Jump to content
Sign in to follow this  
dazuiba

Nasib Mencai Kerja Semasa Covid-19

Recommended Posts

Sekarang ni susah nk cari kerja, lagi2 kerja yang boleh guarantee kan keselamatan kita...byk kes cluster covid ni bukan dkt restoran atau premise, kebanyakannya dari ofis2. Lagi2 utk sesiapa yg takde transport nak pergi balik, kena naik train...lagi tinggi risiko. Nak cari kerja yg boleh wfh je atau jadi boss sendiri pula susah, bukan semua org berani nk bukak business yg pasti nya modal harus byk...saingan pun ramai..

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/8/2021 at 12:17 PM, dazuiba said:

Sekarang ni susah nk cari kerja, lagi2 kerja yang boleh guarantee kan keselamatan kita...byk kes cluster covid ni bukan dkt restoran atau premise, kebanyakannya dari ofis2. Lagi2 utk sesiapa yg takde transport nak pergi balik, kena naik train...lagi tinggi risiko. Nak cari kerja yg boleh wfh je atau jadi boss sendiri pula susah, bukan semua org berani nk bukak business yg pasti nya modal harus byk...saingan pun ramai..

Betul. Selagi virus ni belum betul2 habis Kita memang kena berjaga2. Terutama yang guna public transport ni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/8/2021 at 12:17 PM, dazuiba said:

Sekarang ni susah nk cari kerja, lagi2 kerja yang boleh guarantee kan keselamatan kita...byk kes cluster covid ni bukan dkt restoran atau premise, kebanyakannya dari ofis2. Lagi2 utk sesiapa yg takde transport nak pergi balik, kena naik train...lagi tinggi risiko. Nak cari kerja yg boleh wfh je atau jadi boss sendiri pula susah, bukan semua org berani nk bukak business yg pasti nya modal harus byk...saingan pun ramai..

Sekarang ramai kena pecat sebab company tak mampu nak tanggung pekerja. So ramai jugak yang start bisnes kecil2 ni

44 minutes ago, bambam said:

Betul. Selagi virus ni belum betul2 habis Kita memang kena berjaga2. Terutama yang guna public transport ni. 

Rasanya virus ni lama lagi nak habisnya. Jadi memang kena pandai2 la jaga diri masing2

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/8/2021 at 12:17 PM, dazuiba said:

Sekarang ni susah nk cari kerja, lagi2 kerja yang boleh guarantee kan keselamatan kita...byk kes cluster covid ni bukan dkt restoran atau premise, kebanyakannya dari ofis2. Lagi2 utk sesiapa yg takde transport nak pergi balik, kena naik train...lagi tinggi risiko. Nak cari kerja yg boleh wfh je atau jadi boss sendiri pula susah, bukan semua org berani nk bukak business yg pasti nya modal harus byk...saingan pun ramai..

itulah yg ada kerja patut bersyukur..berapa puluh ribu org yg kehilangan kerja kalau ikut statistik dri tahun lepas..

Edited by emelyn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sedangkan kan yg kerja pun mcm2 jd bonus tak ada. komisen kena potong. 

12 hours ago, meesuhaimee said:

Sekarang ramai kena pecat sebab company tak mampu nak tanggung pekerja. So ramai jugak yang start bisnes kecil2 ni

saya tak la kena buang tapi gaji tnggal sikit so skrg terpaksa buat 2 3 kerja. dugaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/8/2021 at 12:17 PM, dazuiba said:

Sekarang ni susah nk cari kerja, lagi2 kerja yang boleh guarantee kan keselamatan kita...byk kes cluster covid ni bukan dkt restoran atau premise, kebanyakannya dari ofis2. Lagi2 utk sesiapa yg takde transport nak pergi balik, kena naik train...lagi tinggi risiko. Nak cari kerja yg boleh wfh je atau jadi boss sendiri pula susah, bukan semua org berani nk bukak business yg pasti nya modal harus byk...saingan pun ramai..

i ada nk buat bisnes jual baju tapi tu la modal besar. nak marketing lg.

1 hour ago, wreckt said:

Sedangkan kan yg kerja pun mcm2 jd bonus tak ada. komisen kena potong. 

saya tak la kena buang tapi gaji tnggal sikit so skrg terpaksa buat 2 3 kerja. dugaan.

kerja apa yg u buat. i ada weekend jd rider. tiap mlm jual burger. sama la 3 kerja juga buat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/10/2021 at 10:28 AM, wreckt said:

Sedangkan kan yg kerja pun mcm2 jd bonus tak ada. komisen kena potong. 

saya tak la kena buang tapi gaji tnggal sikit so skrg terpaksa buat 2 3 kerja. dugaan.

awak buat kerja apa ja? nk bt jga tapi tak da idea sbb rmh saya agk luar bndr so tk bnyk pluang..

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/10/2021 at 10:55 AM, sambalsyiok said:

i ada nk buat bisnes jual baju tapi tu la modal besar. nak marketing lg.

kerja apa yg u buat. i ada weekend jd rider. tiap mlm jual burger. sama la 3 kerja juga buat.

saya ada la bt reair phone, jual pokok sikit demi sesuap nasi huhu.

1 hour ago, emelyn said:

awak buat kerja apa ja? nk bt jga tapi tak da idea sbb rmh saya agk luar bndr so tk bnyk pluang..

try la kalau market tk besar jual kat shopee la sbb bnyk org boleh reach kat situ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/10/2021 at 10:18 AM, emelyn said:

itulah yg ada kerja patut bersyukur..berapa puluh ribu org yg kehilangan kerja kalau ikut statistik dri tahun lepas..

Betul tu. Memang patut bersyukur bagi sesiapa yang masih ada kerja tetap. so tak perlu susah nak fikir untuk terkejar2 minta kerja 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/9/2021 at 10:15 PM, bambam said:

Betul. Selagi virus ni belum betul2 habis Kita memang kena berjaga2. Terutama yang guna public transport ni. 

Kalau betul2 memang takde transport sendiri, jaga sop betul2. And make sure bawak hand sanitizer atleast kita sentiasa bersih

On 3/9/2021 at 10:22 PM, meesuhaimee said:

Sekarang ramai kena pecat sebab company tak mampu nak tanggung pekerja. So ramai jugak yang start bisnes kecil2 ni

 

Kalau bisnes kecil ni selalu orang start buat dropship so modal tak banyak pakai. Kalau ada pun maybe yuran kemasukan je

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/10/2021 at 10:28 AM, wreckt said:

Sedangkan kan yg kerja pun mcm2 jd bonus tak ada. komisen kena potong.

Ramai yang tak dapat bonus sebabkan keadaan ni

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, bambam said:

Ramai yang tak dapat bonus sebabkan keadaan ni

tp kalau bonus tak dapat takleh slhkn company juga sbb bnyak kerugian kna potong kecuali lah gaji kna potong tu jd isu la.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, meesuhaimee said:

Betul tu. Memang patut bersyukur bagi sesiapa yang masih ada kerja tetap. so tak perlu susah nak fikir untuk terkejar2 minta kerja 

tu lah kdg nk merungut gak buat 2 3 kerja penat sangat tapi fikir balik ada lg org yg ssh jd yg msih ada kudrat bt la kerja apa2 asal halal. percaya kat rezeki Allah.

2 hours ago, kyann said:

Kalau betul2 memang takde transport sendiri, jaga sop betul2. And make sure bawak hand sanitizer atleast kita sentiasa bersih

Kalau bisnes kecil ni selalu orang start buat dropship so modal tak banyak pakai. Kalau ada pun maybe yuran kemasukan je

dropship i pernh bt dgn satu company ni yuran dia mahal gila, pastu untg atas brg rm1 ja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, sambalsyiok said:

tu lah kdg nk merungut gak buat 2 3 kerja penat sangat tapi fikir balik ada lg org yg ssh jd yg msih ada kudrat bt la kerja apa2 asal halal. percaya kat rezeki Allah.

dropship i pernh bt dgn satu company ni yuran dia mahal gila, pastu untg atas brg rm1 ja.

Omg seriously? Memang tak berbaloi kalau untung rm1 je. Setahu Saya dropship ni min boleh dapat untung dalam rm5-rm10 macam tu

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/11/2021 at 10:33 AM, wreckt said:

 

try la kalau market tk besar jual kat shopee la sbb bnyk org boleh reach kat situ.

Shopee pun senang nak cari cust tapi harga kena up sikit untuk shopee fee nanti

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, sambalsyiok said:

 

kerja apa yg u buat. i ada weekend jd rider. tiap mlm jual burger. sama la 3 kerja juga buat.

Atleast ada side job senang boleh simpan sikit untuk tabung kecemasan...Tapi I rekomen u buat Celcom BeBoZz skali, lagi senang dpt byk untung..boleh buat dari rumah je, senang ada phone je dh cukup...ikut pun masa sendiri je 

Edited by meesuhaimee

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, sambalsyiok said:

tu lah kdg nk merungut gak buat 2 3 kerja penat sangat tapi fikir balik ada lg org yg ssh jd yg msih ada kudrat bt la kerja apa2 asal halal. percaya kat rezeki Allah.

 

Nak merungut pun Tak boleh buat apa. Kalau ada kerja tetap senang. Tapi yang kena pecat ni susah lah, pendapatan bulanan dah xde, and kena usaha setiap hari untuk cari job

 

oo I pun buat Celcom BeBoZz...tgh hot skarang ni ramai org buat, senang dpt side income..jual prepaid/postpaid je, ramai org beli..so kalau korang nk untung try lah join, starting fee dia x mahal sgt pun

Edited by kyann

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, meesuhaimee said:

Atleast ada side job senang boleh simpan sikit untuk tabung kecemasan...Tapi I rekomen u buat Celcom BeBoZz skali, lagi senang dpt byk untung..boleh buat dari rumah je, senang ada phone je dh cukup...ikut pun masa sendiri je 

okla tu asalkan ada kerja

Just now, kyann said:

Nak merungut pun Tak boleh buat apa. Kalau ada kerja tetap senang. Tapi yang kena pecat ni susah lah, pendapatan bulanan dah xde, and kena usaha setiap hari untuk cari job

 

oo I pun buat Celcom BeBoZz...tgh hot skarang ni ramai org buat, senang dpt side income..jual prepaid/postpaid je, ramai org beli..so kalau korang nk untung try lah join, starting fee dia x mahal sgt pun

berapa starting fee dia..

Edited by sambalsyiok

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, sambalsyiok said:

okla tu asalkan ada kerja

berapa starting fee dia..

Starting fee dia RM120 je, tak mahal sgt pun kalau nk compare buat business frm scratch...Alhamdulillah so far I byk je dpt untung 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...