Jump to content
X - Cellerator

Teknologi Bateri/sel Kering

Recommended Posts

Salam... :lol:

Topik ini dibuka untuk membincangkan pelbagai jenis bateri yg terdapat di dunia bagi menentukan ketepatan memilih bateri bagi keperluan anda seperti gajet dan alatan elektronik yang lain...

Adakah anda tahu bateri/sel kering jenis apakah yg sesuai untuk sesuatu alatan elektronik yang anda gunakan...?

Cthnya: mengapakah kamera digital memerlukan sel bateri yg kuat dan tahan lama...?kerana fungsinya yg menghasilkan 'drain' yang tinggi seperti penggunaan flash & sebagainya.

Terdapat pelbagai jenis bateri/sel kering di pasaran antaranya...

Alkaline battery

Aluminium battery

Atomic battery

Lemon battery

Lithium battery

Optoelectric nuclear battery

Organic radical battery

Oxyride battery

Silver-oxide battery

Water-activated battery

Zinc-carbon battery

Lead-acid battery

Lithium-ion battery

Lithium ion polymer battery

Nickel-cadmium battery

Nickel metal hydride battery

Molten salt battery

9V battery

A battery (vacuum tubes)

AA battery

AAA battery

AAAA battery

B battery (vacuum tubes)

Backup battery

C battery (vacuum tubes)

C battery

D battery

Atomic Battery

Justeru mari kita discuss tentang kepenggunaan setiap jenis bateri ini...anda digalakkan menyumbangkan ilmu&pengetahuan anda tentang bateri sekaligus dapat membantu pengguna lain dalam memilih bateri yg sesuai bagi gajet atau alatan elektronik mereka... :rolleyes:

Edited by fogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

bateri alkalin ni untuk apa sebenarnya?

yg aku kuasa dia lagi power .

Sesuaiker dengan semua barangan elektronik.

Size aku tengok kecikjer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

bateri AAA biasenye digunakan utk brg elektronik saiz kecik cam mp3 n so on...

tp kebanyakannya labih mahal dr AA punye bateri -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites

huhu...

bateri ni sel elektrokimia...

bateri cas ada sel elektrokimia dan sel elektrolisis..

byk guna bateri cas AA..guna tuk digital camera...

x larat woo asik nak bli bateri je..

pilihan bijak!

alah beli,menang pakai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tapi sesetengah camera memerlukan bateri sejenis tu je...so..dah la mahal..kena cari jenis tu jugak kalau nak on kan camera tu..

kalau jenis bateri tersebut yg re-charge plak lagi mahal..

Share this post


Link to post
Share on other sites

kenape kebanyakan bateri yg hbs dipakai x bleh dibuang dlm api yerk?..

cm nk try buat..tp takut.. -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nanti bateri tu boleh meletup la iffa (tolong betulkan kalau salah)

Lagipun ade bahan beracun dalam tu.. takut terhidu ..

pening nanti ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

bateri keta aku guna sel basah, boleh refill,jangka hayat dari 1-2 tahun,lepas tu kena ganti.

harga baru ni aku beli dalam RM140, yokohama

bateri kering lagi senang,dan lagi mahal. tapi kalau macam kes aku lupa nak tutup lampu keta siang2 tak perasan memang naya la.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nanti bateri tu boleh meletup la iffa (tolong betulkan kalau salah)

Lagipun ade bahan beracun dalam tu.. takut terhidu ..

pening nanti ..

ya...mmg betul kebanyakkan bateri akan meletup jika dikenakan api pada bateri kerana tindakan kimia dalam bateri tersebut.

sebaiknya bateri dikumpul dan dihantar ke pusat kitar semula

contohnya bateri henset korang yg dh 'kong'...

korang bleh nampak pnye simbol recycle kat badan bateri selalunya...

Cintailah Alam Sekitar...Be a Smart Generation! ;)

Edited by fogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

tapi sesetengah camera memerlukan bateri sejenis tu je...so..dah la mahal..kena cari jenis tu jugak kalau nak on kan camera tu..

kalau jenis bateri tersebut yg re-charge plak lagi mahal..

kamera digital yg mahal giler leh beli..

xkan bateri ciput jer harga xmampu beli..

pepatah melayu ada kata..

lembu boleh beli..

tali xleh nak beli.. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Menggunakan bateri boleh cas semula adalah tindakan bijak bagi pengguna gajet yg high drain seperti kamera kerana ia berbaloi dengan harganya.

biasanya terdapat 2 jenis bateri cas iaitu

1.Nickel-Cadmium (Ni-Cd) &

2.Nickel Metal Hydride (Ni-MH)

ade bateri jenis lain yg boleh cas semula tetapi 2 jenis tersebut sesuai untuk kebanyakan gajet...

walaupun set bateri cas mahal tetapi berbaloi bagi mereka yg selalu memerlukan kuasa! :D

Edited by fogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sesiapa nak buat projek elektronik universiti/politeknik/kolej call/email saya

sedia membantu :

izan

013 355 6977

[email protected]

www.modulpoliteknik.com

Maklumat & pengalaman :

1.Nickel-Cadmium (Ni-Cd) - ada memory tidak sesuai utk brg elektronik yg ada memory

2.Nickel Metal Hydride (Ni-MH) - tiada memory,tetapi jangka hayat boleh cas dlm 500 -700 kali

3.SLA/VRLA - jangka hayat 1-2 tahun

Apa2 bateri kena tahu gunanya:

Cth: handphone tinggal [email protected] bar baru cas

Peringatan mula2 bateri kena cas sampai penuh ikut bateri ada cas sampai 10-12 jam

Bateri handphone ada banyak jenis @ kategori

Paling mahal & tahan lama yg original?

Macam mana nak tahu post nanti saya ajar

Kedua kalau nokia bateri AP,murah sikit

Ketiga bateri kualiti AA

Keempat bateri A

Klu kat pasar rm5 saja.

Bahan yg digunakan dlm bateri tiada kualiti,so Bijak membeli,Bijak Mengunakannya.

Projek Solar guna Bateri SLA/VRLA maintenante free.

Kalau budget banyak guna Bateri GEL,harga mahal

Diantara produk solar :

Topi solar berkipas

Klip Solar Fan

Solar Recharger Fan

Solar Portable Energy

Berminat produk solar hubungi saya segera.

Sesiapa nak buat projek solar produk,bolehlah

email/call saya :

izan

013 355 6977

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sesiapa nak buat projek elektronik universiti/politeknik/kolej call/email saya

sedia membantu :

izan

013 355 6977

[email protected]

www.modulpoliteknik.com

Maklumat & pengalaman :

1.Nickel-Cadmium (Ni-Cd) - ada memory tidak sesuai utk brg elektronik yg ada memory

2.Nickel Metal Hydride (Ni-MH) - tiada memory,tetapi jangka hayat boleh cas dlm 500 -700 kali

3.SLA/VRLA - jangka hayat 1-2 tahun

Apa2 bateri kena tahu gunanya:

Cth: handphone tinggal [email protected] bar baru cas

Peringatan mula2 bateri kena cas sampai penuh ikut bateri ada cas sampai 10-12 jam

Bateri handphone ada banyak jenis @ kategori

Paling mahal & tahan lama yg original?

Macam mana nak tahu post nanti saya ajar

Kedua kalau nokia bateri AP,murah sikit

Ketiga bateri kualiti AA

Keempat bateri A

Klu kat pasar rm5 saja.

Bahan yg digunakan dlm bateri tiada kualiti,so Bijak membeli,Bijak Mengunakannya.

Projek Solar guna Bateri SLA/VRLA maintenante free.

Kalau budget banyak guna Bateri GEL,harga mahal

Diantara produk solar :

Topi solar berkipas

Klip Solar Fan

Solar Recharger Fan

Solar Portable Energy

Berminat produk solar hubungi saya segera.

Sesiapa nak buat projek solar produk,bolehlah

email/call saya :

izan

013 355 6977

[email protected]

xkan senyap dah threat ni?? ... rasanya skrg ada lg info2 terbaru mengenai battery. moga2 ada otai2 yg akan update...

Share this post


Link to post
Share on other sites

xkan senyap dah threat ni?? ... rasanya skrg ada lg info2 terbaru mengenai battery. moga2 ada otai2 yg akan update...

hem,skank popular battery lithium polimer.memng bnyak digunakan dlm peralatan electronic sbb saiznya yg kecil n ringan.tp mahal skit.n nak charging dia pun kene guna charger yg telah dikhaskan..dlm pertandingan robot misalnya robocon, penggunaan battery lithium mmg popular sbb nak kurangkan had berat bg robot2 yg masuk bertanding..nak info lebih leh tap kat goolge>search for robocon malaysia.

n lagi satu,battery ni-cadmium n lithium ion pun popular jugak.sbb tahan lama n current dia tinggi.but berat la dari lithium polimer..

Share this post


Link to post
Share on other sites

hem,skank popular battery lithium polimer.memng bnyak digunakan dlm peralatan electronic sbb saiznya yg kecil n ringan.tp mahal skit.n nak charging dia pun kene guna charger yg telah dikhaskan..dlm pertandingan robot misalnya robocon, penggunaan battery lithium mmg popular sbb nak kurangkan had berat bg robot2 yg masuk bertanding..nak info lebih leh tap kat goolge>search for robocon malaysia.

n lagi satu,battery ni-cadmium n lithium ion pun popular jugak.sbb tahan lama n current dia tinggi.but berat la dari lithium polimer..

ok, thanxs dgn info terbaru.

tumpang tanya. adakah bateri tu masa casnya lebih singkat berbanding bateri SLA? sebab bateri SLA purata cas lebih kurang 6 jam ke atas. dan boleh tak semasa kita discas bateri tu pada masa yg sama kita cas dia? cthnya seperti bateri kereta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku suka bateri ni...

Oxyride baterikeluaran panasonic.....harga mahal tapi mmg tahan lama....

volt dia pun 1.75V (bateri lain 1.5V) kawan aku tuh hari dia pi caj bateri Oxyride tuh jadik penuh balik.....nasib baik x letup.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ada tak bateri di guna untuk nyalakan lampu kat rumah waktu malam... siang2 dia caj guna tenaga solar kat atas atap rumah. Kalau ada, aku nak beli lah... takyah bergantung pada TNB jer.. dah ler electrik mahal sekarang nie... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ada tak bateri di guna untuk nyalakan lampu kat rumah waktu malam... siang2 dia caj guna tenaga solar kat atas atap rumah. Kalau ada, aku nak beli lah... takyah bergantung pada TNB jer.. dah ler electrik mahal sekarang nie... :D

aku pun dok terpikiaq idea ni. tp stkt ni baru test guna bateri SLA ja. tp x berapa tahan. lampu untuk 20w boleh tahan 5 jam je. itula kalau ada bateri yg boleh di cas dan di discas pada masa yg serentak mesti boleh tambah tempoh penggunaannya. wpun nampak x praktikal tp kalau tetiba blackout tgah mlm mesti perlukannya. mcm kwsn rmh aku ni slalu sgt blackout. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ada tak bateri di guna untuk nyalakan lampu kat rumah waktu malam... siang2 dia caj guna tenaga solar kat atas atap rumah. Kalau ada, aku nak beli lah... takyah bergantung pada TNB jer.. dah ler electrik mahal sekarang nie... :D

ada.....tapi orang tempatan kita buat.....keluar suratkhabar tahun lepas.....kira satu rumah ko x payah pkaai TNB tapi pakai solar jerk.....kos dia mula ngan rm 100k :wacko: (aku dah lupa apa nama projek tuh)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ada.....tapi orang tempatan kita buat.....keluar suratkhabar tahun lepas.....kira satu rumah ko x payah pkaai TNB tapi pakai solar jerk.....kos dia mula ngan rm 100k :wacko: (aku dah lupa apa nama projek tuh)

mak aihhh... kos dia... punyer la tinggi.... rm100 x 12 x 85 tahun

lebih kurang untuk bil 85 tahun. -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geng.. aku rasa nak buat projek DIY lah untuk solar energy nie.... sekurang2nya bila dah tahu konsep dan camner nak pasang.. aku ingat nak pasang yang small size kat rumah. Kat mana nak cari Photovoltaic Cell kat Malaysia nie yek... agak2 korang kalau yang kecik jer berapa range harga dia yek.

Selain tu, aku ada gak ushar2 teknology pakai angin untuk generate electrik... memang macam dinamo kat basikal tu konsep dia... boleh ler nak try nanti.... kalau ler berhasil.. boleh ler buat dalam skala besar sikit nanti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geng.. aku rasa nak buat projek DIY lah untuk solar energy nie.... sekurang2nya bila dah tahu konsep dan camner nak pasang.. aku ingat nak pasang yang small size kat rumah. Kat mana nak cari Photovoltaic Cell kat Malaysia nie yek... agak2 korang kalau yang kecik jer berapa range harga dia yek.

Selain tu, aku ada gak ushar2 teknology pakai angin untuk generate electrik... memang macam dinamo kat basikal tu konsep dia... boleh ler nak try nanti.... kalau ler berhasil.. boleh ler buat dalam skala besar sikit nanti...

cuba usyar kat kedai2 elektronik. mesti ada nya.

solar cell tu harga dia dari ratus ke ribu bergantung pada power outputnya.

hari tu x silap aku, untuk output 12v n power 80watt kot, harganya dlm 2 ribu kalau x silap.

kalau nak main2 dulu cuba carik yg murah2 dulu. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geng.. aku rasa nak buat projek DIY lah untuk solar energy nie.... sekurang2nya bila dah tahu konsep dan camner nak pasang.. aku ingat nak pasang yang small size kat rumah. Kat mana nak cari Photovoltaic Cell kat Malaysia nie yek... agak2 korang kalau yang kecik jer berapa range harga dia yek.

Selain tu, aku ada gak ushar2 teknology pakai angin untuk generate electrik... memang macam dinamo kat basikal tu konsep dia... boleh ler nak try nanti.... kalau ler berhasil.. boleh ler buat dalam skala besar sikit nanti...

mcmana konsep yg ngko nak buat?

cube xplain sket.

mcm perancangan aku,

aku nak buat:

solar panel (12V) sambung ke battery rechargeable 12V ( jenis yg bersesuaian xtau lg, coz tengah kaji lg) kemudian sambung ke inverter utk tukarkan voltan ke 240V. kemudian, tambahan power supply utk cas semula battery tersebut semasa ia beroperasi.

ada sesiapa yg boleh memberi idea2 lain di alu2kan. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...