::ph34r::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku tak dapat ada dari ips cuma tak suka putera mod/admin double standard.

tak paham aku mende apa ko tulis tuh .... :lol:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku pun tak paham apa motif mamat ni. sekadar mencari publisiti kah?

aku rasa dia baca dari sini, baca dan COPY PASTE lagi:

kalau ye pun nak copy paste, betulkan la dulu ejaan licienced tu dulu dan cuba tengok link yang inspecter VB kasik tu yang kononnya tu legal, bukankah resultnya sama jugak di atas? ke ko tak reti baca bahasa inggeris? tau copy paste je kot? maknanya gmailforums tupun illegal jugak la ye? IPB Image

UNTUK RENUNGAN MAT PUBLISITI.

link kat atas tu sesuai untuk ko, tupun kalau ko paham bahasa inggeris :lol:

Edited by azuan

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehe.. the best part

To the people from IPS who are actually reading this-- I know that is HIGHLY unlikely-- please do some research in your own system before you go inconveniencing me. I am in FULL COMPLIANCE with your license. It is not my fault that the [double bold hahaha]]public side of your piracy checking system[/double bold] is nothing more than [triple bold]a game for kids[/triple bold].

aku edit ntuk ulang mende ni..

it's a game for kid!

hehehe.. kalo nak checking gune ?ipcheck ke hape ke.. web aku yang takde IPB pon leh kasik satu lesen ntuk IPB.. hahaha... yang heran nya.. spesies manusia camni tak mengenal bangsa yer.. luar sana pon ada orang camni yer.. apa la yang busuk hati sangat nak report.. kalo illegal pon, aku rasa ramai kat sini tak heran pon..

Edited by aku

Share this post


Link to post
Share on other sites

payoh benor nak paham mr s.r (sendiri mau ingat).

xyah nak comparekan putera ngan forum2 lain. aku cukup x suke user baru dtg tetibe nak buat havoc, nak carik publisiti murahan, sesaje nak comparekan putera ngan forum lain.

apa la rm1 berbanding apa dapat dari putera ni ...

orang lain aku tak tau tapi bagi aku banyak lagi web/forum/usenet/milis yg lagi hebat dia orang tak mintak 2 sen pun. aku masuk sini bukan mintak apa-apa cuma nak tolong orang saja. kalau tanya lebih-lebih nanti dijawab belajar la cari sendiri. asyik nak suap saja. ada lagi forum bahasa melayu percuma yg lebih bebas dari putera ni. boleh tanya apa saja. ini tanya sikit dah kena kunci/padam.

byk forum lain tuh yg boleh bincang 'free' je coz byk yg support dr belakang. Putera.com? sape la putera. com nih..... byk ilmu... duit tarakkkk masukkkkk...... sebab tuh admin nak kutip sikit je (RM1) bukan byk. tu pon utk kesenangan user putera gak......sebab mungkin admi diorang kaye or there's another reason??? who knows??? admin ngan para mods dah byk berusaha ntuk jadikan putera nih 'bebas piracy' walaupon aku tau ramai user putera nih 'pakar piracy'.

ringkasan aku senang saja.

tak mau bayar jadi macam biasa. sapa bayar nampak hiden forum special punya. lagi dapat kemudahan itu ini. insuran percuma misalnya. bazar tu pengiklan kena bayar la.

aku x suke idea nih. nampak macam nak menyimpang sgt. hidden forum tuh aku percaye lagi banyak 'maksiat siber' berlaku dalam tuh..... x caye.... buatla.... macam other forum yg bebas kat msia nih.... sebab tuh aku malas join forum camtuh......

maybank ?

aku percaya ramai yg tak suka maybank. simpan kurang rm5k kena denda, guna atm lebih 4 kali sebulan kena denda. kaunter maybank menyusahkan pengguna. mana ada bank lain isi borang tingkat bawah, naik kaunter tingkat atas ?

kalau nak cawangan banyak, publik bank. bank yg mesra pengguna, bank rakyat. bank islam tak ada caj tambahan 5 kupang utk akaun luar negeri bukan luar negara. amislamik bank/bank muamalat best jugak. budak kuithho guna bank muamalat.

itu desicion admin nak tentukan macam mane payment method yg paling sesuai... aku tau lots of bank better than maybank, but maybank adelah antara bank yg paling byk cawangan kt msia. ini pon utk kesenangan user gak.ko x suke maybank, pakai SMS. ape susah. maybe admin boleh usahakan bayaran full year ikut SMS. tolak prepaid RM12 + telco charge. klo ko raser itu pon membebankan, baik xyah masuk putera. buat annoying orang lain je.

so sebab aku baru terperasan topik nih ari ni, ni antara cadangan aku:

-RM1 tuh 'duit bersih' yg sampai kat tgn Putera.com. telco charge mungkin ade kene lebih siket kot.....lebih2 pon RM2 (telco +Putera). xkan tu pon kedekut......teh o ais limau 2 gelas = 1 bulan premium member......

-aku sokong cadangan member2 lain dan aku nak modified sket cadangan diorang:

  • Free User
- boleh menikmati semua maklumat dalam semua forum

- unlimited post in one month. after that, 1 post/thread per day.

- no avatar, no signature.

- no access to Download, tips & trick dsb.

- no reply or thread post in e-duit, jual beli, cenderahati, tempahan pukal dan SEMBANG.

- other idea yg dipikirkan sesuai......

  • Premium User
-unlimited post,thread in all forums and sections (Download, tips & tricks dsb)

- avatar and signature allowed. ksik besor siket avatar ngan sig tu nak tulis pepanjang pon xpe, tp

jgn kasik image or flash or 'bende2 berat' la. :)

-Private message access.

- group yg lebih byk. ni aku tgk 'members' je......

- skin yg lebih byk..... banyak otai2 designer kat putera nih..... aku raser brader tasek16 ngan

hackezkk pon bole.....

- other idea yg dipikirkan sesuai....

dan cadangan lain selain dari user:

-update moderators setiap 6 bulan. aku tgk ade mods yg dah 'mati', ilang tah kemane.....

-combine thread2 yg lesu, jadikan satu thread besar.

-Puteranime pon leh diadd sebagai satu cabang putera....

-buat cabang2 khas putera.... cam entertaiment ke.....bawah domain sendiri....

-aku raser patut ader 'pemangku admin' coz kekadang admin macam lame x login..... jgn mare Mr shanai.... B)

-pasal diskaun merchandise putera tuh, premium members pon perlu bayar lagi lebih dari RM1 tuh. xkan RM1 diskaun RM10.... mati aaa pengusaha merchandise cam mr zaalee..... ade satu dah 'mati'... mr takatadome....

dan then aku ader tpikir cadangan nih, dah lame dah. iaitu

-cube putera buat satu linkage ngan pengusaha2 kedai2 PC yg berminat (whatever jenis race pon). cube buat satu section yg diorganize Putera.com utk melatih para2 technician PC yg berkebolehan. technician2 ni boleh buat usahasama ngan skolah2/ opis2/ other agencies utk selia/repair/service pc2 diorang.... aku tgk byk kedai komputer untung sebab camni. buat sikit je cam defrag, or format, then reinstall OS, charge beratus per PC. huuu....aku tgk kesian ramai member aku kene kelentong idup2 ngan kedai2 PC kat tempat aku. so technician putera boleh tawarkan sevice yg same disamping hara yg lagi murah. untung tu boleh buat duit poket @ sumbang utk kemajuan putera....

just cadangan ok.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

no reply or thread post in e-duit, jual beli, cenderahati, tempahan pukal dan SEMBANG

aku tolong boldkan... :)

cara samseng_rock tulis cam dia orang lama la.. maybe dia orang lama gune nick baru kot..

kalo bleh ada tag kat setiap post bagus gak...

aku bleh bagi cadangan jer tapi nak buat tak reti... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

no reply or thread post in e-duit, jual beli, cenderahati, tempahan pukal dan SEMBANG

aku tolong boldkan... :)

cara samseng_rock tulis cam dia orang lama la.. maybe dia orang lama gune nick baru kot..

kalo bleh ada tag kat setiap post bagus gak...

aku bleh bagi cadangan jer tapi nak buat tak reti... :lol:

aku cadangkan extra fee utk user yang ada duplicate akaun :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku xkesah nak bayar ikut bank mane ke.sms ke.mms ke.

janji aku da dpt banyak ilmu dari putera.com nih.

lagik satu.aku x setuju kalo nak letak image jadik signature....kang berserabut plak rupe forum nih.mcm satu forum tu plak jadi nye nanti.

Edited by asrulfaizyhelmi

Share this post


Link to post
Share on other sites

maybank ?

aku percaya ramai yg tak suka maybank. simpan kurang rm5k kena denda, guna atm lebih 4 kali sebulan kena denda. kaunter maybank menyusahkan pengguna. mana ada bank lain isi borang tingkat bawah, naik kaunter tingkat atas ?

kalau nak cawangan banyak, publik bank. bank yg mesra pengguna, bank rakyat. bank islam tak ada caj tambahan 5 kupang utk akaun luar negeri bukan luar negara. amislamik bank/bank muamalat best jugak. budak kuithho guna bank muamalat.

ringkasan aku senang saja.

tak mau bayar jadi macam biasa. sapa bayar nampak hiden forum special punya. lagi dapat kemudahan itu ini. insuran percuma misalnya. bazar tu pengiklan kena bayar la.

dari cara ko cakap:

ko macam budak kuithho yg mane ko malas nak keluar cari bank lain sebab kat kuithho hanya ade bank muamalat.ko hanya pikir utk diri ko sendiri je.

ape la best ngn hidden forum mcm ko nak tu?

biasa hidden forum jadik tempat `maksiat`.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehehe.. seronok lak rasa nya.... Putera dalam Server baru... hehe.. tapi.. naper selalu tersekat sekat Page load guna FireFox? IE ok la pulak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hahahah.aku pun.hari2 kener tekan F5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...