Jump to content
Name2Remembered

Tm Hsbb - High Speed Broad Band

Recommended Posts

[quote name='K.A.' timestamp='1295700761' post='1060113']
sape da gune unifi lebih 2 3 bulan??

aku nak tanyer pasal bill

bulan pertama 1st bil + 2nd bil dalam satu bil kan (advance 1bulan)


so 2nd month korang kene charge lagi ke tak?


@ zarek,

package tu fix
cube kalo ade gune tepon, dia charge lain,

contoh kalo gune telepon rm2
so bil ko akan jadi 249 + 2 = 151 + 6% gov tax
[/quote]
aku guna da lebih 2 bulan.. tapi tak ingat la plak mcm mana bil masa 1st ddn 2nd bill tu. he he.

[i]p/s: K.A ko boleh guna SMS Blast? aku nye dari dulu xpnah2 dpt login.. hmm[/i]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='TOYSЯUS' timestamp='1295748543' post='1060154']
aku guna da lebih 2 bulan.. tapi tak ingat la plak mcm mana bil masa 1st ddn 2nd bill tu. he he.

[i]p/s: K.A ko boleh guna SMS Blast? aku nye dari dulu xpnah2 dpt login.. hmm[/i]
[/quote]



totoy, hang tgk la bil dia macam mane... nak tau la,..

sebab mase aku register dulu dia cakap bil pertama akan jadi = 1st month + 2nd month bil + rm40

so bulan kedua takde charge sebab da ade dalam bil pertama
so confuse nie


SMS blast aku pong tak leh login.. :(
ID hotspot pun lum try lagi.. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='K.A.' timestamp='1297007273' post='1061262']
sekarang nie unifi call da tak free ke??

dulu Tm-TM free

nie aku tengok da berbayar :(
[/quote]


itula pasal..sedangkan diorg guna link internet je utk phone yg line hsbb
sbb setting die SIP ( ade usernme n pass utk activate phone line dlm BTU)
SIP tu slalu fon guna IP..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salam.

aku baru check bill kat portal, erm, ok je.
takde pun charge utk call tm-tm.
yg ade cuma charges utk call ke mobile..

Share this post


Link to post
Share on other sites
ini sebab monopoli TM, protection.

saya dapat tahu ada group lecture saya ada working prototype internet melalui cable electric. [b]boleh pakai internet walaupun xde electric[/b]. sgt laju. download dvd within minute. kos sangat berbaloi dan rendah. Infrastruktur dah ada, tambah device sahaja.

di Indonesia, ada group businessman nak adapt menda nih utk bandar2 diorg. di Malaysia, dah ada testing dan proved. cuma biasalah, bab lesen nih susah, byk halangan.

teknologi nih first in the world, yg boleh pakai walau xdak electric.

~tolonglah buka monopoli/duopoli, biarkan persaingan sihat. lagipun ini boleh jadi revenue baru utk TNB.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='prof.wafi' timestamp='1316427985' post='1072325']
ini sebab monopoli TM, protection.

saya dapat tahu ada group lecture saya ada working prototype internet melalui cable electric. [b]boleh pakai internet walaupun xde electric[/b]. sgt laju. download dvd within minute. kos sangat berbaloi dan rendah. Infrastruktur dah ada, tambah device sahaja.

di Indonesia, ada group businessman nak adapt menda nih utk bandar2 diorg. di Malaysia, dah ada testing dan proved. cuma biasalah, bab lesen nih susah, byk halangan.

teknologi nih first in the world, yg boleh pakai walau xdak electric.

~tolonglah buka monopoli/duopoli, biarkan persaingan sihat. lagipun ini boleh jadi revenue baru utk TNB.
[/quote]

dah lama rnd..since dari aku kat indon lagi..sgt laju tp dlm (local lan) lah..tapi tak realible..speed tak stabil..nk stable kena letak byk repeater node..tech ni aku course dari korea, salah satu comp terbesar yg buat broadband power line..
kat mesia yg implement ACbroadband..ada buat satu apartment suma supply internet hotspot melalui plug..apapun internet laju ke tak..bergantung kepada isp tu sndiri..atau pendek kata last mile.. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Internet melalui kabel letrik ni sebenarnya tak dapat implement sebab tak untung untuk ISP tapi untung untuk pengguna. Kalau kerajaan cerdik, boleh aja nak protect TM tu. Bagila TM sewa line kabel dari TNB. Ini semua sebab kejar bisnes yang melampau.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ak just nak tau,andai kata unifi nie da mule limitkan download tu,ape akan terjadi kalo kiter da melebihi jumlah limit download tu,
contoh ak ambik pakej unifi 5mbps ngan cap download 60gb tapi belom implement lagi kan,ak nie jenis yang suke donload file besar2,so apa akan terjadi jika size file yang ak download melebihi cap 60gb tu,lagi satu cap nie limit untuk download ke atau tengok video HD kat youtube sekali,risau jugak ak kalo selalu tengok video HD kat youtube tibe2 da exceed cap 60gb tu huhuhuhu Edited by ainulzharfan1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Streaming video memang kira download dah. Beza nya dia temp saja. So yes mmg contribute ke bandwidth. :)

So far FUP tak start lagi. Maybe later. In case FUP dah start, speed akan dicapped or dilimitkan kepada speed yang berapa tak tahu.
Tapi untuk dapat full macam normal speed mungkin tak dapat dah untuk bulan tu sahaja. Bulan depan dia reset balik. :)

Tapi macam mana pon itu semua assumption saja. Nak bagi clear explanation memang tak boleh since belom lagi start. Nak tahu betol2 effect cemana tunggu dia apply FUP nanti. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ahaksz28' timestamp='1323522461' post='1076673']
Streaming video memang kira download dah. Beza nya dia temp saja. So yes mmg contribute ke bandwidth. :)

So far FUP tak start lagi. Maybe later. In case FUP dah start, speed akan dicapped or dilimitkan kepada speed yang berapa tak tahu.
Tapi untuk dapat full macam normal speed mungkin tak dapat dah untuk bulan tu sahaja. Bulan depan dia reset balik. :)

Tapi macam mana pon itu semua assumption saja. Nak bagi clear explanation memang tak boleh since belom lagi start. Nak tahu betol2 effect cemana tunggu dia apply FUP nanti. :)
[/quote]
kalo cam tu xleh la nak tengok youtube huhuhuhu.....plus biler da start FUP speed limit plak ceh,
nak tanyer la, FUP nie aper erk haha

Share this post


Link to post
Share on other sites
FUP ni fair use policy, dalam hal unifi ni mungkin user yang heavy downloader akan di-throttle/disekat bandwidth. FUP yang ada sekarang untuk streamyx yang aku perasa bila peak hour [email protected] download slow mungkin untuk pastikan semua pengguna, terutamanya pengguna korporat boleh dapat lebih. Aku lagi setuju FUP dari monthly limited/capped bandwidth yang sebelum ni nak ada tapi bantahan pengguna buat tm "kecut" nak implement takut tak dapat initial user untuk unifi.kekeke.. kalau tak habis 250GB sebulan terus dia akan cap connection speed. taktau la berapa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[b] [url="http://forum.putera.com/tanya/index.php/user/63568-ainulzharfan1/"]ainulzharfan1[/url] kalu bukan unifi u nak amik apa..[/b]


orite study2... mana pilihan terbaik... aku b4 amik bb.. siap kumpul data n satukan dalm microsoft excel wat analisis

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='hampeh' timestamp='1323557259' post='1076697']
FUP ni fair use policy, dalam hal unifi ni mungkin user yang heavy downloader akan di-throttle/disekat bandwidth. FUP yang ada sekarang untuk streamyx yang aku perasa bila peak hour [email protected] download slow mungkin untuk pastikan semua pengguna, terutamanya pengguna korporat boleh dapat lebih. Aku lagi setuju FUP dari monthly limited/capped bandwidth yang sebelum ni nak ada tapi bantahan pengguna buat tm "kecut" nak implement takut tak dapat initial user untuk unifi.kekeke.. kalau tak habis 250GB sebulan terus dia akan cap connection speed. taktau la berapa.
[/quote]
ooo...cam tu yer,habis cam mane plak kalo kiter da gune habis 250gb tu,kalo yang x habis gune 250gb tu drang cap connection speed beze banyak x,contoh dari 5mb ke 1mb cam tu ker

[quote name='armmar' timestamp='1323564479' post='1076713']
[b] [url="http://forum.putera.com/tanya/index.php/user/63568-ainulzharfan1/"]ainulzharfan1[/url] kalu bukan unifi u nak amik apa..[/b]


orite study2... mana pilihan terbaik... aku b4 amik bb.. siap kumpul data n satukan dalm microsoft excel wat analisis
[/quote]
ak ingat nak ambik unifi coz ak suke download and men game online....

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ainulzharfan1' timestamp='1323566447' post='1076715']
ooo...cam tu yer,habis cam mane plak kalo kiter da gune habis 250gb tu,kalo yang x habis gune 250gb tu drang cap connection speed beze banyak x,contoh dari 5mb ke 1mb cam tu ker
ak ingat nak ambik unifi coz ak suke download and men game online....
[/quote]

Yang tu aku tak sure la. Aku rasa 5mb ke 1mb la kot. kalau lagi rendah . aduih.... Jangan macam kat australia dah la, aku baca kalau lebih dari monthly bandwidth allowance , isp akan charge ikut setiap MB/GB . Kalau tak habis guna 250 GB tu aku rasa tak boleh bawak baki tu ke bulan depan. hehehe Kalau boleh bawak ke depan bagus la TM , tapi dari business sense, dorang takkan punya buat macam tu. :12:


Aku ada terbaca yang bandwidth per month ikut brochure unifi ni 60gb untuk 5mb, 90 untuk 10mb, 120 GB untuk 20mb. sikit betul :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites
ak nak tanyer...download limit tu untuk sebulan kan,kalo ak da download file lebih dari limit tu,bulan seterusnya cam mana plak,download limit tu tak reset ke asal balik untuk bulan seterusnya,

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ainulzharfan1' timestamp='1323619472' post='1076770']
ak nak tanyer...download limit tu untuk sebulan kan,kalo ak da download file lebih dari limit tu,bulan seterusnya cam mana plak,download limit tu tak reset ke asal balik untuk bulan seterusnya,
[/quote]

Kuota die per month. So supposedly mmg dia akan reset.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ahaksz28' timestamp='1323630304' post='1076777']
Kuota die per month. So supposedly mmg dia akan reset.
[/quote]
haha...bagus la cam tu,ak ingat sebulan yang pertama jer,cam mana plak kalo kiter download x melebihi limit tu,drang cap connection jgak ker,ker kalo kiter da download melebihi limit tu baru drang cap connection

lagi satu,ak raser kat tempat ak contractor tm belom tanam kabel fibre optik tu lagi kot,coz ak x nampak pon drang,drang tanam kabel tu kat sebelah tnb substation yang macam rumah tu ker atau kat sebelah yang kotak kecik yang ade tulis TM tu


sori banyak tanyer coz sebelum nak subscribe kene la tanyer dlu kan kan kan "PEACE" Edited by ainulzharfan1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ainulzharfan1' timestamp='1323652144' post='1076788']

haha...bagus la cam tu,ak ingat sebulan yang pertama jer,cam mana plak kalo kiter download x melebihi limit tu,drang cap connection jgak ker,ker kalo kiter da download melebihi limit tu baru drang cap connection

sori banyak tanyer coz sebelum nak subscribe kene la tanyer dlu kan kan kan "PEACE"
[/quote]

Belom implement lagi la adik. Jawapan based on assumption bole je nak bagi. Dorg tak cap kalo x lebih limit.

[quote name='ainulzharfan1' timestamp='1323652144' post='1076788']
lagi satu,ak raser kat tempat ak contractor tm belom tanam kabel fibre optik tu lagi kot,coz ak x nampak pon drang,drang tanam kabel tu kat sebelah tnb substation yang macam rumah tu ker atau kat sebelah yang kotak kecik yang ade tulis TM tu
[/quote]

Cek dulu coverage dekat website UniFi. Tak pon call customer servis. :)

Takpon PM aku alamat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...