Jump to content
pharez

Sudut Soal Jawap Streamyx

Recommended Posts

[quote name='muhian' date='12 March 2010 - 01:58 AM' timestamp='1268330300' post='1021164']
pasal streaming video cth youtube.
apasal streamyx limit speed streaming video terutama waktu siang smpi kul 1 pagi.lepas kul 1 pagi laju plak.itu pun speed tak dapt full speed 2mbps lebih jek kadang2 jek dpt full speed 3.5mbps.
siang speed streaming video teruk gile punya slow 30kbps jek max..gile ke apa..tgk video mcm slide show dah buffering jek.
ramai org komplain pasal nih.kenapa jadi camnih?
[/quote]
pharez minta tolong jawab soalan aku diatas..pasal pe youtube slow waktu siang..hari ahad je full laju satu hari tu je.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='30 March 2010 - 10:26 AM' timestamp='1269916003' post='1023647']
Logically...normal office hours byk org pakai bandwidth...ahad kurang org pakai bandwidth...
[/quote]
Ye memang logic, lagipun hari Ahad ramai orang gi tido, shopping atau jalan2 cari makan... so, kurang ler pengguna internet. hehehehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites
macam tu pulak..ape tm cukup bandwidth ke waktu sibuk..mana boleh boleh camtu main limit2 camtu je.orang time siang la nak guna pc.malam orang nak tido.
aku subcribe 4mb sebab nak tgk streaming tanpa sekat2 tm pulak buat hal camnih..camtu bazir je la 4mb aku tak guna sepenuhnya.sampi bila tm nak limitkan streaming nih? Edited by muhian

Share this post


Link to post
Share on other sites
hehe bro... aku takde ckp limit pun... anyway aku cadangkan ko complaint terus kat tm...sini bukan sudut complaint, sini sudut soal jawap permasalahan bersama supaya dpt idea what action to be taken next...

lagipun bila kita ckp pasal bandwidth ni, bare in mind bukan bandwidth tm aje...bandwidth the other side pun kena ambil kira jugak... Edited by pharez

Share this post


Link to post
Share on other sites
ye aku tau sini bukan complain cuma tak puas hati skit sebab tu nak tanya ko skit pasal tu kot ko leh tolong jawab soalan aku tu..papehal tq sebab jawab soalan aku.
maksub aku limit tu ada time2 tertentu je streaming video laju macam dah diset pulak lepas kul 1 pagi je terus laju streaming.
nanti aku complain kat tm.

Share this post


Link to post
Share on other sites
streamyx 4mb dah turun harga ke rm140...aku ambik pakej super upgrade deal 4mb rm130 non-combo jadi pasnih aku kene bayar berapa sebetulnya untuk non combo user?
lagi dgr kata kalo nak dpt harga turun tu kene g tmpoint ke utk minta harga tu?..tak automatic terus masuk kat bill seterusnya? Edited by muhian

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='31 March 2010 - 09:12 AM' timestamp='1269997937' post='1023839']
setahu non combo remain...sebab tm tak issue apa2 pasal ni lagi...nape ko tak combokan dari awal?
[/quote]
ohh.jadi pakej aku tu takde kene mengena la pasal harga baru 4mb tu..boleh ke upgrade ke combo.masa aku nak upgrade tu kat tac kata hanya boleh upgrade pada pakej yang sama 'Upgrades are allowed within same package category' pakej sblm ni super duper deal 1mb jadi aku pilih la upgrade standard pakej 4mb.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kalau ikut release TM setakat ni mcm tu la...

skang maybe dah complicated sket kat ko sebab super upgrade ni dah contract 2 tahun kan? maksud aku awal2 sebalum upgrade kalau ko convert combo dulu lagi better...then baru super upgrade...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='01 April 2010 - 07:54 AM' timestamp='1270079656' post='1024013']
Kalau ikut release TM setakat ni mcm tu la...

skang maybe dah complicated sket kat ko sebab super upgrade ni dah contract 2 tahun kan? maksud aku awal2 sebalum upgrade kalau ko convert combo dulu lagi better...then baru super upgrade...
[/quote]

ya kontrak 2 tahun..oh buat macam tu..mana la aku tau.hehe..papehal tq sebab tolong masalah aku tuh.

Share this post


Link to post
Share on other sites
En. pharez, saya nak bertanya.
Saya pakai Streamyx 4Mb RM130 (Super Upgrade Deals) sejak bulan December 2009.
Maknanya contract saya ada lebih kurang lagi 1 tahun 8 bulan la kan.
Soalannye, boleh ke saye nak upgrade kepada mana2 pakej Unifi sebelum tamat contract tu

Kalau tak boleh, nak guna unifi jugak guna username sama camne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok...first of all...Streamyx and Unifi adalah 2 produk berbeza...brand name lain2 la tu...hehehe

nak upgrade tu sepatutnya takde masalah sebab sama company...even tester HSBB (Unifi) dulu pun dipilih dari kalangan pengguna streamyx...

tapi bab email ni aku tak pasti...takde release terbaru dari TM lagi...rasanya susah jugak sebab streamyx dah produk lain dari unifi, tapi nak pakai email address @streamyx.com...

Share this post


Link to post
Share on other sites
kemyuskilan aku,

- kenapa orang yang baru mendaftar dengan streamyx combo pakej RM60, sambungan pada portnya ialah 2048kbps(D) dan 512kbps(U). Apabila dibuat speedtest, download 384kbps ke atas dan upload 400kbps ke atas. Ini bermakna kelajuan download dan upload untuk pakej combo RM60 melebihi 100%.

- Mestikah orang yang telah menggunakan streamyx sejak 2004 memotong perkhidmatan serta-merta dan beralih semula ke `Pakej Combo` supaya sambungan pada port akan berubah sebagaimana tercatat dalam modem management 2048kbps(D) dan 512kbps(U).Kebanyakan pengguna-pengguna yang telah lama tidak menikmati kelajuan yang diharapkan dan kelajuan hanya antara 70% ke 80% sahaja dari segi download dan upload.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Merujuk soalan adnan...

Port yang baru dipasang mmg kebanyakan dah set default >1Mbps... tapi harus diingat ini adalah kelajuan highwaynya saja...Kalau potong dan register semula, kalau dpt port dari sistem baru, insyaAllah dpt speed >1Mbps, tapi kalau still dpt port yg lama, sama jugak seperti sebelum potong...

Kalau ikut MCMC >70% dari subscribed speed mmg dah ok...jgn risau, aku dimaklumkan mmg diorang nak upgrade speed semua yg lama, tapi berperingkat lah...lagipun setting port ni nak kena sesuai ngan keadaan satu2 kawasan...kalau set laju tapi tak leh stabil tak guna gak kan?

*ini adalah pandangan aku sahaja berdasarkan pengalaman, tidak mewakili jawapan rasmi TM.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Merujuk jawapan daripada En:pharez, kami selaku orang-orang lama sentiasa sabar menunggu semoga pihak TM melakukan sesuatu kepada pelanggan setianya yang sentiasa menyokong.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='adnan_tdd' date='05 April 2010 - 10:26 AM' timestamp='1270434396' post='1024517']
Merujuk jawapan daripada En:pharez, kami selaku orang-orang lama sentiasa sabar menunggu semoga pihak TM melakukan sesuatu kepada pelanggan setianya yang sentiasa menyokong.
[/quote]

InsyaAllah...sama2 kita doakan...lagipun TM moving towards HSBB...so mmg nak tak nak semua akan diupgrade...

Share this post


Link to post
Share on other sites
bro pharez,

bln 2 arituh aku ade register stimik & fixed line. agent tu ade wat promotion kt area rumah aku sbb area rumah aku sblum nie xde lg coverage tm lagi. aku register ngan dia. aku tanya dia, bile nk pasang tm fixed line. dia ckap bln 3. aku tunggu2 gak, ni dh dkt 1 bln ni, x masuk2 lagi ni. TM ni memang selalu lambat ke kalo hal2 macam nie?

bro, ko boleh push sikit x TM utk cepatkn process pemasangan TM fixed line & stimik aku. kalo bleh aku nk tau gak, bile dia boleh pasang tm fixed line.
aku dok kt area tmn bestari indah, ulu tiram, johor. thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sneaker' date='06 April 2010 - 10:13 PM' timestamp='1270563234' post='1024739']
bro pharez,

bln 2 arituh aku ade register stimik & fixed line. agent tu ade wat promotion kt area rumah aku sbb area rumah aku sblum nie xde lg coverage tm lagi. aku register ngan dia. aku tanya dia, bile nk pasang tm fixed line. dia ckap bln 3. aku tunggu2 gak, ni dh dkt 1 bln ni, x masuk2 lagi ni. TM ni memang selalu lambat ke kalo hal2 macam nie?

bro, ko boleh push sikit x TM utk cepatkn process pemasangan TM fixed line & stimik aku. kalo bleh aku nk tau gak, bile dia boleh pasang tm fixed line.
aku dok kt area tmn bestari indah, ulu tiram, johor. thanks.
[/quote]

[b]
Masalah kamu sama dengan masalah saya. Dah 3-4 agent saya apply fixed line dengan Streamyx. 3-4 bulan tunggu tak datang2 jugak. Akhirnya saya sendiri pergi kat TM Point. Sana diorang cakap kalau nak apply fixed line dekat agent memang susah sebab agent banyak tak tau procedur nak apply fixed line macam mana, sekurang2nya ada no fixed line jiran2.

Sampai sana saya apply fixed line ngan Streamyx ingat tak kene bayaran tapi kena RM 135 untuk fixed line tu. 3 hari lepas tu tech datang pasang fixed-line dan 3 hari lagi Streamyx call suruh ambil modem dan lepas 24 jam internet connected. Lain2 bayaran dalam bill Streamyx x2 bulan.
[/b]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...