Jump to content

tasek16

Moderator
  • Content Count

    2508
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

82 Baik

About tasek16

  • Rank
    Ahli Sangat Rajin

Contact Methods

  • Website URL
    http://www.facebook.com/faizalfb
  • ICQ
    0
  • Yahoo
    tasek16

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Interests
    apasal aksara nak tulis kat sini just 50? :(

Previous Fields

  • Nama lain
    Mammat

Recent Profile Visitors

43975 profile views
  1. Assalamualaikum.. Aku rasa dalam forum ni banyak yang tanya macam mana nak cut certain part of video. So kali ni aku try kasi tutorial macam nak buat simple editing cut, trim sesuatu video. Dalam tutorial ni aku cadang just guna Virtual Dub why?????? sebab free , small file size, ringan and dalam satu-satu perkara it very powerful. Ok sapa yang nak download virtual dub boleh download kat sini: http://prdownloads.sourceforge.net/virtual...17.zip?download Lepas download just extract zip file ke satu folder let say VirtualDUB. So fro there boleh terus guna tanpa perlu buat installation. Done. How to cut, trim a video Let say kita ada video tak kira laa avi, divx, mpeg, xvid...ada certain part kita nak buang atau kita nak ambil just certain part of video. Dalam keadaan biasa kita boleh guna mana-mana video editing untuk buat benda yang sama. But the problem is tak semua video editing boleh cut. edit or trim video tanpa menjejaskan quality asal. Atau pun kalau ada yang boleh maintain quality kita kena tahu macam mana nak set, apa format/codec video asal, berapa resolution. Most of us for sure memang tak ada masa nak selidik benda tu. So bila kita guna cara edit dalam video editing biasa software ni akan save/export ke format lain. So file tadi samada akan menjadi lebih besar atau quality akan jadi worst...sebabnya..silap format / codec. So bila kita guna virtual dub dengan betul masalah reencoding. boleh dielakkan jika diset dengan betul so video still maintain dia punya quality. Ok sebelim kita guna virtual dub pastikan semua codec video yang popular sekarang macam avi, mov, wmv, etc dah diinstall dalam pc. Kalau tak jika kita try load video ke virtualdub video tak boleh open. So macam mana nak install video codec??? pergi ke google taip perktaan ni ----> video codec pack ......so google akan kasi banyak site untuk kita download video codec pack..once downloaded...install....done!!!! Note: Virtualdub is not full video editing software . So kalau kita nak buat transition ke apa-apa ke ..forget it. Apa yang ada dalam virtual dub just basic cut, trim pada satu video. But dalam virtual dub jugak ada video filter untuk kita enhancekan video...so buat masa ni aku tak sentuh pasal filter dalam virtual dub..may be later...Ok now sekarang aku try kasi macam mana nak trim, cut or edit video dalam virtual dub. Ok first open video file. So kat sini kita boleh nampak video kat previre windows..try play video tadi. Incase kalau tak boleh open most probably dalam pc tak ada codec untuk video tersebut...that's why sebelum guna virtual dub digalakan install video codec pack dulu.. done Kedua setkan video macam image kat bawah. why kena setkan ke Direct Stream Copy????????? ok macam ni..kalau kita tak setkan kan ke Direct stream copy virtual dub akan save kan let avi pada default avi codec yang ada pada pc...cth uncompressed avi. satu lagi tujuan setting untuk bagi tahu virtual just guna exactly video stream masa save. So bila save video quality still maintain dan masa save boleh dibuat dengan cepat..why??? sebab virtualdub just copy apa yang ada pada original video file...tanpa perlu reencode..begitu juga dengan audio setkan macam di bawah: once dah set kita boleh buat simple edit macam cut, trim video.. ok katakan kita nak edit atau nak buang certain part dalam video so apa yang kita perlu buat macam step dalam image kat bawah: Untuk setkan bahagian yang mula-mula sekali kita nak buang drag slider pada bahagian tersebut cth pada step 1. So lepas tu kita tekan butang keframe pada Step 2 untuk setkan permulaan pada video. Then kita dragkan slider pada part akhir dalam certain certain scene yang kita nak buat cthnya dalam Step 3. Lepas tu tekan butang keyframe macam dalam Step 4. Then kalau nak buang bahagian yang kita dah set tadi just tekan butang Detele pada keyboard..done Kalau kita nak buang part lain repeat step-step tadi pada bahagian yang lain pulak. Then save kan balik video file tadi. In this case kalau file tadi dalam format divx avi..virtual dub akan exactly dalam format, bitrate, resolution, audio format yang sama macam original...So quaiilty video yangdah di edit tadi still maintain...DONE So kalau aku ada masa insyaAllah aku cuba buat lagi tutorial basic dalam virtual dub. Kalau ada member lain nak tambah tutorial pasal virtual aku amat alu-alu kan...so that's for now Good luck
  2. Aku tak pasti samada kebanyakkan kita alert tentang benda ni. Tapi teknologi memang wujud dan memang berhasil sebagai pengganti bahan bakar seperti petrol, dieasel dan seumpamanya. Secara am nya teknolgi ini memanipulate kadungan dalam dalam air (Oksigen dan hidrogen) untuk menghasil tenaga. more info boleh di dapati di google: http://www.google.com/search?hl=en&q=w...G=Google+Search Ok masalah nya sekarang adakah negara-negara pengeluar dan syarikat minyak utama dunia "endorse" teknologi ni. Dari segi persekitaran "water fuel" lebih bersih, kerana akan ditukar kembali kepada air dan akan mengseimbangkan kadar suhu, peratusan kelembapan alam sekitar, Dari segi ekonomi air jauh lebih murah dan mudah di dapati di mana-mana. Atau jika teknologi ini diguna pakai harga air akan melambung. So mari kita bincang pasal "Water fuel technology" dari segi pro dan kontra. BTW korang semua boleh lihat videclip pasal teknologi ni di http://www.rratch.com/Misc/WaterFuel/WaterFuel.wmv (dipetik dari http://www.dcs-media.com/technology/Detail...?ArticleId=333) atau di http://www.youtube.com/results?search_query=Water-Fuel
×
×
  • Create New...