Jump to content
Sign in to follow this  
antivirus

Toyota Camry Mewah Ke?

Recommended Posts

nape ade sesetengah akbar atau media mengatakan kerajaan selangor gne kete mewah bile beli kete camry..sedangkn camry nie x tgolong dlm ketegori kete mewah..emm.plik2.Yg tgolong dlm kete mewah ialah mercedes kompreser yg dgunakan oleh kerajaan terengganu mse BN printah dlu..
kalu slah btulkan..




hidop pas

Share this post


Link to post
Share on other sites
mahal sbb bila masuk malaysia, kene TAX melebihi harga kereta tersebut...
cuba x yah guna TAX @ kurangkan TAX tersebut (50%~80%)

bolehkah industri PROTONG ni berkembang? biggrin.gif
adakah wujud lagi wira-lution dan waja-lution di atas jala raya kita tatkala EVO X harga lebih kurang selepas waja diconvert habis ke waja-lution?

fikir-fikirkanlah~

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(antivirus @ Jan 18 2009, 04:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nape ade sesetengah akbar atau media mengatakan kerajaan selangor gne kete mewah bile beli kete camry..sedangkn camry nie x tgolong dlm ketegori kete mewah..emm.plik2.Yg tgolong dlm kete mewah ialah mercedes kompreser yg dgunakan oleh kerajaan terengganu mse BN printah dlu..
kalu slah btulkan..




hidop pas



biasa ler politik. hehehehehee. kat tmpt aku keter camry nie ramai org pakai. dah jd trend skrg kat tmpt aku diaorg pakai keter camry. diaorg ckp murah. harga bawah rm100k. aku pun tengah kumpul duit nak beli satu. tmpt aku kat langkawi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(WPC544 @ Jan 18 2009, 05:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
biasa ler politik. hehehehehee. kat tmpt aku keter camry nie ramai org pakai. dah jd trend skrg kat tmpt aku diaorg pakai keter camry. diaorg ckp murah. harga bawah rm100k. aku pun tengah kumpul duit nak beli satu. tmpt aku kat langkawi.

ni camry 2.4 ape tk mewah nyer???
2400cc tu...

tpi tk mahal sgt kete tu..
kire o.k la...
laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
hoho....den xminat kereta yg nie.....nie....kereta tu...luas sgt ke kat dlmnya.....tempat letak barang tu luas ke.....kadang2..bila tengok kat luar....nampak besar bdnnya....bila masuk dlm...lor....xdelah luas sgt.....sempit.....nak bernafas pun susah....

minyak...xusah ckp lah....banyak guna tu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
BA nak sgt pakai camry... komplen sana sini cakap spare part proton mahal.. selalu rosak...
BA dapat gerenti dari toyota ke yang camry tak rosak?? spare part murah???

Share this post


Link to post
Share on other sites
aduss...isu baru timbul plak......
biasalar TV3 suku..siap buat headline lagi tu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku baca paper, harga toyota camry ni RM150 000-RM200 000 termasuk cukai kerajaan. Cukai kereta luar negara yang dikenakan oleh kerajaan Barisan Nasional ni 300% ke daripada harga sesebuah kereta tu?

Aku nak kan penjelasan..

Share this post


Link to post
Share on other sites
ade sorng membe aku dulu bljr kt u.k

kt sane die beli mini copper.. harga lebih kurang 20,000 pound..( xsure arr, dh lupe)

tp bile time nk blk malaysia,, kete tu kene cukai 200%

total : 1 pound = RM6 : 20,00 pound = RM 120,000 (ni baru harga kete)

cukai : RM 240.000! kene byr cash...

last2 die jual kete tu kt sane... pandir tol

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kalau tak salah bukan kereta import je, hampir semua barang import terutamanya produk luar yang ade pesaing tempatan (termasuk lah minyak wangi, baju, perabot, barangan aksesori, perhiasan) dkene cukai 300%...memang dari dulu mcm ni

Sebab 2 sesetengah jenama sepatutnye affordable di negara asal...tapi bile sampai Malaysia jenama 2 jadi jenama Mahal & xclusive (Yeah that me,xclusive)

Pada padangan saya, tujuan cukai 300% untuk produk luar mungkin kerana :

1)Untuk boost keupayaan bersaing industri tempatan terutama dari segi harga

Tak sume, tapi ade sesetengah produk luar terutama dari barat dan jepun kualiti n harge memang usahawan tempatan tak dapat lawan punye. Bile barang luar dah mahal (sebab dah kene cukai 300%) usahawan tempatan dapat la berpropaganda kpd pembeli kate barang diorang lebih affordable. Pembeli beli barang buatan Malaysia, usahawan untung lebih, usahawan gunekan duit untung lebih buat R&D dan pengiklanan berskala besar, produk usahawan jadi sama quality and popular dengan produk luar.

Kalau xkene cukai tinggi. Pembeli tgk produk luar y kualiti 2 didapati lebih murah dari produk tempatan, pembeli beli produk lua. Usahawan tempatan x untung. Xde wit lagi nak wat R&D. Produk/ jenama tempatan tu xdapat jadi popular. Produk xlaris. Usahawan tempatan stop berniaga n register jobstreet.

2)Menggalakkan beli barangan buatan Malaysia

"Ape salahnye kasut buatan gombak"-awek cun dalam iklan tv. Salah satu tujuan menggalakkan pembeli beli brangan tempatan


3)Malaysia cari duit lebih


Malaysia kene banyak pakai duit... baiki jalan, buat sekolah, beli Sukhoi (xlame lagi mane tau nak beli helikopter lak), buat rumah, R&D senjata, R&D pertanian, bagi gaji,...semua penting dan perlu baget banyak...So dengan selambenye dikene cukai untuk produk luar.

Ni kalau xsilap la, kalau silap sila jgn maki nant aku nangis...mintak diperbetulkan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Toyota Camry memang tergolong dalam kelas kereta mewah kat Malaysia ni
Memang dr segi spare parts kereta ni lagi mahal berbanding ngan Perdana V6
Tp cuba bandingkan drpd segi kualiti & kekerapan servis & masalah lain untuk long term
Dr segi keselesaan memandu pun sangat2 berbeza

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Superior @ Jan 19 2009, 03:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku baca paper, harga toyota camry ni RM150 000-RM200 000 termasuk cukai kerajaan. Cukai kereta luar negara yang dikenakan oleh kerajaan Barisan Nasional ni 300% ke daripada harga sesebuah kereta tu?

Aku nak kan penjelasan..


kalau keta hebat... jln teruk... tak dak gunanya..

dgn duit cukai.. kita dapat jln yang selesa... ada lampu isyarat.. jejantas... highway... jambatan...

ko bayangkan... kerajaan nak cari mana duit byk2 tu kalau tak kenakan cukai....

byk wang nak kena belanja semua tuh...

walaupun keta camry mahal... tapi rakyat malaysia masih lagi mampu membelinya.. itu jugak disebabkan duit2 cukai yang kerajaan kutip utk bagi pekerjaan dan tarik pelabur asing dgn menyediakan kemudahan2 utk pelabur ni meniaga kat sini...

duit cukai tu ibarat duit keuntungan perniagaan la..

kalau ko bukak kedai... ko pun nak amik untungkan??? macam tu lah dgn kerajaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yelah, kalau bermanfaat untuk rakyat aku sokong. Tapi habiskan duit untuk benda2 yang tak berfaedah aku bangkang... Ada jugak mereka salahgunakan duit cukai tu untuk bermegah-megah semata-mata bukan untuk kepentingan rakyat.. Banyak contoh boleh lihat...

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku dulu igt PAS nih dulu nak la pakai wira dsb cam org kebanyakkan lah. rupanya kaki mewah jugak. nampak gayanya, terpaksa lah aku buang pemikiran jumud yg pemimpin pas x sukakan kemewahan.

dan naik kelakar lah plak. kutuk israel bom sana sini.

bila org islam nak buat kereta sendiri (ilmu) dok kutuk plak. kalo kereta x dah kutuk, belum lagi senjata.

apa2 pon, jelas menunjukkan kebodohan pemimpin Islam Malaysia dan di nampakkan lagi dengan parti PAS yg kononnya menperjuangkan Islam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmmm camry mmg kete mewah pun... nak murah ... pg bli kat langkawi lah tak pun labuan murah lah kurang 200 % cukai...

kat kiter camry ni orang panggil merz jepun... mmg mewah pun... tapi semewah2 camry mewah lagi merz tu... aper2 pun...

hidup israel unutk keamanan sejagat.... hahahaha

letih nak kutuk dah try sokong plak mcam maner... lari.....,.

Share this post


Link to post
Share on other sites
sampai sekitar rm150k.. mahal woo... mewah tuh...

BA patut beli BLM je sbb tak nak guna duit sewenang wenang nya... ni nak bermewah jer...

orang kasi proton, buat macam2 alasan.. kononnya spare part mahal.. gear box mahal... ada ke BA penah tanya toyota, berapa harga gearbox camry..??

nak seribu daya... tak hendak seribu dalih...

kalau beli proton ada jugak kerajaan dapat hasil untuk bangunkan negara... ni beli kat toyota.. ada ke toyota ksi malaysia ni utk bangunkan malaysia??? susah la....

sekurang kurangnya proton bayar zakat perniagaan... toyota bayar zakat jugak ke??

walaupun BA kata proton tak bagus,,, tapi aku pakai jugak.. sbb nak membeli barangan keluaran islam..

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmm... proton perdana vs camry, mana lg bagus? buatla ujian [email protected] tgk yg mana lg bagus. ada baik dan buruknya pakai perdana @ camry. kalau ramai pakai camry, mungkin proton akan sedar akan lebih bersungguh2 memperbaiki kekurangan dan kelemahan perdana dorang dari masa ke semasa supaya [email protected] akan lebih berasa yakin dan percaya dengan keluaran produk negara sendiri. kalau bagi pandangan pun nk marah2, isu politik, baik x yah berforum. kan bagus cakap baik2, diskusi baik2. umat Islam dh kna bedil kt Palestin, kita kat sini masih tak insaf2 lg?? malah nk bergaduh2 sesama sendiri?? fikir2kanlah.

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(shayuthi @ Jan 20 2009, 06:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
sampai sekitar rm150k.. mahal woo... mewah tuh...

BA patut beli BLM je sbb tak nak guna duit sewenang wenang nya... ni nak bermewah jer...

orang kasi proton, buat macam2 alasan.. kononnya spare part mahal.. gear box mahal... ada ke BA penah tanya toyota, berapa harga gearbox camry..??

nak seribu daya... tak hendak seribu dalih...

kalau beli proton ada jugak kerajaan dapat hasil untuk bangunkan negara... ni beli kat toyota.. ada ke toyota ksi malaysia ni utk bangunkan malaysia??? susah la....

sekurang kurangnya proton bayar zakat perniagaan... toyota bayar zakat jugak ke??

walaupun BA kata proton tak bagus,,, tapi aku pakai jugak.. sbb nak membeli barangan keluaran islam..


Mana ada BA skrg ni.. PR daaa.. Baik ko ckp PR pakai teksi ke bas.. toyota perlu ke bayar zakat? Sebab pemiliknya bukan beragama Islam..

Share this post


Link to post
Share on other sites
krajaan bn pakai nissan xtrail, harrier, dan lain2.. macam2 jenis ader kat putrajaya.. hari2 aku tengok.. takde lak tv3 n Bn memekak? tu baru kereta.. belum masuk moto lagi..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tapi BN takde la kata nak jimat sangat duit rakyat/negara , yang PR ni kononnya nak jimat tu , jimat ni . Sekurang-kurangnya beli barang buatan negara dapat balik , beli barang luar setakat dapat duit cukai jela .

Share this post


Link to post
Share on other sites
semahal2 camry pon tp lg mahal evo yg akan diguna oleh pdrm x lama lg. isu pasal kete camry ni, rakyat tahu menilainya. bn nak kata org yg lebih tp diri sendiri x cerminkan dulu. laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Taktau la pulak kerja politician yang pakai air liur je lebih kena pakai kereta mewah/high performance untuk disamakan dengan kerja polis , mungkin nak join kejar penjenayah sekali kot. tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...