Jump to content
AinKaoruWong

Kelas English DEWASA (Kerja,MUET,iELTS,SPM Ulangan) / Cuti Sekolah, Universiti, Kolej / Terbuka utk yg langsung tidak fasih B.I

Recommended Posts

was, were

was, were digunakan bagi menandakan keadaan atau peristiwa yang telah berlaku. Ia lebihkurang bermaksud telah, sudah, dahulu.

was digunakan selepas gantinama I, he, she, it. Contoh

	
I was angry 	- saya (dahulu) marah
he was hungry 	- dia (dahulu) lapar
she was fat 	- dia (dahulu) gemuk
it was red 	- ia (dahulu) merah

were digunakan selepas gantinama they, we. Contoh :

They were enemy 	- mereka (dulu) musuh
We were class-mates 	- kami (dulu) rakan sekelas
we were babies		- kami (dahulu) bayi
am, was
(Membezakan penggunaan am dan was).
I am happy	- saya (sekarang) gembira.
I was happy	- saya (dahulu) gembira.

I am angry	- saya (sedang) marah
I was angry	- saya (dahulu) marah

 

Share this post


Link to post
Share on other sites


a, an bermakna suatu, satu, seorang, sebuah, sebiji, sekeping dan sebagainya. Contoh :

a book - sebuah buku.
a tree - sebatang pokok.
a man - seorang lelaki.
a girl - seorang wanita.

an digunakan bila ejaan benda itu bermula dengan huruf a, e, i, o, u. Contoh :

an egg - sebiji telur
an owl - seekor burung hantu

an juga digunakan bila ejaan benda itu bukan bermula dengan huruf a, e, i, o, u. tetapi bunyinya seperti huruf a, e, i, o, u. Contoh :

an hour - satu jam

the

Perkataan the mempunyai beberapa maksud.

Kadang-kadang the memberi makna bahawa hanya terdapat satu sahaja benda atau perkara itu dalam dunia ini. Contoh :

The earth - bumi
The air - udara
The sun - matahari

Kadang-kadang the juga memberi makna itu. Contoh :

the car - kereta itu
the shirt - baju itu
the boy - budak itu

Kadang-kadang the juga memberi makna ini. Contoh :

at the moment - pada ini ketika >>> pada ketika ini.
at the rate - pada ini kadar >>> pada kadar ini.

Kadang-kadang the juga memberi makna yang. Contoh :

the smaller ball - yang lebih kecil bola
>>> bola yang lebih kecil.

Share this post


Link to post
Share on other sites
has, have, had

has, have, had bermaksud ada, mempunyai, memiliki.

has, have bermaksud ada, mempunyai, memiliki pada masa sekarang.
had bermaksud ada, mempunyai, memiliki pada masa terdahulu.

has digunakan selepas she, he, it.
have digunakan selepas we, you, I, they.
had digunakan selepas semuanya (she, he, it, we, you, I, they).
Contoh :

I have a cat - Saya (sekarang) ada seekor kucing
She has a book - Dia (sekarang) ada sebuah buku
He has a bicycle - Dia (sekarang) ada sebuah basikal
You have a pencil - awak (sekarang) ada sebatang pensel
They have fruits - Mereka (sekarang) ada buah-buahan
It has tail - Ia (sekarang) ada ekor
we have bicycles - kami (sekarang) ada basikal

I had a fever yesterday - saya ada demam semalam
She had a cat - dia pernah mempunyai seekor kucing
I had scolded him - saya ada marah dia.
you had a dream - awak pernah bermimpi
we had red shoes - kami pernah ada kasut merah
He had yellow pencil - dia pernah ada pensil kuning

Apabila has, have dijadikan soalan, ia bermaksud sudahkah?. Contoh :

has she tell you ? - sudahkah dia beritahu awak ?
have they arrive ? - sudahkah mereka sampai ?

had boleh juga bermaksud kalaulah. Contoh :

Had you follow the rules, the accident would not happen
- Kalaulah awak ikut peraturan, kemalangan itu tidak
akan berlaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
do, does, did, done

I do - Saya yang buat, memang saya
I did - sayalah yang telah melakukannya
She does - Dia (perempuan) yang buat
She did - Dialah (perempuan) yang buat
He does - Dia (lelaki) yang buat
He did - Dialah (lelaki) yang buat
They do - Mereka yang buat
They did - Merekalah yang buat
We do - Kami buat
We did - Kamilah yang melakukannya

Do you.. ? - Awak kah ? Adakah awak ?
Does she...? - Dia kah ? Adakah dia ?
Does he ...? - Diakah ? Adakah dia ?

Did he ... ? - Diakah ? Adakah dia ?
Did she ...? - Diakah ? Adakah dia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

'...ed', '...en' :

Akhiran '...ed', '...en' bermakna 'bangun kena buat'

kill - bunuh
killed - telah membunuh
is killed - dibunuh
was killed - telah dibunuh

write - tulis
wrote - telah menulis
is written - ditulis
was written - telah ditulis





.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Apakah makna Caveat emptor...ˌ kævɛɑːt ˈɛmptɔr/ is Latin for "Let the buyer beware" (from caveat, "may he beware", the subjunctive of cavere p/s: ayat caveat emptor akan banyak korang jumpa dalam bisness online.... .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Passed vs Past Past relates to location The word past locates something in time, and sometimes in space. It can be used as an adjective, noun, or adverb. Past as an adjective The first definition which the OED gives for past as an adjective is Gone by in time; elapsed; done with; over. For example: The days for mourning are now past. When attributed to a group of people, past can also mean Having served ones term of office; former. (OED) All past presidents of the United States were male. And in grammar, we have more examples of past being used as an adjective, such as in past tense and past participle. Past as a noun The main meaning for the noun form of past, given by the OED, is The time that has gone by; a time, or all of the time, before the present. In the past, standards were higher. We cannot live in the past. Past as a preposition As a preposition, past can mean: Beyond in time; after; beyond the age for or time of; (in stating the time of day) so many minutes, or a quarter or half of an hour, after a particular hour. (OED) It is almost half past five. It can also be used for location: Beyond in place; further on than; at or on the further side of; to a point beyond. (OED) My house is the one just past the turning. Past as an adverb The first meaning the OED cites for past being used as an adverb is So as to pass or go by; by. For example: The ball sped past the goalkeeper. Passed a verb in the past tense Passed is the past participle of the verb to pass. It can be an intransitive verb (one which doesnt require an object) or a transitive verb (one which requires both a subject and one or more objects). To pass means To proceed, move forward, depart; to cause to do this. (OED) This can refer to movement forwards in time, in space, or in life (such as to pass an examination). For example: The weeks passed quickly. (Intransitive: subject the weeks and no object). I passed all my exams! (Transitive: subject I and object my exams.) He passed the ball well during the match earlier. (Transitive: subject He and object the ball.) When do past and passed get confused? Often, writers muddle the words past and passed in sentences such as: The heroes passed a village on their way towards the mountains. Its common to see this written as: The heroes past a village on their way towards the mountains. But the word should be passed, as (in this sentence) its the past participle of the verb to pass. An easy way to tell is to rewrite the sentence in the present tense, as though youre describing something which is happening currently: The heroes pass a village on their way towards the mountains. or The heroes are passing a village on their way towards the mountains. However, if you wrote: The heroes walked past a village on their way towards the mountains. Its correct to use past. The verb in this sentence is walked, and the past is acting as an adverb. Unusual uses of the word passed Most of the time, passed is a verb, as described above. There are a few occasions when it can be used as a noun or an adjective, though. For example: Dont speak ill of the passed. (noun) This comes from the phrase passed-away. A passed pawn (adjective) Term used in chess. A passed ball (adjective) Term used in baseball. A passed midshipman/fireman/surgeon (adjective) Someone who has passed a period of instruction and qualified through examination apparently this usage arose in the navy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
this, these Kedua-dua this, these bermakna ini. Bagaimanapun, this digunakan kepada benda yang bilangannya hanya satu. these pula digunakan kepada benda-benda yang bilangannya lebih dari satu. Contoh : this pen - pen ini these pens - pen-pen ini this hole - lubang ini these holes - lubang-lubang ini .

Share this post


Link to post
Share on other sites

MUET Band Descriptions

Malaysian Examinations Council (Majlis Peperiksaan Malaysia) has announced officially that Malaysian University English Test (MUET) will be conducted three times a year, expected to be held in March, July and November every year from 2012 onwards.

 

Band 6 - Very good user (260 - 300)

Very good command of the language. Highly expressive, fluent, accurate and appropriate language: hardly any inaccuracies. Very good understanding of language and contexts.Functions extremely well in the language.

 

Band 5 - Good user (220 - 259)

Good command of the language. Expressive, fluent, accurate and appropriate language but with minor inaccuracies. Good understanding of language and contexts. Functions well in the language.

 

Band 4 - Competent user (180 - 219)

Satisfactory command of the language. Satisfactory expressive and fluent, appropriate language but with occasional inaccuracies. Satisfactory understanding of language and contexts. Functions satisfactorily in the language.

 

Band 3 - Modest user (140 - 179)

Modest command of the language. Modestly expressive and fluent, appropriate language but with noticeable inaccuracies. Modest understanding of language and contexts. Able to function modestly in the language.

 

Band 2 - Limited user (100 - 139)

Limited command of the language. Lacks expressiveness, fluency and appropriacy: inaccurate use of the language resulting in breakdown in communication. Limited understanding of language and contexts. Limited ability to function in the language.

 

Band 1 - Extremely limited user (Below 100)

Poor command of the language. Unable to use language to express ideas: inaccurate use of the language resulting in frequent breakdowns in communication. Little or poor understanding of language and contexts. Hardly able to function in the language.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MUET Reading paper...

The Reading paper (800/3):
Usually for every passage, the first question will be on the first paragraph. They are questions No. 8, 15, 22 and ... so on. They are usually on the "controlling idea" of the passage. The "controlling idea" is the main idea for the whole passage.

We hope you still remember that the first thing you do when you get a passage is to SKIM. Skimming is for you to identify the main/controlling idea of the whole passage. You have to read ALL of the first paragraph (introduction). The first paragraph usually carries the "thesis statement" of the passage or article. And, the thesis statement carries the controlling idea of the passage. Identifying the controlling idea helps you to understand the passage (text) better and helps you to answer all the other following questions correctly.

So, try to identify the controlling idea of the passage and make sure you understand what the question wants.

The other questions, that follow, will be for the following paragraphs and they seem to be arranged in order like "the next question will be for the next paragraph". At most times it is more or less like that. That seems to be the usual way that the questions are arranged for the passage.

InsyaAllaah (God willing) you will get the answer correct.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jangan Pandang Rendah MUET !! - Siti Aisyah

Hello....

Jadi seperti yang dijanjikan pada entry lepas, harini aku nak cerita pasal MUET. Kalau bebudak matrik PST batch aku, dah ambil pun MUET. Dah dapat result dah pun. Kalau bebudak PDT batch aku akhir tahun ni diorang akan ambil. Kalau bebudak diploma, diorang ambik MUET ni sem 5 nanti, kalau tak silap aku la.

MUET ni apa? MUET ni test pasal English la. Selain MUET, ada IELTS. MUET ni standard Malaysia jer. IELTS ni International la, untuk bebudak yang buat preparation untuk study oversea. Kalau kau memang bercadang nak study oversea, better ambil IELTS terus. Tapi selalunya kalau U kerajaan, dia memang ada sekali MUET.

 

Apa gunanya MUET ni?


Kau orang jangan pandang rendah pada MUET ni. MUET ni penting untuk degree nanti. Ramai budak matrik aku pandang rendah MUET ni, pastu dapat result, kecewa. Universiti yang grand grand banyak mintak band 3 ke atas. Kalau kau dapat 4.00 pun, kalau MUET band 2, susah nak mintak Universiti yang grand sangat ni. Lagi-lagi dalam bidang yang demand macam medic.




Apa tu band?

Camni, kalau kat sekolah ada gred A sampai G, MUET ada band 1 sampai 6.

Band 1 ni untuk orang yang memang langsung tak reti English. Tapi jarang la orang dapat band 1 ni. Kat matrik aku pun, aku tak pernah dengar lagi orang dapat band 1 ni. FAILED.

Band 2 ni orang yang English dia cam kurang sangat. Bukan dia tak reti langsung English. Haa aku perhatikan ramai Budak Melayu dapat band 2 ni. Bebudak matrik aku pun ramai dapat band 2. Ramai juga budak yang akademik dia cemerlang, 3.5 ke atas tapi dapat band 2. FAILED jugak.

Band 3 ni kira average la. Untuk orang yang biasa-biasa English dia. Ramai orang aim nak band 3 sebab band 3 ni kira band lulus la. Dah tak payah risau nak re-sit MUET lagi.

Band 4 ni ramai Cina dengan India dapat. Melayu cam tak ramai sangat tapi still ada la. Kalau bebudak Melayu dapat band 4 dah kira Wowwwwww bagi orang lain.

Band 5 dengan Band 6 tak ramai yang dapat. Band 5 mungkin ada la dekat matrik aku tapi band 6 takde sorang pun budak matrik aku yang dapat.




Ada paper apa dalam MUET ni?


MUET ni ada 4 bahagian. Ada speaking, writting, reading and listening. Ramai orang mengalami kesukaran pada bahagian speaking. Aku pun. Tapi jangan risau sebab speaking tak membawa markah yang banyak. Reading bawa markah banyak jadi kau orang score la bahagian reading. Macam aku, aku score bahagian reading. Jap ni skor permarkahan dia.

Listening and speaking : each 45 marks.
Reading : 120 marks.
Writing : 90 marks.

Nampak tak reading bawak banyak markah? Aku bahagian speaking memang teruk gila tapi sebab aku markah reading aku tinggi, jadi aku dapat cover bahagian speaking tu.




Ehem apa result aku?

Alhamdulillah, aku dapat band 4. (Sebab tu aku berani nak tulis entry ni)




Jadi apa nasihat untuk sesiapa yang nak improve English untuk MUET ni?


Aku pun English tak pandai sangat. SPM pun A jer, tak dapat A+ macam orang lain. Tapi SPM bukanlah segalanya kan? Jadi jangan runsing kalau English kau tak bagus okay.Jom sesama kita improve English kita. Ini cara aku :-

(1) Banyakkan baca novel English. Secara jujurnya, aku dulu masa sekolah tak minat sangat dengan novel English tapi lepas sekolah, aku try la beli novel English. Eh, best pulak. Jatuh cinta pulak dengan novel English ni. Memang novel English ni mahal. Satu novel English boleh dapat 2 novel Melayu. Tapi apalah salahnya kita berkorban sikit untuk kejayaan kan? Penulis kesukaan aku of course Cecelia Ahern sebab cerita dia tak heavy dan sempoi untuk kita yang baru nak start minat novel English ni.

(2) Tengok cerita English WITHOUT subtitle. Kenapa? Sebab kalau ada subtitle, korang akan tend to baca subtitle tu so korang macam buat dek je dengan apa yang actor tu cakap. Tapi kalau tak ada subtitle, korang akan bagi 100 percent fokus dengan apa yang actor tu cakap. Melalui cara ni, korang akan improve english korang.

(3) Banyakkan cakap English dengan kengkawan. Memanglah malu kan memula. Tapi lelama kau akan okay. Tak payah cakap fully English kalau tak selesa. Cuma selitkan English yang mudah mudah dalam perbualan tu. Contohnya sorry, whatever, I don't care, nevermind, then, thanks dan sewaktu dengannya. Mulakan dengan benda yang simple dulu.

Tu je la kot cara aku. Kengkadang cara ni nampak macam remeh, macam EH BETULKE BOLEH IMPROVE ENGLISH DENGAN TENGOK DRAMA/MOVIE? Yes boleh. Kalau aku dari A sahaja boleh dapat band 4 untuk MUET. Tak mustahil untuk korang. Jangan rendah diri sangat dengan result SPM kau. A+ pada SPM tak menjamin band 6 pada MUET.

Bukan nak show off result MUET aku tapi cuma aku nak berkongsi tips. Mungkin tips aku ni dapat memberi manfaat kepada korang. Who knows right?

Okay byeeeeeeeeeeeeeeeee.






.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IELTS Writing Task 2 Sample 310 - It is the responsibility of a government to protect its citizens from natural disasters        



    Do you agree or disagree?

    Give reasons for your answer.
    You should write at least 250 words.
    Sample Answer 1:
    For many years natural calamities and disasters have been mankind's greatest enemy. The word goes with its literal meaning 'natural', that is involuntary in nature. Humans have no control over it. Nevertheless, there are steps that can be taken to prevent it and reduce magnitude of its consequences. Taking this in view, some people think that government solely is responsible for protecting its citizens, while, others oppose this by saying that individuals play an indispensable role in safeguarding themselves. This essay will provide an in depth evaluation of the matter before coming to an appropriate conclusion.
    First of all, in this high- tech world, it is nearly impossible for us to control or prevent these disasters. Nowadays, media in the form of Television and newspapers are creating awareness among the people to tackle these situations, even before they face it. For example, Cyclones; category 5 cyclone hit Australia in 2015, people were warned beforehand through TV about the occurrence and necessary steps were taken immediately to minimise the loss. Similarly, newspapers have articles about what to expect in times of earthquakes and so on. Furthermore, people today are much more educated to take initiatives themselves. For example, individuals nowadays build houses that are disaster proof.
    Moreover, along with the citizens, government also plays an important role in protecting its people. According to me, a generous amount of money should be spent on architectural works. Buildings should be made so strong that it even stands high magnitude earthquake. One such example is, UAE, it is currently including iron pillars and iron wheels so that the building can withstand high force. In addition, government should provide to the people with adequate resources to reduce the amount of loss. For example, in cases of cyclones, sand bags should be supplied in abundance to the coastal areas to avoid flooding. Lastly, after the disaster has occurred, appropriate rescue plans should be executed with efficient medical facilities and compensation for the loss if practical, need to be provided.
    To conclude, from the aforementioned contributions, it is crystal clear that the government has the major role to play in overcoming the disasters cause by natural calamities. But, to be mentioned, it works better if goes together with the co-operation of the citizens too.
    [ Written by - Fatema Bohari ]
    Sample Answer 2:
    As much as the nature is beautiful, it can wreak havoc and the resulting natural disasters often do not come with a warning. A natural disaster can hit a region any time and it is always thought to be a responsibility of the local government to protect their people from it.
    According to me, the government can be held responsible for a disaster that was predicted and could have been averted. For e.g. floods. Region which has high rainfall prediction has a high possibility of being flooded. Such regions should have more dams built which can control the excess water due to rain. Similarly regions with low rainfall prediction should have advanced facilities like rain water harvesting so that the people can get adequate water for drinking, farming, etc.
    Having said this, the government may not be able to protect their people in all natural disasters for e.g. a tsunami, a volcanic eruption or a hurricane. Few years back two countries in Asia namely Sri Lanka and India were on the receiving end of the wrath of nature in the form of Tsunami. Thousands of people died and there was a substantial loss of property and livestock as well. Similarly The United States has witnessed many cyclones in history and the people have suffered a lot of damage despite The States being the most powerful country in the world with a strong government at the helm.
    The citizens should be aware and take responsibility as well. Local governments of the natural disaster prone areas should take additional steps to forecast and broadcast the news to minimize the natural disaster. The forecasting system and technology related to weather forecasting should be updated to take precaution so that people of the area get the news before the disaster hot the area. The government should allocate a budget and manpower to help the victim of the natural disaster. Thus the devastating outcome of the natural calamities can often be reduced.
    Thus in conclusion, I feel that government should be responsible for the safety of its people but in some cases it fails to do so against nature.
    [ Written by - Ripal Vyas ]
   

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kehilangan Slip Keputusan MUET
 

(a)

Calon yang kehilangan Slip Keputusan MUET/Sijil MUET boleh memohon untuk mendapatkan Salinan Sijil MUET atau Penyata Keputusan MUET yang sah.

(b)

Salinan Sijil MUET ialah salinan kepada Sijil MUET yang asal. Hanya calon yang menduduki MUET mulai sesi November 2013 sehingga sekarang yang boleh memohon Salinan Sijil MUET. Calon perlu melengkapkan Borang Permohonan Salinan Sijil STPM/MUET (MPM/S2) dan menghantarnya ke Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) bersama-sama dengan bayaran sebanyak RM40.00.
Untuk mendapatkan MUET/S2, sila klik di sini.

(c)

Penyata Keputusan MUET ialah penyata yang sah yang mengandungi nama, nombor kad pengenalan, sesi ujian, angka giliran, keputusan MUET, dan tarikh luput. Penyata Keputusan MUET boleh dipohon oleh mana-mana calon dari mana-mana sesi. Calon perlu melengkapkan Borang Permohonan Penyata Keputusan STPMM/MUET (MPM/S3) dan menghantarnya ke Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) bersama-sama dengan bayaran sebanyak RM20.00 (permohonan kali pertama), RM30.00 (permohonan kali kedua), dan RM50.00 (permohonan kali ketiga).
Untuk mendapatkan MUET/S3, sila klik di sini.

(d)

Bagi calon yang memohon melalui pos, Salinan Sijil MUET/Penyata Keputusan MUET akan dipos kepada calon dua hari selepas permohonan yang lengkap diterima di MPM, manakala calon yang memohon di kaunter MPM akan menerima Salinan Sijil MUET/Penyata Keputusan MUET dalam masa setengah jam selepas permohonan yang lengkap diterima di kaunter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

         Abam Belajar Bahasa Inggeris, Malu Pada Kanak-Kanak 'Oh My English'    


                                   abam2.ashx?w=620&h=413&crop=1& Abam bersama seorang pelakon kanak-kanak Kashika dalam telefilem Oh My English.
      
                                     
              
          PETALING JAYA: Pelawak  dan pelakon Abam (Bocey) memberitahu dia mula mempelajari bahasa  Inggeris kerana menyedari kepentingan bahasa itu selepas terlibat dalam  telefilem Oh My English: Oh My Goat - Come Baaack!!.
 Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Ridzuan, 27,  berkata, tindakan tersebut dilakukan kerana dia berasa malu terhadap  pelakon kanak-kanak yang petah bercakap bahasa Inggeris ketika  penggambaran telefilem tersebut.

"Selapas penggambaran itu saya belajar sedikit-sedikit bahasa Inggeris  melalui televisyen dan bercakap dengan kawan-kawan kerana saya sedar  kepentingannya untuk kerjaya saya.

"Saya malu melihat budak-budak kecil ketika penggambaran Oh My English boleh bercakap dengan fasih sehingga membuatkan saya rasa janggal," ujarnya kepada mStar Online.
 Abamditemui pada pelancaran telefilem Oh My English: Oh My Goat -Come Baaack!!, di restoran Subak, di sini, Rabu.
 
aaffc40087774945b2cf005bd209a8f3.ashx?la
Barisan pelakon dan produksi telefilem Oh My English: Oh My Goat-Come Baaack!!
 Abam berkata, sepanjang penggambaran telefilem tersebut dia mengalami  masalah untuk melontarkan beberapa dialog yang memerlukannya untuk  bercakap bahasa tersebut.

Dia juga terpaksa mengulangi adegan tersebut beberapa kali bagi mendapatkan intonasi yang betul.

"Saya mengalami masalah untuk lontarkan dialog berbahasa Inggeris kerana  tidak boleh ucap dengan baik. Intonasi saya tidak betul sehingga  pengarah pun garu kepala," ujarnya.

Dalam pada itu, Abam berkata, dia tidak menyangka apabila ditawarkan  untuk terlibat dalam telefilem tersebut berikut kelemahannya bertutur  bahasa itu.

"Saya sebenarnya terkejut apabila pihak produksi memanggil saya untuk  terlibat dalam telefilem ini kerana saya tidak pandai berbahasa  Inggeris.

"Saya selalu tengok siri Oh My English tetapi tidak terfikir yang mereka akan panggil saya untuk berlakon," katanya.

Menerusi telefilem Oh My English: Oh My Goat - Come Baaack!!, Abam membawakan watak Ismail yang merupakan anak kepada ketua kampung Dalam Ayer yang sering membawa masalah.

Telefilem yang diarahkan oleh Shamyl Othman dan Umi Omar itu mengisahkan  penggambaraan Mr Henry Middleton lakonan Zain Saidin yang menawarkan  untuk mengajar di sebuah kampung terpencil di Malaysia iaitu Kampung  Dalam Ayer.

Telefilem ini turut membariskan pelakon-pelakon popular seperti Zain  Saidin, Jihan Muse, Juliana Evans, Nadiya Nisaa dan Juzzthin.

Oh My English: Oh My Goat - Come Baaack!! bakal bersiaran pada 5 September ini, pukul 9 malam di tiga saluran serentak iaitu Astro TVIQ, Astro Prima dan Astro Maya HD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bahasa Rojak...
bahasa_rojak-300x180.jpg
 Aku rasa Amazing race lebih best dari explorace ni. At least Amazing race semua sama rata, clue dia lebih stright to the point. Cuma aku tak faham lah kenapa TV3 suka pengacara dia cakap rojak. Sekejap cakap English, sekejap cakap melayu. Kalau nak english buatlah english all thru the way. Ni kesian host kena tukar2. Host dia ok jugak. Cuma bahasa aku tak suka. Mcm si Ari pulak masa mengacara muzik muzik, mengampah aku! Aku rasa The other team is much better tapi terlalu byk mistake. Yg menang last night tu lucky. So takde istimewa sgt explorace. Lain dgn Amazing race di mana you can learn from your mistakes. Sebab kebanyakkan yang menang Amazing race memang pernah buat mistake and terkadang sikit lagi kena eliminate.

Itulah contoh bahasa rojak (bahasa campur antara Melayu dan Inggris) yang telah menjadi virus di Malaysia. Si penulis komentar di atas sebenarnya mengkritik pembawa acara TV Explorace yang memakai bahasa rojak. Tapi ibarat pepatah seperti kepiting mengajar anaknya berjalan lurus. Yang mengkritik pun turut membuat apa yang dikritiknya itu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Setelah dua tahun berlalu dan keputusan IELTS yang diambil pada 2011 telah menemui tarikh luput, beberapa minggu lepas saya menduduki IELTS lagi sekali dan baru saja mendapat keputusan hujung minggu yang lalu . Ironinya, keputusan saya sama dengan keputusan tahun 2011, cuma band di setiap komponen itu ada sedikit perubahan. Beberapa kawan meminta tips, maka saya tuliskan saja di sini supaya senang untuk beri link pada mereka kemudian. Hahaha... tiba-tiba mengalami sindrom malas membebel.

 

Yuran pendaftaran IELTS tahun ini sudah naik beberapa puluh ringgit. Kalau pada tahun 2011 yuran yang dikenakan hanya RM570, sekarang sudah mencecah RM610. Dan yang sedihnya tak boleh claim dari majikan. Ish3, universiti lain boleh je claim. Sampai ati. (Semalam macam dah insaf tak nak bebel pasal claim sebab alhamdulillah Allah bagi lepas dengan sekali ambil, hari ni bebel lagi pulak. Apa nak jadi ni?)

 

Kalau sebelum ini saya mengambil IELTS dalam masa 2 hari (sehari untuk 3 komponen, satu hari yang berlainan untuk speaking test), kali ni saya ambil keempat-empat komponen dalam satu hari sahaja. Kesemua peperiksaan untuk keempat-empat komponen ini dijalankan di bangunan British Council sendiri. Tak payah ambil test kat hotel macam dulu. Tapi sebenarnya sama saja, sebab takde pun masa listening dia bagi earphone, terpaksa juga besarkan telinga, dan memang ada beberapa perkataan yang saya tak dapat tangkap. Huaaa...

 

ielts.jpg

 

Kalau nak ikutkan, peperiksaan kali ni diambil dalam keadaan saya tak bersedia. Rasanya saya cuma buat latihan tak sampai seminggu sebelum tarikh peperiksaan. Walaupun semangat buka buku tu dah berbulan-bulan. Tapi cuma buka je la, tak buat pun, jeling-jeling sikit kadang-kadang. Haha.... Apa yang boleh saya katakan, walaupun dah ambil peperiksaan yang sama 2 tahun lepas, tetap juga bila dengar rakaman perbualan untuk listening test tu, tangan saya berlari-lari panik nak tulis jawapan tak jumpa. Maka disebabkan itu, saya habiskan juga 6 rakaman perbualan yang ada dalam satu buku practice test sebelum menduduki peperiksaan. Alhamdulillah, keputusan listening ini yang menaikkan band saya.

 

Secara keseluruhannya, saya buat semua latihan listening dan reading yang ada dalam buku yang diwariskan kepada saya oleh seorang teman yang telah pergi ke Kent, UK. Semoga Allah memudahkan perjalanan PhD nya di sana. Dia bagi lima buah buku sebenarnya, tapi saya guna sepenuhnya sebuah je, nampak sangat pemalasnya. Huaa macamana la nak sambung study lagi ni? (Maaf, menyimpang banyak). Sewaktu membuat latihan reading, saya cuba set masa seperti yang dicadangkan dalam buku latihan. Tapi memanjang terlajak perahu tak boleh diundur. Memang tak sempat. Sampaikan masa peperiksaan sebenar pun tak cukup masa. Sangat rugi, bila pengumuman habis masa dibuat baru saya perasan jawapan yang saya cari ada di mana. Huhu... Sayang satu soalan hilang markah. Lain orang mungkin lain caranya untuk tackle reading test ni. Disebabkan saya tau saya bermasalah menguruskan masa, maka saya baca semua soalan dan bulatkan nama-nama orang dan keyword-keyword penting sebelum saya baca petikan yang diberi (yang ni kena buat latihan baru kita tau apa yang penting di setiap section soalan) . Kemudian bila saya baca petikan, saya bulatkan balik nama-nama dan keyword-keyword yang serupa. Dan biasanya bila saya jumpa jawapan, saya terus jawab, tanpa tunggu habis baca petikan, dan tanpa ikut turutan section (satu petikan biasanya merangkumi beberapa section soalan). Jadi, bila habis baca petikan, soalan pun habis dijawab. Tapi nak buat cara ni memerlukan familiarity dengan bentuk soalan. Apa pun, practice makes perfect (macam tak layak je nak guna slogan ni sebab bukan buat latihan sangat banyak dan sangat hebat pun).

 

Writing test adalah yang paling saya takuti. Sebab banyak kes yang mengulang IELTS 'angkara' (hoho, strong word) tak lepas komponen ni. Dan, saya sendiri salah faham terhadap diri sendiri sebab saya ingat band writing test yang saya ambil dua tahun lepas kurang daripada 6.0 (Boleh tak salah faham dengan diri sendiri lepas tu tak pergi check result IELTS 2011 tu balik?). Writing test ni saya buat dua latihan untuk section A, tapi tak buat latihan untuk section B (haiya, sila jangan tiru). Apa yang saya buat adalah saya baca berulang kali tips yang terdapat di dalam buku yang diberi oleh kawan saya tadi. Untuk section A writing, biasanya buku-buku latihan memang akan beri senarai perkataan-perkataan yang baik untuk digunakan (supaya kita tak ulang perkataan yang sama banyak-banyak kali). Jadi saya baca tips tu ulang-ulang kali masukkan dalam minda. Dan, kali ni saya agak berhati-hati untuk pastikan jumlah patah perkataan yang saya tulis mencukupi. Lagi satu, buku latihan juga biasanya akan berikan guideline untuk buat introduction, untuk mulakan paragraph, dan untuk beri penerangan satu-satu apa yang ada dalam carta. Maka saya sebagai penuntut ilmu yang baik, ikut saja apa yang diajar dengan sebaiknya. Haha... Untuk section B tak tau nak bagi tips macamana sebab saya pakai tulis je. Dapat soalan, fikirkan outline isi untuk setiap perenggan dan tulis. Yang penting saya cuba minimumkan grammatical error. Almaklum dah selalu sangat proofreader thesis betulkan grammar saya, jadi tahap waspada agak lebih sikit kali ni berbanding pertama kali amik IELTS dulu (tapi sikit je la, saya tau grammar saya tonggang terbalik lagi).

 

Alkisah speaking test, saya cuma tengok format soalan dalam masa menunggu (dari pukul 12 lebih ke 3 lebih) sementara giliran saya tiba. Itu pun tengok sambil lalu sebab lagi banyak bercakap dengan kawan yang baru dikenali masa exam tu daripada tengok buku. Kali ni saya tak dapat native speaker as examiner. Examiner saya rakyat Malaysia berbangsa Cina yang sangat friendly. Rasanya kami banyak ketawa sepanjang sesi speaking test tu. Dan macam biasa nama saya yang agak pelik tu selalu jadi 'bahan' speaking test IELTS, cis! Kalau nak dibandingkan native speaker yang agak serius dan saya sorang je sengih-sengih dulu, speaking test kali ni berlalu dalam keadaan rileks dan menyenangkan. Tapi jangan disangka air yang tenang takde buaya. Native speaker dulu beri saya 7.5 untuk speaking, kali ni saya dapat 6.5 sahaja. Hahahahaha..... mungkin kemahiran bercakap saya sudah berkurangan. ;p 

 

Ok, selesai sudah keempat-empat komponen. Bila dapat result IELTS ni saya rasa macam nak nangis mengenangkan betapa baiknya Allah pada saya. Sebab saya tau kalau nak diikutkan usaha saya yang tak seberapa, mungkin saya perlu mengulang IELTS lagi. Tapi nikmat tak perlu mengulang IELTS dan tak perlu mengeluarkan duit RM610 sekali lagi ni, hanya setinggi-tinggi pujian dapat saya panjatkan pada-NYA. Sungguh, nikmat Allah yang mana lagi yang hendak saya dustakan?

 

Untuk mereka-mereka yang akan menduduki IELTS, all the best!! Semoga bantuan Allah bersama kalian. Semoga Allah permudahkan dan berkati usaha kalian. Dan semoga kejayaan menjadi milik kalian. Amin. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was looking around for some stuff to write here today, when I stumble on this great article. I just realised that this could be why a lot of people tends not to talk in English ( I think I knew about this, but never realised that this is so true!). People are afraid to make mistakes. They are afraid that people would judge their English grammar and what not. Have you ever heard how a taxi driver speaks in Bangkok?He doesn't give a damn whether you'd actually understand him or not. Yet still, you do understand bits and pieces of his conversation, and on top of that, he sounds pretty darn confident about himself.( I salute you!)

So dear friends, your aim should not be to talk perfect English as you are learning. Aim to be fluent at English and allow yourself to make mistakes. Give yourself a chance. Make this year the year that you will improve your English.After all, we are not native English speakers. We have our own language that we love:)

 

Saya mencari artikel untuk menulis disini hari ini, apabila saya terjumpa sebuah artikel yang hebat. I perasan mungkin ini sebab mengapa ramai yang mungkin tahu English tapi tak mahu atau malu nak cakap English (rasanya saya memang dah tahu cuma saya betul2 perasan yang ianya benar!). Kita takut untuk buat kesilapan. Kita takut yang orang akan menilai tatabahasa BI kita dan sebagainya. Pernah dengar tak macam mana teksi driver kat Bangkok cakap English? Dia bukan kisah you faham ke tidak. Tapi anda mungkin faham sikit2 apa yang dia cakap. Yang best tu, confident pulak dia cakap. (Cayalah!) Jadi buatlah tujuan anda belajar BI untuk menjadi FASIH dan bukan perfect (sempurna).Berilah diri anda sedikit ruang untuk buat kesilapan. Akhir kata, kita pun bukan orang English ka, Amerika ka yang mempunyai English sebagai bahasa ibunda. Kita sudah ada bahasa sendiri yang kita cintai :)

 

Note. Jangan translate apa yang di tulis dalam English ke BI direct. Dah dituliskan pun maknanya (lebih kurang). Nanti pening kepala. Thank you.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bahasa Inggeris memainkan peranan yang penting dalam bidang perniagaan dan teknologi kerana Bahasa Inggeris merupakan medium komunikasi yang banayak digunakan di tempat kerja. Kepentingan Bahasa Inggeris telah berkembang dalam komunikasi lisan dan bukan lisan disebabkan permintaan daripada pelanggan dan penggunaan internet gloabal.

 Justeru, pihak pengurusan atasan yang menyedari kepentingan penggunaan bahasa ini, telah mendorong penggunaannya di tempat kerja secara meluas. Oleh itu, penggunaan Bahasa Inggeris telah digunakan untuk berinteraksi dengan rakan sekerja, pelanggan dan pembekal. Bahasa Inggeris juga digalakkan dalam penulisan laporan, memo, resume, profil syarikat serta demo produk dan servis.


Kepentingan Bahasa Inggeris di tempat kerja telah menyedarkan kalangan mahasiswa dan mahasiswi dalam permohonan pekerjaan di sektor swasta untuk memenuhi keperluan majikan. Ini kerana kepentingan penggunaan Bahasa Inggeris sudah menjadi perkara yang penting dalam proses permohonan pekerjaan. Keputusan kajian merumuskan bahawa graduan yang kompeten perlu mempunyai komunikasi sosial dalam Bahasa Inggeris untuk memenuhi keperluan pasaran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nak kongsi sedikit kelemahan bahasa inggeris antara PUNCA susah dapat kerja. Antara sebabnya:

1. Tatabahasa Inggeris lemah (Poor grammar)

Grammar atau tatabahasa Inggeris merupakan sistem atau peraturan bahasa. Jika anda mempunyai pemahaman yang baik tentang tatabahasa, anda boleh menulis dan bercakap dengan lancar tanpa sebarang kesilapan.

2. Sebutan tidak jelas (Pronunciation is not clear)

Pronunciation atau sebutan merupakan bunyi yang dibuat untuk mengatakan sesuatu. Bagaimanakah anda boleh tahu sebutan anda betul atau salah? Tanya diri anda soalan-soalan ini untuk mengukur tahap berapa baik sebutan anda. Adakah orang memahami anda dengan mudah apabila anda bercakap dalam Bahasa Inggeris? Jika mereka tidak faham apa yang anda katakan, anda mungkin menggunakan sebutan yang salah.

3. Kesilapan ejaan (Spelling errors)

Tidak kira jika anda seorang pelajar atau pekerja, ejaan adalah penting kerana anda perlu menulis setiap hari. Karangan atau apa saja termasuk email yang ditulis dengan ejaan yang betul menunjukkan anda seorang profesional dan cukup prihatin dalam tugas anda untuk mengelak daripada melakukan kesilapan yang tidak perlu.


BAGAIMANA CARA MENGATASI KELEMAHAN BAHASA INGGERIS SEPERTI DI ATAS?


Tatabahasa Inggeris (Grammar)

Ia adalah mudah untuk memperbaiki grammar tanpa benar-benar membaca sebuah buku rujukan tatabahasa Inggeris. Bagaimana? Banyakkan membaca buku cerita. Anda juga boleh belajar tatabahasa dengan membaca buku cerita dan majalah. Lupakan cara formal untuk belajar Bahasa Inggeris dan jangan risau mengenai peraturan tatabahasa Inggeris.

Membaca sesuatu yang ringkas seperti buku cerita kanak-kanak, anda akan menguasai pembinaan ayat, kata kerja, tanda baca, ungkapan dan semua komponen tatabahasa Inggeris dalam masa yang singkat.


Sebutan Inggeris (Pronunciation)

Salah satu cara untuk mempelajari bunyi perkataan Inggeris yang betul adalah dengan menggunakan kamus. Jika anda rasa susah untuk mempelajari sebutan dengan kamus, anda boleh mendengar radio atau menonton televisyen. Satu lagi cara yang sangat berkesan ialah mendengar lagu Inggeris dan menyanyi bersama-sama lagu tersebut.


Ejaan (Spelling)

Membaca majalah dan buku adalah cara yang paling mudah dan terbaik untuk mempelajari perkataan baru dan menguasai ejaan. Kamus adalah berguna untuk mengetahui makna perkataan yang anda tidak tahu tetapi kebanyakan masa apabila anda membaca artikel atau cerita, anda boleh memahami maksud perkataan dengan mudah jika anda memahami konteks artikel atau petikan yang dibaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tips anak pandai Bahasa English:

1. Anda dah boleh ajar anak anda mahir dalam bahasa Inggeris dari mereka dalam kandungan lagi.Berbual dengan mereka dalam bahasa Inggeris. Nyanyikan lagu-lagu dalam bahasa Inggeris. Mainkan lagu2 dalam bahasa Inggeris untuk mereka dengar. Kalau nak lagu-lagu nasyid rasanya dah banyak yang ada dalam bahasa Inggeris seperti lagu-lagu nasyid Yusuf Islam.

 

2. Bila anak dah lahir teruskan berbual dengan anak anda tu dalam bahasa Inggeris. Kalau boleh gunakan teknik One Parent One Language. Maknanya sorang kenalah cakap Bahasa Inggeris n sorang cakap bm sepenuhnya. Jadi anak nanti mahir dalam kedua2 bahasa, InsyaAllah.

 

3. Gunakan sumber pengajaran seperti kad imbas, poster, vcd, cd dan lain2 untuk mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk mereka belajar.

 

4. Jangan jadikan kelemahan anda dalam bahasa Inggeris sebagai alasan untuk tidak mendedahkan mereka kepada bahasa Inggeris pada peringkat awal lagi. Berkorban sedikit.Belajar balik bahasa Inggeris tu untuk anak2 anda. Tak perlu mahir untuk mengajar mereka sebab anda sentiasa boleh rujuk kepada buku2 dan lain2 sumber untuk menagajar.

 

5. Kad imbas amat berkesan untuk memperkenalkan perkataan baru bahasa Inggeris tanpa perlu anda menggunakan bahasa ibunda anda. Ini kerana kad imbas menggunakan gambar/imej. Gunakan permainan2 kad imbas yang menarik untuk menagajar mereka.

 

6. Jangan merasa malu dan segan untuk mengajar anak-anak anda dikhalayak ramai. Pedulikan pandangan sinis orang lain. Yang penting anak anda akan mahir dalam bahasa Inggeris dan bila masuk sekolah nanti tak ada masalah dengan mata pelajaran bahasa Inggeris, Sains dan matematik.

 

7. Ingat yang bila seseorang kanak-kanak mahir dalam bahasa, IQ mereka juga akan meningkat.

 

8. Kalau ada yang anda tak faham, jangan segan bertanya dengan orang lain.

 

9. Belikan buku-buku cerita yang menarik yang banyak gambar2 untuk anak-anak anda. Kalau dia orang minat kartun,tak salah anda belikan komik dalam bahasa Inggeris. Sekarang ni komik Doraemon pun ada dalam dwibahasa.

 

10. Rajin2 lah bacakan buku cerita kepada anak anda.Pupukkan sikap suka memabca bahan2 dalam bahasa Inggeris kepada mereka.

 

11. Dapatkan sokongan suami/isteri untuk mengajar anak-anak anda. Kenalah ada team effort.Jangan buat sorang2. Tak salah juga kalau minta bantuan ibubapa atau mertua anda untuk sama2 membantu. Kadang2 mereka ini lagi fasih dari kita.

 

12. Kalau mampu hantar le ke tadika yang ada ajar bahasa Inggeris. Kalau x ada budget jangan lah risau. Anda sendiri boleh mengajar mereka dengan berkesan.

 

13. Kenali diri anak anda dan ketahui apa yang mereka minati.Kalau dia minat Sesame Street belilah vcd2 Sesame Street.

 

14. Gunakanlah sumber percuma atau sumber2 yang telah anda bayar.. Pilih rancangan2 di tv dan Astro yang sesuai untuk anak-anak anda seperti rancangan Sesame Street, Noddy, Bob The Builder ke dan lain…Kalau anda sendiri nak belajar bahasa Inggeris, di Astro ada channel 14 yang banyak rancangan2 bahasa Inggeris.

 

15. Jangan paksa atau beri tekanan terutamanya kepada kanak-kanak yang masih kecil. Ingat yang mereka ini moody, cepat lupa, mudah bosan dan lebih suka bermain dari belajar. So anda kenalah cari teknik2 pengajaran yang tidak membosan kan. Kalau nak ajar tak payah lama2 dan cari masa yang sesuai bila dia org boleh beri lebih tumpuan.

 

16. Beli poster yang sesuai dan tampalkan di dalam rumah anda. Pastu tearngkanlah kepada mereka dan lepastu anda kenalah rajin ulangkan apa yang anda terangkan kepada mereka sebab mereka ni mudah lupa.

 

17. Kalau betul caranya kanak-kanak boleh mengusai lima bahasa serentak!

 

18. Jangan risau., anak anda tak akan pening kalau anda dedahkan kepada dua bahasa dari kecil. Mula2 je dia pening tapi dia akan cepat sedar yang mereka menggunakan dua bahasa.

 

19. Konsisten dalam pengajaran anda tu. Jangan kejap cakap bm dan kejap cakap bahasa Inggeris atau campur dalam ayat anda.

 

20. Jangan guna bahasa bayi. Sebut betul2 dan gunakan ayat yang betul grammar dia.

 

21. Kalau anak anda sebuat tak betul ,betulkan sebutan mereka dengan anda ulang semula apa yang mereka sebut tu.

 

22. Belajar balik bahasa Inggeris anda. Walaupun anda rasa yang bahasa Inggeris anda dah ok tak salah kalau anda belajar balik sebab kdg2 kita ni tak sempurna. Or kdg2 benda yang kita ingat betul sebenarnya salah atau kurang tepat.

 

23. Selain dari mengguna kad imbas anda juga boleh gunakan kad perkataan. Ni x ada imej atau gambar. Senang je nak buat.Belije kad2 untuk buat nota yang bersaiz poket. Kad ni sesuai jugak untuk anda mempelajari perkataan baru dengan menggunakan Thesaurus dan Dictionary.

 

24.Kalau boleh jangan gunakan kamus Bahasa Inggeris-BM. Cuba gunakan kamus bahasa Inggeris-bahasa Inggeris ataupun gunakan kamus English-English-Malay macam yang saya gunakan. Ini boleh membantu anda ‘berfikir’ bahasa Inggeris.

 

25. Kalau anda sendiri tak berapa ingat perkataan-perkataan bahasa Inggeris , apa kata anda gunakan label dan tampalkan pada tempat2 yang sesuai seperti letak label fridge di peti ais, kitchen di dapur dan sebagainya. So dengan cara ini anda pun ingat apa yang perlu disebut dan anak anda pun boleh ingat apa yang perlu disebut.

Share this post


Link to post
Share on other sites



Saya selalu tertanya-tanya dalam diri saya , mudah ke belajar bahasa english?
images2.jpg
Mudah Ke Belajar Bahasa English?





Terus terang saya cakap pertuturan dalam bahasa english saya memang teruk. Membaca saya boleh dan kalau orang bercakap pun saya faham.


Tapi masalah saya yang paling besar ialah saya malu nak bertutur dalam bahasa english, bukan saya tak boleh bertutur langsung dalam bahasa english , boleh tu memang lah boleh tapi tunggang terbaliklah ayat yang keluar . Bila dah macam tu saya jadi tidak ada keyakinan dan takut apa yang terkeluar dari mulut saya akan salah , saya takut orang akan ketawakan saya.


Kalau orang bercakap bahasa english dengan saya , saya lebih suka balas semula dengan bahasa malaysia.
Kemudian bila saya dah datang ke Kuala Lumpur dan bekerja baru lah saya terkial-kial nak cakap dalam bahasa english. Waktu zaman anak dara dulu saya ada berkawan dengan seorang mat saleh ni , tapi bila saya nak bercakap dengan dia , punyalah susah. Macam itik dan angsa..hahaha. Waktu tu baru lah saya menyesal tak belajar bahasa english betul-betul waktu sekolah dahulu.


Bila saya berkahwin dapat pulak suami yang suka bertutur dalam bahasa english , bila ada anak , anak pun bertutur bahasa english jugak sebab ayah dia nak anak-anak bertutur dalam bahasa english. Nak tak nak saya pun kena lah belajar bertutur dalam bahasa english.


Saya ada ambik class bahasa english satu ketika dahulu , masa tu barulah saya tahu yang grammar saya memang lemah dan banyak salah. Bila tatabahasa kita salah bermakna percakapan akan jadi tunggang langgang. Tapi yang ruginya waktu tu , saya tak lama belajar atas sebab-sebab tertentu. Sedih jugak berhenti belajar waktu tu sebab saya belum memahami sepenuhnya apa yang di ajar.


Jangan jadi macam saya yang dah tua-tua baru terkial-kial nak belajar. Nanti menyesal dikemudian hari. Malu pada anak-anak , anak lebih mahir dan fasih bertutur dari saya, malu tau bila anak saya geleng kepala bila saya cakap bahasa english tunggang langgang.


...nukilan mama mia
jenaka.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kesalahan lazim dalam bahasa Inggeris

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua

 

 

Sejajar dengan permulaan Kursus Mahir bahasa Inggeris Dalam 6 Bulan cikgu yang akan bermula bulan depan di Sunway dan Putrajaya, cikgu akan postkan kesalahan-kesalahan biasa atau common mistakes dalam bahasa Inggeris.

 

1. “Everybody are happy.”

 

Perkataan-perkataan seperti everybody, somebody,anybody, nobody adalah singular dan bukannya plural. Walaupun “everybody”merujuk kepada ramai orang, ianya digunakan dengan singular verb – oleh itu ayat yang betul ialah “Everybody is happy.”

 

 

2. “I’ll explain you the problem.”

 

 

In this sentence, there are two objects – the direct object (the problem) and the indirect object (you). After explain,we need to use to before the indirect object – the person to whom we are doing the explaining. Also, it’s more common to put the direct object first, so the correct sentence is “I’ll explain the problem to you.”

 

 

Dalam ayat ini, terdapat dua objek - objek langsung (the problem) dan objek yang tidak langsung (you). Selepas explain, kita perlu gunakan to sebelum objek tidak langsung - orang yang kita sedang menjelaskan. Selain itu, ia adalah lebih biasa untuk meletakkan object langsung dahulu, jadi ayat yang betul ialah “I’ll explain the problem to you.”

 

3.“I have the possibility to study in Canada next year.”

 

With “have,” we use opportunity, not possibility– so the correct sentence is “I have the opportunityto study in Canada next year.” The word possibility is more used with “There is…,” for example, “There’s a possibility I may study inCanada next year.”

 

 

Dengan perkataan “have,” kita sepatutnya menggunakan opportunity, bukan possibility– oleh itu, ayat yang betul ialah “I have the opportunityto study in Canada next year.” Perkataan possibility lebih digunakan dengan “There is…,” for example, “There’s a possibility I may study inCanada next year.”

4. “I think she doesn’t like tomatoes.”

 

 

Although there’s no specific grammar rule here, it’s more common to say “I don’t thinkshe likes tomatoes.”

 

 

Walaupun tidak ada peraturan tatabahasa tertentu di sini, ia adalah lebih biasa untuk mengatakan “I don’t thinkshe likes tomatoes.”

 

5. “If I will see John later, I’ll give him the message.”

 

 

 

Although both events are technically in the future, this sentence should be in the first conditional form – “If I see John later, I’ll give him the message.”

 

Walaupun secara teknikalnya, kedua-dua perbuatan berlaku di masa hadapan depan, ayat ini perlu dalam bentuk first conditional.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Camane nak terer B.Inggeris...

 

Kepada mereka yang dah terer Bahasa Inggeris, boleh abaikan entry ini, biarkan aku yang pernah ambik BM julai dan belum pernah ambik BI julai mengajar anak anak bangsaku sempena bulan kemerdekaan akan betapa pentingnya korang kena belajar Bahasa English.

Semua tahu sudah, belajar Bahasa English itu penting kerana banyak sekali akan sumber ilmu yang dapat dirujuk dalam Bahasa English, boleh rujuk Wikipedia, dan jika kamu berniat untuk menyelamatkan dunia, maka ‘kerja’ itu akan jadi lebih mudah insyALLAH jika kamu expert like a crazy pig (Pandai gila babi).

Nota: Gila babi bukan digunakan untuk menghina, tapi untuk menujukkan rasa kagum yang teramat iaitu kagum gila babi-harap maklum.
Lagipun aku dengar cerita, jika tak tahu English, maka kita tak boleh masuk sukan Olimpik, walaupun pandai gila babi maian badminton, terlepaslah pangkat datok dan wang sejuta.., itu yang tahu, he he..

Balik pada Main topik, Pendek cerita, Dulu, aku adalah seorang melayu yang agak malas belajar bahasa English, Mungkin sebab zaman aku dulu, PM tak wajibkan lagi belajar Matematik dan Sains dalam BI, lagipun masa tu belum ada internet, maka aku jadi macam tak endah dengan pentingnya BI, (alasan.)

Sehinggalah pada suatu hari, setelah aku melihat budak budak Punk ketawa membaca tulisan di dinding tandas yang buat aku iri hati dengan kelebihan ilmu mereka dan di tambah dengan ramainya pendosa dari luar Negara yang datang ke Malaysia, maka aku mulai berniat to improve my English language sebagai salah satu kaedah yang lebih cepat dalam usaha menyelamatkan dunia..insyAllah..

Bak kata pepatah:
“Just because the car’s stuck in reverse doesn’t mean the kids don’t have to go to school”

Namun, sebab aku dah lama habis sekolah dan aku juga seorang yang miskin, takde duit nak masuk tuisyen dan takde masa jugak nak pergi belajar, maka aku belajar English dengan cara aku sendiri, dan sekarang, berkat usaha gigih karisma dedikasi integriti.. err,, kejap.., cerita aku di sini bukanlah nak cerita aku yang dah terer English gila babi, tapi nak cerita tentang bagaimana kita sama sama boleh cepat pandai dalam English… insyAllah.. so tiada lagi istilah “hot-hot chicken najis”

Jadi, mula-mula sekali dalam bab nak belajar English, korang kena ada kamus senidri, kalu takde korang kena beli kamus dan bawa ke mana sahaja, kalau boleh hafal kamus, jika dulu Nabi di gelar ‘Al quran yang bergerak’, maka sekarang, korang kena jadi ‘kamus yang bergerak’..

Jika aku jumpa korang dan bertanya, what is masturbation? Terus dapat jawab.. itu contoh!

Dan aku tahu, korang tak pandai BI bukan sebab korang bodoh, tapi sebab korang tak tahu makna dan malas nak hafal sebab buat block dalam otak, tak tahu BI boleh hidup gak, kata korang, malaikat dalam kubur tak tanya dalam BI, korang beralasan..,bla bla bla, arghh, malas nak cerita, apa kata korang just bukak block tu, dan aku heran kenapa pelajar dalam kelas BI tak ada kamus kat tangan, masalah pertama kamu adalah tak tahu makna, itu masalah yang paling utama! Tak tahu makna! Beli kamus dan hafal, itu key yang pertama!

***

Dulu bila aku baru berkecimpung dalam bidang internet, rasa teruja sungguh, sebab begitu banyak sumber ilmu yang boleh kita terokai, bukak sahaja wikipedia dan boleh baca semua cerita, baru aku tahu apa itu “Rotten Tomatoes”, siapa “Maddox”.., tapi sebelum tu, semua nak kena pandai BI..,

Dan bila dah pandai BI, boleh buat niat untuk berdakwah ke peringkat antarabangsa, bukan setakat Perlis sampai ke Sabah sajer perjuangan kita.., baru boleh dapat pingat emas peringkat olimpik dan tebus satu juta! Dan itu cerita lain..

Jadi sebab baki hayat kita dah tinggal sikit.., maka aku belajar BI dalam “ruang yang terhad” tapi masih seronok sebenarnya, sebab dunia belajar itu memang fun bukan?, dan semua dengan pertolongan Allah…

Jadi... aku memang rajin baca ‘Wikipedia, the free encyclopedia’ dan baca sambil bukak kamus, lepas tu beli akhbar the Star, beli komik English dan beli jugak kitab karangan Maulana Yusof Mutakhab Hadih versi English.. baca baca baca..

***

Bila berjalan, aku akan bawak kamus, jika nampak tulisan yang di conteng di dinding tandas awam dalam bahasa English, aku akan bukak kamus dan ketawa jika lawak itu bermutu tinggi..

“You’re just the straw that broke the camel’s back.., that’s mean without the straw the camel wouldn’t have a broken back. But if you remove the straw from the camels back doesn’t fix it, the camel is still dead. But remember, Camel’s can go 40 days without water. (contoh lawak bermutu tinggi)

****

Untuk lebih cepat pandai, aku pinjam dua buku dari perpustakaan awam iaitu satu versi BM dan satu versi English, dan kedua dua buku itu aku baca dan bandingkan..,

Buku BI : How To Give Any Woman Orgasms and have a beg you for more

Buku BM : Tak sampai hati nak tulis…

****

Untuk dapat saham di dunia dan akhirat pula, aku baca buku islamic yang ada dua versi BM dan BI, seperti buku Tafsir dan buku Hadith, kedua dua buku itu aku baca dan bandingkan…

Contoh Hadith BI dipetik dari “A Selection of Ahadith”

Nabi Said: He is wise and shrew who takes account of himself and prepares for what is after death. And he is weak and incapable who follows his desires and yet pins high hopes on Allah’s Mercy. (Tirmidhi)
Contoh yang sama Hadith BM dipetik dari “Himpunan Hadith Pilihan”

Nabi bersabda: Orang yang bijak itu ialah orang yang sentiasa menghisap akan dirinya dan beramal dengan amalan yang akan dibawa selepas mati, Dan orang yang bodoh itu ialah orang yang sentiasa mengikut keinginan hawa nafsunya dan berangan-angan mendapat Pengampunan Allah. (Tarmizi)*****

Kadang kadang aku kaji falsafah English seperti berikut..

“Being dead is definitely worse than being alive. When you're dead, you can't do all the cool stuff you can do when you're alive. You and I, we can do all kinds of cool stuff 'cause we're livin'. We're not dead. We're alive. If we were dead, we wouldn't be able to do all the cool stuff we can do because we're alive. Dead people can't do cool stuff. Only people that are alive can do cool stuff, because they're livin'. And you have to be livin' to be able to do cool stuff. You have to be alive. Yeah, except, when you're alive, sometimes bad stuff happens, too. Like sometimes you can get in a car wreck, or you can have a headache, or twist your ankle, or even stub your big toe. So bein' alive is kinda hard, too. But I think it's definitely better than being dead.”
–(Randy Hickey)

*****

Kadang kadang jugak, bila menonton filem, aku akan focus pada dialog dan apply dalam kehidupan seharian..

Contoh petikan Dialog dari Filem "Bujang Lapuk" [old bachelor(s)]

Aziz: Probably ... that house that you mentioned, has anyone occupied it yet ?
Sudin: Which house ?

Aziz: That house, the one that you kept talking about.
Sudin: Oh, that house. It's still vacant ... if we apply for it, we'll get it.

Aziz: How many rooms, Din ?
Sudin: I saw three rooms.

Aziz: That's good. Each of us can have a room to himself. Are they large ?
Sudin: Not very. But it's long - 7 feet ... about 3 feet long and 7 feet deep.

Aziz: Quite big, huh, there's even depth.. That's a grave !
Hamka: Woha!

*****

Dah naik syekh, Ada jugak aku cuba menanyi lagu melayu dalam Bahasa English seperti lagu:
-Sekadar di Pinggiran “Just at the Edge”
-Menaruh Harapan “Pinning on Hope”
-Kau Kunci Cintaku di Dalam Hatimu “You are the Key to My Love in Your Heart”
-Takdir Dan Waktu “Fate and Time”
-Pada Syurga Di Wajahmu “Your Heavenly Face”
-Teratai Layu Di Tasik Madu “Dying Lotus in the Honey Lake”
-Tanya Sama Itu Hud Hud “Ask the Woodpecker”
-Cinta Beralih Arah “Love Turns Away”
-Jerat Percintaan “Love Trap”
-Balqis “Queen of Sheba”
-Rela Ku Pujuk “I'm Willing to Entice”..


Dan lain lain, sebagi contoh aku paste satu lagu yang aku suka nyanyi..

Contoh:
Lagu Asal: Aci-Aci Buka Pintu

Aci-Aci, Open the door
Nana come back at 1 am
Don't be afraid of the owl
Nana bring a cane of Semambu

Nana Nana, come home quickly
Aci afraid to be all alone
There's a ghost behind the house
With shifty eyes and a striped nose

Aci aci, don't be afraid
Nana have Oh! a stunt machete
Ghost and demons will be frightened
See the machete, surely they will run!

If Nana, just say so
Then my heart is calm right now
If come again, demons and ghost
Aci will beat them with a broom

Errr, betulkan jika lirik aku tu salah dan siapa antara korang yang ada tulis lagu melayu dalam BI boleh post kat aku.. : )

*****

Lepas tu untuk menambahkan lagi kefahaman dalam English, Kadang kadang aku berpantun dengan orang orang tua di sekitar kehidupan..

Contoh pantun..

1)
The Pandan Island is far from land
The Daik Mountain has three peaks
Though the body has rot in the sand
The good deeds are never forgotten.

2)

Two or three cats a running
They are not comparable to the cat with stripes
Two or three I can find
But there are not comparable to you.

Errr, sekali lagi, betulkan pantun tu jika ada yang salah,

*****
Kadang kadang aku berteka teki..

-Which Mountain has three peaks?
-Which Island is far from land?
He he, teki teki, something like that., heh!

******
Kadang kadang aku bersajak hasil karya Natasha Hudson

CakeI wanted one life
You wanted another
We couldn't have our cake
So we ate each other.

The Little TurtleThere was a little turtle. He lived in a box.
He swam in a puddle. He climbed on the rocks.
He snapped at a mosquito. He snapped at a flea.
He snapped at a minnow. And he snapped at me.
He caught the mosquito. He caught the flea.
He caught the minnow. But he didn't catch me.

Things We Like to EatYellow butter, purple jelly, red jam, black bread.
Spread it thick, Say it quick.
Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread
Spread it thicker, Say it quicker.
Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread
Now repeat it, While you eat it.
Yellow butter, purple jelly, red jam, black bread Don’t talk With your mouth full!

*****
Kadang kadang sorang diri depan ceriman, aku akan menari macam Micheal jaksaon dan menyayi lagi ni..

You Better Run,
You Better Do What You Can
Don't Wanna See No Blood,

Don't Be A Macho Man
You Wanna Be Tough,

Better Do What You Can
So Beat It,

But You Wanna Be Bad..,
Just Beat It,
Bini aku cukup menyampah tengok aku tergedik gedik sepahkan bilik tidut dengan tarian gymnastic aku.. woha!

******
Kadang kadang, aku akan berpatriotik dalam bahasa English..

Rukun negara
Belief of God (Kepercayaan kepada Tuhan)
Loyalty to King and Country (Kesetiaan kepada Raja dan Negara)
The Supremacy of the Constitution (Keluhuran Perlembagaan)
The Rule of Law (Kedaulatan Undang-Undang)
Courtesy and Morality (Kesopanan dan Kesusilaan)

******

Kemudian bila jumpa member member yang berpendidikan tinggi yang bergelar pensyarah, doctor atau professor, aku terus akan bercakap English dengan mereka, jika berurusan dengan china dan India, aku jugak akan bercakap English, malahan dengan kucing yang curi-curi masuk rumah aku, aku juga menghalau dalam bahasa English, sesekali bila berasmara dengan isteri aku, aku akan berasmara dalam bahasa English!,

*****

Dan yang paling bernilai dalam hidup, iaitu ketika para pendakwah dari luar Negara datang berdakwah dikampung aku, aku pula akan menjadi pengalih bahasa untuk orang kampong yang tak tahu berbahasa English, begitu lebih kurang..

“Alhamdulillah, Allah puts the success of human’s life in this world and the hereafter only in the perfect religion. The Perfect religion is carrying out all of the commandments of Allah following the way of Rasullulah SAW. All of the companions of Rasullulah SAW have had the perfect religion in their life, It was mainly because all of them had six noble qualities with them. If we want to have the perfect religion in our life, we should follow the footsteps of those successful people by making effort to obtain and bring the six qualities into our life. If we have these six noble qualities with us, we will also be able to practice the perfect religion in our life easily…,”
*****

Maka satu hari tu, ketika duduk berborak dengan kawan kawan dalam bahasa English yang agak berterabur janji faham, maka terciptalah satu teori baru dalam hidup aku, yang mana aku lihat kawan kawan aku bila belajar bahasa English mereka ada target tersendiri atau Measurement masing masing dalam menentukan setakat mana sudah pengetahuan mereka dalam Bahasa English tercapai.., antara mereka ada yang anggap mereka sudah pandai berbahasa English apabila boleh berborak dengan pelancong asing, ada yang yang anggap mereka sudah pandai berbahasa English apabila boleh menyanyi lagu English sambil faham maksud tersirat, ada yang anggap mereka sudah pandai berbahasa English apabila boleh mengarang resume sehingga di terima kerja, ada yang anggap mereka sudah pandai berbahasa English apabila boleh membaca novel barat tanpa merujuk kamus, atau boleh ketawa pada dinding tandas yang di conteng falsafah English misalnya.. dan lain-lain..

Tapi aku lain, aku ada target tersendiri atau Measurement yang lain dalam menentukan setakat mana sudah pengetahuan aku dalam Bahasa English tercapai, iaitu..

AKU MESTI BERMIMPI DALAM BAHASA INGGERIS!

Ya, serius, untuk pandai bahasa English, Aku mesti memastikan dalam mimpipun aku akan berbahasa English, aku mesti pastikan selalu bermimpi berada di London atau New York, aku mesti berjumpa dengan Avril Lavigne atau Padme Amidala dalam mimpiku, lalu berborak dengan mereka dalam bahasa English slang America sambil buat lawak standard holywood..,

Dan akhirnya, selepas bertungkus lumus belajar bahasa English, aku akhirnya sudah dapat bermimpi dalam bahasa English, kadang-kadang bermimpi berada di London atau New York, dan sudah bertemu dengan mat saleh yang ada iras Angelina Jolie atau Avril Lavigne dalam mimpiku, kemudian berborak dengan mereka dalam bahasa English slang America sambil sempat berdakwah dalam mimpi dengan bahasa English! (Semua dari Allah)

Maka, nasihat aku, kepada mereka mereka yang sedang belajar bahasa English sekalian, buat target yang tinggi dalam hidup, iaitu korang mesti pastikan belajar English sehingga akhirnya korang dapat bermimpi dalam bahasa English, dan mengigau dalam bahasa English.., so itu tahap tertinggi dalam belajar ilmu BI, maka sekarang, korang mungkin belum dapat berdakwah di America, tapi berkat usaha gigih, boleh sajer berdakwah dalam bahasa inggeris dalam mimpi korang masing masing…

Boleh?

Ps: Tapi yang sedihnya, kadang kadang waktu terjaga dari tidur, aku terpaksa pulak bukak kamus sebab tak faham dengan mimpi aku sendiri..oh!

(And then, why not you’ll gonna try and enter my dream tonight. Just gonna concentrate really hard when you falling asleep and try to enter my dream. So we can make conversation.., good night, I’ll see you in a little while…)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pengetua
SMK/SBP/SABK
Kolej Vokasional/SM Teknik/SM Vokasional
MRSM/Swasta/Agama
Negeri Perak Darul Ridzuan.

Tuan/Puan

PELAKSANAAN MATA PELAJARAN BAHASA INGGERIS SEBAGAI SYARAT WAJIB LULUS BAGI PEPERIKSAAN SPM MULAI TAHUN 2016

Dengan hormatnya saya diarah merujuk surat pekeliling daripada Lembaga Peperiksaan Bil. 2 Tahun 2014: KP/KPPM/6/Jld.2 (6) bertarikh 18 Disember 2014 berhubung perkara di atas.

2.     Sehubungan dengan itu, adalah dimaklumkan bahawa Bahasa Inggeris telah dijadikan sebagai mata pelajaran WAJIB LULUS sekurang-kurangnya Gred E untuk melayakkan calon mendapat sijil SPM mulai tahun 2016. Syarat ini adalah tambahan kepada syarat wajib lulus bagi mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah. Mata pelajaran Bahasa Inggeris juga akan mula diperkenalkan dalam Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU) mulai tahun 2017.

3.     Bersama-sama ini disertakan Surat Pekeliling Lembaga Peperiksaan Bil. 2 Tahun 2014 untuk makluman dan tindakan tuan/puan selanjutnya.

Kerjasama tuan/puan berhubung perkara ini amatlah dihargai.

Sekian, terima kasih.

b/p:     Ketua Sektor
           Sektor Pengurusan Penilaian dan Peperiksaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Similar Content

    • By Moderator2
      KLFX menawarkan Kelas FCPO (Dagangan Hadapan Kelapa Sawit) dari Beginner sehingga Advance :

      Kandungan Kelas:

      · Cara step by step untuk bermula dalam dunia FCPO melalui IB

      · Cara nak dapat Data Import Export & cara exploitasinya bagi mengurangkan risiko kerugian DAN mendapat keuntungan yang lebih Konsisten

      · Cara Scalping FCPO mengunakan Momentum Pullback Strategy

      · Analisis Dalian Soy Data dan impaknya terhadap FCPO




      KELEBIHAN FCPO BERBANDING SAHAM

      1. MODAL RENDAH
      Modal serendah RM3,000 sahaja boleh mula trade FCPO !
      Setiap 1 lot kontrak FCPO tu sebenarnya ada 25tan minyak sawit mentah sebenar.
      RM3,000 x 25tan = RM75,000. Jadi tanpa perlu ada 25tan minyak sawit yang sebenar, anda sudah berurusniaga 25tan minyak sawit sebenarnya.

      2. KEUNTUNGAN YANG TINGGI
      1 mata pergerakkan harga dalam FCPO bersamaan dengan RM25 setiap lot, jika perubahan 100 mata bersamaan dengan RM2,500. Setiap hari purata pergerakkan antara 30-40 mata naik dan turun !

      3. KEUNTUNGAN 2 HALA
      Yang ini KELEBIHAN yang paling disukai trader FCPO. Harga NAIK boleh untung, kalau Harga TURUN pun boleh untung. Sama juga, tak ada ilmu tak ada untung..ok

      4. FOKUS KEPADA 1 PERKARA
      FCPO ni mudah, tak banyak nak kaji , cuma kaji data import export dan lihat sejarah pergerakkan harga yang lama untuk jangka kemungkinan pergerakkan harga akan datang. FOKUS hanya kepada 1 perkara sahaja iaitu FCPO, dalam saham ada hampir 1000 syarikat tersenarai di Bursa Malaysia, untuk dikaji.



      Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia

      Maklumat lanjut >> https://KLFX.blogspot.My 
       ursussaham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental sahapalm oil futures fcpo trading fcpo chart malaysia futures trading how to trade futures in malaysia palm oil price futures trading malaysia crude palm oil futures futures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil palm oil price chart palm oil trading crude palm oil in malaysia trading palm oil palm oil hq palm oil mill soybean oil futures palm oil futures Malaysia  palm oil futures fcpo trading fcpo chart malaysia futures trading how to trade futures in malaysia palm oil price futures trading malaysia crude palm oil futures futures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil palm oil price chart palm oil trading crude palm oil in malaysia trading palm oil palm oil hq palm oil mill soybean oil futures palm oil futures Malaysia palm oil futures fcpo trading fcpo chart malaysia futures trading how to trade futures in malaysia palm oil price futures trading malaysia crude palm oil futures futures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil
       
    • By Moderator2
      KLFX menawarkan Kelas Trading Forex & Cara mengurangkan Risiko Kerugian disamping mendapat Keuntungan Konsisten :

      Kandungan Kelas:

      · Cara step by step untuk bermula dalam dunia Forex mengunakan SmartPhone shj

      · Cara menggunakan Analisis Double Zero & Pair Screening bagi mengurangkan risiko kerugian DAN mendapat keuntungan yang lebih Konsisten

      · Cara Scalping FOREX mengunakan Momentum Exhaustion Pullback Strategy

      · Belajar News Analisis dan impaknya terhadap FOREX     Contoh Profit Forex:     Kelebihan Forex
          Boleh buat di mana-mana yang anda suka, janji ada internet. Sekarang trade di handphone pun boleh.
        Tiada bos yang arah itu ini. Anda sendiri bos, anda sendiri kuli. Nak buat full time atau part time ikut suka masing-masing. Tiada orang tengah. Tak perlu cable-cable, bodek sana-sini. Modal kecil dan kos transaksi murah. Keuntungan tanpa batas. Boleh buat bila-bila anda suka, pasaran buka 24 jam sehari. Tiada persaingan seperti perniagaan konvensional. Maksudnya tak perlu nak berebut-rebut pelanggan. Tiada siapa boleh monopoli market. Ingat senang ke nak pusing market $5 trilion tu? Ada leverage. Modal minima, tapi boleh trade macam ada modal besar. Risiko terhad. Anda hanya boleh rugi modal yang dilaburkan sahaja.   Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia   Maklumat lanjut >> https://KLFX.blogspot.My     free money forex free money forex no deposit free money forex broker free money forex trading free money forex promotion free money trade forex free real money forex free real money forex account free forex money no deposit 2016 free real money forex no deposit free start money forex free money forex account free real money forex brokers forex free money no deposit needed money management forex excel free free money for forex free cash for forex trading forex+free money for trade free money for forex trading get free forex money get free money for forex trading free money in forex free money to invest in forex forex money management software free free money on forex forex free money real free real money forex trading free forex start money free forex start up money free money to start trading forex free cash forex trading forex brokers with free money to trade forex with free money  indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal   indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal    indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal  
    • By Moderator2
      KLFX menawarkan Kelas Pelaburan Saham KLSE/KLCI dari Beginner sehingga Advance :

      Kandungan Kelas:

      · Cara step by step untuk bermula dalam dunia SAHAM tanpa Remiser

      · Cara exploit Corporate Exercise & IPO untuk Keuntungan Pantas (Short Term Profit)

      · Cara Scalping Saham mengunakan Warrant

      · Mengunakan Kaedah Split Stock utk Long Term Profit


      Contoh Profit:

      Beli saham TAKAFUL pada JULAI 2011 pada harga 0.149 sebanyak 40 000 unit
      Modal waktu itu RM0.149 X 40 000 = RM5960



      Sehingga JUN 2018, harga TAKAFUL ialah RM3.930.
      RM ( ( 3.930 �" 0.149 ) / (0.149) ) X 100% = ROI 2537.6%




      Beli pada harga RM0.149 dengan Modal RM 596
      Jual pada harga RM3.930 dapat RM157,200
      KEUNTUNGAN ANDA = RM157,200 �" RM 5960 = RM 1,51,240.00


      Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia

      Maklumat lanjut >> https://KLFX.blogspot.My




      kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham
×
×
  • Create New...