Jump to content
Name2Remembered

Tm Hsbb - High Speed Broad Band

Recommended Posts

Perbincangan TM-HSBB di sini.

Mungkin ada antara kita dah tahu..ada yang belum tahu..
HSBB.. service high speed broadband pada network speed minimum 10Mbps,
Mari berbincang pasal internet kelajuan tinggi nih.
Pada masa topik ini di buka, sudah ada Trial user yang dapat servis ni..
di 4 kawasan terawal.. Bangsar, TTDI, Subang & Shah Alam..

Link ke website TM pasal HSBB :-
http://www.tm.com.my/connecting-you/digital-lifestyle/hsbb/Pages/HSBBHome.aspx

Selain Internet Kelajuan Tinggi sampai 10-20Mbps, ada jugak service IPTV.. internet protokol TV..

Teknologi yang di pakai lak.. pakai fiber tarik sampai rumah..FTTH.

Tapi area aku lambat lagi... Q4 2010..
kat website TM tu bleh check area HSBB readiness.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dengar kata 1mb = rm10 ? ..Bagi aku (sekarang ni jela :P , mana tau lepas ni nak lagi laju ke) speed 1mb dah cukup asalkan dapat betul2 1mb ,kiranya time guna tengok youtube ke RS ke MU ke load page ke dapat steady 100KBps(atau lebih :P).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kat Ipoh aku tak tahu bila... teringat masa nak apply streamyx..apply tahun 2003...tahun 2004 baru dapat...sebab masa tu port tak ada ..apply 512.. then otomatik 1 upgrade meg..sekarang otomatik 2meg...hopefully ipoh dipercepatkan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Takde ke geng2 putera yang dapat HSBB trial skang ni?..
nak tau gak performance macam mane... kalu dpt test lagi syok.. hehe bawak laptop..pastu terai streaming..ke download ke.. hehe..

makin besar pipe..makin byk boleh buat..maybe in future... ada bigger broadband.. bleh lak streaming HD kat youtube.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kitorg ni tgh berkursus 6 minggu utk HSBB

Staff TM yg dok di shah alam insyaAllah akan dpt try HSBB ni dlm bln 3 ni.

Maybe hjg or tgh bulan. Kite nantikan komen2 dr org2 yg try HSBB ni.

Apa-apa akan sy inform.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='MarinaMI' date='24 February 2010 - 11:03 AM' timestamp='1266980581' post='1018623']
Kitorg ni tgh berkursus 6 minggu utk HSBB

Staff TM yg dok di shah alam insyaAllah akan dpt try HSBB ni dlm bln 3 ni.

Maybe hjg or tgh bulan. Kite nantikan komen2 dr org2 yg try HSBB ni.

Apa-apa akan sy inform.
[/quote]
Kalau dikira kelajuan antara 10mbps - 20mbps, itu sudah dianggap amat memuaskan lebih2 lagi boleh menonton video2 streaming hingga 1500kbps tanpa tersekat-sekat.
Kalau kita tengok kelajuan penyambungan pada decoder Astro 30mbps, wallahualam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='hampeh' date='24 February 2010 - 03:37 PM' timestamp='1266997073' post='1018679']
Hehe saya duk shah alam , takleh nak jadi tester ke ? :wub:
[/quote]

Try la call CSOC number - 1-300-88-1222,
pastu tanya, mane tau rumah ko bleh pasang utk jadi tester..

astro pakai satelit.. leh cecah ke 30mbps?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote]Try la call CSOC number - 1-300-88-1222,
pastu tanya, mane tau rumah ko bleh pasang utk jadi tester..
[/quote]
uih , tq ..nanti aku try . Kira direct la terus kata nak jadi tester ? .. Free ke kena bayar jadi tester ? memang elok la klu aku jadi tester :P pasal satu umah ni sampai 6-7 orang pakai tenet .hihi

Share this post


Link to post
Share on other sites
pembangunan hsbb mengikut fasa.
bila nak nak sampai negeri terkecil di Malaysia ni.
gila kentang la dapat speed 15mbps

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nak memairet laju2/banyak2 sediakan wang besar @ poket dalam :D . Aku sendiri pun rasa tak perlu laju2 ni untuk masa ni... :P mungkin zaman youtube 1080p streaming dan site streaming lain high def berbaloi + website2 akan datang makan bandwidth kuat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
memalukan jika Home user sampai RM150, kat Thailand baru bulan lepas syarikat Maxnet lancar package 4Mb 590bath @ RM59. Giler kalau paksa orang untuk guna laju kena bayar mahal, patutnya dah tiba masa turunkan harga, ni kalau orang German tahu kata internet kita mahal mahu dia ketawakan kita. Kompom lepas aku upload reply aku ni mesti ada backup TM kata "....hanya dia orang jer tahu apa yang mereka buat, awak tahu tulis jer bukan tahu apa2 pun pasal internet....". Aku paling menyapah orang macam ni! Dah nampak perbezaan antara negara kita ngan negara jiran takkan lah tak nampak apa2. Dan mesti yang menjawab lepas ni kata ".....lain kali belajarlah pandai2 dapat gaji besar tak payah rasa susah nak bayar internet yang lagi laju...." Aku jugak menyampah dengan orang yang macam ni, macam lah orang yang bergaji besar tu penduduk majority negara ni.

Apa-apa pun aku berharap harga jangan melampau! Penduduk kat Malaysia bukan suka merungut sangat pun tapi bila perasaan di TINDAS tu pendam lama2 meletup jugak satu hari nanti!

Share this post


Link to post
Share on other sites
1mbps pun dh cukup laju kalau atleast dpt 80% capacity tu.. tp almaklumlah streamyx dibina diatas teknologi yang lama, yakni wayar telepon yang berusia 10-20 tahun. tmpt aku lak Q4, tp xkn pasang kot since umah aku xde tepon :ph34r:

p\s: ku-band (yang astro pake) leh deliver upto 18ghz, tp xpasti lak bape data transfer dier

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku guna streamyx 1mbps dari 2004 hingga sekarang, tak pernah miss bayar tiap2 bulan. Dari dulu sampai sekarang nak tengok video streaming pun terkedek-kedek, tak ada perubahan langsung.

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku pakai 512kbps.. kalo tgk youtube.. kene tgh jugak video apa yg kita tgk..
klo video HD .. kadang2 tersekat-sekat jugak.. bergantung gak ngan saiz video tuh..

tapi so far.. mmg aku puas hati ngan streamyx nih..
bayar RM 77 sebulan... dah lebih 2 tahun pakai..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dah jadi kebiasaan kita, kalau nak kenakan harga tinggi,
banding dengan negara yang harganya lebih tinggi dari kita
Jadi kita boleh claim yang harga kita masih rendah.
Samala jugak time nak naik harga minyak. Mungkin dah jadi
budaya kita kut atau mereka ingat kita nie jahil sangat.

Satu lagi kalau line speed 100Mbps atas kertas, tapi
masa guna slow siot macam penyu tua semput. Tengok macam sekarang la.
Aku dah trauma bila dengar phrase "Line Speed... Tee Em"

Akur je la..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tm Hsbb ni hanya untuk bandar besar saja. penduduk bandar mas atau kota gelanggi mimpi sajalah.

tenaga nasional berhad sudah ada teknologi High Speed Broad Band menggunakan talian letrik. liputan meluas selutuh negara. malangnya tnb tidak diberi lesen kerana akan membunuh tm.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pricing belum keluar.. minggu depan launch..sebelum launch pricing mesti keluar.
lagi satu pricing ni subjektif... cam beli kete...ada org kata myvi tu murah... ada org kata myvi tu mahal..

selain ada hi-speed internet..hsbb bundle dgn iptv(ala2 kabel tv), voice.
its gonna be interesting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...