Jump to content
Tempus

Rezolles Mall

Recommended Posts

[quote name='khairul anwar' date='25 May 2010 - 04:08 AM' timestamp='1274731696' post='1032930']
ape benda rezolles mall tu>?
[/quote]
Rezolles mall ni dia jual barang komputer...kalau ko malas nak turun lowyat atau kat tempat korang sana xde barang komputer murah korang boleh beli dengan Rezolles...aku tengok niaga tu hari ok je...la ni webstite pun dah takde.... :ph34r:

[i]apakah tengku Rezooles sedang berundur dari medan perang? ....[/i]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='OngBok' date='25 May 2010 - 09:09 AM' timestamp='1274749779' post='1032954']
kalau ada kan senang nak beli barang
[/quote]
mana...aku tgk yang pernah beli barang bro Hoodlums..lagi siapa ntah...tu pun ada testimmonial.tapi barang rezolles tu xde la murah sangat....lagi satu dia takde kedai...last time aku tau dia ada buat service..customer dia ramai... :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='OngBok' date='25 May 2010 - 01:44 PM' timestamp='1274766274' post='1033006']
kenapa tak teruskan sekarang buat iklan dalam putera.
[/quote]
semua tu ada kos.have price to pay.kalau ada pun belum tentu lagi dapat pulangan balik..pasla barang komputer ko rakan baik macam mana pun...hatta bapak ko sendiri pun tak tahu macam mana bab komputer last word....murah...kalau barang kita tak murah....niaga alamat tak elok la....tapi bukan semua orang suka bende murah...ada yang tahu kira minyak..ada yang tengok kita buat kerja..cara kita bekerja dan cara kita handle situasi...tapi the fact is Murah...

yang aku tau masih kekal ADR...bro Armand666 aku tak pasti ada lagi ke idak...Ahmades ngan Binarycode dah takde dah online mall dia. :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='OngBok' date='25 May 2010 - 05:13 PM' timestamp='1274778826' post='1033030']
sapa yang duduk dekat Lowyat bolehla buat satu online mall.
domain/server/web aku provide. kira macam share la.
sapa sanggup buat?
[/quote]
akan gagal kenapa?

1)barang NOT IN HAND.not keep stok..so anything can happend and change.barang pun amik kat tgn orang lian...tu karang nak order kena amik berapa hari? 3 hari? gi kedai ahchong atau ramu sampai 3 hari tak?

2)Customer makin bijak..senang cerita existing customer dah banyak sekarnag.semua jenis nak tengok barang
baru bayar...dan barang mesti sama dalam iklan.stok x simpan macam mana nak bagitahu apa barang kita ada?

3)Barang mesti cheap.ni akan effect pada servis after sales...nak support pun susah..barang cheap pastu
jual banyak-banyak baru untung..main kuantiti...so boleh ingat ke bende yang di jual tu?


4)kalau setakat jadikkan alasan minyak dan masa pergi ambil tu ialah kos...(kos barang+minyak+masa) apa
beza kustomer tu beli sendiri? kalau xde kereta.LRT ada...ataupun suruh kawan belikan....ataupun perg naik
motor..minyak baru berapa?


5)Selain Lowyat..digital Mall...pastu PC fair...semua boleh beli sendiri.lagi boleh pilih.Onlinemall apa ada?


Aku tak tau plak Rezolles.net tu GLC company. :lol: cam Sime Darby.Rugi 1.68 billion pastu CEO kena cuti. Edited by Tempus

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku penah beli printer sekali kat rezolles dulu. mungkin diorang failed bab scaling up dan maintanence.

Tapi aku rasa bab barang2 PC ni kalau online mall kene ada extensive dan excessive promotion and advertisement. Senang cakap tengok Moderno cukup. Barang dier tak jual mobo, proc ape sume but mostly accessories. Mouse, casing, service, etc.

Moderno pon establised kat forum sebelah. Macam aku walaupon banyak competition dan harga moderno agak mahal, aku lebih trust moderno eventhough dier Melayu (normal la perception orang bile cakap Melayu meniaga) sebab:

-Dier ada real shop established. Cume ada 1-2 competitors dier ada shop sendiri. Lain sume operate dari rumah. Elak cukai.:P
-Reputation dier melepasi sume competitors dier. Berapa lame dah dier bertapak?
-After sales service yang cukup bagus I must say. Ada orang cukup berkire soal bajet dalam barang PC eventhough mahal lebih RM5-Rm10. Tapi pada aku kalau dier memang dah established dan ada high reputation, THAT THOSE things yang kita tambah.
-Dier fokus. Jual dan maintain certain barang je. Dier tak jual GC, mobo etc. Tapi most of accessories yang pelik2 korang tak pernah dengar macam tools nak modding PSU pon dier jual. Ada market ni beb barang2 camni (cam aku :P)
-Barang memang IN HAND. Kalau takde stok, dier memang tampal tulis takde stok.
-Payment method yang banyak. Aku penah try cash deposit dan Paypal (yes, dier terima Paypal). Online banking jgn cerita la. Sume major banks kat malaysia punya online transaction dier accept.



Bab2 camni la yang aku rasa lead to Rezolles's doom. Rezolles patut tengok dan jadikan contoh.


Satu hal, ade satu budak/bro nama atomic98 ke something tak silap aku. He do well, ada shop sume. Tapi ada kes pasal dier import Black & Decker tools dari US untuk Malaysian modders. Tak tau la pihak B&D buat hal @ kastam tahan @ dier buat taik ke ape, aku tak follow sangat kes ni, last2 dier kene refund sume duit yang modders tu dah bulk. Reputation dier jatuh mendadak time tu. Kesian aku tengok. Time Melayu nak naik buat bisnes ade je sangkak.

Armand666 aku tak sure ape jadi kat dier. Tapi yang aku ingat dier sorang je la penah wat service modding dengan laser cutting. Mahal tu beb. Time modders community baru menapak. Tapi mostly sume lebih prefer buat sendiri sebab kepuasan walaupon tak lawa. :lol:

Competitors Armand666 ada sorang kat forum sebelah. Competitors dier memang ada kerja lain selain modding, aku rasa modding pon bro tu tak buat full time. Tapi antara competitor dier punye work paling gile time setup rig Core 2 Extreme ngan 8800GTX SLi siap watercooled kaum kerabat Sultan Brunei punye. Fuhhhh.....

Ahmades penah wat online mall ke? Aku tak sure pulak.


Well, to TS @bro Tempus, kenapa tetibe ko naikkan nama rezolles balik? Ko ada kaitan ngan dier ke? Edited by Nezict

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Nezict' date='26 May 2010 - 02:49 AM' timestamp='1274813375' post='1033116']
Ahmades penah wat online mall ke? Aku tak sure pulak.


Well, to TS @bro Tempus, kenapa tetibe ko naikkan nama rezolles balik? Ko ada kaitan ngan dier ke?
[/quote]
ahmades tu ada online mall(AMF online mall).aku salah seorang handle bende tu...tapi kejap je beb...hehe..pasal aku x boleh tahan....nak kena lari sana sini...pastu barang tu kita tak boleh simpan buat stok.nak simpan kita tak berani...so bende tu kat tengah....orang semua sibuk nak murah murah....waranti ke boleh pakai tak boleh pakai lain cerita....yang aku plak sibuk pikir kalau dah murah macam mana kes waranti nanti? [i]Kalau komepeni tu besar macam Sime Darby kerajaan duduk kat belakang aku x kisah la..hilang satu kusotmer...masalahnya ni baru nak mula niaga....[/i] last-last aku pun blah....tinggal binarycode dengan Ahmades....ni dengar dah tutup dah.... :o ....

yang masih hidup sampai sekarang tu nasib je bro...diorang bernasib baik mula pada masa dan waktu yang tepat...time pc mahal...so masa tu diorang dah ada kustomer diorang sendiri....kitaorang baru nak carik kustomer....pastu customer tu plak existing (pernah pakai komputer) so next word diaorang nak murah.....niaga komputer ni barang murah baru boleh hidup....tu pun hidup segan mati tak mahu.

berdasarkan pengalaman aku la kan...industri komputer mmg dah nak habis hayat dah....pasal:

1)orang carik pc murah dan [email protected] hand

2)people prefer to notebook or netbook or portabiliti

3)Main games guna game console PS3+PS2.tak usik PC dah.

4)Smartphone Iphone/Nexus dah mula masuk market.


Kalau korang pandai lah kan..sewa Kat Lowyat Plaaza tu tingkat G tu berapa agaknya? :lol: korang percaya tak aku sebut RM 16k...atau RM 160000 (enambelasributinggitmalaysiasahaja)? untung barang RM 5~10 cam mana diorang survive? :D ...[i]aku dah tahu hehehe...aku nak dengar jawapan korang dulu.[/i]


Mana customer Rezolles Mall? takkan senyap je.... Edited by Tempus

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Tempus' date='26 May 2010 - 04:38 AM' timestamp='1274819921' post='1033117']
ahmades tu ada online mall(AMF online mall).aku salah seorang handle bende tu...tapi kejap je beb...hehe..pasal aku x boleh tahan....nak kena lari sana sini...pastu barang tu kita tak boleh simpan buat stok.nak simpan kita tak berani...so bende tu kat tengah....orang semua sibuk nak murah murah....waranti ke boleh pakai tak boleh pakai lain cerita....yang aku plak sibuk pikir kalau dah murah macam mana kes waranti nanti? [i]Kalau komepeni tu besar macam Sime Darby kerajaan duduk kat belakang aku x kisah la..hilang satu kusotmer...masalahnya ni baru nak mula niaga....[/i] last-last aku pun blah....tinggal binarycode dengan Ahmades....ni dengar dah tutup dah.... :o ....

yang masih hidup sampai sekarang tu nasib je bro...diorang bernasib baik mula pada masa dan waktu yang tepat...time pc mahal...so masa tu diorang dah ada kustomer diorang sendiri....kitaorang baru nak carik kustomer....pastu customer tu plak existing (pernah pakai komputer) so next word diaorang nak murah.....niaga komputer ni barang murah baru boleh hidup....tu pun hidup segan mati tak mahu.

berdasarkan pengalaman aku la kan...industri komputer mmg dah nak habis hayat dah....pasal:

1)orang carik pc murah dan [email protected] hand

2)people prefer to notebook or netbook or portabiliti

3)Main games guna game console PS3+PS2.tak usik PC dah.

4)Smartphone Iphone/Nexus dah mula masuk market.


Kalau korang pandai lah kan..sewa Kat Lowyat Plaaza tu tingkat G tu berapa agaknya? :lol: korang percaya tak aku sebut RM 16k...atau RM 160000 (enambelasributinggitmalaysiasahaja)? untung barang RM 5~10 cam mana diorang survive? :D ...[i]aku dah tahu hehehe...aku nak dengar jawapan korang dulu.[/i]


Mana customer Rezolles Mall? takkan senyap je....
[/quote]

1) Jual la pc rekon. Tak pon barang2 murah. Ko cater market besar sangat. Sebab tu banyak kedai PC kat bandar2 kecik hidup je.
2)Jual notebook
3) Jual PS3 xbox sume.
4)Smartphones.... ni aku tak nafi persaingan memang dahsyat.

Solution aku: Cater ke market yang lebih kecil. Aku prefer ko duduk area yang populasi tinggi tapi bukan bandar utama. Macam aku kat Kluang, taman perumahan tak pernah putus2 buat. Ade je area diorang tarah. Tapi sini kedai PC banyak & mahal gile. RAM sodimm 2GB DDR2 dah RM230. gile.

Aku tak percaya sewa kat Loyat RM16k je. Kalau ko sebut lagi tinggi baru aku percaya. Aku dengar2 kat Batu Pahat Mall pon 2-3 lot dah cecah RM120k sebulan.

Antara sebab loyat leh survive pada aku:
1. servis. format etc pakai jack sparrow nyer cd.
2. diorang jadi pembekal kat kedai2 pc kawasan bukan KL.
3. ni pendapat aku, actually diorang pegang je barang tu dan amik untung macam komisen. Rugi manufacturer tanggung.

Dulu ada modders bukak kedai modding kat loyat, tapi aku dengar2 dah bungkus. Ye ke? Melayu punya.

p/s: citer Sime Darby boleh bukak kat serius discussion. Aku ada banyak gak info leh share. Edited by Nezict

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Nezict' date='26 May 2010 - 05:27 AM' timestamp='1274822870' post='1033119']
1) Jual la pc rekon. Tak pon barang2 murah. Ko cater market besar sangat. Sebab tu banyak kedai PC kat bandar2 kecik hidup je.
2)Jual notebook
3) Jual PS3 xbox sume.
4)Smartphones.... ni aku tak nafi persaingan memang dahsyat.

Solution aku: Cater ke market yang lebih kecil. Aku prefer ko duduk area yang populasi tinggi tapi bukan bandar utama. Macam aku kat Kluang, taman perumahan tak pernah putus2 buat. Ade je area diorang tarah. Tapi sini kedai PC banyak & mahal gile. RAM sodimm 2GB DDR2 dah RM230. gile.

Aku tak percaya sewa kat Loyat RM16k je. Kalau ko sebut lagi tinggi baru aku percaya. Aku dengar2 kat Batu Pahat Mall pon 2-3 lot dah cecah RM120k sebulan.

Antara sebab loyat leh survive pada aku:
1. servis. format etc pakai jack sparrow nyer cd.
2. diorang jadi pembekal kat kedai2 pc kawasan bukan KL.
3. ni pendapat aku, actually diorang pegang je barang tu dan amik untung macam komisen. Rugi manufacturer tanggung.

Dulu ada modders bukak kedai modding kat loyat, tapi aku dengar2 dah bungkus. Ye ke? Melayu punya.
[/quote]

1)PC rekon still have a price to pay..also waranti limited.pastu kalau barang baru old stok boleh cerita lagi tapi barang sekon tahu la kan...pastu ada plak nak 1GB RAM nak DVD this kind of this demand its beyound our power.tahu tak kalian barang sekonhand pc banyak import dari jepun dan Korea? bermaksud mmg ada kos.kena main kuantiti.

2)Tesco jual laptop Lenovo B450 RM 1399..Sengheng Jual laptop ada 3 kali bayar....JayaJusco jual laptop gak siap ada memberkad.....Courts Mammorth bulan-bulan bayar.

3)Jual PS3 Xbob tu kalau sendiri tahu repair takpe..sendiri tahu mod takpe..kalau tak tahu kena upah [email protected] orang repair..pastu kena yang repair elok takpe..kena jenis nak conned orang.....nama kita yang busuk.

4)Yang ni akan replace market..soon u might be think.Handphone mana ada processor 1GHZ? pastu dalam dah ada [email protected]@leh support MP3 bla bla bla.sama kegunaan laptop dan pc.


Kenapa Lowyat leh tahan lama?

1)One Stop Center (satu kepala order banyak(thundermatch) kedai lain ambil dari dia...so stok sentiasa jalan)

2)Pelbagai barang dan brand dia ada.nak murah? nak branded? nak itu nak ini....

3)Bila dah barang menimbun cam sampah...barang kena jual murah.

4)tengok alamat.Bukit Bintang tu...korang tahu Populasi KL bearpa? 1.8Juta.ada bandar lain kat Malaysia ni busy cam bandar KL?

5)Thundermatch paling lama sekali.ada 36 outlet.semua dia bukak kat tempat ramai orang.kedai sebijik-sebjik tepi jalan diorang tak buat.

Cuba korang jawab teka teki aku...

1)Ahchong Car Services dan Repair...

2)Raju Used and New Car Sales.also Trade in.accpeted. :lol:

3)Ali Car Accesories.


kenapa 3 niaga tu berasingan? kenapa tidak atas satu nama? macam syarikat ABC enterprise dia kena buat semua.walaupun dia tahu format PC Pentium III tu macam buang masa tapi dia kena buat jugak..kenapa? dia takde option say no. Edited by Tempus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Assalamuailkum dan Salam Sejahtera,

Terlebih dahulu saya nk ucapkan terima kasih kepada semua warga Putera.com baik yang pernah berurusan dengan Rezolles Net Mall atau tidak. Sebenarnya, terserempak dengan forum ni balik lepas search keyword 'rezolles' dan terbaca first post.

Saya merupakan pemilik rezolles.com yg diwujudkan pada 2006 sehingga awal 2010. Saya sudah berhenti berniaga Online sebab baru sahaja sambung belajar pada April 2009 dan mempunyai banyak komitmen terhadap pelajaran. Saya membuat keputusan untuk menutup Rezolles Net Mall diatas dasar komitmen tadi. Semua pelanggan yg berdaftar telah diberitahu melalui emel.Saya tidak mahu terjadi perkara seperti tidak boleh melayan pelanggan semasa di dalam kelas dan sebagainya. Apa pula kata orang kan?

Jadi, akhir kata saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada warga putera.com khususnya dengan pelanggan yang pernah berurusan dengan saya.

Terima kasih

[quote name='OngBok' date='25 May 2010 - 01:44 PM' timestamp='1274766274' post='1033006']
kenapa tak teruskan sekarang buat iklan dalam putera.
[/quote]
Saudara Ongbook merupakan salah seorang yg banyak membantu saya dulu masa nk belajar setup website.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Rezolles_Net Mall' timestamp='1289402958' post='1053002']
Terlebih dahulu saya nk ucapkan terima kasih kepada semua warga Putera.com baik yang pernah berurusan dengan Rezolles Net Mall atau tidak. Sebenarnya, terserempak dengan forum ni balik lepas search keyword 'rezolles' dan terbaca first post.

Saya merupakan pemilik rezolles.com yg diwujudkan pada 2006 sehingga awal 2010. [/quote]
ruginya.4 tahun rekod.tu kalau ada buku bil mesti tebal giler.SSM dah lebih 2 tahun.in out bussines mesti dah tinggi.nak buat loan bank senang.pastu simpan stok sikit-sikit.
Bidang ICT ni bukan `mencari untung`tapi `membuat untung`.yang beli tak tahu apa yang dibeli..yang jual tak tahu apa yang dijual.cth 100biji pc dijual dalam sebulan...bulan ke 2 list tu akan bertambah panjang....100biji tadi tu kalau 40% `rotate` balik ..kita duduk tepi senyum sorang sorang.

tu pasal bidang komputer ada Sales And Service.service tu bukan bermaksud service barang orang lain...tapi bermaksud service dari kita sendiri.Pastu bidang komputer bersifat `integrated`.tahu repair tahu servis.ada servis ada pulak menjual.tak macam industri automobile.Bengkel Kereta Ahchong and ALi....mana ada jual kereta? diorang repair servis sahaja.aksesories? kedai lain.

Serius aku cakap.mmg sayang.tapi tu la rezeki masing2...kalau boleh belajar bende lain..pergilah.macam aku mmg rezeki aku dalam ni.Aku masuk masjid sembahnyang jumaat.toleh kiri bagi salam mesti orang tu kustomer aku....kalau pergi cucuk duit kat mesin atm pun sama.toleh kanan orang tu aku kenal...lagipun aku kategori belajar tak pandai.English dan Matematik aku [email protected] ..dah la komputer semua english.aku kalau belajar pandai baik aku jadik lawyer ke..polis ke apa ke..apsal susah payah buat kerja untung tak seberpa ni?.Aku buat bende ni semua pun apa kebede [email protected] apa pun aku takde.Sijil apa pun takde.jangan tanya.sedar-sedar ada kompeni sendiri dah.2 tahun.cuma aku punya pengurusan kewangan agak problem sikit...aku ategori boros berbelanja....

yang aku tau takde anak melayu lagi yang dok catat sejarah dalam bidang komputer ni.so `Crown` to kosong.i Coule be the first?.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Nezict' timestamp='1274813375' post='1033116']
Tapi aku rasa bab barang2 PC ni kalau online mall kene ada extensive dan excessive promotion and advertisement. Senang cakap tengok Moderno cukup. Barang dier tak jual mobo, proc ape sume but mostly accessories. Mouse, casing, service, etc.
[/quote]
Moderno dah tahu.Processor.GPu bla bla bla sparepart semua tu USELESS! barang tu tka boleh simpan.ada pelbagai model.ada pelbagai brand.pastu main kuantiti.kedai dia tu kalau simpan mobo ASUS banyak2 dengan MSi banyak siapa nak beli? barang jadik tak terjual...boleh rugi besar.pasal kos barang pc bukan murah.Sekarang ni pun kedai komputer mmg banyak simpan accesories sahaja...dia punya kadar pertukaran technology tak ceppat....erti kata lain USB MOuse boleh simpan dan dijual balik selepas 6 bulan (sekiranya tak lakulah) lagipun pengguna pc dan laptop makin ramai.beli kat mana diorag punya pasal...even tesco dan sengheng jual laptop dan pc...tapi akesories kena beli sediri.yang tu kedai komputer untung balik...boleh pakai tak boleh pakai tu lain cerita.

Yang aku takut sekarang ni..zaman sekarang ni zaman `internet`.bukan zaman pc dan laptop lagi.tu dah berlalu.semua devices boleh connect ke internet.lagipun orang malaysia ni bukan kejar ict sangat.kalau Iphone 4gs dia boleh internet itulah dia pakai selama 2 tahun.padahal pc ada kat rumah.tapi bila dah pakai phone.pakai pun syok.tak pakai lah pc tu lagi....simpan macam tu...during that time kalau takde bussiness lain cover ..masak...kalau pc dan laptop orang dah tak pakai..atau kurang pakai..banyak pergi kat handphone ataupun Ipad? automatik effect akesories pc mesti kena sekali...aku tak tahu la kot esok lusa Ipad boleh dimod housing dia mcam pc...atau pc boleh cucuk kat Ipad ke..hahaha.
Industri komputer akan jadik similiar macam industri kereta.berpecah.Cc rendah ada.cC tinggi ada.pelbagai model.nak keep semua kita pun mati.nak keep Cc tinggi karang orang kata barang kita mahal.kalau simpan yang murah dia kata kita outdated.stok tak kemaskini.


Lupa nak kongsi.bidang komputer ni ada 2.satu sales satu services.biasa mana2 kedai pun hanya akan `dapat` salah satu.Macam moderno barang dia mungkin mahal tapi service macam delivery atau handling barang mungkin dia expert.Kita tanya 1 patah.dia boleh jawab 2 patah.kita pun puas hati.macam pergi lowyat diorang Sales.pergi sana mesti bawak duit pastu beli barang.kalau nak layan lebih-lebih hantar ke pasang ke tnaya itu ini sorry.Kalau aku tak salah..Moderno tu hidup atas kitaran dia niaga selama ni.erti kata lain...muka sama yang beli barang.muka2 baru takde.kalau ada pun orang lain rekemen suruh beli.kata kedai ni bagus.kadang2 orang tu entah mati ke hidup ke sedar-sedar tak jumpa 2 tahun ni hari datang nak beli barang.....tu menunjukkan pengaruh Moderno tu kuat.dan tak hilang.macam kedai aku keje dulu pun pegang service....harga modem ADSL wireless RM 250 (wtf) that time harga lowyat RM 150.00 orang beli tau.since aku tau pasal bende ni so aku la yang kena cover pasang dan setting.....

Kompeni yang besar2 macam YTL atau Construction sedap la.dah sampai luar negara.nak risau apa?tahap GROUP.bukan SDN BHD lagi,Sorila korang.aku mmg macam ni,sekali dah menaip mmg panjang berjela. Edited by Tempus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...