Jump to content
Name2Remembered

Tm Hsbb - High Speed Broad Band

Recommended Posts

[quote name='ahaksz28' timestamp='1323655403' post='1076792']
Belom implement lagi la adik. Jawapan based on assumption bole je nak bagi. Dorg tak cap kalo x lebih limit.

haha ak tau blom implement lagi bro,just nak tau jer drang cap ker kalo x lebih hehe

Cek dulu coverage dekat website UniFi. Tak pon call customer servis. :)

Takpon PM aku alamat.
[/quote]
jap gie ak pm ko alamat ak

Share this post


Link to post
Share on other sites
kt jb unifi blum ada lg kn? dgr kabar next year bru ada

Share this post


Link to post
Share on other sites
haah ddk jb....ingt nk keje pn kt jb jeee.....senang...haah , thn dpn pn x tau bila....tp bulan ni aku tgk org tm tgh duk sebuk korek tnh pasang kabel fiber optic ni...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mon678' timestamp='1323659554' post='1076809']
haah ddk jb....ingt nk keje pn kt jb jeee.....senang...haah , thn dpn pn x tau bila....tp bulan ni aku tgk org tm tgh duk sebuk korek tnh pasang kabel fiber optic ni...
[/quote]
nasib kiter serupa,kat seremban nie pon ntah biler nak pasang kabel tu,tapi tempat2 len kat sermban ni da pasang,tempat ak plak yang blom,huhuuhu

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ainulzharfan1' timestamp='1323566447' post='1076715']
ooo...cam tu yer,habis cam mane plak kalo kiter da gune habis 250gb tu,kalo yang x habis gune 250gb tu drang cap connection speed beze banyak x,contoh dari 5mb ke 1mb cam tu ker


ak ingat nak ambik unifi coz ak suke download and men game online....
[/quote]

tula pasal... aku pun suka donlot...unifi je jwpnnye skrg..

60gb jap je nk smpai..

aku biasa guna kat umah member aku.. dia bkn kaki donlot..

so aku x tau lepas quata dia slow x..

rasanya x lg....kan?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='armmar' timestamp='1323932300' post='1077097']
tula pasal... aku pun suka donlot...unifi je jwpnnye skrg..

60gb jap je nk smpai..

aku biasa guna kat umah member aku.. dia bkn kaki donlot..

so aku x tau lepas quata dia slow x..

rasanya x lg....kan?
[/quote]
yeah..wa support unifi,tapi wa punyer tempat drang blom tanam kabel fibre tu lagi la bro hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites
bagi yang bertanya tentang perkara berikut :
- berkaitan CAP limit
- apa jadi lps dh capai limit
- line di CAP slow mcm mana lps dah lebih limit

semua soalan di atas tiada jawapan tepat sebab :
- TM Unifi blm kuatkuasa download limit
- jadi bila blm kuatkuasa, takde siapa pun ada pengalaman apa jadi bila dh capai limit
- juga tiada siapa tahu kena cap tahap mana lps dh lebih dari limit ditetapkan

cuma kalau nak buat andaian, blh buat andaian berdasarkan download limit & apa terjadi lps lebih limit yg biasa ada pada mobile broadband mcm P1 / YES / Maxis / dll

untuk zaman semua dgn kualiti HD, video HD, gambar HD...
limit 120GB/month tu pun amat kecil.

ada jugak terbaca (ntah dari mana, dah lupa...) contoh pakej VIP20, download limit adalah 120GB/month, jadi bahagi 30 = 4GB/day
limit dikira ikut hari, kalau hari ni kita guna 2GB jer, tidak bermakna esk blh guna 4+2(baki dari hari semalam)
kalau hari ke25 dlm bulan tu kita baru guna 50GB, tak bermakna hari ada lagi 5 hari sblm 30hb blh guna 70GB baki.

nak lebih faham, download limit dikira per day, 120GB/30hari = 4GB/hari
kalau dh smpai 4GB utk hari tu, download speed akan kena cap spt dlm terma dah syarat.

tapi itu semua aku dengar2 je, sekadar khabar angin, :153:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sawi' timestamp='1323936186' post='1077101']
bagi yang bertanya tentang perkara berikut :
- berkaitan CAP limit
- apa jadi lps dh capai limit
- line di CAP slow mcm mana lps dah lebih limit

semua soalan di atas tiada jawapan tepat sebab :
- TM Unifi blm kuatkuasa download limit
- jadi bila blm kuatkuasa, takde siapa pun ada pengalaman apa jadi bila dh capai limit
- juga tiada siapa tahu kena cap tahap mana lps dh lebih dari limit ditetapkan

cuma kalau nak buat andaian, blh buat andaian berdasarkan download limit & apa terjadi lps lebih limit yg biasa ada pada mobile broadband mcm P1 / YES / Maxis / dll

untuk zaman semua dgn kualiti HD, video HD, gambar HD...
limit 120GB/month tu pun amat kecil.

ada jugak terbaca (ntah dari mana, dah lupa...) contoh pakej VIP20, download limit adalah 120GB/month, jadi bahagi 30 = 4GB/day
limit dikira ikut hari, kalau hari ni kita guna 2GB jer, tidak bermakna esk blh guna 4+2(baki dari hari semalam)
kalau hari ke25 dlm bulan tu kita baru guna 50GB, tak bermakna hari ada lagi 5 hari sblm 30hb blh guna 70GB baki.

nak lebih faham, download limit dikira per day, 120GB/30hari = 4GB/hari
kalau dh smpai 4GB utk hari tu, download speed akan kena cap spt dlm terma dah syarat.

tapi itu semua aku dengar2 je, sekadar khabar angin, :153:
[/quote]
x slh aku yg buat limit download ni P1Max yg buat promotion baru 20gb/month, yg pling mahal 100gb/month...x slh aku la....

Share this post


Link to post
Share on other sites
geng...
sapa yg dok umah sewa yg kongsi unifi vip 5..
contoh 6 org pakai.. ok x eh...
skg byk produk yg org salah guna..godam..
tp x jd ancaman kot?
sebab member aku ckp2 asyik putus2 je....
hehe mcm mana nk pantau contoh 6 org je pakai unifi tuh...

Share this post


Link to post
Share on other sites
putus2 tu kadang sebab router tu tak berapa bagus. QoS dalam tu kadang2 tak efisyen.
try upgrade router...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='armmar' timestamp='1327128135' post='1078502']
geng...
sapa yg dok umah sewa yg kongsi unifi vip 5..
contoh 6 org pakai.. ok x eh...
skg byk produk yg org salah guna..godam..
tp x jd ancaman kot?
sebab member aku ckp2 asyik putus2 je....
hehe mcm mana nk pantau contoh 6 org je pakai unifi tuh...
[/quote]

nak elak dari digodam letak security wifi wpa2-psk set encrytion AES dan password complicated dan panjang sikit.susah sikit takpe tapi dijamin selamat dari godam.

kalau selalu putus tu maknanya router ada masalah.biasa router dari TM bagi tidak bagus kualiti terutama DLINK tu..saya syorkan beli router dari tplink TL-WR841N atau WR1043ND.2 model ni sahaja boleh support unifi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='armmar' timestamp='1327907621' post='1078669']
mcm mana nk pantau pengunaan dia.. mcm mana nk guna prgrm mcm netwactcher ke apa tuh..
[/quote]

nak pantau berapa user boleh tengok kat router dhcp.tengok berapa ip siapa yang dah assign.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='muhian' timestamp='1327921711' post='1078678']
nak pantau berapa user boleh tengok kat router dhcp.tengok berapa ip siapa yang dah assign.
[/quote]

mcm mana nk tgk?? aku tau guna jer.. aku nk pantau mcm mana eh..
sugest softwae ke apa.. smua benda kat bilik aku.. kecuali top box tv tuh.. skrg aku xtau sapa yg pakai wireless aku.. myb semua legal.. cuma nk tgk user mcm mana..

haha mcm mana nk sign ip...
ooo n mcm mana nk tukar password or smua bagai tuhh... Edited by armmar

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='armmar' timestamp='1327982165' post='1078704']
mcm mana nk tgk?? aku tau guna jer.. aku nk pantau mcm mana eh..
sugest softwae ke apa.. smua benda kat bilik aku.. kecuali top box tv tuh.. skrg aku xtau sapa yg pakai wireless aku.. myb semua legal.. cuma nk tgk user mcm mana..

haha mcm mana nk sign ip...
ooo n mcm mana nk tukar password or smua bagai tuhh...
[/quote]

takyah software pun bleh tgk...login kat router tu tengok kat bahagian dhcp cari apa yang berkenaan dengan dhcp list client yang berkaitan.kat situ boleh tengok senarai ip dari pc yang connect kat router tu.
nak asign ip semua dekat dhcp setting.

nak tukar password wireless semua ada kat dalam setting router tu kat bahagian wireless.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[url="http://sawanila.com/v10/2011/03/6-things-to-do-when-you-got-your-unifi-wireless-router-d-link-dir-615/"]http://sawanila.com/v10/2011/03/6-things-to-do-when-you-got-your-unifi-wireless-router-d-link-dir-615/[/url]
Mcm kat sini eh... ok balik krg aku try...

mcm mana nk limitkan user eh.. contoh 6 sahaja utk wireless....

hooho harap share la pa yg patut tntg unifi.. ada siap leh jailbrake utk tgk siaran berbayar lg..

login kat router
mcm ni eh...

http://192.168.0.1 eh??

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='armmar' timestamp='1327987878' post='1078710']
[url="http://sawanila.com/v10/2011/03/6-things-to-do-when-you-got-your-unifi-wireless-router-d-link-dir-615/"]http://sawanila.com/...d-link-dir-615/[/url]
Mcm kat sini eh... ok balik krg aku try...

mcm mana nk limitkan user eh.. contoh 6 sahaja utk wireless....

hooho harap share la pa yg patut tntg unifi.. ada siap leh jailbrake utk tgk siaran berbayar lg..

login kat router
mcm ni eh...

[url="http://192.168.0.1"]http://192.168.0.1[/url] eh??
[/quote]

yup macam tu.

nak limit user boleh guna cara mac address filtering atau limit ip address dhcp untuk 6 ip sahaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='armmar' timestamp='1328015935' post='1078728']
ala bg detail xda ker..
hehe bru dok usha yg 192.168.... tuh
mcm mana mac address tuh..
[/quote]

susah la nak bagi detail lain router lain cara setting ui pun lain2.kalau benda tu ada kat depan mata senang sikit.lagipun aku tak pakai router tu.

mac add. cth [color=#000000][font=Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular, sans-serif][size=3][left]00-26-75-3A-9E-93 [/left][/size][/font][/color]kene ambik dari pc/laptop yang akan connect ke router tu.biasa kat dhcp client list ada tunjuk mac add. sekali jadi ambik mac add tu setkan kat mac filter setting jadi hanya mac add. tertentu sahaja boleh connect guna internet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 - DHCP RESERVATION

Faham...
Letak kat sini ke bro?

Tapi yg ni utk reservation?.. utk limitkan kat mana eh setting dia.. Edited by armmar

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='armmar' timestamp='1328041621' post='1078751']
25 - DHCP RESERVATION

Faham...
Letak kat sini ke bro?

Tapi yg ni utk reservation?.. utk limitkan kat mana eh setting dia..
[/quote]

resevation tu untuk set static ip untuk setiap mac address...kalau nak limit cari setting yg berkaitan degan start ip address dan end ip address..setkan untuk sampai 6 ip sahaja..cth 192.168.0.100-192.168.0.106

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...