Jump to content
pharez

Sudut Soal Jawap Streamyx

Recommended Posts

[quote name='sneaker' date='06 April 2010 - 10:13 PM' timestamp='1270563234' post='1024739']
bro pharez,

bln 2 arituh aku ade register stimik & fixed line. agent tu ade wat promotion kt area rumah aku sbb area rumah aku sblum nie xde lg coverage tm lagi. aku register ngan dia. aku tanya dia, bile nk pasang tm fixed line. dia ckap bln 3. aku tunggu2 gak, ni dh dkt 1 bln ni, x masuk2 lagi ni. TM ni memang selalu lambat ke kalo hal2 macam nie?

bro, ko boleh push sikit x TM utk cepatkn process pemasangan TM fixed line & stimik aku. kalo bleh aku nk tau gak, bile dia boleh pasang tm fixed line.
aku dok kt area tmn bestari indah, ulu tiram, johor. thanks.
[/quote]

tak silap aku la, TM hanya akan pasang line incase kalau area ko baru lagi dan takde tiang telepon, kalau ada demand. Tak silap aku satu jalan tu mesti ada 3 orang atau lebih yang apply fixed line baru diorang cucuk tiang. Ni ikut pengalaman aku la duduk rumah sewa dulu nak masuk stimix tapi tak boleh sebab ade aku sorang je apply fixed line tu.

Tapi kalau rumah ko ade tiang tepon kat jalan tu, pegi je TM point. nanti diorang settlekan le.

Share this post


Link to post
Share on other sites
problem aku ni sbb rumah aku ni kaw. perumahan baru. TM x cover lagi. tiang pun baru je pacak bulan 1 ari tuh. cable sumer dah ade dah kt belakang rumah. tinggal nk tarik msk dlm rumah jer. so jiran2 pun memand xde lagi pasang fixed line ni.

maybe kalo aku rajin aku try gi kt tm point. so, application yg kt agent tuh kira cancel ke kalo apply kt tm point?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sneaker' date='07 April 2010 - 07:16 PM' timestamp='1270639012' post='1024847']
problem aku ni sbb rumah aku ni kaw. perumahan baru. TM x cover lagi. tiang pun baru je pacak bulan 1 ari tuh. cable sumer dah ade dah kt belakang rumah. tinggal nk tarik msk dlm rumah jer. so jiran2 pun memand xde lagi pasang fixed line ni.

maybe kalo aku rajin aku try gi kt tm point. so, application yg kt agent tuh kira cancel ke kalo apply kt tm point?
[/quote]

[b]
Kalau dah kes kat TM Point tu da settle, diorang datang jugak cakap dah ade Streamyx biasenye diorang akan call dulu.
[/b]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sneaker' date='06 April 2010 - 10:13 PM' timestamp='1270563234' post='1024739']
bro pharez,

bln 2 arituh aku ade register stimik & fixed line. agent tu ade wat promotion kt area rumah aku sbb area rumah aku sblum nie xde lg coverage tm lagi. aku register ngan dia. aku tanya dia, bile nk pasang tm fixed line. dia ckap bln 3. aku tunggu2 gak, ni dh dkt 1 bln ni, x masuk2 lagi ni. TM ni memang selalu lambat ke kalo hal2 macam nie?

bro, ko boleh push sikit x TM utk cepatkn process pemasangan TM fixed line & stimik aku. kalo bleh aku nk tau gak, bile dia boleh pasang tm fixed line.
aku dok kt area tmn bestari indah, ulu tiram, johor. thanks.
[/quote]

Salam...sebelum tu ko kena tau beberapa perkara...

area baru ni kalau bukan area tm (area maxis ke time ke) mmg sampai bila2 pun tm takkan masuk...kalau area tm pun area baru ni developer selalu lambat buat urusan dengan tm, tu yg jadi lambat tu...kalau kes-kes khas mcm ni kena sabar la, sebab mmg bukan salah tm pun...agent tu yg ghi buat promo tempat yg belum cover sape suruh...lepas tu plak janji bulan dan bintang dgn customer...pastu lagi bagus, tak update status kat customer...hehehe

ok kalau infra semua dah ready, tapi masih lambat permohonan ko, ini mmg masalah agent yg ko pilih tu la...mcm e_X kata TMPoint kasitau tu....agent yg tak bertauliah ni main kutip order aje...tapi tak tau prosedur nak bagi cepat...tak semestinya tau no jiran...agent bertauliah sepatutnya dia bleh carikan no jiran ko, supaya address yg dimasukkan dlm sistem tu ikut format tm...kalau tak ikut format tu yg jadi lambat...ko pm aku alamat penuh ko aku try check apa aku bleh bantu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bro pharez, kalau nak tukar modem ngan TM amik masa berapa hari?
Sbb sy punya modem ni mcm dah nak kong jer, lepas reboot modem tu biasanya dia tak detect router (led LAN x nyala).
Kena beberapa kali reboot baru dia detect.

Pastu, modem apa yg terkini TM provide?
Masih modem ZTE ZXDSL 831 jgk ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kalau under warranty technician akan dtg check...kalau kong dia akan replace on the spot...

dah check elemen lain ke? cable ke router tu sendiri ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Emm, kalau amik pakej free modem means mmg under warranty kan?

Elemen lain dah check, cable smua ok. Router pun ok.
Lg pun masa upgrading line hari tu, technician ckp maybe modem ada problem.
But masa tu just upgrading, xbuat tukar2 modem sbb x open report.
[s]Kalau saye open report sekarang, agak2 sebelum pukul 2 ptg ni boleh ke settle?
Sbb kul 3 da nak kne balik uni..
[/s]Nvm huhu.. Akan open report hari Jumaat. ;) Edited by TOYSЯUS

Share this post


Link to post
Share on other sites
(Salam)

Baru upgrade dari 1MB ke 4MB.

Tapi speedtest masih meragukan.

Tapi technician confirmkan dah upgrade.

Stats;

[img]http://img2.pict.com/7c/18/54/3384751/0/800/untitled.jpg[/img]


[url=http://www.speedtest.net][img]http://www.speedtest.net/result/787993772.png[/img][/url]


[url=http://www.pingtest.net][img]http://www.pingtest.net/result/15140688.png[/img][/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
baru upgrade hari ni ke?..speed tu biasa la sebab kalo baru upgrade dia ambil masa 24-48jam untuk aktif account 4mb awak tu.tunggu esok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='20 April 2010 - 08:19 AM' timestamp='1271722774' post='1026443']
semua problem telah difwd dan dlm tindakan tm...
[/quote]

thank you, bro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
bro pharez,

ayah aku guru besar, nak install streamyx kat sekolah dier. menurut dier, sekarang banyak statistik nak antar ke kementerian pelajaran guna internet. tapi sekolah dier cuma dapat schoolnet je.

sekarang ayah aku try nak apply, tapi menurut technician komputer sekolah dier, tak dapek sebab streamyx tak kasi daftar atas nama sekolah. nak daftar boleh, kene daftar atas nama dier or guru lain. ayah aku tak nak, proses claim mustahil, pastu problem bila dier pencen nanti.

so ada tak one way or another nak daftar streamyx atas nama sekolah? means bil streamyx tu akan register atas nama sekolah, bukan individu.

Thanks.

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='TOYSЯUS' date='20 April 2010 - 11:44 AM' timestamp='1271735045' post='1026468']
Emm, kalau amik pakej free modem means mmg under warranty kan?

Elemen lain dah check, cable smua ok. Router pun ok.
Lg pun masa upgrading line hari tu, technician ckp maybe modem ada problem.
But masa tu just upgrading, xbuat tukar2 modem sbb x open report.
[s]Kalau saye open report sekarang, agak2 sebelum pukul 2 ptg ni boleh ke settle?
Sbb kul 3 da nak kne balik uni..
[/s]Nvm huhu.. Akan open report hari Jumaat. ;)
[/quote]

tgk gak pakej mana...kalau combo mmg lifetime warranty...kalau pakej normal free modem, 1 tahun je warranty...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Nezict' date='20 April 2010 - 07:14 PM' timestamp='1271762084' post='1026541']
bro pharez,

ayah aku guru besar, nak install streamyx kat sekolah dier. menurut dier, sekarang banyak statistik nak antar ke kementerian pelajaran guna internet. tapi sekolah dier cuma dapat schoolnet je.

sekarang ayah aku try nak apply, tapi menurut technician komputer sekolah dier, tak dapek sebab streamyx tak kasi daftar atas nama sekolah. nak daftar boleh, kene daftar atas nama dier or guru lain. ayah aku tak nak, proses claim mustahil, pastu problem bila dier pencen nanti.

so ada tak one way or another nak daftar streamyx atas nama sekolah? means bil streamyx tu akan register atas nama sekolah, bukan individu.

Thanks.

:)
[/quote]

Salam...

pertama sekali kena tgk direction kementerian pelajaran dulu...bak kata ko, nanti nak claim susah...kalau kementerian benar, dan boleh claim, so tak jadi masalah...tapi kalau kementerian kata kena guna schoolnet je, mmg tak leh buat apa la...

tm mmg boleh buat registration atas nama sekolah...tapi maybe proses panjang sket la...takleh register mcm biasa, sebab sekolah ada kementerian, kira under account gamen la...dan each state ada account manager yg jaga gamen punya account...kena register through situ...approval, etc lagi maybe diperlukan...ini untuk avoid hanky panky later...

Kalau ayah ko sorang nak pakai, register individual kat rumah la...hehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='21 April 2010 - 09:23 AM' timestamp='1271812990' post='1026591']
Salam...

pertama sekali kena tgk direction kementerian pelajaran dulu...bak kata ko, nanti nak claim susah...kalau kementerian benar, dan boleh claim, so tak jadi masalah...tapi kalau kementerian kata kena guna schoolnet je, mmg tak leh buat apa la...

tm mmg boleh buat registration atas nama sekolah...tapi maybe proses panjang sket la...takleh register mcm biasa, sebab sekolah ada kementerian, kira under account gamen la...dan each state ada account manager yg jaga gamen punya account...kena register through situ...approval, etc lagi maybe diperlukan...ini untuk avoid hanky panky later...

Kalau ayah ko sorang nak pakai, register individual kat rumah la...hehe...
[/quote]

siape ye ayah aku perlu jumpe nak mohon streamyx tu? tanya PPD (pejabat pendidikan daerah) kate pandai2 la nak setel, sekarang sebab NKRA ni bajet banyak kene potong, tapi ayah aku bukan nak mintak bajet ekstra untuk streamyx, just tolak bajet bulanan dari kementerian untuk sekolah tu untuk streamyx.

bukan ape, menurut ayah aku, schoolnet ni lembab mengalahkan dial up. cikgu2, kerani, semua bising sebab data nak upload ke server kementerian memang berjanggut lembabnya. laptop cikgu saja dah 25 bijik. sekolah kecik tu. PC pejabat lagi, guru2 penolong kanan lagi, semua ada task masing2 nak fullfill guna internet. kalau tak upload, nanti kementerian bising pulak. just for working purpose. umah aku ade streamyx, buat ape nak install lagi sekali kat sekolah for personal use pulak?:P

Share this post


Link to post
Share on other sites
bro pharez, td aku ade dpt 1 sms dr agent stimik yg aku regis 1st time dulu. dia tulis lebih kurang gini lah
[quote]Att bla..bla.. Ur tel & strmx will instl after TM launch cabinet in apr/mei. Ur req alrdy proces & not need to reaply. plz call me for any enquires.[/quote]

so sekarang, macam mane ekk? aku kena tunggu lah agent ni uruskn strmx aku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sneaker' date='22 April 2010 - 09:56 PM' timestamp='1271944562' post='1026968']
bro pharez, td aku ade dpt 1 sms dr agent stimik yg aku regis 1st time dulu. dia tulis lebih kurang gini lah


so sekarang, macam mane ekk? aku kena tunggu lah agent ni uruskn strmx aku?
[/quote]
Hehehe, sekadar tolong jawab, Ya. kena tunggu TM utk aktifkan streamyx tu sbb agen ko dah htr permohonan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
setakat ni takde apa2 release dari tm pasal tu...tapi dah ko kata dpt tau boleh, boleh la tu...lagipun murah sket kan?

takkan tm nak halang pulak ye dak?lompat-lompat ni biasa la kan?hehehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...