Jump to content
zsuperxtreme

Kelab Bina Game

Recommended Posts

bro... aku bukan dah x leh buat storyline tue tp skang aku tgh matric... soo aku kena tumpu 110% kat pelajaran.... sorry sebab x dpt teruskan misi yang besar ini.... sorry geng...

Share this post


Link to post
Share on other sites

assalamualaikum... smile.gif

kalu gune MilkShape 3D bleh ker wat model kat game nih???

aku penah la usik2 dulu masa mapping CS guna hammer.... tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

takder ker cara nak tukar game pro sevolution soccer 2...jadik versi malaysia......jadikan sumer player seperti orang malaysia...bendera letak...negeri2 bdalam ma;laysia.....pasukan kuat jadikan perak...atau per2 pon yang kite suka..wat kat pc pastu burn pastu main kat ps....ni aku bukan cakap kosong pasal kawan aku kat ostolia cakap leh ubah

Share this post


Link to post
Share on other sites

bro... aku bukan dah x leh buat storyline tue tp skang aku tgh matric... soo aku kena tumpu 110% kat pelajaran.... sorry sebab x dpt teruskan misi yang besar ini.... sorry geng...

eloo sume..ako br masuk topik ni so ingt nk join skali..

skang projek u all da sampei kt mane?

-whiteshark ckp x leh buat storyline coz bz..so ape kate sape2 yg ade idea tu sambg la..

-storyline tu da sampei mane yek? wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai kengkawan... i'm back again.... whiteShark... kau belajar... betul tumpukan pada pelajaran... akupun belajar gak... pun nak kena tumpukan pelajaran sebab tu la kelab nie lengang jerk... walaubagaimanapun aku akan tetap bersama korang semua biggrin.gif

Projek ZON KEMATIAN still berjalan...

Sapa nak aku ajar buat game simple macam tembak2 tu cakaplah kita boleh buat kat sini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wow ... tumpang sekaki bley aku pon nak buat game rpg nie kalau korang nak aku minta tolong buat banner untuk game korang atau site ker ok jugak tu

eeehehe anyway best of luck may the best man win tapi aku tak terrer script

setakat aper jer aku yang mampu untuk buat game aku nie korang tengok lah

nanti mungkin siap bulan depan full version tapi buat sementara waktu nie

aku buat demo lah with puzzle ... ok

bagi cabaran hidup putterraaa worllddddd...!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

GAME KOTAK

OK, aku ada buat game simple, game nie aku buat semalam masa tengah dating dengan awek tersayang...

So game nie dinamakan "Kotak". Game nie kerja dia tembak kotak untuk kumpul mata mengikut level. So kotak nie ada tiga warna, warna asal adalah 10 mata, warna biru 50 mata dan merah 100 mata.

Ok nie gambar dia:

user posted image

Ok korang boleh main game nie dengan download di bawah

DOWNLOAD: MAIN/PLAY

Game nie tak complete lagi.. korang ubah-ubah la sikit... bunyi pun takder.. so bila ubah tambah la nama korang dekat bahagian "Pereka". So download la source code kat bawah tu

Download source kod Visual Basic di bawah

DOWNLOAD : SOURCE CODE

PREVIEW CODE

Dim Kunci As Boolean
Dim masa As Integer
Dim Kutipan As Integer
Dim diam As Boolean
Dim Paras As Single
Dim level As Integer

Private Sub cmdUlang_Click()
Kutipan = 0
masa = 60
level = 0
Paras = 1000
Call Me.setKotak
End Sub

Private Sub Form_Activate()
Paras = 1000
Call Me.setKotak
End Sub

Private Sub Form_KeyDown(KeyCode As Integer, Shift As Integer)
If diam = False Then

If KeyCode = vbKeyUp And Image1.Top > 450 Then Image1.Top = Image1.Top - 50
If KeyCode = vbKeyDown And Image1.Top < 3700 Then Image1.Top = Image1.Top + 50
If KeyCode = vbKeySpace And Kunci = False Then
Kunci = True
Peluru.Y1 = Image1.Top + Image1.Width / 2
Peluru.Y2 = Image1.Top + Image1.Width / 2
Peluru.X1 = Image1.Left + Image1.Width
Peluru.X2 = Image1.Left + Image1.Width + 100
Timer1.Enabled = True
End If

End If
End Sub

Private Sub mnKeluar_Click()
End
End Sub

Private Sub mnKumpulan_Click()
MsgBox "Zsuperxtreme, binarycode, wira_jalanan ... (tambah nick korang)", vbInformation, "Kumpulan putera.com"
End Sub

Private Sub mnUlang_Click()
Call cmdUlang_Click
End Sub

Private Sub Timer1_Timer()
Dim i As Integer
If Peluru.X1 < Me.Width Then
Peluru.X1 = Peluru.X1 + 30
Peluru.X2 = Peluru.X2 + 30
    For i = 0 To 99
    If Peluru.X2 > kotak(i).Left And Peluru.X2 < kotak(i).Left + kotak(i).Width And Peluru.Y2 > kotak(i).Top And Peluru.Y2 < kotak(i).Top + kotak(i).Height And kotak(i).Visible = True Then
    kotak(i).Visible = False
    Timer1.Enabled = False
    Peluru.X1 = -200
    Peluru.X2 = -250
    Kutipan = Kutipan + kotak(i).Tag
    Label1.Caption = "Kutipan: " & Kutipan
    Kunci = False
    End If
    Next
Else
Timer1.Enabled = False
End If
End Sub


Public Function setKotak()
Dim i As Integer
Dim nilai As Single
diam = False
cmdUlang.Enabled = False
Timer2.Enabled = True
masa = 60
Randomize (Timer())
For i = 0 To 99
nilai = Rnd() * 10
If nilai >= 0 And nilai <= 1 Then
kotak(i).BackColor = vbBlue
kotak(i).Tag = 50
ElseIf nilai >= 8 And nilai <= 9 Then
kotak(i).BackColor = vbRed
kotak(i).Tag = 100
Else
kotak(i).BackColor = &H8000000F
kotak(i).Tag = 10
End If
kotak(i).Visible = True
Next
Label3.Caption = "LEVEL " & level + 1 & " : " & Paras & " MATA"
End Function

Private Sub Timer2_Timer()
Label2.Caption = "MASA: " & masa
If masa > 0 Then
masa = masa - 1
Else
diam = True
If Kutipan >= Paras Then level = level + 1: Paras = Paras * 2: Label3.Caption = "LEVEL " & level + 1 & " : " & Paras & " MATA": Call setKotak Else MsgBox "Anda berjaya mengutip mata sebanyak: " & Kutipan, vbInformation, "Game Kotak": cmdUlang.Enabled = True: Timer2.Enabled = False
End If
End Sub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ini adalah "UPGRADE" dari game kotak yang aku buat tu..... lepas nie aku nak tengok macam mana korang upgrade game nie kasi lawa... dan best... bagi sapa yang nak aku explain macam mana nak buat game nie... bagitau la ek.

GAME KOTAK UPGRADE

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama jerk Prince... cuma panjang sikit sebab kita kena create Object. Oleh kerana malas nak buat balik aku just directly bagi tau apa beza dia yang ketara. Kalau guna C (graphic.h) gambo tak lawa kalau guna C (windows.h) panjang pulak, so aku guna C#

Ok kotak tu aku guna button... so dalam kes C#..... kita kena kod button tu.. tapi dalam vb tak payah just Drag and Drop

    BUTTON
butang = new Button();
butang.Text = "Ya betul";
butang.Location = new Point( 50, 50 );
butang.Size = new Size( 100, 30 );
this.Controls.Add( butang );
Selain tu C# gunakan
using System;
using System.Drawing;
using System.Windows.Form

public class EventFrm : Form
{
   public EventFrm()
  {
   }
  public static void Main()
  {
    Application.Run( new EventFrm() );
  }
}
Berdasarkan kod diatas ia diubah kepada VB seperti di bawah menggunakan kes game nie
Public Sub Form_Load() = public static void main()

//Lain lain tak diperlukan
Yang lain lain tu sama dengan VB tapi sikit lain contoh
GUNA C#
  public void butang_Clicked( object ob, EventArgs e )
  {
  }

GUNA VB
  Public Sub butang_Click()
  
  End Sub

Ok cara nak kira, pergerakan, apa semua yang melibatkan Algo... sama jerk...antara VB dan C# cuma ko kena faham la kalau C# bila nak set objek kepada integer kod dia macam nie ( int i = new int(); ) kalau dalam VB ( Dim i as integer)

biggrin.gif itu saja beza dia... try la ubah....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...