Jump to content
lilymu

4Gb(3.25 Usable)

Recommended Posts

salam aku ada problem baru lak nie..

pakai 4gb tp (3.25 usable)
aku pkai windows 7 32 bit..aku cek dh yg windows 7 32 bit tu support 3gb ja..jadi

klaw aku pkai gak 4gb tu ada effect apa2 x?
kat mobo aku ka..kat mana lah..

tima ksh..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kalau pakai Windows 7 32bit dan guna RAM 3GB ke atas Windows tetap akan [i]detect[/i] RAM hanya 3GB sahaja. Kalau nak Windows detect 4GB guna Windows 64 bit.

Kalau guna 4gb pada win 32 bit windows hanya guna 3gb sahaja. Edited by BasicCX

Share this post


Link to post
Share on other sites
takde masalah, cuma rugi.

kena pakai version x64, boleh convert guna lesen yang sama, cuma kena cari dvd installer version 64 je. Edited by razirazo

Share this post


Link to post
Share on other sites
smua mobo support ke windows 7 x64 bit??

spec mobo aku
http://www.motherboardpro.com/DFI-Blood-Iron-P35-T2RL-Motherboard-Infinity-Intel-P35-Socket-775-p-337.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
semua mobo suport x64.

tapi tak semua processor support x64.

kalau amd semuanya support x64(kecuali amd purba la..)
semua proc intel dari core series dan pentium4/etc revision baru support x64

berdasarkan socket, aku assume ko pakai core series, dan ya, ianya x64 compatible.

Share this post


Link to post
Share on other sites
(Win7) Nak check sistem support 64 bit ke tak, boleh try tgk mcm ni:
1. Tekan Start, taip "Experience Index", tekan Enter.
2. Klik kat "View and print detailed performance and system information".
3. Tgk mcm gambar di bawah.
[img]https://sites.google.com/site/toysruspdc/home/ei.JPG[/img]

(huh kenapa bbcode xberfungsi)

Share this post


Link to post
Share on other sites
xboley pn TOYSЯUS.......

razirazo..kalu tuka win 32 ke 64bit kna format len ka>?

syg btl la nk format pc nie...x ada mslh,ok gila smooth ja..tggu ada problem bru format lh..
xpe kan klau pkai dlu win 32bit...x ada effect apa2 kan kat ram tu...

so skrg nie aku cuma pkai 3GB ja la??
mcm mna ram nie brfungsi..aku pkai ram kingston hyperx 2x2(4GB)dual chnnel

Share this post


Link to post
Share on other sites
takde masalah kalo nak gune 4gb ram kat 32bit OS
cume dia detect 3gb jer la


yap, kalo nak migrate 32bit ke 64bit memang kene format OS

Share this post


Link to post
Share on other sites
try this

http://www.google.com.my/search?q=win+7+ram+patch+for+4gb&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Navigator®' timestamp='1291539928' post='1055663']
try this

http://www.google.com.my/search?q=win+7+ram+patch+for+4gb&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
[/quote]
mengarut je semua tu..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='lilymu' timestamp='1291482826' post='1055609']
xboley pn TOYSЯUS.......

razirazo..kalu tuka win 32 ke 64bit kna format len ka>?

syg btl la nk format pc nie...x ada mslh,ok gila smooth ja..tggu ada problem bru format lh..
xpe kan klau pkai dlu win 32bit...x ada effect apa2 kan kat ram tu...

so skrg nie aku cuma pkai 3GB ja la??
mcm mna ram nie brfungsi..aku pkai ram kingston hyperx 2x2(4GB)dual chnnel
[/quote]


Kalau sayang nak format takleh nak kata apalah.... :13: :13: so..pakai jer ram tu pun dah cukup..byk org tambah ram sampai 8Gb pun still pakai 32Bit...semua support takda masalah walaupun 3Gb

Share this post


Link to post
Share on other sites
skunk ni pun memana destop atau laptop yang kite beli yang ade package skali dengan Ori OS derang dah masukkan OS yang base on x64bit, dah takde dah x32bit, klu nak pun kena bagitau kat kedai tuh...cume persoalannyerr dah banyak ke software2 yang lain compitable dengan x64bit punyerr OS...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='myee' timestamp='1292629004' post='1056859']
skunk ni pun memana destop atau laptop yang kite beli yang ade package skali dengan Ori OS derang dah masukkan OS yang base on x64bit, dah takde dah x32bit, klu nak pun kena bagitau kat kedai tuh...cume persoalannyerr dah banyak ke software2 yang lain compitable dengan x64bit punyerr OS...
[/quote]
[b]almost[/b] semua new or updated softwares adalah compatible dgn 64Bit OS.
sangat jarang la aku jumpa software 32Bit yg xcompatible dgn 64Bit OS...

p/s: aku benci betol la BBCODE tak berfungsi ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...