Jump to content
Sign in to follow this  
arulsr

Timings Ram

Recommended Posts

satu pc aku nih pakai ddr 440 (256+256) + ddr 333 (256+256)mb

aku tgk timing die kat cpu-z

Frequency : 162.3Mhz

FSB:DRAM : 5:4

CAS#Latency : 2.5 Clocks

RAS#toCAS#DELAY : 4 clocks

RAS#Precharge : 4 clocks

Cycle Time(tras) : 7 clocks

PEndapat korang...ok ker nih..???sbb aku ade tgk timing sumer kecik-kecik..

timing kecik ke timing besar bagus

Share this post


Link to post
Share on other sites

pakai timing by speed kalau x nak ade risk..sbb mobo default detect yg betul...klau nak timing pastikan ddr tu performance ddr dulu baru ketat gile2 timing

Share this post


Link to post
Share on other sites

camne aku nak bagi kecik timing nih..

masok bios..adjust ..CAS#Latency ke 2.0 clocks

lepas tu save and try boot...kalau x leh masok windows...

masuk balik bios and adjust RAS#toCAS#DELAY plk..etc.. smile.gif

lebih kreng cm try and error le.. biggrin.gif

mesti bersabar skit.. laugh.gif

Edited by vampire

Share this post


Link to post
Share on other sites

masok bios..adjust ..CAS#Latency ke 2.0 clocks

lepas tu save and try boot...kalau x leh masok windows...

masuk balik bios and adjust RAS#toCAS#DELAY plk..etc.. smile.gif

lebih kreng cm try and error le.. biggrin.gif

mesti bersabar skit.. laugh.gif

buleh cube CL2..tapi rasenya Value ram tak support

cube 2.5-3-3-8..ade berani naikkan 2.5-2-2-8.kalau takleh boot.up skit Vdimm ker 2.7

** pesal tak run ram tu DDR400??DDR333 sure buleh oc ker DDR400 ngan senang.tapi kene main divider la kalau cpu bukan BUS 800MHz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frequency                : 162.3Mhz

FSB:DRAM                :  5:4

CAS#Latency            : 2.5 Clocks

RAS#toCAS#DELAY  :  4 clocks

RAS#Precharge        :  4 clocks

Cycle Time(tras)      :  7 clocks

Timing nie x berapa ketat (maksudnya "angka-angka" clock tu besar). Nak cari timing susah skit. Bleh aku tanya ko pakai CPU apa menggunakan timing ni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

bg aku timming canteks 2-2-2-5 tp RAMs high-performance jek bole buat

2.5-3-3-7/ 2-3-3-5 kira ok juga

besar drp tuh, dah tak best.. jadik high latency plaks laugh.gif

cthnya 3-4-4-8

Edited by gengstapo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Timing nie x berapa ketat (maksudnya "angka-angka" clock tu besar). Nak cari timing susah skit. Bleh aku tanya ko pakai CPU apa menggunakan timing ni?

yang ni untuk pc system aku p4 2.4Ghz/512k/800FSB Northwood proc

Share this post


Link to post
Share on other sites

buleh cube CL2..tapi rasenya Value ram tak support

cube 2.5-3-3-8..ade berani naikkan 2.5-2-2-8.kalau takleh boot.up skit Vdimm ker 2.7

** pesal tak run ram tu DDR400??DDR333 sure buleh oc ker DDR400 ngan senang.tapi kene main divider la kalau cpu bukan BUS 800MHz

aku pakai value ram pon buleh buet CL2.. biggrin.gif ..Vdimm 2.8

ni bukti dia...

user posted image

Edited by vampire

Share this post


Link to post
Share on other sites

yang ni untuk pc system aku p4 2.4Ghz/512k/800FSB Northwood proc

Ko try tgk timing nie 2-3-3-5. Bleh sampai tak timing tu kat sistem ko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko try tgk timing nie 2-3-3-5. Bleh sampai tak timing tu kat sistem ko.

ni timing aku skang dah...aku naikkan ke ddr433

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

nak tanye ni mcm mane nak ambil screen shoot cpu z ni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku pakai value ram pon buleh buet CL2.. biggrin.gif ..Vdimm 2.8

ni bukti dia...

speed asal baper bang??DDR333??cube la buat 2-2-2-x nak tengok laugh.gif

bagi aku Value Ram buleh buat 2-x-x ni dah biase..sbb ade D-43 pun buleh buat 2-2-2-x dgn default vdimm @ DDR400 laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

speed asal baper bang??DDR333??cube la buat 2-2-2-x nak tengok  laugh.gif

bagi aku Value Ram buleh buat 2-x-x ni dah biase..sbb ade D-43 pun buleh buat 2-2-2-x dgn default vdimm @ DDR400  laugh.gif

camne nak naikkan vdimm tuh..

Share this post


Link to post
Share on other sites

user posted image

camni aku nak kene setting lagi ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak nampak ke tulisan tu ...adusshhh

camner nak bagi nampak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

user posted image

ha nampak x?

nak setting lg ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

user posted image

user posted image

camner?

ddr 400 tu cap [email protected] st party

ddr 266 kingstone camner nak ketatkan lg ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

gambo tadi terdelete plak

user posted image

suhu camni ok x?

80% process

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...