• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kelab Linux Putra.com

265 posts in this topic

Posted · Report post

assalamualaikum ....

aku nak cadangkan nak bentuk kelab linux @ putra.com .....ada yg berminat ke ? ...bila dah ada kelab bolehlah membuat pelbagai aktiviti kan ....

rolleyes.gif

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

eden 'on' yo huhuhuhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku tak kisah,

tapi apa benefit davantages dan planning untuk nih?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

memula kena ada ahli lembag pengarah dulu dan kena bentuk ajk ..... lepas tu bagikanlah beberapa seksyen...masa tu baru boleh buat projek ...ke aktiviti , nak kongsi projek ke dll lagi la...bukan sahaja aktiviti it shj malah semu aktiviti boleh apa .......

tapi yg penting kena ada ajk/org kuat dulu ...baru boleh mengwujudkan aganda2 dan perancangan ....presiden dia aku cadangkan ko la trunasuci sebab ko berpengaruh sikit psl linux nie ...

ok biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Saya BANTAH sesiapa yg MEMBANTAH cadangan untuk mendirikan mesjid (Kelab Linux @ Putera.Com) ngeee biggrin.gif apat jadik Presiden ? uwah apat haku jadik tukang buat air dah lew apat , bancuh air pun jadik lew , tak dapat jadik aper aper "berteduh" kat bayang bayang presiden pun jadik lew apat . Uhukz! biggrin.gif . Saya sokong dan galakkan , err pemilihan pengundi nyer cemana ?

Best Of Luck

Red-Hat-Enigma pis brader .. ngee biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sokong sangat sangat.

yg penting .. pengisiannya. jangan jd mcm certain NGO, kelab dll .. politiking jer lebih .. agenda utk anak buah .. macai-macai tukang kasik undi takder.

cadangan ;

TRUNASUCI - presiden

asklinux - timbalan presiden sbb dia tukang cadang

Red-Hat-Enigma - naib presiden

yg lain-lain tu..'majlis tertinggi' carik la lineup sendiri. kurangkan birokrasi. sy tak kisah sape yg handel benda2 mcm ni. yg penting .. agenda ! agenda !

p/s: saya sokong je benda2 kebaikan ni .. majulah kelab linux putera.com utk agama, bangsa dan negara ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

adois..

ermm aku lagik.. rasanya taau nak cakap la.. mana2 yg bagus je..

ada lagik org2 lain yg dasyat2 tuh.. kene tengok2kan skali..

vc0r3

zam4ever dan ramai lagi.. kalau aku le.. salah satu ideanya.. wat

projek ler ehehe..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

biggrin.gif minat sangat nak join ni hehehe......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

fuuuu...penat le ..baru balik seminar novell nie .....biasa la pasal dia ngan linux .....dan boleh update user utk linux, windows dan novell .....dll lagi boleh kot ....hanya dgn sekali masuk je .....

dalam erti kata lain novell nak buat satu sistem boleh berkomunikasi ngas os lain ....

cool.gif

ada siapa yg pergi ke ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

rasanya teknologi tuh dah lama cuma integrate tuh je..

pakai SAMBA ke LDAP? mungkin Novell memudahkan lagi

mende2 tuh semua.. aku ada dpt brochures pasal system

baru tu.. masa LINUXWORLD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tu la .....tapi linux nie banyak syarikat dah saport ...mcm ibm, novell ,sun dll lagi dan yg gunakan nya pun bukan calang2 ..emmm mcm NASA , WB ...ala yg buat kartun tu le .... so masalah saport ...dll lagi tak jadi masalah ..kat internet pun punya la belambak ....tapi satu syarikat je yg nak hidup sendiri ...aku tak nak cakap la mana tapi ko semua rasanya dah tau kot ... tongue.gif ,

aku ada dengar gak org cakap ...ala ms terkenal dan banyak virus sebab ramai hackers2 yg gajin buat ...tapi aku lihat la kan kenapa novell , sun dll os yg dah lama menapak dlm dunia it nie kurang virus ha ..pelik jugak kan ...nak kata tak tah la aku malas nak cakap pasal benda ni ...maklum la nak jaga hati org .....tapi tak pe la yg penting selagi keinginan utk belajar tu ada ..its ok ...... unsure.gif

tak kan NASA nak pakai linux ? pelik tu .....

biggrin.gif mesti ramai yg tak caya kan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

NASA?

banyak OS dia pakai.. NetBSD salah satu yg dah lama pakai.. Linux tgk mende gak.. kalau cluster dia pakai Beowulf masa zaman RH5.2 lagi.. latest nih tak pasti apa depa dah upgrade.. tapi untuk badan sebesar tu, maybe berbagai OS dan jenis2 apps akan ada.. tau je la kan.. mungkin tak sama setiap satunya...

http://uptime.netcraft.com/up/today/top.avg.html

contoh paling senang la.. uptime paling lama server tanpa reboot... semua UNIX/unix-variant takde satu pun "paham2 OS apa" smile.gif.. paling lama around 1684 days = 4.61 tahun! bayangkan le lebih dari 4 tahun tak penah reboot tapi keep on updating smile.gif.. takde pun hang ke apa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

makoii!! ohmy.gif lama betulll...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

akum ...

emm ...so skrg terpulang la pada tuan prasiden utk meneruskan agendanya .....

mcm mana trunasuci ......ko kena teruskan dgn agenda ko ....rasanya dah sebulat suara kot ...tapi kalau ada yg nak bertanding ke atau cadangan lain ke ....dipersilakan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mcm mana trunasuci ......ko kena teruskan dgn agenda ko ....rasanya dah sebulat suara kot ...tapi kalau ada yg nak bertanding ke atau cadangan lain ke ....dipersilakan

erm..

agenda aku ada banyak.. cuma takleh la gopoh2 ke.. atau kalut sgt..

kerja aku ngan projek2 luar pun ada.. so masa nih la seeloknya dedahkan

pada "insan2 yg serius" tentang kemampuan dan dunia OSS yg sebenar..

kalau kita start ngan setkan kat pc rumah kita, pastuh try buat jadi server.. tu

bagus tapi taknak ke wat mende tu berguna dan serve untuk org ramai? disamping

kita dpt knowledge dan pengalaman, kalau nak apply kije esok2 ko tulis experience

Linux/BSD/OSS dengan mana2 server syarikat jabatan ke yg korang sendiri set/config

rasanya saham kat situ tinggi..

aku takde nak mintak balasan apa2 pun.. cuma rasanya apa2 pun kene ada keinginan

dan rerajinan la.. jgn ada attitude spoon-fed.. tuh yg susahnya kalau nak success apa2

pun..

nanti aku postkan pasal agenda dan projek aku.. sapa2 yg rasa benefit untuk dia leh join..

dan sapa2 rasa ada idea nak cadang/contribute leh sama2 kongsi... smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cayalah...masa yang ditunggu² akan tiba juga...huhuhu laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku nak join sekali..boleh tak???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Generally, ia terbuka pada semua.. janji minat dan ada effort je untuk sama2 menyumbang dan membangunkan diri serta komuniti..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok no hal punya..actually aku baru grad dari politeknik..amik coz IT..tapi mana ada belajar Linux ni.aku rasa mcm ketinggalan la plak kalu tak reti Linux ni...banyak keperluan sistem komputer ni memerlukan kemahiran Linux ni....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

So far kat Malaysia nih.. expertees Linux/BSD/OSS masih belum ramai sgt ( ada tapi tak ramai la )..

sesetengah tu.. buat2 pandai.. dan ada plak yg pandai kedekut ilmu.. maybe masing2 ada reason

tersendiri la tu..

so pada siapa2 yg minat, mende nih terbuka...

info ada banyak dimana2 dalam internet, cari dan download je... how-to pun bersepah2..

mostly on english la... so nak taknak kena la powerkan english..

OSS nih sebenarnya seronok.. walaupun nampak susah dan mmg susah.. kalau kita minat,

try pelan2.. biarla lambat takpe.. janji faham dan boleh "nampak"... imaginasi kene ada la..

pastuh camana nak config/godek terpulang la smile.gif...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hidup presideng!!!!

aku 300% full load burn test sokong presedeng!!!

takde projek-projek lebih ke tuan presideng, hulur-hulur la projek tu....

her her her

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ada tuan penasihatttt..

20 persennnnnnnn.... wahehahahaha..

p/s: ingat nak wat perjumpaan la budak2 ahli kelab Linux/OSS putera.com ni, amacam?

Meeting, sembang2.. makan2.. pastuh layan swimming pool wehehhe..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

emmm ....idea yg bernas tu ......

tapi kena tunggu cukup bulan le biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

apat neh nak buat mamam mamam haku jugak yg kene bancuh air dry.gifdry.gif , bile nak uat apat ? projek tak hehulur lak tuh dry.gif elok apat neh masuk dalam sangkar tupai nyer email neh laugh.gif . pehtu campak masuk pool huhuhuuh biggrin.gif . Apat bila mo call , haku stanby jer neh apat biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku nak join gaks..

kelab AMD dah jadi.. kelab Linux cemana laks..?

Aku reti sikit² jer...

masa nih la nak menambahkan ilmu lagi...

tapi aku tak berapa paham la si red-hat-enigma tuh..

mu kecek bahaso gapo awe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now