Jump to content
syazone

Overclocking Dan Tweaking

Recommended Posts

Aku nak tau sapa overclock paling tinggi ngan suhu & jenis kipas

aku punya

Intel Celeron 400Mhz -> 600 Mhz

Suhu : 56-60 °C

standard fan

AMD Athlon XP Barton 2600+

1.92 Ghz -> 2.00 Ghz

Suhu : sekitar 50 °C

standard fan

Share this post


Link to post
Share on other sites

aper yg aku run skrg

1.53GHz ~ 2.15GHz

vcore= 1.55v

suhu idle; cpu= 45C, sys= 29C

fan= Vantec Tornado 80mm @ 3125rpm

sink= SLK 900A (blm Lapping)

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku nyer laks cool.gif

AMD Athlon Tbred-B 1700+

1.43 GHz --> 2.31 GHz

Suhu idle 43°C

fan+heatsink Global Win CAK4-88T

+Artic Silver 2 (lamer nyer)

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku lak

Barton 2500+ @ 3200+ (2.2GHz)

idle : 38C

full load : 44C

Thermaltake Extreme Volcano 12 heatsink + Vantec Tornado 80mm

+ 'ubat gigi' cap pisang

fan= Vantec Tornado 80mm @ 3125rpm

camno ko buek tornado tu run @ 3125RPM je sarge? bukan ko tornado xbleh control speed dio? ko ubahsuai ko?

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku lak

tbread 1700+ @ 2000ghz (200x10)

idle 44c

full load 49c

hsf: slk700 + ystech fan (0rpm) + as5

lanun: dia punye tornado tu turun rpm tu mungkin sebab dia guna fan controller cam cm aerogate

Share this post


Link to post
Share on other sites

camno ko buek tornado tu run @ 3125RPM je sarge? bukan ko tornado xbleh control speed dio? ko ubahsuai ko?

bukan mungkin lagi.tapi sbb aku pakai benda ni.dah ade kat sign tongue.gif

user posted image

cermin ; bile kita LAPping gune 2 saiz kan??satu yg grid kecik utk ratakan.cth saiz 400.pastu saiz besar cam 1500 utk kilatkan permukaan.memang copper blh jadi berkilat cam cermin.blh nampak gigi cam iklan colgate tu biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm sarge ko punye nexus tu yg kat cdrom drive bay ke floppy?

kalau aku kat cdrom... tapi tengok ko punye knob cam kat floppy kan...

ye ker? asal aku dah lapp cam nak mampos pun kabur gak? kalau kat hsf yg alu kilat gak la...

nampak urat muka tu kalau tengok muke kite tongue.giftongue.gif

err...aku rase pasal lapping ni bukan kat thread ni kan unsure.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm sarge ko punye nexus tu yg kat cdrom drive bay ke floppy?

kalau aku kat cdrom... tapi tengok ko punye knob cam kat floppy kan...

err...aku rase pasal lapping ni bukan kat thread ni kan unsure.gif

ko nyer 305 kan??aku 205.kat floppy.kecik molek.comel cool.gif

a'ah.lapping kat sini Artic Silver & Artic Ceramic, mana lagi baik?

aku yg pening laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

sarge.. kipas nidec aku yg 2 bijik tu boleh di control secara parallel oleh satu VR 10kohm

just FYI

nidec memang bagus.ade ade dead spot kan??lagi pun amp die tinggi.sbb tu aku prefer pakai tornado

cermin.yg cam aku ni ade black / silver

Share this post


Link to post
Share on other sites

hemmm....

Intel P4NLE 2.26Ghz OC to 2.55Ghz ( FSB = 150Mhz * 4 = 600Mhz, PCI = 30Mhz)

Vcore = 1.5V = Default

Temp = 45C idle, 49C 100% load after 15 minit - temperature measured kul 12 mlm

Temp = 47C idle, 52C 100% load after 15 minit - temperature measured kul 12 tgh hari

Heatsink and Fan = stock (yg datang sekali ngan processor, 3000rpm)

Compound = Power MOSFET Compound

Share this post


Link to post
Share on other sites

pentium 4 oc'er dah ada rupanya...very good

aku punye...

Tbread-b 1800+ @ 2.0ghz

Thermaltake Extreme Volcano 12 + AS5

Temp : 43 Idle - 50 Load

mus3na...ko bleh up 150 fsb dengan unlock agp/pci board...cayalah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Barton 2500+ (1.833GHZ) at 2.2GHz... 11 x 200MHz FSB, 1.7v. Idle: 50-52 degrees. Load: 60-65. Cannot do much with this processor though. Wish I'd never sell my 1700+... Damn...!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalau tanya fan aku rase yg plg baik skali tornado....

klu tanya org pun kebanyakkan diorang akn kata tornado gak

berapa reger dia...

cam sarge punya tu brape???

x reti aku pakai kipas canggih-manggih ni...hihi... ph34r.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku punye...

Tbred B 1700+ @ 2.0ghz

Thermaltake Extreme Volcano 12 + "Ubat Gigi" Cap Ayam

Temp : 42 Idle - 48 Load

pakai pc2100 jer.. tuh la paling tinggi+stabil .. ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...