Jump to content
Sign in to follow this  
arulsr

Timings Ram

Recommended Posts

ya ya ya.. betui ma.. kalo ada mesti boom dier punya harga.. haha..

lagi pun bh-5 ni dah pupus..

ada la gi la geng.. kebanyakkan BH-5 bole dpt kat RAMs OCZ yg extreme voltage punya series, terutama yg Golden Edition.. mmg cun RAMs nih

okies

Share this post


Link to post
Share on other sites

keh keh keh... mana mau dapat bro?

ocz kat malaysia ni payah skit mau korek korek..

ada pun kat ipoh itu hari.. kedai redcom.. mahal seh..

kalo bulk order tuh rasanya leh lagi la..

kalo nak dapat kat ram yg brand senang dapat tuh parah la..

Share this post


Link to post
Share on other sites

keh keh keh... mana mau dapat bro?

ocz kat malaysia ni payah skit mau korek korek..

ada pun kat ipoh itu hari.. kedai redcom.. mahal seh..

kalo bulk order tuh rasanya leh lagi la..

kalo nak dapat kat ram yg brand senang dapat tuh parah la..

ahakss.. kena pandai cari lobang lerr geng

kalau lepak kat LYN, bole dpt OCZ Golden Edition nih

tp rege "keras" sket lerr tongue.gif

ps : aku penah dpt.. aku setup timming 2-2-2-5(265 x9) vdimm 3.2.. mmg cun huh.gif

Edited by gengstapo

Share this post


Link to post
Share on other sites

ahakss.. kena pandai cari lobang lerr geng

kalau lepak kat LYN, bole dpt OCZ Golden Edition nih

tp rege "keras" sket lerr tongue.gif

ps : aku penah dpt.. aku setup timming 2-2-2-5(265 x9) vdimm 3.2.. mmg cun  huh.gif

aku pun buleh dapat.tapi tak mampu sad.gif

tokey macam ko lain laa laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

huah

baca dr page 1 sampai 5 ni baru aku phm ape mnde timing

ram nih

thanks kpd otai2 sume

hmmm

kalau aku guna mobo cipset nforce4

x-x-x-y

y tu plg bes no 5 ek?

tgk hoodlums kate kalau nforce2 plg bes 11

pstu kalau nak OC ram camne?

naikkn vdimm ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ram yg guna chipset:-

samsung max vdimm:- 2.8-2.9v

hynix :- 2.8-3.0v

windond UTT:- 3.6v

winbond bh series :- 3.4-3.6v

relabeled chip:- 2.8v

note: semua bergantung pd chip kat ram tuh sendri. aku ader twinmoss SP pakai winbond UTT ble buat 2,2,2,[email protected] cuma ngan 3.2v. sesetengah UTT perlu upkan vdimm sampai 3.4-3.5 utk run ats ddr500.

Share this post


Link to post
Share on other sites

infineon punya chip yang best value punya aku inga Infineon BE-5.tapi paling best aku rasa BE-6 sebab rata² forumer luar dapat atas 260mhz.

tapi biasa nyer senang cari ialah BE-5 dari BE-6.yang nie pula biasa nyer boleh dapat 250mhz dengan timing 2.5-3-2-6

Share this post


Link to post
Share on other sites

satu lagi soklan noob utk otai2

kalau dh OC ram

cmne plak nak tau ram tu ddr500 ke

ddr520 ke

aku ade tgk gmbar beberapa posting kt forum lain

tp tktau

yang mane satu nilai yang mewakili

ddrXXX

Share this post


Link to post
Share on other sites

satu lagi soklan noob utk otai2

kalau dh OC ram

cmne plak nak tau ram tu ddr500 ke

ddr520 ke

aku ade tgk gmbar beberapa posting kt forum lain

tp tktau

yang mane satu nilai yang mewakili

ddrXXX

tgk kat cpuz..speed ram tuh darab 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

INFINEON punye chipset ade ape2 info bes tak?

huhuu.. aku pakai chipset Infineon BE-5, default timming 2-3-3-5.. aku rasa timming nih kira tight la nih utk 2gb kit. kalau 1gb kit aku rasa lg senang nak OC. aku punya BE-5 bole run 270HTT tp ddr440 jekk :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

soalan noob?

apsal nf2ultra kene guna x.x.x.11.kenape 11 tu bgus utk chip nf2 ultra.ade bug ke dgn timing lain.kalo ltak 11 blh oc lg power/performance lebih stabil?

tktau la plak

hoodlums yg ckp bes

ko tanye dia

stapo

yang infineon BE-5 tu

performance ram ke value?

Share this post


Link to post
Share on other sites

timing ram aku lak

Freq 199.2

FSB:DRAM 5:6

Cas latency 2

RAS TO CAS delay 3

CAS precharge 3

TRAS 8

ok tak??

Share this post


Link to post
Share on other sites

nilai TRAS tu patut dikurangkan rasenye

8 mcm besar sgt jek

iskk.. iskk.. iskk.. nko nih suka2 jek suruh mamat tuh decrease TRas RAMs dia.. bukan semua RAMs bole support low TRas.. B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

camana boleh dpt FSB:DRAM 5:6. aku tak paham la

adjust dlm BIOS mobo nko.. btw, bole letak spec sket dakk.. senang nak nengok kan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

iskk.. iskk.. iskk.. nko nih suka2 jek suruh mamat tuh decrease TRas RAMs dia.. bukan semua RAMs bole support low TRas.. B)

hehe

suh cube jek

kalau main timing tk merosakkn ram kan?

ke buleh rosak gak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe

suh cube jek

kalau main timing tk merosakkn ram kan?

ke buleh rosak gak?

tak rosak pon, cuma system jadik tak stable kalau tak sesuai ngan setting :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@hoodlum

aku tgk superpi socketA kat lyn sume pkai tras11.aku rase mmg utk high perform ram kot.

soalan?

asal aku nak ubah 5:6/4:5 x boleh.sebab mobo @ amd sempron aku.aku cube buat 3:4 bolh tp jauh sgt ngan proc aku. 1.8ghz @250mhz ram.buat 1:1 panas sgt proc aku blh cecah 70c++.bahye.sape2 blh tlg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

adjust dlm BIOS mobo nko.. btw, bole letak spec sket dakk.. senang nak nengok kan :)

mobo=magic pro k7n 2.0

ram=2x512 DDR400 dual channel

cpu=AMD Athlon 2500+

kalau boleh tlg cite sikit camana nak o/c

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...