Jump to content
Sign in to follow this  
Moderator2

Kursus FCPO RM69 Sahaja ?...Cara nak mula & Untung Konsisten !

Recommended Posts

FAQ IPO MITI


Q - Berapa unit minima dan maksima permohonan?

FY - 1000 unit minima tiada maksima.


Q - Harga di MITI sama ke dengan IPO awam?

FY - Sebenarnya harga peruntukan saham khas Bumiputera di MITI menggunakan harga yang ditawarkan kepada Institusi namun demikian lazimnya ia sama dengan harga tawaran kepada pelabur individu.


Q - Kalau dah pernah dapat sebelum ini boleh apply lagi ker?

FY - Boleh jer!


Q - Kenapa tak ada kat MBB2U?

FY - Kerana pada fasa ini saham yang berkenaan belum lagi ditawarkan kepada pelabur awam.


Q - Kalau lupa id dan password macamana di laman web sahamonline tu macamana?

FY - Kenalah hubungi pihak MITI. Untuk pengetahuan anda ID gunakan no IC baru.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

*FCPO Apr 19*

Previous Close: 2263 +37

FCPO jumped to more than 4 month high as supported by bullish price forecast at an industry conference. Related edible oils continue rebound this morning, FCPO may test resistance 1st.

Hourly chart showed FCPO break out from sideway range, formed a bullish signal, but be cautious as RSi in overbought, may trigger some profit taking in short term.

*Classic Support & Resistance*
Resistance: 2274 2312
Support: 2228 2200

*Recommend Trading Plan for the day:*
1. Look for buy signal above 2269.
2. Watch out for close gap signal below 2244.


more signal >> www.KLFX.blogspot.com

 

 

.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strategi FCPO 3/4/2019   | Langgan Strategi Harian FCPO ! - RM15 shj !

Previous Close: 2153 +40

FCPO surged nearly 2% yesterday as tracking gains in related edible oils. Dalian palm olein & US soyoil continue go up this morning, FCPO may gap up and test resistance.

Hourly chart showed FCPO rebound to test 38.2% Fibo retracement level of swing 2344-2038 which is around 2155, close above that level to trigger more upside.

*Classic Support & Resistance*
Resistance: 2184 2217
Support: 2118 2072

*Recommend Trading Plan for the day:*
1. Buy 2155, stop 2147, profit 2163/2171/2179.


Langgan Strategi Harian FCPO ->> http://www.KLFX.blogspot.my

 

 

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

* FCPO 19 Jul *

Tutup Sebelumnya: 2014 +29

Harap maklum bahawa FCPO akan berubah bulan aktif selepas hari ini, peniaga boleh memilih untuk berdagang pada 19 Ogos. FCPO ditutup lebih tinggi sebagai kekuatan pengesanan dalam minyak makan yang berkaitan selepas pasaran memulihkan beberapa dari ketegangan perang perdagangan. Minyak masak yang berkaitan terus meningkat lebih tinggi pagi ini, FCPO boleh menguji rintangan pertama.

Carta setiap hari menunjukkan pemantauan ujian FCPO dari rendah sekitar tahun 1960, hampir di atas 2060 untuk mencetuskan corak pemulihan kenaikkan harga berganda bawah.

* Sokongan & Rintangan Klasik *
Rintangan: 2058 2138
Sokongan: 1960 1900

* Cadangkan Rancangan Perdagangan untuk hari: *
1. Beli 2020, berhenti 2012, keuntungan 2028/2036/2044

 

signal FCPO >> http://www.KLFX.blogspot.com

 

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCPO Sep 19

Previous Close: 2034 +16

FCPO up slightly in a flat range yesterday as supported by stronger related edible oils. Dalian palm olein & US soyoil remain steady this morning, FCPO may continue to try rebound

Hourly chart showed FCPO retest 38.2 Fibo retracement level around 2040 level, close above wil test 50-61.8 Fibo level which is around 2050-2070

Classic Support & Resistance
Resistance: 2062 2085
Support: 1993 1974

Recommend Trading Plan for the day:
1. Buy 2040, stop 2032, profit 2048/2056/2064

 

more FCPO signal ->> www.KLFX.blogspot.com

 


.

Share this post


Link to post
Share on other sites

17/7/2019

*FCPO Oct 19*

Previous Close: 1981 -7

FCPO moved in tight range yesterday. Related edible oils are nearly unchanged this morning, FCPO likely to continue move in range.

Hourly chart showed FCPO in a sideway to lower trend, but be cautious of potential RSI bullish divergence.

*Classic Support & Resistance*
Resistance:  2020 2070
Support:   1940 1880
 
 *Recommend Trading Plan for the day:*
1. Trade in range 1940-2000


...More Signal here ->> http://KLFX.blogspot.com

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam,
hari ini aku rasa nak berkongsi satu teknik yang aku selalu gunakan bila membuat trading secara intraday.
aku namakan teknik ini .. "teknik Candle 123 masyukk"

penggunaan teknik ini dapat membantu trader yang mempunyai masalah untuk menghafal corak corak candle yang selalu diberikan beratus ratus nama.. ikut suka dia aje,,


penggunaan indikator lain juga boleh di abaikan jika menggunakan teknik ini,,

fokus mata yang dijangka adalah sekitar 5-10 pts. bergantung kepada keadaan pasaran..
bagi tujuan intraday trading. 5-10 mata utk setiap kemasukan sudah berbaloi.

teknik ini menggu nakan langkah seperti dibawah
1. jadikan candle semasa atau yg terakhir itu sebagai candle rujukan. / base candle.  kenalpasti harga tertinggi dan terendah candle tersebut
jika sebelum ini pergerakan harga adalah dalam keadaan menurun. jadi kita mestilah wujud kan sasaran dlm minda utk reversal... begitu lah sebalik nya.  dalam keadaan menurun.. harga tertinggi candle base adalah penanda aras, jika dalam keaadaan menaik, harga terendah base candle adalah penanda aras.

2. jika candle seterusnya iaitu candle kedua, jika dalam keadaan menurun, harga tutup mestilah melepasi harga penanda aras ( harga tertingi candle pertama),
jika dalam keadaan menaik, harga tutup mestilah di bawah harga penanda aras ( harga terendah candle pertama).. keadaan tadi memberi makna kepada kita sesuatu reversal boleh berlaku.

3. candle seterusnya iaitu candle ketiga, jika harga buka melebihi penanda aras, maka masa sudah tiba utk memasuki pasaran.. jadi boleh  teruskan key in order ...buy atau sell....


 

candle+123+breakout.PNG

 

....baca lebih lanjut > http://www.KLFX.blogspot.com
 
 
 
 
.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Setiap kali saya tengah trading, bila orang tanya apa tu? Bila saya jawab Futures, ramai yang terpinga-pinga dan tak tahu tentang Futures. Terpaksa saya jawab,

“Alaa.. macam saham, tapi ini futures.”

“Alaa.. macam forex, tapi ini futures.”

Agak pelik, sebab ramai orang boleh tahu pasal saham dan forex, sehinggakan tunjuk chart sahaja mesti refer kepada Forex atau Saham. Tapi kenapa agaknya ya tak ramai yang tahu tentang futures market. Eksklusif sangatkah market ini untuk diberitahu kepada orang ramai?
Apa bezanya saham, forex, futures?

Secara asasnya, nature of trading masih sama. BUY dan SELL. Untung dan rugi. Sama. Apa yang membezakan adalah underlying asset iaitu aset pendasar yang wujud atau tak wujud disebalik pergerakan harga pada chart. Aset pendasar ini boleh berupa barang komoditi fizikal seperti minyak sawit mentah dan emas, atau pegangan saham sesebuah syarikat ataupun perdagangan interest rate.

Oh ya, soalan saya tadi. Kenapa ya Futures Market di Malaysia tak ramai yang tahu?
Sebab 1 – Tak Ada Sapa Bagitahu

Tapi, betul kan tak ada sapa nak bagitahu. Walaupun otai besar super trader pengalaman belas-belas tahun pun tak kan sudi nak tunjukkan anda benda basic ni. Benda paling asas untuk melangkah ke dunia trading futures commodity.

Tak ada sapa pun nak bagitahu anda, sebenarnya dah lama wujud futures market yang didagangkan secara sah di bawah Bursa Malaysia Derivative. Kalau tengok chart, ia dah ada di pasaran sejak tahun 1985 lagi. Pasaran international lagilah lama. Tapi informasi tu tak sampai kepada anda kan.

fcpo-1985

Mungkin di Malaysia kurang kesedaran akan kewujudan futures market ini. Nak harapkan marketing dari syarikat broker tempatan, mereka biasanya hanya mensasarkan golongan tertentu dan tak fokus kepada mass market. Biasanya syarikat broker ini hanya akan pasarkan produk futures market pada expo pelaburan atau event tertentu sahaja. Anda pernah pergi ke expo pelaburan? Tak pernah? Patutlah tak pernah tahu.

Ok lepas ni, rajin-rajin lah subscribe ke newsletter dari Bursa Malaysia, Bursastation, dan Shareinvestor untuk maklumat asas tentang futures market. Atau boleh saja walk in ke syarikat-syarikat investment seperti RHB Investment (dahulu OSK Investment), Kenanga Investment, Maybank Investment, Jupiter Investment dan sebagainya.

tiada-orang-bgtau

Oooo.. yang tu ke? Haa.. yang tu la.
Ingatkan itu macam bank biasa je. Ingatkan tu syarikat apa. Pernah nampak kan?

 

Sebab 2 – Risau Nak Ambil Tahu

Ok dah tahu mana nak dapat info, tapi kadang-kadang ada perasaan ragu-ragu. Perasaan yang satu macam bila nampak perkaraan “investment”. Dalam kepala dah fikir,

“Nak masuk dalam ni kena ada dress code tertentu ke?”

“Nak kena pakai smart2 ke?”

“Tapi nampak tadi, ada apek keluar pakai seluar pendek je. Apa dia buat dalam tu?”

Atau anda ada perasaan takut dan bimbang yang melampau. Yelah kan, kalau masuk investment bank, semua orang akan tengok kita dari atas sampai bawah, ataupun orang tak peduli langsung. Semua mata khusyuk tengok monitor pergerakan harga pasaran yang ntah apa-apa. Dah macam orang asing rasanya. Pastu curious, boleh masuk ke tempat ni?

 

Mindset! Adalah perkara biasa untuk masyarakat kita di Malaysia, bila dengar Bursa Malaysia terus ingat saham. Bila tengok candlestick ingatkan Forex. Bila kata tentang saham, Bursa Malaysia, secara automatik mentaliti dan mindset terus kepada eksklusiviti, ini untuk golongan tertentu sahaja.

Ya betul! anda tak silap. Secara umumnya, saham, forex, futures bukanlah instrument untuk semua orang. Tak semua orang sesuai untuk berjual beli di pasaran berisiko tinggi ini. Ia memerlukan modal hangus yang agak besar. Jadi nasihat dari saya, jika tak ada duit lebih yang boleh hangus, tak payah mengada-ngada nak trading di mana-mana instrument high risk ini.

 

belajar ilmu FCPO disini -> http://www.KLFX.blogspot.com

 


.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Negeri Sembilan:

1. Bilik Sewa @ Panchor N9, Kg Melayu ( bilik luar (macam chalet) @ RM200)
2. Seremban 2 : Apartment Garden Avenue Ground Floor Corner utk dijual
3. Tanah Dusun Kuala Pilah untuk dijual / Pajak   (1.5 ekar rizab Melayu)
4. Kedai dalam Pasar Besar Seremban 2 untuk dijual (belakang Restoran Empayar)

>>>      Tel - 0169088627  (En. Ramlan)      <<<


_________________________________________________________________________________

Pahang:

1. Rumah Sewa Semi-D, 3 bilik, 2 bilik air @ Gambang, Kuantan
    - Dekat UMP / Waterpark / Sekolah Sukan Mokhtar Dahari
    - Full Furnished (peti ais, katil, almari semua ada) - Sesuai anda jadikan Homestay

2. Homestay Felda Chini 2 :
    - Homestay Rumah (besar - muat 3 keluarga)
    - Homestay Bilik Chalet (untuk 1 keluarga shj)
    - Homestay GuestRoom (kongsi ruang tamu dgn tuan rumah - bilik ada aircond)
.
>>>     Whatsapp - 0139597973 (Pn. Fara)     <<<


_________________________________________________________________________________

KLang:

Mencari pelabur untuk membina rumah sewa @ Rantau Panjang KLang
Tanah saya punya, saya cari dan uruskan penyewa & bil api, air
Pelabur hanya melabur untuk pembinaan rumah shj
Hasil Sewa dibahagi 2 antara pelabur dan saya, sehingga ke anak cucu

jika berminat wassap - 0196960084

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cara Nak Bersara Awal ! - Bhgn 1


Nampak simple dan semua orang boleh buat, itulah perkongsi daripada Tuan Norizan bin Sharif bagaimana cara untuk bersara awal pada usia 54 tahun dengan tenang. Beliau memang banyak berkongsi mengenai kehidupan dan gaya penulisan beliau sempoi dan mudah difahami.

 

Kini beliau menetap di Amerika Syarikat dan benarlah kata orang, “Jauh perjalanan luas pemandangan”.

Apa Maksud Pencen Umur 54 Dengan Tenang?
Ramai sahabat-sahabat tanya, “Betulkah dah pencen?” Ada juga yang buat komen, “Eh, muda lagi, baru umur 54 dah pencen?”

Dalam masyarakat kita, “pencen” bermaksud tunggu nak mati.

Duduk di rumah, jaga cucu. Atau, selepas solat Subuh join group surau di kedai mamak sambil buat analisis politik. Itu “pencen” dalam masyarakat kita.

 

Bagi saya, “pencen” membawa maksud kita bebas mengatur gaya hidup sendiri. We take control of our life. Kita buat keputusan apa yang kita mahu. Bukan boss. Bukan staf.

 

Ini berbeza dengan orang yang “terpaksa bekerja”. Mengapa mereka terpaksa bekerja? Nak bayar hutang. Hutang kahwin. Hutang beli handphone. Hutang tukar kereta baru. Hutang kad kredit. Ada komitmen kewangan yang tinggi untuk support gaya hidup tertentu – rumah besar, kereta besar, nak melancong ke luar negara, makan di tempat hebat. Semua lima bintang.

 

Dalam beberapa tulisan sebelum ini, saya sebutkan mengenai hidup tanpa ropol, saya berikan tips bagaimana untuk hidup tanpa hutang, saya sebutkan mengenai dunia freelance (digital nomad) dan saya terangkan mengenai bagaimana menguruskan kewangan peribadi. Sekiranya anda masih ingat, saya pernah menulis mengenai betapa di pejabat saya dulu, saya tak letak gambar keluarga, gantung ijazah di dinding atau letak barang-barang peribadi. Saya menulis ketika itu, saya tidak berhasrat untuk lama-lama di situ. Selesai tugas, saya pergi.

 

 

Sekiranya anda belum baca, boleh cari tulisan-tulisan itu di wall Facebook saya. Kesemua tulisan tersebut bertujuan mendidik kita untuk “pencen” awal. Saya tulis apa yang saya telah amalkan. Itu bukan ilmu buku teks. Itu pengalaman lelaki berusia 54 tahun dan isterinya yang pernah tidur beralas lengan dalam bilik stor di kedai di Taman Sri Gombak. Itu pengalaman lelaki yang pernah keluarkan anak dari tadika kerana tak mampu bayar yuran.

 

 

bersambung @ http://www.KLFX.blogspot.com

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MODAL FCPO BERAPA ?

Modal untuk memulakan urusniaga dalam FCPO juga disebut sebagai MARGIN. Margin ini ditetapkan oleh Bursa Malaysia Derivatives Berhad (BMDB) yang mengawal selia urusan Pasaran Hadapan Bursa Malaysia sendiri.

Margin ini boleh berubah naik dan turun mengikut kepada ketetapan oleh BMDB. Pernah 1 ketika, margin 1 lot ialah RM3,500, pernah juga margin 1 lot FCPO ialah RM7,000. Terkini margin ketika ini ditetapkan pada RM5,000 untuk 1 lot.

Modal minimum yang sesuai diperlukan untuk urusniaga FCPO 1 lot ialah RM6,000 (Margin RM5,000 + Buffer RM1,000). Tak sesuai kalau nak urusniaga dengan modal yang ngam-ngam sahaja.

...Kursus FCPO RM69 shj >> http://www.KLFX.blogspot.com


.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Export FCPO meningkat!

SGS report: M’sian palm oil product export for Dec 1 - 20 rose 6.9% to 879,491 MT from 822,620 MT shipped during Nov 1 - 20

 

....Kelas FCPO RM69 sahaja ! ->> http://www.KLFX.blogspot.com

 


.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#StrategiFCPO 1/4/2020   | Langgan Strategi Harian FCPO ! - RM15 shj !

-> http://KLFX.blogspot.com


    
Order SELL  jika price melepasi  2400

 TP     2360

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mohd Azuri Bin Zukainain (Matt) atau Tuan Penjejakx, merupakan Trader sepenuh masa FCPO, Crude Oil (US Oil), Brent Oil (UK Oil), Soybean Oil (SBO) dan produk Futures lain. Beliau telah berkenalan dengan Futures Market sejak tahun 2005 lagi.

Sebelum ini, beliau pernah berkhidmat sebagai seorang diplomat di Afrika di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sehingga awal tahun 2011. Walaupun berada di Afrika, beliau terus mengkaji dan trade market terutamanya FCPO selama beberapa tahun sebelum memutuskan untuk meletakkan jawatan dan kembali ke Malaysia pada 2011 kerana inginkan kebebasan.

Antara sebab beliau berani melepaskan jawatan dalam sektor awam ialah kerana mempunyai soft-skill iaitu trading dan mempunyai pengetahuan dalam Analisis Teknikal yang baik. Beliau menjadikan trading sebagai alternatif kepada kerja kerajaan yang disandang pada waktu itu.

Oleh kerana mempunyai banyak masa lapang sebagai pedagang sepenuh masa (full-time trader), beliau telah mengambil peperiksaan dibawah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan lulus Modul Futures dan Options pada tahun 2015. Sehingga sekarang, selain berdagang sepenuh masa, beliau juga adalah seorang Licensed Capital Market Services Representatives (CMSR), Maybank Investment Bank (MIB). Oleh itu, beliau sentiasa “dipaksa” untuk menghadiri kursus berkaitan lesen CMSR dan perlu tahu undang-undang terlibat.

Selain trading, beliau juga mengendalikan kelas perkongsian analisis teknikal yang pada mulanya diadakan secara kecil-kecilan. Sehingga sekarang, kelas tersebut telah berkembang dan pelbagai latar belakang pendidikan (teknikal, perubatan, ekonomi, kejuruteraan dan sains sosial) telah mengikuti kelas beliau.

Antara fakta menarik tentang beliau ialah:

Pengarang buku “Seni Peperangan FCPO” dan Candlestick Notebook
Pernah mengendalikan kelas di Centre of Entrepreneurship and SME Development (CESMED), di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai practitioner FCPO  sejak tahun 2012
Adjunct Professor di Management Science University (MSU) sejak tahun 2015
Graduan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi, UKM serta Wealth Academy Trader (WATMY)
Pemegang lesen Capital Market Services Representatives dibawah Maybank Investment Bank (MIB)
Sering dijemput sebagai speaker undangan untuk sesi pembelajaran di bank, universiti dan di Bursa Malaysia
Speaker jemputan tentang Pasar Niaga Hadapan di SmartInvest Fair SIDC pada 14 Oktober 2018
Ini adalah adaptasi dari kisah sebenar beliau dalam Seni Peperangan FCPO. Jom kita selami kisah dan trading journey beliau.

Kisah Saya (Mohd Azuri Bin Zukainain atau Tuan Penjejakx)
Pada tahun 2007, saya telah ditugaskan ke Nairobi, Kenya sebagai seorang diplomat Malaysia selama hampir 3 tahun. Sebelum itu, saya merupakan Ketua Audit Dalam di Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE).

Semasa di Afrika, saya banyak terlibat dengan pengeksport dan pengilang dari Malaysia serta pemilik-pemilik perniagaan di Kenya serta Negara-negara Afrika Timur, disebabkan skop kerja saya ialah dalam bidang pembangunan dan fasilitasi eksport Malaysia.

Sebagai seorang diplomat, saya mendapat kemudahan-kemudahan seperti elaun sara hidup luar negara, rumah kerajaan serta kenderaan pejabat. Saya juga mempunyai seorang pemandu, empat orang pengawal, seorang pembantu rumah serta tukang kebun. Saya juga mempunyai dua ekor anjing German Shepperd! Tetapi saya sedar semua itu adalah pinjaman sahaja dan saya akan kembali kepada keadaan biasa apabila tamat tempoh perkhidmatan nanti.

Seperti tuan-puan, saya juga impikan pendapatan tambahan untuk menampung kos hidup yang semakin meningkat serta mempunyai aset sebagai bekalan hari tua nanti. Tetapi sejak bertugas di bumi Afrika, keutamaan untuk hidup tenang tanpa terlalu memikirkan aspek keselamatan keluarga juga telah menyebabkan saya mempunyai push factor yang kuat untuk kembali trade dan melakukannya secara serius. Untuk makluman, saya telah mulai trade FCPO sejak di Malaysia lagi, tetapi tidak serius kerana pada masa itu saya masih berada dalam comfort zone.

Jika dilihat career path, saya mungkin akan dihantar pula ke Lagos, Nigeria atau Accra, Ghana. Yang pasti, saya akan berada di benua Afrika untuk jangka masa yang lama. Disebabkan keadaan persekitaran yang tidak begitu selamat serta kemudahan asas yang tidak sempurna, saya tidak pasti berapa lama saya boleh hidup dan menikmati kehidupan seperti orang lain.

Kisah Trading di Kenya
Jam menunjukkan pukul 5 pagi di Nairobi, Kenya. Rutin biasa berdagang FCPO terpaksa bangun dinihari disebabkan waktu Malaysia adalah 5 jam kehadapan. Disebabkan market bermula pada pukul 10.30 pagi di Malaysia dan persediaan harus dibuat pada pukul 10.00 pagi, maka setiap hari bekerja saya akan bangun awal, dengan ditemani bunyi unggas serta sesekali salakan anjing di luar rumah, saya gagahi diri untuk trade.

Walau bagaimanapun, selama dua (2) tahun pertama di Kenya, trade saya tidak konsisten dan saya banyak loss. Tetapi disebabkan tekanan tinggi untuk berjaya dalam trading, saya teruskan usaha dan berterusan mengkaji sebab-sebab saya loss. Saya sering menyalahkan talian internet yang selalu terputus semasa trading, yang membuatkan Pending Order saya sentiasa tidak mengena.

Tetapi apabila dikaji semula, masalah utama saya ialah EMOSI. Saya cenderung untuk catch the bandwagon apabila terlepas, yang kebiasaannya disebabkan talian terputus. Macam chicken and egg rite..atau bangau oh bangau…

Walaupun saya mengalami kerugian, saya tetap tidak berputus asa dan berterusan mengkaji dan belajar sama ada melalui buku-buku yang dibeli, blog, ulasan di website terpilih dan chatbox. Sama ada saya sedari atau tidak pada masa itu, komunikasi secara langsung melalui Yahoo Messenger dengan kawan-kawan di Malaysia seperti Pie Hartanah Lelong dan Putra78 serta Nasir di United Kingdom telah menaikkan semula semangat saya. Pendek kata, kami trade FCPO dan berkomunikasi secara langsung dari tiga (3) benua!

Sasaran saya pada masa tersebut memang agak tinggi. Kalau boleh saya tak mahu usik duit gaji dan mahu simpan semuanya. Manakala pendapatan melalui FCPO akan digunakan bagi tujuan pembayaran pinjaman perumahan saya.

Tetapi apa yang terjadi adalah sebaliknya. Disebabkan ilmu dan pengalaman yang tidak mencukupi, ketiadaan mentor, tiada rakan seperjuangan untuk sentiasa bersembang dan berbincang tentang market semasa sesi TT saban malam, ditambah pula dengan internet line yang sentiasa terputus, saya lebih banyak rugi dari membuat keuntungan melalui FCPO.

Pada masa itulah saya menyesal kerana ketika masih berpeluang berguru dan berjumpa seasoned traders di Malaysia, saya tidak gunakan dengan sebaik-baiknya peluang tersebut. Ini kerana saya merasakan esok masih ada dan suka bertangguh.

Seterusnya, hidup saya pada hari-hari mendatang bertukar menjadi misi untuk memperlengkapkan lagi ilmu demi menjadi trader yang lebih baik. Setiap detik dan masa semasa saya bercuti di Malaysia saya gunakan dengan sebaik-baiknya. Saya menghadiri kelas, berjumpa seasoned traders dan belajar bagaikan tiada esok lagi untuk dibazirkan.

Dipendekkan cerita, tempoh dua tahun seterusnya adalah fasa mendapat kembali pulangan yang dilaburkan. Namun kejayaan untuk menjadi trader yang berdisiplin bukanlah mudah. Telah banyak masa dan wang ringgit yang saya korbankan, namun saya amat berpuas hati kerana mempunyai kemahiran yang kalis resesi (proof recession). Jika saya menyelak-nyelak semula printed YM serta email dahulu, saya akan tersenyum sendiri melihatkan betapa naifnya saya pada masa tersebut.

Trading is a Business
Diringkaskan disini kenapa saya memilih FCPO sebagai perniagaan saya:

Produk yang patuh syariah
Produk ditawarkan dibawah Bursa Derivatives Malaysia, Bursa Malaysia, oleh itu pelaburan dijamin oleh kerajaan
Masa berdagang yang sesuai seperti pekerjaan pejabat. Sesi pagi bermula 10.30 pagi – 12.30 tengahari dan sesi petang, 2.30 pm – 6.00 pm
Ilmu Analisis Teknikal adalah kalis resessi (recession proof), walau dalam keadaan ekonomi gawat dan berlaku pembuangan pekerja, kita masih mampu memperolehi pendapatan melalui trading FCPO.
Kebanyakkan trader mempunyai impian untuk mendapat pendapatan yang konsisten dan seterusnya menjadi full time trader. Anda mahu bebas dari segi kewangan, mempunyai kebebasan masa, dapat keluar dari rat race serta mejadi boss sendiri.

Tetapi dalam realiti sebenar, berapa banyakkah pendapatan yang anda mampu perolehi dari trading? Ada yang mahukan pendapatan secara mingguan dan ada yang mahukan pendapatan secara bulanan.

Secara realitinya, market FCPO banyak dalam keadaan sideways serta banyak gap yang berlaku. Sedangkan dalam trading anda perlu market yang volatile dengan momentum yang baik bagi melakukan transaksi jual beli.

Baiklah, saya terangkan sedikit jumlah pendapatan sederhana yang mampu diperolehi dengan 1 lot market ;

1 tick pergerakan (komoditi di panggil ticks, forex pips dan saham poin) bersamaan RM25.00.

Oleh itu, target minimum ialah 10 ticks sehari atau 50 ticks seminggu

50 X RM25.00 = RM1,250.00

Sebulan  = RM1,250.00 x 4 minggu = RM5,000.00 (gross)

Target di atas adalah target yang ideal dan boleh dicapai. Lebih-lebih lagi jika anda mengaplikasikan setups yang baik dengan disiplin yang tinggi. Untuk pengetahuan, ada pelajar saya, seorang guru Johor pernah mendapat RM12,000.00 sebulan dan beliau hanya trade pada sebelah petang!

Andaikan pula kepada yang sibuk bekerja, anda hanya sasarkan 50% dari target di atas,maknanya anda hanya perlu mendapat  25 ticks seminggu.

25 ticks X RM25.00 = RM625.00

Sebulan = RM2,500.00 satu lot (1 lot RM7,000.00).

Jumlahnya kelihatan sedikit, tapi inilah target biasa yang saya letakkan kepada students. Kerana apabila capai sahaja target, anggaplah lebihan tersebut sebagai bonus. Dengan mindset ini, anda akan cenderung membuat TP berbanding TS serta akan lebih disiplin untuk see money takes money berbanding berharap market akan bergerak dengan lebih jauh dan memberi pulangan lebih tinggi. Biasanya, pelajar saya berupaya mendapat 10-20 ticks sehari dengan 1 lot. Anda bolehlah mengikuti updates serta perbincangan mereka di grup FB: FCPO Real Trader.

Leverage
Dengan modal RM5,500 untuk pembukaan 1 lot, anda sebenarnya boleh trade sebanyak 2 lot!

Disebabkan Maintenance Margin yang biasa ialah RM2,000 sahaja, 2 lot trade akan menggunakan kos sebanyak RM4,000 sahaja. Jadi, jika anda sudah mampu mengekalkan disiplin dengan trade 1 lot, maka anda bolehlah pula trade 2 atau 3 lot, asalkan disiplin yang sama dikekalkan.

Jika anda mampu mendapat RM5,000 per 1 lot (dengan setups yang baik serta disiplin yang tinggi), maka dengan disiplin yang sama trade 3 lot anda akan mampu memperolehi pendapatan sebnayak RM15,000.00 tetapi dengan menggunakan jumlah modal yang sama.

Menarik bukan? Walau bagaimanapun, ia tidaklah semudah yang dijangka kerana akan melibatkan faktor emosi apabila anda melihat pergerakan turun-naik harga di dalam market. Sebab itulah Pengurusan Kewangan Dan Risiko serta Aspek Psikologi seorang trader amatlah penting untuk konsistensi.

Dalam pencarian ilmu berkenaan analisis teknikal dan belajar untuk memasuki pasaran, pastikan anda menguasai perkara-perkara berikut:

HWP -High Winning Probability
(Kemungkinan Kemenangan Yang Tinggi)
MRE – Minimum Risk Entry
(Kemasukan Risiko Rendah)
OPM – Optimum Profit Management
(Pengurusan Keuntungan Optimum)
TET – Trading Entry Tactical
(Taktikal Memasuki Dagangan)

 

....belajar asas & advance FCPO disini -> http://www.KLFX.blogspot.com

 

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALOR SETAR, June 16  -- The nation’s palm oil industry is expected to rebound on the back of increasing demand for crude palm oil (CPO) and refined palm oil from several countries, including Turkey.

Plantation Industries and Commodities Minister Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali said the ministry is confident that the country’s current palm oil supply is sufficient to meet the external demand.

“There has been an increase in demand (for palm oil) from several countries such India and Middle Eastern countries, including Turkey, due to the 100 per cent export duty exemption which is in force up to December this year.

 “Currently, our CPO supply is less than one million tonnes, but we are confident that this is sufficient,” he said to reporters after his meeting with Kedah Menteri Besar Muhammad Sanusi Md Nor here today.  

The tax exemption was one of the measures under the Economic Recovery Plan (PENJANA), aimed at managing the country’s stock level and stabilising CPO price.

He added that in an effort to ensure sustainable supplies, the ministry is also encouraging the younger generation to get involved in the oil palm estates as there are still quite a lot of unharvested crops.

Mohd Khairuddin also said that the ministry will be meeting with trade partners from India to discuss on the country’s palm oil market in detail.

Meanwhile, Muhammad Sanusi said the Plantation Industries and Commodities Ministry is also planning to develop a community rubber estate and bamboo plantations in degraded areas, as well as expanding the nucleus farm for the production of kenaf seeds to boost the commodities industry in Kedah.

He said the matter was disclosed during the meeting, where the parties had discussed the issues and challenges faced by the country's commodities industry.

Muhammad Sanusi said the community rubber plantation development project is aimed at restructuring and centralising rubber production areas.

"The project’s concept is the development of state government-owned land jointly managed by LGM Properties Corporation, a corporation under the Malaysian Rubber Board (MRB) and a state government subsidiary company.

“All of MRB’s technology and expertise will be applied so that it will become the best model rubber plantation,” he said, adding that each project participant may earn up to RM2,000 per month.

Muhammad Sanusi said the bamboo plantation development project would involve 500-1,000 hectares (ha), to be implemented by state government subsidiary companies under the Malaysian Timber Industry Board’s Forest Plantation Development Programme.

"It is capable of generating a net income of RM36,000 per hectare if it is done well," he said.

Meanwhile, Muhammad Sanusi said the nucleus farm for the production of kenaf seeds would be expanded up to 300ha from the current more than 100ha.

He said the implementation of the project through the National Kenaf and Tobacco Board was expected to produce 90,000 kilogrammes of additional seeds, and provide close to 500 jobs for the locals.


...Kursus ASAS FCPO di Rumah ->> http://KLFX.blogspot.com

 


.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baru-baru ini, agak ramai jugalah yang bertanya pasal margin call atau lebih dikenali dengan panggilan manja mc. Bila margin call apa nak buat?

Setiap futures instrument ada keperluan margin yang tersendiri. Keperluan margin adalah modal minimum yang di depositkan ke akaun trading Futures untuk mula trade. Sebagai contoh, pada post ini ditulis margin minimum untuk trade FCPO adalah RM4500. Bermaksud untuk trade 1 lot instrument FCPO perlu deposit RM4500. Kemudian, bila ada position BUY dan market turun against kita punya BUY position. Akaun akan alami kerugian dan bila jumlah dalam akaun kurang RM4500 akan berlaku margin call.

Bila dah margin call, ada beberapa workaround yang boleh dibuat. Antaranya adalah, topup akaun sehingga cukup margin. Ya ini mungkin mudah pada asasnya. Margin kurang, tambah la duit ke dalam akaun. Baki kurang sampai RM4000, topup RM500 untuk cukupkan margin. Settle! Tapi macam mana bila mana situasi mc berlaku di luar waktu pejabat. Lepas pukul 8 baru perasan, cek akaun trading margin tak cukup pula.

margin call
Dalam situasi ini, biasanya aku akan minta sesiapa yang bertanya untuk tanya balik kepada FBR yang incharge diorang. Bukan sebab aku taknak jawab, tapi untuk perihal margin biasanya ada special term yang telah dipersetujui antara client dengan FBR. Aku ada jawapan tapi taknak lah nanti bila client tanya FBR, eh Faiz kata boleh macam tu, boleh macam ni. Kenapa tak boleh pulak. Deal aku dengan FBR lain, deal kau dengan FBR pun aku tak tahu.


Secara general, bila margin call ada FBR strict terus liquidate position once market open. Ada yang beri kelonggaran untuk topup margin sehingga T+4 sebelum liquidate position. Jap, liquidate position tu apa? T+4 tu macam mana?

Liquidate position dan T+1?

Liquidate position tu, close position trading kau lah. Bila kau ada buy position, FBR akan buat sell market order untuk close position kau immediately. Atau akan instruct kau supaya close position kalau kau tak nak topup margin. T+1, T+4 tu pulak adalah bilangan hari. T bermaksud transaksi. Dan +4 adalah bilangan hari selepas transaksi. Bila T+4, bermaksud kau ada masa 4 hari untuk topup margin sebelum position kau kena liquidate. Kalau tak faham boleh la tanya FBR masing-masing. Kalau FBR tak layan, tukar je FBR lain yang boleh jawabkan. Kalau tak tau siapa yang reliable, aku rekemen FBR of the year tuan Abah Furqan (Faridzul) – https://t.me/Abahfurqan

Macam mana kalau intraday margin?

Intraday margin ni kau kena ingat. Ia adalah budi bicara dari pihak broker dan ia tak diiktiraf di level exchange. Exchange hanya tahu, kalau kau nak trade kena ada modal at least initial margin. Kurang dari tu exchange akan cakap tak boleh. Tapi broker boleh bagi intraday margin, dengan syarat kau kena close position sebelum market tutup.


Lagi satu kau kena ingat, intraday margin bukan free-free je nak bagi on the fly. Virtually, broker seperti bagi pinjam duit kat kau untuk trade. Contoh kau ada RM2250 untuk trade FCPO, sepatutnya tak cukup untuk masuk trade 1 lot sebab initial margin RM4500. Tapi broker bagi kemudahan intraday margin, bermaksud broker risikokan RM2250 duit dia untuk kau. Bila market tutup, dan kau tak tutup position sedangkan akaun tak cukup untuk maintain margin, broker akan buat clearance kepada exchange dan terpaksa bayar dulu margin kau yang kurang tu, baru esok dia akan instruct FBR untuk nasihat kau supaya bayar balik.

Eh, kenapa? yela, bayar duit betul la. Ingat ni platform MT4 bucketshop ke broker boleh bagi bonus margin suka-suka dengan adjust dekat sistem? Hell no! Sifu kau tak bagitau ke?

Spread Position

Satu lagi cara untuk hold position overnight bila margin kau tak cukup adalah dengan buat order spread. Spread adalah 2 position yang berlawanan arah. Contoh, kau ada BUY kontrak Januari 2019 dan kau nak bawa position ni overnight. Kau buat satu SELL position dekat kontrak Februari 2019. Jadi kau akan ada 2 position dalam market. Satu BUY JAN2019, satu lagi SELL FEB2019. Ini dinamakan naked spread dan margin requirement untuk spread adalah lebih rendah iaitu RM1200. Jadi selagi baki akaun kau tak turun bawah RM1200, masih belum dikira margin call.


Trick ini adalah jadikan outright position BUY kepada spread position BUY role iaitu BUY front month, SELL far month. Trick ini sedikit advance, so kalau tak faham tak payah buat. Topup je margin


....Kursus Asas FCPO (RM69) ->> www.KLFX.blogspot.com

 


.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah (CPO) di Bursa Malaysia Derivatif cenderung meningkat lebih tinggi minggu depan disokong oleh peningkatan eksport dan output yang lebih lemah.

Pemilik dan pengasas bersama Palm Oil Analytics yang berpangkalan di Singapura, Dr Sathia Varqa mengatakan niaga hadapan CPO masih mengalami kenaikan lebih tinggi kerana peniaga menjangkakan bahawa hujan lebat di Kalimantan, Indonesia akan mengganggu penuaian dan ini berkemungkinan akan mendorong harga lebih tinggi.

Juruukur kargo Intertek Testing Services melaporkan bahawa eksport minyak sawit Malaysia pada tempoh 1-15 Julai turun kepada 831,155 tan daripada 914,120 tan pada tempoh 1-15 Jun, turun 9.08 peratus. Eksport untuk tempoh 1-10 Julai berjumlah 448,516 tan berbanding 545,360 tan pada 1-10 Jun, menurun 17.76 peratus.

Sathia berkata pasaran CPO akan memberi fokus kepada anggaran pengeluaran 1-20 Julai dari Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA) minggu depan untuk arah pasaran.

Sementara itu, Interband Group of Companies Senior Palm Oil Trader, Jim Teh menyatakan para pedagang juga menjangkakan peningkatan permintaan untuk CPO dari China, Pakistan dan India.

Namun, Teh menyatakan dengan harga penghujung yang lebih tinggi, pasaran bakal memicu beberapa permainan spekulatif dan pengambilan untung.

“Pergerakan harga minggu depan dijangka terbatas antara RM2,400 dan RM2,520 per tan,” tambahnya.

Untuk minggu yang baru berakhir, niaga hadapan CPO didagangkan lebih tinggi terutama didorong oleh prospek pengeluaran yang lebih rendah bulan ini kerana tekanan pokok getah dan kadar persenyawaan yang lebih rendah, serta ringgit yang lebih lemah yang menjadikan komoditi tempatan lebih menarik bagi pedagang.

Pada Friday-to-Friday basis, kontrak niaga hadapan CPO untuk Ogos 2020 meningkat RM138 menjadi RM2,605 per tan, September 2020 melonjak RM98 hingga RM2,554 per tan, Oktober 2020 menambah RM108 menjadi RM2,520 per tan, dan November 2020 melonjak RM116 menjadi RM2,500 per tan.

Volume mingguan meningkat kepada 278,651 lot daripada 215,356 lot pada Jumaat lalu sementara open interest merosot kepada 246,199 kontrak dari 249,900 kontrak.

Di pasaran fizikal, August South naik RM226 menjadi RM2,700 per tan

 

...Kursus Asas Trading FCPO ->> http://KLFX.blogspot.com

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By AinKaoruWong
      Adakah anda masih ragu-ragu dengan penguasaan Bahasa Inggeris anda? masih teragak-agak untuk membuat pembentangan atau temuduga dalam Bahasa Inggeris?       KELAS ENGLISH DEWASA MYCAMBRIDGE - Untuk Kerja, Perniagaan, Melancong, Berhijrah, Mewakili syarikat - Cuti Sekolah - Semester break Universiti / Kolej - Tuisyen MUeT / iELTS - Tuition English SPM, PT3, STPM, STAM, SPM Ulangan   Kadungan: WRITING, SPEAKING, READING dan LISTENING - Terbuka untuk mereka yang langsung tidak tahu bercakap B.I   Jumlah Pelajar : 1 ~ 4 orang / kelas - pelajar tidak perlu malu utk speaking !   Kehadiran & Cuti : Kelas biasa adalah fleksibel, 4 minggu dikira 1 bulan, contohnya pelajar boleh bermula pertengahan bulan September dan habis awal Disember, dan hanya hadir 4 minggu kelas - dikira 1 bulan.   Lokasi : SELURUH Malaysia (KLang, Shah Alam, Seremban, Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Kedah, Penang, Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sarawak, Sabah), Singapura dan Brunei.     KATEGORI KELAS (Di Rumah / Center) Biasa : 5 Bulan (bergantung kepada kemampuan pelajar)   Express : 18 jam (1 Bulan ATAU 3 hari )   Online : Boleh mengambil masa yang sesuai untuk belajar walaupun di tengah malam / Tidak perlu bersusah payah datang ke pusat belajar.     Maklumat Lanjut >> http://MyCambridge.blogspot.my       .  
    • By Moderator2
      KLFX menawarkan Kelas Trading Forex & Cara mengurangkan Risiko Kerugian disamping mendapat Keuntungan Konsisten :

      Kandungan Kelas:

      · Cara step by step untuk bermula dalam dunia Forex mengunakan SmartPhone shj

      · Cara menggunakan Analisis Double Zero & Pair Screening bagi mengurangkan risiko kerugian DAN mendapat keuntungan yang lebih Konsisten

      · Cara Scalping FOREX mengunakan Momentum Exhaustion Pullback Strategy

      · Belajar News Analisis dan impaknya terhadap FOREX     Contoh Profit Forex:     Kelebihan Forex
          Boleh buat di mana-mana yang anda suka, janji ada internet. Sekarang trade di handphone pun boleh.
        Tiada bos yang arah itu ini. Anda sendiri bos, anda sendiri kuli. Nak buat full time atau part time ikut suka masing-masing. Tiada orang tengah. Tak perlu cable-cable, bodek sana-sini. Modal kecil dan kos transaksi murah. Keuntungan tanpa batas. Boleh buat bila-bila anda suka, pasaran buka 24 jam sehari. Tiada persaingan seperti perniagaan konvensional. Maksudnya tak perlu nak berebut-rebut pelanggan. Tiada siapa boleh monopoli market. Ingat senang ke nak pusing market $5 trilion tu? Ada leverage. Modal minima, tapi boleh trade macam ada modal besar. Risiko terhad. Anda hanya boleh rugi modal yang dilaburkan sahaja.   Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia   Maklumat lanjut >> https://KLFX.blogspot.My     free money forex free money forex no deposit free money forex broker free money forex trading free money forex promotion free money trade forex free real money forex free real money forex account free forex money no deposit 2016 free real money forex no deposit free start money forex free money forex account free real money forex brokers forex free money no deposit needed money management forex excel free free money for forex free cash for forex trading forex+free money for trade free money for forex trading get free forex money get free money for forex trading free money in forex free money to invest in forex forex money management software free free money on forex forex free money real free real money forex trading free forex start money free forex start up money free money to start trading forex free cash forex trading forex brokers with free money to trade forex with free money  indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal   indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal    indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal  
×
×
  • Create New...