Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Komuniti @PuTeRA

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Masalah Install Beberapa Linux Distro Yang Popular

Featured Replies

Salam.
Lama dah tak main dengan linux nie. Dulu install Ubuntu 6.0 ok jer. Sekarang tak tak boleh plak. Kemudian download beberapa distro lain spt Linux Mint, Fedora 16 dan Ultimate Edition semua tak boleh nak install. Di peringkat awal lagi tak lepas. Komputer yang aku guna;

1. Proc AMD, GC GT430, RAM 2.0GB, HD SATA
2. Proc AMD, Built-in VGA, RAM 2.0GB, HD SATA

3. Proc Intel, GC GT430, RAM 2.0GB, HD SATA
4. Proc Intel, Built-in VGA, RAM 2.0GB, HD SATA

Semua tak lepas.

Kemudian try install menggunakan VirtualBox, boleh plak. Heran tul.

Kenapa boleh jadi cam tu. Sekian
Terima kasih

Edited by PowerRootTongkatAli2011

Tak lepas macam mana tu ? ada error atau pun hang ?
  • Author
Dah ok sekarang. Aku download dan install distro Ultimate Edition 3.0
Operasi dia seolah2 Windows, senang bagi pengguna baru linux.
Nak download boleh dapatkan kat sini;
Ultimate Edition 3.0
[url="http://downloads.sourceforge.net/ultimateedition/ultimate-edition-3.0-x86.iso"]http://downloads.sou...ion-3.0-x86.iso[/url] (3300 MB)

Ultimate Edition 3.0 Gamer:
[url="http://downloads.sourceforge.net/ultimateedition/ultimate-edition-3.0-gamers.iso"]http://downloads.sou...-3.0-gamers.iso[/url] (4000 MB)
(dah try install tapi crash)

Ultimate Edition 3.0 Lite:
[url="http://downloads.sourceforge.net/ultimateedition/ultimate-edition-3.0-lite.iso"]http://downloads.sou...on-3.0-lite.iso[/url] (700MB)

[url="http://www.freeimagehosting.net/2ie1t"][img]http://www.freeimagehosting.net/t/2ie1t.jpg[/img][/url]

Program Internet yang telah diinstall:
[url="http://www.freeimagehosting.net/x8f7d"][img]http://www.freeimagehosting.net/t/x8f7d.jpg[/img][/url]

Program Grafik:
[url="http://www.freeimagehosting.net/ykdjd"][img]http://www.freeimagehosting.net/t/ykdjd.jpg[/img][/url]


Dengar Radio Pelbagai Genre Online:
[url="http://www.freeimagehosting.net/3p1s1"][img]http://www.freeimagehosting.net/t/3p1s1.jpg[/img][/url]


Pelbagai Desktop Theme:
[url="http://www.freeimagehosting.net/gimez"][url=http://www.freeimagehosting.net/ruqyl][img]http://www.freeimagehosting.net/t/ruqyl.jpg[/img][/url][/url]


Program Office:
[url="http://www.freeimagehosting.net/vnhli"][img]http://www.freeimagehosting.net/t/vnhli.jpg[/img][/url]

Selamat mencuba.

Edited by PowerRootTongkatAli2011

  • Author
[u][b]Ubuntu 11.10[/b][/u]
Download:
[url="http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download"]http://www.ubuntu.co...ubuntu/download[/url]
Saiz CD = 690MB
Masa untuk install = 3 jam lebih (banyak download package)

Lepas 3 jam install dan dah nak siap hampir 95%
'installer crashed" dan tak boleh nak login ke desktop.

Edited by PowerRootTongkatAli2011

  • Author
Hari nie install linux PCBSD 9.0 dalam PC berikut:
Proc - AMD Athlon X2
Motherboard - Asus
RAM - 4GB
Grafik - on-board

Install -Berjaya dan berfungsi dengan baik tanpa crash.
Agak berat sikit berbanding dengan Ultimate Edition.

Application yang telah diinstall agak sedikit tetapi boleh ditambah / download menggunakan AppCafe.

Website - http://www.pcbsd.org/
Download - http://pcbsd.org/get-it/download-pc-bsd
Size DVD - 3.30GB
  • 4 weeks later...
Kalo pengguna baru, suggest guna PinguyOS. Semua ada out-of-box. The rest customize sendiri buang yang mana taknak guna. Tool2 untuk tweak pn ada
Aku sedang belajar pakai linux ni. Aku download yang Ubuntu 11.10 tu. So far OK pakai. Nak kena test jugak distro2 lain yang ada.
So far pakai aku jatoh hati. Jarang ke Windows. Saya suka font dalam Ubuntu ni. Sedap mata bila nak membaca.
  • Author
Hari nie aku install linux backtrack (5R1)
mula2 test run guna pendrive ..OK
boot ikut laptop.

Edited by PowerRootTongkatAli2011

Aku baru perasan tajok thread. So sepanjang aku pakai Ubuntu 11.10 ni masalah aku

1. Touchpad tak berfungsi (kadang2)
-ini jadi disebabkan function "disable touchpad when typing". kadang2 bila taip nak guna touchpad teros tak boleh pakai dah. so nak overcome problem ni untick box disable touchpad when typing ni dekat mouse setting.

2. Screen jadi putih kadang2
- problem ni jadi yang aku baca pasal nvidia driver. kena test 1 1 driver yang ada. bila dah dapat sila la stay dan ingat. :D
[quote name='PowerRootTongkatAli2011' timestamp='1329928399' post='1079490']
install guna laptop ker?
model apa bro..
[/quote]

yap laptop. Compaq Presario model v3751AU.

ni ada masalah baru. tak bole masok Ubuntu.

Keluar error

hd0: out of disk
Press anything to continue...

Lepas tu stuck je..Tolong bantu kalau tahu. Terima kaseh. :)
  • Author
Hari nie install distro terbaru Dream Studio (24 Feb 2012) terus dari DVD (2.0GB)
[b] Dream Studio[/b]

[url="http://sourceforge.net/projects/dreamstudio/files/"]http://sourceforge.n...amstudio/files/[/url]

Edited by PowerRootTongkatAli2011

  • Author
bukan apa... cuma nak tengok, distro mana yang paling sesuai dengan cita rasa ku sendiri.
pas tu bila dah dapat..nak stick yang tu jer. setakat nie ku pilih Ultimate Edition.
[url="http://distrowatch.com/table.php?distribution=ultimate"]http://distrowatch.com/table.php?distribution=ultimate[/url]
[quote name='PowerRootTongkatAli2011' timestamp='1330264842' post='1079611'] bukan apa... cuma nak tengok, distro mana yang paling sesuai dengan cita rasa ku sendiri. pas tu bila dah dapat..nak stick yang tu jer. setakat nie ku pilih Ultimate Edition. [url="http://distrowatch.com/table.php?distribution=ultimate"]http://distrowatch.com/table.php?distribution=ultimate[/url] [/quote]

Reason? PinguyOS aku pakai sekarang ni macam laggy sikit compare Ubuntu 11.10. Maybe ada plugin pelik2 kot dia letak. Tak explore habis lagi.
  • Author
Hari nie install Zorin OS. Macam best jer, ringan. Tak explore habis lagi.
[url="http://zorin-os.com/free.html"]http://zorin-os.com/free.html[/url]

Mabuk linux ker? :152:

Reason kenapa aku suka guna Ultimate Edition 3.0
Bottom line:
1. Senang nak install dalam laptop atau desktop.
2. Banyak preinstall application.
3. Senang nak install printer.
4. banyak theme yang menarik.
5. 99% stable.
6. senang nak kawal macam windows.

Cons:
1. Software management ada bug. tak boleh update.
2. kalau tak kena pilih theme, komputer jadi berat.

Edited by PowerRootTongkatAli2011

IMHO PinguyOS agak bagus la kalo nak explore cara dia tweak, tips2 dan kegunaan, lagi2 low level sistem configuration. Thanks to Pinguy la aku boleh guna Arch Linux skarang
  • 1 month later...
Salam. Nak tye. Mohon tunjuk ajar...

[1]
Macam mne yer nak install 3 operating system dalam satu laptop? Maksudnya, dalam laptop tu, boleh beroperasi windows7, Linux Ubuntu, dan Linux Backtrack 4...

[2]
Lepas tu, dalam ketiga-tiga OS ni, bila guna semua software yang telah install dan file yang ada dlm Windows 7. Boleh?
[quote name='khairuddin_25' timestamp='1334058402' post='1080838']
Salam. Nak tye. Mohon tunjuk ajar...

[1]
Macam mne yer nak install 3 operating system dalam satu laptop? Maksudnya, dalam laptop tu, boleh beroperasi windows7, Linux Ubuntu, dan Linux Backtrack 4...

[2]
Lepas tu, dalam ketiga-tiga OS ni, bila guna semua software yang telah install dan file yang ada dlm Windows 7. Boleh?
[/quote]
1) Boleh, sebaiknya install windows dulu, backtrack 4, ubuntu. Linux akan rewrite MBR (Master Boot Records) dan akan list kan operating system yang ada dalam laptop.

2) Nak install software yang ada kat windows 7 dalam linux ke?
Fryshadow, terima kasih banyak2 sebab membantu.

[1]
Ok. Cumanya, teknikal untuk install tu macam mne ya?

[2]
Yup. Situasi saya ni, windows7 sudah install dan sedang digunakan. Sudah install macam2 spti Photoshop, After Effect, microsoft office, n sebagainya. Cumanya, boleh tak, bila kita install OS lain, semua software yang telah terinstall dalam Windows7 dimasukkan ke dalam OS yang lain?
1) Teknikal tu ada di internet, kena google sket la. Boleh cuba dulu kalau tak dapek juga boleh tanya kat sini. Basically modern linux pnye installation GUI akan provide step by step.

2) Kalau dari windows nak guna di OS lain, depends.. some ada yang boleh guna Wine ( [url="http://www.winehq.org/"]http://www.winehq.org/[/url] ) dan tak semua boleh run di linux environment. Kalau photoshop, M.Office memang ada work around untuk run di linux. Tapi kalau alternate software pon ada, contoh PS (Win) -> Gimp (Linux), M.Office (Win) -> Libreoffice (Linux) dan lain2..

:)
  • 4 weeks later...
[1]
Dah install Ubuntu 11.10. Bila nak restart balik dan akses ke Ubuntu, tiba-tiba gelap jer screen. Kenapa ya? Satu lagi, bila check kat msconfig, tak tersenarai plak dalam boot tu Ubuntu. Kenapa?

[img]http://i.imgur.com/ADaiD.png[/img]

[2]
Kena berjaya install dlu la bru bleh test.... :) Apa-apa pun, terima kasih banyak sebab membantu.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

Account

Navigation

Search

Search

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.