Jump to content
pharez

Sudut Soal Jawap Streamyx

Recommended Posts

Salam,

Saya pengguna streamyx package 512k dah lebih setahun pakai. Saya bercadang nak upgrade la package saya tu ke 1mb sebab streamyx tengah ada promotion kan. Tapi sebelum tu nak tanya la, samada ok ke tidak untuk upgrade sebab memandangkan pengguna package 1mb ramai dan dalam pemerhatian saya, package 1mb selalu menghadapi masalah line slow. Package yang saya guna skrang nie bole dikatakan agak stabil dan jarang menimbulkan masalah slow. Jadi, apa pendapat otai2 streamyx sekalian?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Setakat ni yang pakai 1Mb, banyak yg ok daripada yg bermasalah...
Tapi biasalah...yg bermasalah selalu complaint, manakala yg tak bermasalah senyap aje...sebab tu kita akan nampak dari byk feedback, byk yg bermasalah...hehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sauron manson' date='16 March 2010 - 11:21 AM' timestamp='1268709693' post='1021738']
aku dh upgrade stimix aku mase promosi aritu...so far ok je...wat bandwith test leh dpt 1.6 - 1.7kbps hehe...puas hati la...yg ade mslh tu mungkin kat setengh tempat kot?
[/quote]

perghh..biar benar laju surf kalo 1.7kbps nie? kalah dial up 56kbps.. :wacko: :wacko:

hehehe..gurau ja.. 1.7Mbps kan? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ahaksz28' date='16 March 2010 - 11:28 AM' timestamp='1268710087' post='1021739']
perghh..biar benar laju surf kalo 1.7kbps nie? kalah dial up 56kbps.. :wacko: :wacko:

hehehe..gurau ja.. 1.7Mbps kan? :D
[/quote]
ye btol2...1.7Mbps la...hik3...
klu direct dload leh cecah smpai 2Mbps...tp x menten...turun naik speed dia

Share this post


Link to post
Share on other sites
salam,
ni nk tanya soalan noob sket,

kalau rumah tu (cth rumah mmber aku la) cuma apply line telepon boleh x kita tumpang guna line dia tapi guna modem + account kita utk surf internet?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mjmax15' date='16 March 2010 - 06:08 PM' timestamp='1268734108' post='1021799']
salam,
ni nk tanya soalan noob sket,

kalau rumah tu (cth rumah mmber aku la) cuma apply line telepon boleh x kita tumpang guna line dia tapi guna modem + account kita utk surf internet?
[/quote]

mean ko nak register streamyx under line dia ke? kalo cmtu tunggu bro pharez jawab..hehe..

kalo nak pakai akaun ko dekat umah orang lain boleh setahu aku.. cuma line orang yang ko pakai tu mesti dah dibukak port streamx nye..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ya betul...kalau ko dah ada streamyx, nak ghi pakai kat line member ko mmg tak leh unless dia sendiri ada streamyx...meaning port streamyx dah jumper ke line dia...

Kalau ko belum ada streamyx nak ghi register atas line dia...boleh aje...

Share this post


Link to post
Share on other sites
salam.. aku nak tny skt . aku guna streamyx 4mb yg harga rm140 sebulan.. aku nak tahu brape limit download sebulan ?? sb TM takde bg tahu..aku pon lupe nak tny ms daftar hari tu..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='16 March 2010 - 09:11 PM' timestamp='1268745061' post='1021828']
Ya betul...kalau ko dah ada streamyx, nak ghi pakai kat line member ko mmg tak leh unless dia sendiri ada streamyx...meaning port streamyx dah jumper ke line dia...

Kalau ko belum ada streamyx nak ghi register atas line dia...boleh aje...
[/quote]

owh, camtu ke.
bukan ke fungsi modem tu sendiri membolehkan sambungan internet dari talian telefon?
maknanya kita xleh tumpang la sekaki kat non-streamyx user :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='17 March 2010 - 09:12 AM' timestamp='1268788320' post='1021872']
Salam...kalau ko maksudkan jumlah data yg boleh download, jangan risau...streamyx takde download limit mcm broadband lain...
[/quote]

jd xde masalah la kalau aku download bnyk2 pon? aku ingtkn ada limit.. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
salam..

Aku skang ni kerja kat cc,dan menggunakan pakej 1mb tu sebulan RM99,banyak gak problem dia kadang-kadang ni,bila black out je sah streamyx down manjang,hari tu aku baru tukar modem sendiri,nak harapkan tech TM,dorang kata cuba setting modem kat kedai,apa kes ek cmni.Kontraktor TM semua malas-malas ke ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mjmax15' date='17 March 2010 - 09:34 AM' timestamp='1268789688' post='1021875']
owh, camtu ke.
bukan ke fungsi modem tu sendiri membolehkan sambungan internet dari talian telefon?
maknanya kita xleh tumpang la sekaki kat non-streamyx user :)
[/quote]

ok, kita umpamakan mcm ni la...

dari kl satu jalan pegi penang (plus), satu jalan pegi kelantan(lebuhraya pantai timur)...katalah ko nak pegi kelantan dan ko dah ada kereta (yg berfungsi untuk bawa ko ke destinasi)...tapi ko guna highway plus, so tak sampai la ke kelantan kan?hehehehe...

so fungsi kereta sama mcm modem...kalau ko ada kereta, tak semestinya ko bleh sampai mana-mana destinasi...sama juga modem, walaupun ada modem tak semestinya cucuk kat memana bleh dpt internet...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='wazy' date='17 March 2010 - 02:10 PM' timestamp='1268806227' post='1021916']
salam..

Aku skang ni kerja kat cc,dan menggunakan pakej 1mb tu sebulan RM99,banyak gak problem dia kadang-kadang ni,bila black out je sah streamyx down manjang,hari tu aku baru tukar modem sendiri,nak harapkan tech TM,dorang kata cuba setting modem kat kedai,apa kes ek cmni.Kontraktor TM semua malas-malas ke ?
[/quote]

Salam...aku tak pasti apa yg berlaku kat ko...wrong place at the wrong time kot...

Ok basically, kalau nak setting, just call 100 ckp ko baru beli modem dan ada masalah install, minta diorang hantar contractor...byr caj contractor 88 aje...soal malas tak timbul, berebut diorang nak 88 tu...hehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ada satu soalan... aku pengguna Streamyx Combo... yang RM60 sebulan tu. Tapi kenapa bil aku kadang2 cecah RM90 dan kadang2 cecah RM180 sebulan.... adakah pihak Telekon Malaysia salah kira ker apa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
salam, nak tompang tanye nih
apasal steemyx den slalu terputus,
dah 2 x tech datang
selang sari due jadi lik
yg perasan kat snr margine (db) macam down je.
nak dapat 10 db pon payah.
camne nak trubleshoot??

Share this post


Link to post
Share on other sites
kalau macam kes aku wayar tepon ke rumah tu ada putus sikit2.. even though dia cek pakai tools dia kata OK tapi memang tak perasan.. lepas technician tu panjat betulkan wayar baru Internet aku terbaek.. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='LanoQ' date='26 March 2010 - 10:37 PM' timestamp='1269614250' post='1023246']
Ada satu soalan... aku pengguna Streamyx Combo... yang RM60 sebulan tu. Tapi kenapa bil aku kadang2 cecah RM90 dan kadang2 cecah RM180 sebulan.... adakah pihak Telekon Malaysia salah kira ker apa?
[/quote]

Kena bagi detail bil baru bleh explain...aku expect ko ada guna phone ataupun charge tu prorate...better tabulate sket detail bil ko...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='28 March 2010 - 05:12 PM' timestamp='1269767579' post='1023409']
Kena bagi detail bil baru bleh explain...aku expect ko ada guna phone ataupun charge tu prorate...better tabulate sket detail bil ko...
[/quote]
Dalam bil just mention yang tu adalah "Bil Internet", lain2 tu memang aku tau sebab ada mention bill biasa telefon...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='29 March 2010 - 10:06 AM' timestamp='1269828415' post='1023481']
PM aku no tel ko...aku try check...
[/quote]
Aku takleh nak PM kat ko sebab PM Box ko penuh... huhuhu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='pharez' date='29 March 2010 - 02:50 PM' timestamp='1269845402' post='1023528']
ok bro...mystery solved...hehehehe

tapi yg misteri nyer camne ko mati2 igt ko register pakej 60?kekekeke...
[/quote]
Thank you pharez.... kini aku dah paham apasal bil aku tetiba banyak. Entah ler, aku bukan ingat pun pakej apa aku amik masa register arituh... lama dah tu. Aku main bayar jer... hahahaha. Orait, thank you banyak sebab susah2 jer ko tolong check kan... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...