Jump to content
Balthazor

Selepas Format..dan Servis Pc Orang....

Recommended Posts

ok aku mulakan dulu............komputer kustomer aku kena virus aku format so aku bagi balik

WIN XP PRO SP2

Microsoft Office 2003

AntiVir

Chinese Star 2006(utk chinese customer)

NJ Star(utk chinese Customer)

Setting Regional Languange (utk chinese gak)

Create partition C dan D

Backup data customer aku masukkan balik

Nero Ahead

Unofficial Win 98 SE service Pack :lol:

Real Alternative

Quick Time Alternative

Klite Kodek

Driver VGA+SOUND+Lan

Last sekali aku buat GHOST :lol: hhaahhahaha

semua sekali ni aku caj rm 40.(without CD driver)..........dan aku amik masa 2 jam sahaja......korang macam mana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok aku mulakan dulu............komputer kustomer aku kena virus aku format so aku bagi balik

WIN XP PRO SP2

Microsoft Office 2003

AntiVir

Chinese Star 2006(utk chinese customer)

NJ Star(utk chinese Customer)

Setting Regional Languange (utk chinese gak)

Create partition C dan D

Backup data customer aku masukkan balik

Nero Ahead

Unofficial Win 98 SE service Pack :lol:

Real Alternative

Quick Time Alternative

Klite Kodek

Driver VGA+SOUND+Lan

Last sekali aku buat GHOST :lol: hhaahhahaha

semua sekali ni aku caj rm 40.(without CD driver)..........dan aku amik masa 2 jam sahaja......korang macam mana?

Ko restore camner file2 yang ada dalam PC tuh...? backup ker...? Guna software backup aper...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

kongsi2 le~

aku payah nak cari driver cust aku balik ni~

aku amik mase 1 hari suntuk utk siapkan (kes cari driver cust kat dlm tenet)

Ko sebelum nak format tu, mintak la CD driver kat kastemer, kalau dia takde, ko carik kat internet. Sebelum format, tengok kat device manager device komputer kastemer ko. Tengah ko install windows kat kastermer ko tu, ko carikla driver siap 2 pakai komputer lain, buh dalam pendrive, pastu bila dah habih install, kopi pest kat komputer kastemer ko tu. Pastu installa.....

Restore file tu, kalau HD kastermer ko tu ada C ngan D, ko backup kat D. Pastu baru format. Kalu virus ditahap menyusahkan ibubapa dan penjaga, ko buat HD kastermer ko jadi slave (attach kat komputer ko) pastu scan virus ngan backup file kastermer ko kat HD ko dulu. Bile komputer kastermer ko dah siap, kopi pest balik fail2 dia dalam HD dia.

Bile dah siap, ko charge la brape ko nak, biasa tempat aku RM30.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok aku mulakan dulu............komputer kustomer aku kena virus aku format so aku bagi balik

WIN XP PRO SP2

Microsoft Office 2003

AntiVir

Chinese Star 2006(utk chinese customer)

NJ Star(utk chinese Customer)

Setting Regional Languange (utk chinese gak)

Create partition C dan D

Backup data customer aku masukkan balik

Nero Ahead

Unofficial Win 98 SE service Pack :lol:

Real Alternative

Quick Time Alternative

Klite Kodek

Driver VGA+SOUND+Lan

Last sekali aku buat GHOST :lol: hhaahhahaha

semua sekali ni aku caj rm 40.(without CD driver)..........dan aku amik masa 2 jam sahaja......korang macam mana?

KALAU KENE VIRUS TAK SEMESTINYA KENE FORMAT.LEH TINGGIKAN KEBARANGKALIAN HARD DISK ROSAK KALO SELALU FORMAT.KO LEH REMOVE GUNA DOS KOMPUTER JE.KALO TAK LEH,KO REPAIR JE WINDOW TU.PASTU G SETTING REGISTRY CONTOH; KALO FOLDER OPTION TU HILANG,RUN,CONTROL PANEL HILANG.KO PAKAI WINDOW XP CETAK [email protected]?

KALO BACK UP,AKU BIASA GUNA SOFTWARE BART-PE.SBLM TU KENE CONNECT EXTERNAL KORANG,BARU "boot" CD BART-PE.APA SUSAH NYA NAK BACK UP?MCM TU JE.

SATU LAGI CABUT HARD DISK PASTU PASANGKAN KAT KOMPUTER LAIN.TP TU MCM LECEH,BYK KEJE NAK WAT.GUNA BART-PE LA SENANG KEJE KORANG.

THANK YOU :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

KALAU KENE VIRUS TAK SEMESTINYA KENE FORMAT.LEH TINGGIKAN KEBARANGKALIAN HARD DISK ROSAK KALO SELALU FORMAT.KO LEH REMOVE GUNA DOS KOMPUTER JE.KALO TAK LEH,KO REPAIR JE WINDOW TU.PASTU G SETTING REGISTRY CONTOH; KALO FOLDER OPTION TU HILANG,RUN,CONTROL PANEL HILANG.KO PAKAI WINDOW XP CETAK [email protected]?

aku nak tanya ko apa persamaan format dan tukar minyak hitam? <_<:lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Win XP SP2

All Driver

MS Opis 2007

Nero 7.0

Win Blind Vista theme

Jed Audio

winamp

Real Alternative

Quick Time Alternative

Klite Kodek

e-kamus 5.0

converter 1,2 jenis

download manager

adobe reader 7

mozila fire fox.

IE

SPSS12 (klu mintak)

Print artis (klu mintak)

Java runtime

google earth

a.v Kasper 6.0 + updated

Create partition C dan D

Backup data customer aku masukkan balik

adobe CS

lasy skali copy diver gune driver max.

caj 30-35

Edited by X-Group

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam..

aku install basic soft...OS system,Micsosoft Office, Avira Antivirus...yang lain bergantung pada apa yang dia nak..

harga..kawan-kawan -FOC ...orang lain,nak bagi berapa pun tak kisah,tak bagi pun tak per

buat semua coz minat n puashati .. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

original ke bro??? ....ada yg kompeln kena tatoo?(wga)?

camne tatoo tu...? camne plak wga tu...?

aku slalu "Turn Off Windows Update" je.

klu ikutkan aku dpt win xp sp2 tu dari prof dia kate ori. tp aku turn off jgk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Windows XP SP2

Drivers

Office 2003

Avira

Adobe Reader

K-Lite Codec Pack

Picasa

CCleaner

Winrar

Nape tak install 7-zip ganti Winrar? OpenOffice ganti MS Office? Opera/Firefox ganti IE? Foxit ganti Adobe Reader? Sebab diaorang ni tak suka dengan benda yang diaorang tak biasa. Kang mula la komplen. Malas aku. Jadi aku install je la software default di atas... walaupun aku sendiri tidak menggunakannya. Huhu.

Cam besa buat lebih dari satu partition. Pastu pindahkan My Documents. Pastu bersyarah kat diaorang 2-3 jam suruh letakkan fail dekat D:

Slalu nye aku tak caj. Kecuali time tension.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku pulak

Windows Dark Edition (tak payah kacau driver da..sume siap sound da ada...hokhokhok)

klite mega codec pack..tak pyh install ni dah

>>

Real Alternative

Quick Time Alternative

Klite Kodek

>>

office 2003

avira antivirus n update manual baru

foxit reader

ym

ak igt nt nk wat auto/silent installer

sng skitt

Share this post


Link to post
Share on other sites

camne tatoo tu...? camne plak wga tu...?

aku slalu "Turn Off Windows Update" je.

klu ikutkan aku dpt win xp sp2 tu dari prof dia kate ori. tp aku turn off jgk

lepas x valid Window kat site MS?.... :lol: aku punya cd amik dari DELL punya cd pastu aku hehehehehehe :ph34r: boleh pakai beb.....stabil dari biasa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalau customer Lanun: aku pun guna software lanun gak.

Software UMUM:

Windows XP Pro SP2 + Update Window kat site MS

Setting Regional Languange + install semua languange

Microsoft Office 2003 (full installer) + Font yg aku rasa bagus

Foxit Reader 1.3.0.909

Cute Writer 2.6.2.0 (untuk Create PDF)

New Kaspersky Internet Security 7.0 (Keys 2010)

Ahead Nero 7.8.5.0 Premium

Real Alternative 1.5.2.0

K-Lite Codec Pack 3.0.1.0

Winrar 3.4 Corporate Edition

Winamp 5.3.5.1305

Download Accelerator Plus

Buat Partition Mengikut Kapasiti HDD + Ikon bagi setiap partition (Ikon MSN)

Tambahan:

Dewan Eja Pro

PC Security 6.0

Firefox Setup 2.0.0.6

LimeWire

WebShots

Rainlendar 0.19.3

Settings:

Aku wat kasi fast shutdown

*nak kasi cepat loading aku tak pandai.

Cash RM40

Term RM60

Member Roti canai + Teh tarik

Area Penang

*lagi laju computer tuh,lagi murah..

*ada cd driver pun murah juga..

*Clear virus percuma

*takleh buat semua free :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku letak winxp sp2 ori

semua driver

office 2003

adobe reader

kaspersky / avira

setel

lain2 suro diorang install sindri

price = free

xsampai ati nak caj :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Format XP + update

Install Driver

Program Utama:

MsOffice 2003/2007

IrfanView

DeepBurner

7-Zip

FlashGet

Ccleaner

Avira Antivir + update

SpywareBlaster + update

Arovax AntiSpyware + update

Comodo Firewall

Foxit Reader

Winamp

K-Lite Codec Mega Pack

Optional:

Apa-apa saja yang costumer mintak kalau aku ada cd die

Charge: (format + setup)

Kawan 2 = FOC (pandai-pandai la belanja aku makan)

Org lain = RM25

Kalau clean virus + malware = FOC dengan syarat kene ade sambungan internet.. sbb nak download program tertentu dan mintak bantuan daripada yg lebih tahu..

Edited by baok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biasanya aku buat macam nie;

Lepas install XP, install driver, install system utility (AV+TuneUP dll), install office XP/2003

Aku defrag dan buat backup partition (XP)

Fail backup letak dalam D: (Data)

Aku beritahu customer guna fail backup jika windows ada masalah besar (tak boleh repair)

Jadi tak perlulah dia keluar duit lepas tu. :D

Aku cas sekali RM50.00 (orang kaya), RM30.00 (orang biasa)

OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

menarik topik ni...aku ske2...

firstly aku wat..backup user file ke exHDD aku or ke partition D

aku plak slalu install..

+ win xp sp2 integrated IE7 and WMP11( cracking to genuine version [ buh registry user information ,legitcheck.dll tue ngan cd key v2c47-mk7jd-xxxxxxxx luper lar] )

+ tukar directory my documents ke partition D

+ driver pc or laptop

+ office 07

+ avira personal editon premium + update

+ cyberlink power dvd 7 yang latest

+ quicktime latest

+ realplayer 11 gold

+ vlc media player latest

+ winamp latest

+ firefox latest

+ dap premium

+ k-lite mega latest

+ nero 8.2.x.x

+ dewan eja pro 1.2

+ winzip 11.1

+ winrar

+ adobe reader 8.1.1

+ tuneup utilities 2008

klo budak kolej aku plak ,aku tambah ngan software yang kolej aku gune dari sem1 sampai sem7

+ turbo c++ 3.0

+ sony sound forge 9.0c ( padahal kolej aku gune ver 6)

+ adobe photoshop cs2,illustrator cs2

+ macromedia dreamweaver 8,flash 8,director mx 2004

+ forserv 3.0 and devphp 1.9.4

+ microsoft visual basic 2008 ( padahal koleh aku gune ver 6 )

+ adobe premiere 6.5

+ project 2007 ( padahal kolej aku gune ver 2003 )

jika budak2 nak version adobe cs3,,aku bagi jer...adobe cs3 master collection

last skali..aku optimize kan se-optimize kan bley..tukar theme classic,kurangkan startup and service.pilih yang mane penting...restore blik file backupp..lepas tu..letak gambo aku yang kat properties My Computer...and tukar wallpaper..settle

aku pling tensen jika driver takder..lagi2 untuk laptop baru jenama HP,Compaq,Dell...paling mudah acer or pc2 lame yang susah nak cari driver

bayaran aku tak kisah..nak bagi bley...syukor alhamdulillah,,tak bagi,niat tlong ngan ikhlas..

average aku slalu dapat rm20 lar...paling tinggi dapat rm100..sronok giler

paling bengang skali wat kat pc slow..memang menguji kesabaran,,,

Edited by X-TERMINATOR

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku pling tensen jika driver takder..lagi2 untuk laptop baru jenama HP,Compaq,Dell...paling mudah acer or pc2 lame yang susah nak cari driver

sekarang aku baru angkat compaq, so aku nk tanya sikit driver dier donlod kat maner?

satu lagi, graphics aku nvidia geforce 7150 tp apasal kat device manager die tulis 'standard vga adapter'?

boleh tolong tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sekarang aku baru angkat compaq, so aku nk tanya sikit driver dier donlod kat maner?

satu lagi, graphics aku nvidia geforce 7150 tp apasal kat device manager die tulis 'standard vga adapter'?

boleh tolong tak?

Sebelum terjadi perkara yang tidak diingini lebih awak backup/simpan dulu semua driver laptop tu.

Guna WinXP ker?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...