Jump to content
oxy

Nak Format Computer Sekolah

Recommended Posts

nak upgrade ke WinXP kena tengok spec PC

RAM berapa MB, Hard Disk berapa GB, VGA build-in atau pakai Card.

ori tak ori tu korang boleh buat keputusan sendiri samada valid atau tidak.

kalau tak ada masalah dengan policy, why not? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

dun worry

format jerk

aku dah pernah format pc kat lab sekolah aku yg kerajaan nyer

takder ape2 pown

tapi sume yg vendor bagi kat sekolah sumenyer xp yg cap lanun

dah belambak cikgu yg hantar kat aku dengan xp yg pirates

so format macam biasa dan lepas tue gune biskut tawar

Share this post


Link to post
Share on other sites

kat lab ade yg ori...nye siap ms offis nye..kalo laptop n desktop sekolah aku guna software arezview utk dpt lik serial key os n ms yg masalahnye antivirus..coz kat lab xde software yg d bekalkan yg ori

Share this post


Link to post
Share on other sites

kat lab ade yg ori...nye siap ms offis nye..kalo laptop n desktop sekolah aku guna software arezview utk dpt lik serial key os n ms yg masalahnye antivirus..coz kat lab xde software yg d bekalkan yg ori

Share this post


Link to post
Share on other sites

kat lab ade yg ori...nye siap ms offis nye..kalo laptop n desktop sekolah aku guna software arezview utk dpt lik serial key os n ms yg masalahnye antivirus..coz kat lab xde software yg d bekalkan yg ori

Share this post


Link to post
Share on other sites

kat lab ade yg ori...nye siap ms offis nye..kalo laptop n desktop sekolah aku guna software arezview utk dpt lik serial key os n ms yg masalahnye antivirus..coz kat lab xde software yg d bekalkan yg ori

Share this post


Link to post
Share on other sites

takde technition diroang sendiri ke..

diorang ada tech diorang sendiri tapi ada no giliran bro......kena tunggu pusingan dulu.... <_<

P:S balun je la anggap diorang x tahu apa2 tapi kena ingat........macam tray+any popus ads+anotis soh update atau beli Ori jangan ada keluar...............juz keep the secret.........

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak semua sekolah ada technicition... tp dalam jangkamasa akan dtg semua sekolah ada techniction sebab di johor dah ada beberapa sekolah punya jawatan juruteknik komputer.. pasal akan datang semua skolah nak dijadikan sekolah bestari.. so ada apa apa masalah serah jer pada vendor dulu kalau lambat simpan je dulu buat pekasam kat bilik guru besar atau pun pengetua.. ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

pc RETA kerajaang, dok leh wat main bubuh chap lanung, kalu kena spot cek, botok paler, saper nok bayo samang... abis kutip pitih budok skoloh dok padan....

Share this post


Link to post
Share on other sites

pakai komnas?

komnas nie apa? software ker brand PC

Komnas tu brand lah...

Aku rasa Komnas ni Malaysia yg punya kot...

Komputer Komnas ni ada keluar kan OS sendiri...

Ko cari lah kat google tentang komnas nih...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku baru dilantik jd juruteknik komputer FT17...13 dis lalu,lapor diri kat W.P.Putrajaya...aku kena bahagian kementerian pelajaran malaysia..mmg kena kat makmal komputer sek la..hehe...itu yg aku ngah fikir gak...kalu gov nie x boleh guna sebarang lanun cd,sbb mesti yg ada lesen...dan kekadng komputer2 kat sek nie akan dijaga oleh vendor,kalu ada2 masalah dorang yang akan ditugaskan untuk repair ataupun mengeluarkan komputer baru or tukar ganti alat,tp x taula sekarang....terutamanya komputer yang ada brand,contohnya acer keluar baru tu..nak repair pun susah sbb masih melekat warranty lg...jd susahlah nak buat keja...kalu komputer tu rosak kena hantar kat vendor.. :huh:

Kami adalah sesi kedua juruteknik komputer FT17 yg lapor diri pada 13 dis yg lalu(2/3 kena di bahagian kementerian pelajaran malaysia,termasuk saya la..)...kalu x silap dalam bulan nie sesi ketiga akan lapor diri juga..

Edited by E_peace6679

Share this post


Link to post
Share on other sites

hang dduk kat sek ane...tu mmg xdinafikn kena tggu vendor klo komputer rosak..abis mcm sekolah aku ni dh naik penat aku call suruh dtg btlkn..xdtg2 jgk..lag2 nak abis tarikh waranty wat bodoh je...sakit ati pn ade :angry: nasib powerroot ajar mcm2 cara nk backup file2..skrng ni ringan la beban aku skit nak wat keje..ye la bdk cuti sekolah tggu je la..naik sekolah..klo pasal laptop ko jgn risau coz dia ade kasi recovery yg ade norton ghost..so klo pening2 pala recovery je cd tu..dlm tu dah siap nagn ms office,antivirus,driver ngan windows xp...klo ko nk thu leh dikatekn setiap laptop n thumbdriver cikgu semua ade virus...nasib ade antivirus GVR portable ^_^ sng keje aku..

AKu sesi yg pertama masuk pada 22/11 n mcm ko jgk 2/3 kena di bahagian kementerian pelajaran malaysia

Edited by izam_vespa

Share this post


Link to post
Share on other sites

hang dduk kat sek ane...tu mmg xdinafikn kena tggu vendor klo komputer rosak..abis mcm sekolah aku ni dh naik penat aku call suruh dtg btlkn..xdtg2 jgk..lag2 nak abis tarikh waranty wat bodoh je...sakit ati pn ade :angry: nasib powerroot ajar mcm2 cara nk backup file2..skrng ni ringan la beban aku skit nak wat keje..ye la bdk cuti sekolah tggu je la..naik sekolah..klo pasal laptop ko jgn risau coz dia ade kasi recovery yg ade norton ghost..so klo pening2 pala recovery je cd tu..dlm tu dah siap nagn ms office,antivirus,driver ngan windows xp...klo ko nk thu leh dikatekn setiap laptop n thumbdriver cikgu semua ade virus...nasib ade antivirus GVR portable ^_^ sng keje aku..

AKu sesi yg pertama masuk pada 22/11 n mcm ko jgk 2/3 kena di bahagian kementerian pelajaran malaysia

OOooo..ko nie sesi pertama plak...hehe..saya asal sabah,jd kena kat sabah gak..hehe...tp yg best skrg nie ngah cuti sek jd boleh nak biasakan diri ngan tempat keja lg...kat [email protected] nie mmg best...bnyk software2 dr otai2 sedia dikongsi...hehe...besok baru aku nak p cleankan virus komputer2 kat sekolah aku tu,nak sediakan alat le nie hehe...best gak sbb kami yg pilih tmpt sek sendiri kalu ada kosong,tp sesi pertama la untung...selamat berkerja..ehehe..umur aku baru 18tahun..antara yg termuda la hehe

Edited by E_peace6679

Share this post


Link to post
Share on other sites

Abis mcm lab sekolah yang dah abis waranty mcm ane lak..n skrang komputer kat lab tu dah mcm2 penyakit,naik pening pala aku..skrg ni aku nak format komputer lab yg ade 42 biji pc..pening lak pala aku,wat mase ni aku tgh clean virus kat lab,ko nak thu ade brape virus kat ctu ade +-2500 virus... n aku nak mintak tlg korang ade x cara nak clone pc scara mudah..coz aku bkan saja jaga lab tapi selagi ade komputer kat sekolah tu aku kena jaga n kebanyakkan nye semua ade virus.....nak ngis rasenye.. :(

klu tak silap aku ah.. dgr2 cerita suma komputer lama untuk makmal sekolah akan ditukar bermula 2008.. tapi tak tau ah btl ke tak..

Assalamualaikum....kawan2,,,

lama tak aktif,,,kat putera ni,,

aku pun...baru mula...mengajar...kt sekolah,,

sapa2 tinggal kat bidor (perak)...bgth la..:)

bidor sekolah maner.. ok ah tu dkt ngan aku.. aku dok tapah

kat sekolah lata kinjang

pc RETA kerajaang, dok leh wat main bubuh chap lanung, kalu kena spot cek, botok paler, saper nok bayo samang... abis kutip pitih budok skoloh dok padan....

ha'ah.. aku pun dlu time bru msk keja sini.. penolong kanan dah siap sound.. sbb diorg dah pernah kena siasat ngan BPR pasal makmal komputer..

Kami adalah sesi kedua juruteknik komputer FT17 yg lapor diri pada 13 dis yg lalu(2/3 kena di bahagian kementerian pelajaran malaysia,termasuk saya la..)...kalu x silap dalam bulan nie sesi ketiga akan lapor diri juga..

AKu sesi yg pertama masuk pada 22/11 n mcm ko jgk 2/3 kena di bahagian kementerian pelajaran malaysia

aku pun sesi pertama gak.. oo jadi ngko dok ader ngan aku ah dlm dewan tuh izam_vespa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

wah..ko pon ft 17 gak?aku pon batch 22/11 gak..ntah2 kite ada sekali masa lepak isap rokok kat toilet tu tak? hahaha, kes aku pon cam korg gak ar...nak buat,tp tak tau boleh ke tak...klu end user biasa leh kite sebat je...mslahnye ni krajaan pnyer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm klu laptop aku just guna image cd yang diorg kasi.. jenuh gak ar aku kumpul blk cd tuh..merata2 diorg letak..cuma masalahnyer untuk laptop yang first jer tak dapat carik cd tuh

klu comp makmal alhamdulillah ader satu hardisk free aku wat ghost utk nak guna time nak format pc yang ader masalah..

Kami adalah sesi kedua juruteknik komputer FT17 yg lapor diri pada 13 dis yg lalu(2/3 kena di bahagian kementerian pelajaran malaysia,termasuk saya la..)...kalu x silap dalam bulan nie sesi ketiga akan lapor diri juga..

AKu sesi yg pertama masuk pada 22/11 n mcm ko jgk 2/3 kena di bahagian kementerian pelajaran malaysia

jap ko sesi pertama masuk 22/11..??

ek macam salah jer.. setau aku sesi pertama aku dulu masuk 05/06/07... ngko izam yang kedua arr..

Share this post


Link to post
Share on other sites

jap ko sesi pertama masuk 22/11..??

ek macam salah jer.. setau aku sesi pertama aku dulu masuk 05/06/07... ngko izam yang kedua arr..

Kami yg kedua la aduka kias utama..lapor diri time 13 dis tu...mmg dinyata pon sesi yang kedua..

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok la tu ramai jgk member2 kat cni ye...ade masalah contak2 la..klo ade info p khusus tu roger2 la k...mmg aku lepak sekali kat dalam tandas isap rokok... :D weh korang lupe ke time kat jpm yg kita ni sesi yg pertama..

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm..patunya ada technician yang orang kementerian hantar untuk rapair pc tu.patutnya jangan buat tindakan sendiri,tapi repot kat syarikat yang kementerian lantik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komnas tu brand lah...

Aku rasa Komnas ni Malaysia yg punya kot...

Komputer Komnas ni ada keluar kan OS sendiri...

Ko cari lah kat google tentang komnas nih...

yup..mimos da kuar produk baru..makcik pc.. :)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm..patunya ada technician yang orang kementerian hantar untuk rapair pc tu.patutnya jangan buat tindakan sendiri,tapi repot kat syarikat yang kementerian lantik.

nak tunggu techinician dtg??? huhuhuhuhu. aku rasa lps 3 bln topik ni ditutup, belum tentunyer technician tu akan smpi.... aku buat sendiri ajer kat sekolah. guna cd win xp home yg dibekalkan oleh kementerian. install pastu update ajer. kalau technician tu dtg pun dia akan buat cam tu gak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nak tunggu techinician dtg??? huhuhuhuhu. aku rasa lps 3 bln topik ni ditutup, belum tentunyer technician tu akan smpi.... aku buat sendiri ajer kat sekolah. guna cd win xp home yg dibekalkan oleh kementerian. install pastu update ajer. kalau technician tu dtg pun dia akan buat cam tu gak.

Kami da start keja la...kami nie jawatan tetap juruteknik komputer FT17,kalu x silap dulu kerajaan cuma ambik kontrak technician jer..tp dengar kata kerajaan banyak rugi....lepas nie ada lg sesi ketiga akan muncuL,jawatan tetap juruteknik komputer..hehehe.... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...