Jump to content
zsuperxtreme

Kelab Bina Game

Recommended Posts

CONTOH GAME TEMBAK MENGGUNAKAN C#

Ok ini contoh demonstrasi bagaimana buat game tembak kotak guna C sharp (C#) yang sangat simple.

user posted image

/*
 * Programming : C#
 * User: zsuperxtreme
 * Date: 8/16/2005
 * Time: 8:08 PM
 * 
 */
using System;
using System.Drawing;
using System.Windows.Forms;
using System.Drawing.Drawing2D;

public class EventFrm : Form
{
  private Button btn1;
  private Timer timer1;
  
  int i=0;
  	
  public EventFrm()
  {
    this.Text = "Tembak kotak demonstrasi ";
	this.Paint += new PaintEventHandler( f1_paint );
	this.Click += new EventHandler(aku_Clicked);

    btn1 = new Button();
    btn1.Text = " ";
    btn1.Location = new Point( 130, 10 );
    btn1.Size = new Size( 20, 20 );
    btn1.Enabled = false;

    
    timer1 = new Timer();
    timer1.Enabled = false;
    timer1.Interval = 100;
    

      
    this.Controls.Add( btn1 );

    timer1.Tick += new EventHandler( Timer_Tick );   
  }
  private void f1_paint( object sender, PaintEventArgs e )
  { 
  	i+=10;
  	Graphics g = e.Graphics;
  	Pen p = new Pen( Color.Black, 3 );
  	g.DrawLine( p, 140, 230-i, 140, 250-i );
  	if(230-i < 30)
  	{
    btn1.Visible = false;
  	}
  
  }
  private void Timer_Tick(object sender, System.EventArgs e)
 {
  	

    	if( sender == timer1 )
      	{
   Invalidate();
      	}
  }
  
  
  public void aku_Clicked(object ob, EventArgs e)
  {
  	timer1.Start();
  }

  public static void Main()
  {
    Application.Run( new EventFrm() );
  }
} 

Edited by zsuperxtreme

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ini adalah "UPGRADE" dari game kotak yang aku buat tu..... lepas nie aku nak tengok macam mana korang upgrade game nie kasi lawa... dan best... bagi sapa yang nak aku explain macam mana nak buat game nie... bagitau la ek.

bagi ler download yg ni plak... cambest jer... grafik kewl yg ader tarikan utk bdk kecik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

*Grow* laparnyer..

Umm... game tembak tembak??

Waa!! best! aper kater ko buat cam gunbound!

ala grafik lemah x per kiter belajar...

Share this post


Link to post
Share on other sites

fuh! kira tere jugak la korang buat!! aku bab pasal buat game nih tak tere la...

macam mana nak mula ah?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

fuh! kira tere jugak la korang buat!! aku bab pasal buat game nih tak tere la...

macam mana nak mula ah?!

huhuu.. ha-ckers tak reti buek game?? biar betol tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ohh....biggrin.gif.... Kalo nak buat gunbound kena la guna DirectDraw... Kena la ada pelukis yang setia dengan projek nie kalau nak buat biggrin.gif.....

Ok cuba korang cadangkan lagi game apa yang mudah kita boleh buat dan bagi secara free......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yee... cam worm 2d la kan.... tapi kene pandai guna script cos kene tau

guna tarikan graviti ke atas peluru yng kita tembak... susahnyer....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erm script tu mesti ada komponen nie untuk membuat pergerakan

1. Angin

2. Graviti

3. Ground

Nak buat skrip lagi mudah dari melukis... melukis nie terlalu mencabar.

Jom buat game lagi simple la.... macam kutip duit lepas tu lawan dengan makhluk jahat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

adoiii ... camne aku boleh terlepas pandang thread ni... sorry zsuperxtreme ... projek Zon Mati (FPS game ko ni) masih berjalan x... if u need anything just ask ...(kalau buat coding aku mintak maaf sbb tak pandai) tongue.gif kalau bab storyline or idea .. aku leh tolong .. and aku pun dlm usaha utk menubuhkan Putera.com Gamers Club (aku harap tujuan kita tak bertindih,kalau bertindih aku cadangkan kita satukan kelab ko ngan kelab aku dlm satu bumbung..) aku rase lg bagus sbb leh memantapkan lg club tu nanti... so apa pandangan ko? aku betul2 mintak maaf... aku tak perasan thread ni.. sbb bukan selalu aku singgah kat subforum ni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problem bro Anarchy, projek Zon Mati tu still berjalan... tapi takder member - member nak buat sama. Diantara komponen nak buat game nie terdiri daripada kod, 3d model, sound fx... dan bla bla. Cuma tak jumpa member yang berminat dengan komponen2 tu.

Mengenai gamers club boleh terbahagi kepada 2. 1) Gamers Club 2) Games Development Club. Mengenai nak merge club nie.... kena la ada gamers club dulu. Dah buat ke belum?....

Share this post


Link to post
Share on other sites

dlm proses register ahli... once ahli dah cukup... aku akan umumkan kemunculannya ok... then kita pk langkah seterusnya... nanti aku tanye kat bebudak.. sesape yg leh tolong dlm projek ko ni... smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoh! aper kater kiter buat game lumba keta? ala.. kalo lumba guna pandangan atas pun dah cukup...

Share this post


Link to post
Share on other sites

best nyer.... korang mesti pandai dalam coding?

korang ni ambik jurusan komputer ker?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zon Mati best cam counter!

tapi Pendekar game rPG!! best!

Share this post


Link to post
Share on other sites

oi!! kalo org ambik ijazah c++ leh join ker buat game nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hebat lah ko zsuperxtreme

tak sangka ada ank malaysia yang mampu buat game sampai macam ni,

bangga aku.

aku pun minat gak buat game ni, tapi luar bidang kuasa aku.

lambat la sikit kalu nak blajar pun.

kalau ko nak mintak tolong cakapla.

stakat storyline boleh la aku tolong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...