• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Putera.com Rig Gallery!!!

487 posts in this topic

Posted · Report post

Ermm......aku open thread nie supaya korang leh lahhh share Gambar PC tersayang korang ngan member Putera.com yg lelain!!!Aku pon xdpt nak uploadkan pic pc aku skarang.......nanti klau dah complete habis pc aku baru aku uploadkan k!!!!

Camner member smua....start arrrr pesta tayang-menayang PC memang siap ngan Spec.!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mana gambo PC korang?

tajuk suruh letak gambo..tapi satu gambo pun tarak..??

techno..

aku pun tak jumpa mana fungsi attach tu..

cuma ade fungsi pautan gambo "IMG" cam yg encik joe kite cakap tu..

camna pun biar aku setat letak gambo dulu..

haa..ni gambo system aku skarang:

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

smile.gif nih la pc aku y tak seberape..

user posted image

user posted image

siap ader sticker KUiTTHo lg tuh.. huhuhu. memule nak lekap kat kete tapi full.. heheh tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pc zaman dulu2 kala.skang tgh mod.tapi tak siap lagi

gambar yg lama

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cube korang gi website ni

ade review pasal casing pelik kat sini..

bagi aku lawa la tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ni rupa casing buruk aku.tapi skrang under construction.tgh renovate balik.nanti dah siap aku post gi tongue.gif

Ushar kat sini yer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Amacam lawa tak pc aku??Ayah sayer baru beli kat overseas..berkilat tuh!! biggrin.gif GENUINE!!

user posted image

user posted image

user posted image

Components:

Case: Custom nVIDIA Cooler Master Wave Master, Model TAC-T01

Processor: AMD Athlon XP 3200+ Barton, 400MHz FSB, 512K Cache

Video Card: Leadtek nVIDIA GeForce FX5900 ULTRA Video Card, 256MB DDR, 256-bit, DVI/VIVO, 8X AGP, Model WinFast A350 Ultra TDH

Motherboard: ASUS nForce2 Ultra 400 Chipset Motherboard for AMD Socket A CPU, Model A7N8X

RAM: Samsung PC2700 512MB DDR (2x256MB sticks in dual channel configuration)

Hard Drive: Seagate Barracuda ATA V 60 GB Ultra ATA/100 7200 RPM Model ST360015A

Drive: SONY 16X DVD-ROM, 40X CD-ROM

Power Supply: Antec ATX12V 400 Watt Power Supply with 2 Fans, Model SL400

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

personal abang aku punyer pc..khas untuk gaming jer kot..tak tau aa..aku pun tak penah on pun..huh..dapat maser besday dier..aper-aper pun aku edit and paste dan post untuk tatapan ntuk abang-abang semua..

user posted image

user posted image

user posted image

ok babai!!!!

wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

eleh cik nona abng nko memang tak bleh lawan la ngan akunyer system wahahaha nilai die skrang dekat rm 10K tau...wahahhah

user posted imageCPU AMD 80186

SPEED 10 MHz

COPROCESSOR Socket for a 80187 math coprocessor

RAM 192 KB, up to 1 MB

ROM 16 KB

OS Special version of MS-DOS 3.1

jgn jelessss tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum...

haa, ko kebas kat sini yek faxists mad.gif

Old Computers Daa...

naper, gambo asal tak leh upload ker biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

user posted image

boleh ke macam ni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

projek casing aku 87.06% complete biggrin.gif

tungguuuu kemunculan wajah baru casing aku...

projek sebelum ni kat sini

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Hurmm....baguz gak nak idupkan thread nie balik!!Xper biar aku post rig p4 aku k....

Spec ::

P4 2.8c @ 3.62GHz (Vcore 1.75v Northwood • Cooler ~ CoolerMaster Hyper 48)

MSI 865PE Neo2 Platinium Ed.

HyperX KHX3200AK2/512 (Vdimm 2.7v ~ 2 . 3 . 3 . 8)

Asus Radeon A9600XT (610/692 • Cooler ~ CoolerMaster CoolViva)

40GB Maxtor Hdd

Sony DVD-Rom

Audigy @ Audigy 2 ZS (Softmode)

Klipsch Promedia GMX 2.1 250Watt

Enlight 420Watt (Sleeving)

ScooTa Pic 1

ScooTa Pic 2

ScooTa Pic 3

ScooTa Pic 4

ScooTa Prime Pic 1

Edited by aMd_sCooTeRisT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

user posted image

user posted image

user posted image

ni rig lama aku.... 1st mod casing aku......

sekarang blum siap lagi.... cool.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

walopun pc aku tak meriah cam korang, aku nak kongsi gak... cuma aku nak tanya , apa nama benda yg balut wayar PSU tu, nak cari kat kedai pon susah pasal tak tau nama, pastu dia ada brand gak ker? kalo ada brand apa yg best? ada yg siap ngan UV skali tak?

user posted image

user posted image

picture quality kurang skt, pakai nokia 3200

Edited by syazone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

heheheh.. susah tuh nak buat.. aku pun teringin gak nak buat camtuh sbb aku pikir, aku ader 2 pasang uv ccfl tuh, pastu ader 2 suis, leceh plak rasanya nak pusing casing bila nak onn kan ccfl tuh..

chipher.. pastuh ko balas ngan kertas pasir ke lubang yg ko buat tuh??.. suis tuh plak, ko lekat ngan aper?? ke lubang tuh ngam-ngam jer ngan suis, tuh sbb dia ketat pastuh tak tercabut??..

huhu..tanya abg ni..pengalaman 18 tahun buat lubang suis...hehe..aku buat 4 suis siap dengan led...bukan takat peluh..sampai nk terkencing punya dok buat...aku pakai solder...korbankan solder tip satu...untuk buat lubang suis tu..

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

techno_fanatic, camner ko buat lcd display tu haa..berminat lak nak buat satu. Boleh kasi tau aper bahan-bahan yg nak buat? Pastu modal braper? laugh.gif

bahan2nya:

-lcd mono any size (e.g 16x2,20x2,24x2,16x4,20x4...) berchipset Hitachi HD44780 (aku pakai 20x2 with backlight...SHARP punya) harga ikut saiz,[email protected]/o backlight

-parallel cable RM5

-pot (VR20k)

-alatan solder (juga sekurang2nya sedikit pengalaman solder..hehe)

-technical sheet...(boleh cari on net)

-cable

-last...software..aku pakai crystalcontrol from CrystalFontz

cun ar techno.. biggrin.gif suke plak tgk bende yg ko mod tu wink.gif

cam jek je..nak ke?? tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Thanks. nak try la buat satu tapi bahan nyer kene survey kat Jln Pasar dulu la. Betul ker bahan-bahan dier ni? laugh.gif

Parts:

• 1 x LCD Display• Wire(old printer cable works well biggrin.gif)

• 1 x Male 25-pin connector

• 1 x 10 k ohm potentiometer

• 1 x 100 ohm potentiometer

• Molex connector

atau ni

A 16x2 line lcd Display (make sure it’s a uses Hitachi’s HD44780 chip or a similar one from Samsung)

• A parallel printer plug (nick it off an old printer lead)

• Ribbon cable

• Female molex connector (this can be nicked from an old psu)

• Insulation tape

wink.gifwink.gif

Edited by amd_mania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

-lcd macam aku kata

-25pin tu parallel laa...

-ribbon cable aku tak pakai

-molex untuk lebih neat pakai la,sbb nk tap power 5v dari molex psu

-potentiometer aku pakai satu ja...10k atau 20k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

ni aku punya pic PC.. biggrin.giftongue.gif takde ler power.. takde ler cantik..

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Edited by budaq_ekz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

selain dari LCD tu...aper lagik modd yg hang dah buat..lepas ni projek apa plak...

satu lagi..dulu setau aku hang tadak digital camera...abih tu camna plak hang dpt amik pic rig hang tu...

aik..ubah topik lak...lari dari jawab soklan aku ka.. tongue.gif

mod biasa2 ja..pasal oc punya..

asalnya casing aku camni ja..ni first modd casing aku kiranya rev 1 la..huhhuhu

user posted image

slalunya..camni la rupanya kalo tengah overhaul...hhee..siap lapik kain pelikat lg

user posted image

aku mamang ada digicam.dulu masa mula2 mmg takda..dah lama dah pun pakai..banyak guna ada digicam ni

Edited by techno_fanatics

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

operasi buat lubang fan 12cm on top [bukan aku tu..kerah sepupu aku buat sama tongue.gif ]

user posted image

operasi cat casing..interior=silver base,pastu krom..luar..flat black

user posted image

project lcd aku..built in power hub ngan 4 switch with led (trackboard tu powerhub ngan switch)

user posted image

Edited by techno_fanatics

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now