• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Fuel Additive


20 posts in this topic

Posted · Report post

betul ke additive boleh jimatkan dan meningkatkan kualiti minyak? aku tengok kat lazada additive ni harge dia ada yg dlm lingkungan rm50... kalau betul, camne nak gune ek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Betul ke additive ni boleh pakai~ jangan merosakkan enjin kereta sudah, kalau nak jimat ada banyak cara, tak semesti kena ambil cara yang berisiko.

Edited by joe88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Saya juga nampak produk ni, tengok  dia cerita pasal fungsi additive tu macam best, tapi produk dari lazada macam kurang boleh percaya, banyak kes belaku. Sebab tu lah sayang tak beli,  sekarang masih cari cara yang boleh jimat kos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Saya juga nampak produk ni, tengok  dia cerita pasal fungsi additive tu macam best, tapi produk dari lazada macam kurang boleh percaya, banyak kes belaku. Sebab tu lah sayang tak beli,  sekarang masih cari cara yang boleh jimat kos.

Pernah cuba minyak petronas tak, kalau nak jimat kos boleh pakai petronas.. Dulu saya pun tak rasa apa , semakin lama pakai, saya rasa  minyak ni boleh tahan lama. 

Edited by maymay6786

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

dulu aq ade pakai fuel additive 1 minggu, mmg function, jimat kos, so u blh try guna

Pernah cuba minyak petronas tak, kalau nak jimat kos boleh pakai petronas.. Dulu saya pun tak rasa apa , semakin lama pakai, saya rasa  minyak ni boleh tahan lama.

bukan semua petrol sesuai dgn kereta yg lain, kena try dulu baru tau

Edited by fukisan111

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Pernah cuba minyak primax prodrive tak, kalau nak jimat kos boleh isi minyak ni... Dulu saya pun tak rasa apa masa mula-mula isi minyak, semakin lama saya pakai, saya rasa  minyak ni boleh tahan lama. 

u pakai kereta ape? i takut kereta vios i x sesuai dgn minyak ni

Edited by yupms

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

u pakai kereta ape? i takut kereta vios i x sesuai dgn minyak ni

aq ade nampak byk comments ckp minyak ni bagus, tapi aq tetap guna petrol bhp sebab okay dgn kereta aq...
kalau x try sendiri mmg x tau petrol tu bagus atau x

Edited by fukisan111

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aq ade nampak byk comments ckp minyak ni bagus, tapi aq tetap guna petrol bhp sebab okay dgn kereta aq...
kalau x try sendiri mmg x tau petrol tu bagus atau x

haiz, sebelum ni i pump petrol shell, minyak cepat habis, so nak try yg baru punya

Edited by yupms

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Pernah cuba minyak petronas tak, kalau nak jimat kos boleh pakai petronas.. Dulu saya pun tak rasa apa , semakin lama pakai, saya rasa  minyak ni boleh tahan lama.

Sama, saya pun pakai minyak baru petronas, memang okay. Kalau bawak kereta tak gegar macam dulu.

Edited by evan90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aq ade nampak byk comments ckp minyak ni bagus, tapi aq tetap guna petrol bhp sebab okay dgn kereta aq...
kalau x try sendiri mmg x tau petrol tu bagus atau x

Mesti banyak orang kata dia bagus, sebab dia boleh jimat kos kita. Macam dulu saya pergi ker ja dengan memandu kereta, seminggu kena isi 3 kali, lepas guna minyak prodrive, seminggu isi 2 kali sahaja. ini sebab minyak dia tahan lama.

Edited by maymay6786

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Mesti banyak orang kata dia bagus, sebab dia boleh jimat kos kita. Macam dulu saya pergi ker ja dengan memandu kereta, seminggu kena isi 3 kali, lepas guna minyak prodrive, seminggu isi 2 kali sahaja. ini sebab minyak dia tahan lama.

kalau macam tu lebih baik isi minyak baru ni je, tak payah nak beli additive lagi. Tapi macam mana minyak ni boleh tahan lama? dulu bukan banyak orang kata minyak petronas cepat habis....

Edited by joe88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Mesti banyak orang kata dia bagus, sebab dia boleh jimat kos kita. Macam dulu saya pergi ker ja dengan memandu kereta, seminggu kena isi 3 kali, lepas guna minyak prodrive, seminggu isi 2 kali sahaja. ini sebab minyak dia tahan lama.

Boleh kurang satu kali kalau isi petrol baru, jadi yang lain tu boleh tutup kilang lah, susah nak percaya:o. Ada jugak orang yang tak pandai berjimat, kata tak tahan lama:wacko:.

Edited by Water55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kalau macam tu lebih baik isi minyak baru ni je, tak payah nak beli additive lagi. Tapi macam mana minyak ni boleh tahan lama? dulu bukan banyak orang kata minyak petronas cepat habis....

Yang saya tahu minyak baru ni guna teknologi f1. Boleh meningkatkan kualiti dalam proses atomisasi, so enjin lebih lancar, minyak pun tak  senang habis.

Edited by evan90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Boleh kurang satu kali kalau isi petrol baru, jadi yang lain tu boleh tutup kilang lah, susah nak percaya:o. Ada jugak orang yang tak pandai berjimat, kata tak tahan lama:wacko:.

Kita boleh pilih petrol yang sendiri rasa sesuai, kalau rasa kereta makan minyak pergi tukar ke kereta yang ada ecosave. Masuk additive pun satu cara juga, tapi risiko sikit. Bagi saya orang yang tak dapat rasa fungsi minyak baru sebab guna dengan masa yang singkat.

Edited by maymay6786

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kalau macam tu lebih baik isi minyak baru ni je, tak payah nak beli additive lagi. Tapi macam mana minyak ni boleh tahan lama? dulu bukan banyak orang kata minyak petronas cepat habis....

ya memang i pakai dulu cepat abis, x tahan lama, sekarang pakai shell pun camtu jugk. lepas ni maybe i boleh tukar balik. try minyak baru ni

Edited by yupms

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aq beli kat lazada untuk restock, lagi murah time raya ni. aq campur sikit je dengan fuel boleh jalan jauh. sampai sekarang tak de bahaya kat kereta aq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Kita boleh pilih petrol yang sendiri rasa sesuai, kalau rasa kereta makan minyak pergi tukar ke kereta yang ada ecosave. Masuk additive pun satu cara juga, tapi risiko sikit. Bagi saya orang yang tak dapat rasa fungsi minyak baru sebab guna dengan masa yang singkat.

Hmm betul jugak. Kena pakai lama sikit baru nampak kesan.

Edited by Water55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ya memang i pakai dulu cepat abis, x tahan lama, sekarang pakai shell pun camtu jugk. lepas ni maybe i boleh tukar balik. try minyak baru ni

haha... kalau minyak yang ko pakai tak sesuai, pergi test yang petrol baru, ramai orang kata petrol baru tak cepat haus, drive pun x sangkut2. kena test dulu baru tahu apa faedah dia. 

Edited by joe88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Hmm betul jugak. Kena pakai lama sikit baru nampak kesan.

Saya guna lebih kurang 1 minggu lebih macam tu dah nampak kesan dia, minyak dia memang tak cepat haus, enjin pun semakin baik, bunyi enjin dah senyap sikit. 

Edited by maymay6786

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Saya guna lebih kurang 1 minggu lebih macam tu dah nampak kesan dia, minyak dia memang tak cepat haus, enjin pun semakin baik, bunyi enjin dah senyap sikit. 

memang sekejap sahaja pun. maybe enjin kereta u dah tak bising sebab minyak kotor dah dibersihkan.

Edited by evan90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0