Jump to content
sleyer

Combine Ip Address

Recommended Posts

salam pada geng2 putera,

aku ade persoalan yg sampai sekarang tidak terjawap,

kepada para2 otai network mcm mane nak combine ip user 192.168.1.*** gan ip user 192.168.0.*** supaya dua2 LINKED antara 1 sama lain. ape yg aku perlukan?

Share this post


Link to post
Share on other sites
bleh guna cable lan jenis crosscable direct dari pc a ke pc b ini tidak perlukan router
atau guna router utk connect dua2 user tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='muhian' timestamp='1338864369' post='1082569']
bleh guna cable lan jenis crosscable direct dari pc a ke pc b ini tidak perlukan router
atau guna router utk connect dua2 user tu.
[/quote]

kasi detail sikit bro

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='muhian' timestamp='1338864369' post='1082569']
bleh guna cable lan jenis crosscable direct dari pc a ke pc b ini tidak perlukan router
atau guna router utk connect dua2 user tu.
[/quote]

pakai crosscable tak leh... sbb ip dia tak sama geng...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='aprioq' timestamp='1338968584' post='1082627']
pakai crosscable tak leh... sbb ip dia tak sama geng...
[/quote]

ni bukan 2 pc.. tapi ade beratus pc

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sleyer' timestamp='1338975806' post='1082629']
ni bukan 2 pc.. tapi ade beratus pc
[/quote]

utk byk pc ke?
klau camtu mmg kene pakai switch la.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='muhian' timestamp='1339047078' post='1082643']
utk byk pc ke?
klau camtu mmg kene pakai switch la.
[/quote]

memang kene pakai switch pon.. klu x pakai cam ne pc nak join network..

so x de sape yg tau cam ne nak combine ip ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
network ada pakai server atau domain? kalau peer-to-peer je, buat [b]static routes [/b]pun boleh bro.. add kat semua client dalam network..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tgk pada fizikal dan logical network.. Kalau involve L3 network mmg jalan la.. Kalau L2 je... boleh besarkan la subnet mask tu
kepada

192.168.0.0 / 23

maknanya

192.168.0.x / 255.255.254.0 sehingga 192.168.1.x / 255.255.254.0

(512 host)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Null' timestamp='1339245752' post='1082683']
network ada pakai server atau domain? kalau peer-to-peer je, buat [b]static routes [/b]pun boleh bro.. add kat semua client dalam network..
[/quote]

server domain x de.... just pakai cap ayam firewall sebagai router + dhcp

[quote name='HelpDesK' timestamp='1339347260' post='1082696']
Tgk pada fizikal dan logical network.. Kalau involve L3 network mmg jalan la.. Kalau L2 je... boleh besarkan la subnet mask tu
kepada

192.168.0.0 / 23

maknanya

192.168.0.x / 255.255.254.0 sehingga 192.168.1.x / 255.255.254.0

(512 host)
[/quote]

yg ni vlan kan ?

nanti aku buat diagram senang nak tgk..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/502/networksturutur1.jpg/][IMG]http://img502.imageshack.us/img502/5166/networksturutur1.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kalau dlam diagram tu network client ak ada vlan, rasanya tak ada masalah kalau semua network tu ditukar class subnet dari

255.255.254.0

awas.. sbb makin besar subnet.. makin lambat skit network bergantung pada performance switch kerana broadcast domain user bertambah.


cuma detailkan skit WAN 1 - 2 - dan 3 tu... sbb aku rasa sape2 nak keluar ikut gatewat 1&2 kena make sure network nya sama..mcm tu jugak dgn Wan 3..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='HelpDesK' timestamp='1340184386' post='1082910']
Kalau dlam diagram tu network client ak ada vlan, rasanya tak ada masalah kalau semua network tu ditukar class subnet dari

255.255.254.0

awas.. sbb makin besar subnet.. makin lambat skit network bergantung pada performance switch kerana broadcast domain user bertambah.


cuma detailkan skit WAN 1 - 2 - dan 3 tu... sbb aku rasa sape2 nak keluar ikut gatewat 1&2 kena make sure network nya sama..mcm tu jugak dgn Wan 3..
[/quote]


jadi x perlu buat vlan just tukar ip jadi 192.168.1.XXX subnet jadi 255.255.254.0 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[b] [url="http://forum.putera.com/tanya/index.php/user/60931-helpdesk/"]HelpDesK[/url], Nak tanya sikit sekiranya dalam Building A guna 192.168.1.101 running hingga 192.168.0.150 dan Building B guna 192.168.0.101 running hingga 192.168.0.100 so, default gateway nak letak apa sbb sekiranya letak 192.168.1.1 tuk building A so bagaimana dengan building B kalau letak 192.168.1.1 gak maka tak dpt surf internet lah ??? boleh jelaskan ? [/b]

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam pada geng2 putera,

aku ade persoalan yg sampai sekarang tidak terjawap,

kepada para2 otai network mcm mane nak combine ip user 192.168.1.*** gan ip user 192.168.0.*** supaya dua2 LINKED antara 1 sama lain. ape yg aku perlukan?

 

Salam. Tak faham sangat soalan boleh jelaskan lagi. IP ni mmg boleh combine under /23

 

------------------------------------------------
           TCP/IP NETWORK INFORMATION
------------------------------------------------
IP Entered = ..................: 192.168.0.0
CIDR = ........................: /23
Netmask = .....................: 255.255.254.0
Netmask (hex) = ...............: 0xfffffe00
Wildcard Bits = ...............: 0.0.1.255
------------------------------------------------
Network Address = .............: 192.168.0.0
Broadcast Address = ...........: 192.168.1.255
Usable IP Addresses = .........: 510
First Usable IP Address = .....: 192.168.0.1
Last Usable IP Address = ......: 192.168.1.254

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum,

 

Mohon pertolongan untuk link kan antara Wifi network dengan Wired network? Contohnya, default gateway bagi wifi adalah 10.0.4.8 manakala default gateway bagi wired adalah 10.0.4.7. Network disini mempunyai Firewall brand Cyberoam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum,

 

Mohon pertolongan untuk link kan antara Wifi network dengan Wired network? Contohnya, default gateway bagi wifi adalah 10.0.4.8 manakala default gateway bagi wired adalah 10.0.4.7. Network disini mempunyai Firewall brand Cyberoam.

 

sama network boleh je link ni. kalau boleh ping maksudnya boleh communicate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

sama network boleh je link ni. kalau boleh ping maksudnya boleh communicate.

 

tak boleh tuan, itu yang menjadi permasalahan saya... adakah saya perlu configure firewall utk create a bridge so that wired and wire link up together?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...