Jump to content
aaroncooper2k9

Cpu Tidak Boleh On

Recommended Posts

Assalamualaikum warga putera..
kat sini saya ada masalah berkaitan dgn cpu saya..cpu saya tidak boleh on langsung..tiada respon,fan proc pun tidak bergerak..sy cuba tuka psu,tetapi masalah tetap sama..
apa masalah cpu saya ni sehingga tiada respon...adakah sbb mobo sy dah rosak?
ataupun bios battery sy dah abih...mintak jasa baik rakan2 mengenalpasti masalah saya ni..
terima kasih..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wsalam. kalo psu osak mmg tak leh on terus, tapi psu ok kan. Hmm kalo bios battery abis, rasanya dia on lagi, cuma part bios tu dia sekat kalau tak silap, kemungkinan mobo rosak. Sekadar pendapat, sebab tak pernah jadi lagi. Yang pernah rosak RAM jer, bunyi beep bila on.

Nanti pakar2 dan org lama akan bagitau lain. Saya tak pasti sgt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
haah samada mobo or switch power tu porblem...try pakai button reset untuk on power ( tukar cable power on dgn cable power reset)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Troubleshoot satu2/

Buang semua dulu, tinggalkan psu mobo ngan proc jer. Yang lain semua cabut. Kalo tak run jugak, tu antara mobo ngan proc

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='aaroncooper2k9' timestamp='1323366768' post='1076519']
Assalamualaikum warga putera..
kat sini saya ada masalah berkaitan dgn cpu saya..cpu saya tidak boleh on langsung..tiada respon,fan proc pun tidak bergerak..sy cuba tuka psu,tetapi masalah tetap sama..
apa masalah cpu saya ni sehingga tiada respon...adakah sbb mobo sy dah rosak?
ataupun bios battery sy dah abih...mintak jasa baik rakan2 mengenalpasti masalah saya ni..
terima kasih..
[/quote]


Salam, dah cuba reset balik bios dengan cabut bateri cmos dan alih kan jumper cmos pada setting clear.Tunggu 10 minit, off kan semua Power.Letakkan balik jumper pada tempat asal, dan cuba power on balik .
[center][img]http://1.bp.blogspot.com/-gJoiuBHj4B8/Tf7LhTosibI/AAAAAAAABMA/ea5sRuJhDxU/s1600/200620116019-1.jpg[/img][/center]

Kalau tak boleh jugak, Salah satu cara yang efektif nak troubleshoot ialah kena cuba 1by 1, mulakan dengan basic komponen, hanya perlu motherboard, processor, ram (ram pakai 1 keping sahaja) dan psu serta cabut bateri cmos semasa tengah test.Harap membantu
[center][img]http://3.bp.blogspot.com/-MXWMJq2adX0/TuGLG0hoITI/AAAAAAAABng/3ClpNjBjt10/s1600/051120117298-1.jpg[/img][/center] Edited by hafizamrepair

Share this post


Link to post
Share on other sites
terima kasih sbb reply..

[quote name='carnine9' timestamp='1323373434' post='1076527']
Wsalam. kalo psu osak mmg tak leh on terus, tapi psu ok kan. Hmm kalo bios battery abis, rasanya dia on lagi, cuma part bios tu dia sekat kalau tak silap, kemungkinan mobo rosak. Sekadar pendapat, sebab tak pernah jadi lagi. Yang pernah rosak RAM jer, bunyi beep bila on.

Nanti pakar2 dan org lama akan bagitau lain. Saya tak pasti sgt.
[/quote]
ye..sy mula2 igt psu yg rosak..bila pakai psu lain..dia ok,sy cuba psu ke cpu lain..dia boleh on..


[quote name='muhian' timestamp='1323390327' post='1076536']
jika tukar psu masih tidak boleh selesaikan masalah ada mungkin ada masalah lain.

antara motherboard dan suiz power.cek tgk.
[/quote]
[quote name='mon678' timestamp='1323397600' post='1076554']
haah samada mobo or switch power tu porblem...try pakai button reset untuk on power ( tukar cable power on dgn cable power reset)
[/quote]

switch tu sy dah cuba pakai cover cpu lain..sy hanya konek switch je..tapi masalah masih sama,tiada respon..

[quote name='Hao Ren' timestamp='1323401848' post='1076561']
Troubleshoot satu2/

Buang semua dulu, tinggalkan psu mobo ngan proc jer. Yang lain semua cabut. Kalo tak run jugak, tu antara mobo ngan proc
[/quote]
termasuk cpu fan ke?
sy dah buat mcm ni..tp masih tiada respon..

[quote name='khorback' timestamp='1323402527' post='1076562']
cuba cabut wayer power yg 4 urat, kmdian, tekan on. ke karan tadak langsung kat rumah hang?
[/quote]
boleh sedara bgtau,wayer power 4 urat mana satu? sy tak fhm..

[quote name='hafizamrepair' timestamp='1323404374' post='1076563']
Salam, dah cuba reset balik bios dengan cabut bateri cmos dan alih kan jumper cmos pada setting clear.Tunggu 10 minit, off kan semua Power.Letakkan balik jumper pada tempat asal, dan cuba power on balik .


Kalau tak boleh jugak, Salah satu cara yang efektif nak troubleshoot ialah kena cuba 1by 1, mulakan dengan basic komponen, hanya perlu motherboard, processor, ram (ram pakai 1 keping sahaja) dan psu serta cabut bateri cmos semasa tengah test.Harap membantu

[/quote]
sy dah cuba ikut langkah2 yg sedara sarankan..jumper kasi clear,cabut battery cmos 10 minit..bila pasang balik..sama je..


p/s:adakah mobo dah kong??

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='aaroncooper2k9' timestamp='1323433412' post='1076584']
nampak mcm semua elok je..ada kemungkinan mobo rosak?
[/quote]
susah nak kata kalo benda tak nampak, semua amik kemungkinan. kapasitor bengkak pun bleh jadi..
kalo takde, bukan masalah situ la

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='aaroncooper2k9' timestamp='1323424510' post='1076578']
ye..sy mula2 igt psu yg rosak..bila pakai psu lain..dia ok,sy cuba psu ke cpu lain..dia boleh on..
[/quote]
kalau gini, psu dan cpu ok lah. mobo pun ok sebab pakai psu lain kat situ pun boleh hidup.

maybe psu awak tu ade masalah teknikal kat penyambung dia, longgar ke, dah terlari so cucuk kat mobo wayar tak kena jarum betul2. test kat cpu orang boleh mungkin nasib baik je.. cuba try cucuk wayar (bekas plastik) sambil tekan sikit wayar tu ke dalam

Share this post


Link to post
Share on other sites
try gune testpen kt mobo ada x aliran elektrik kt mobo tu

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='khorback' timestamp='1323441514' post='1076587']
kabel 4 urat tu JPW1 utk konfirm mobo k.o je. (model tertentu)
[/quote]
xde respong apa2 pun..


[quote name='khorback' timestamp='1323609723' post='1076757']
boleh jadi jumper cmos dalam keadaan mereset, tekan suis 'on' memang tak akan idup juga....elok periksa btul2 kasi betul!
[/quote]
dah ubah pun sama..


[quote name='Hao Ren' timestamp='1323441627' post='1076588']
susah nak kata kalo benda tak nampak, semua amik kemungkinan. kapasitor bengkak pun bleh jadi..
kalo takde, bukan masalah situ la
[/quote]
[quote name='Panglima Khalid' timestamp='1323445892' post='1076601']
kalau gini, psu dan cpu ok lah. mobo pun ok sebab pakai psu lain kat situ pun boleh hidup.

maybe psu awak tu ade masalah teknikal kat penyambung dia, longgar ke, dah terlari so cucuk kat mobo wayar tak kena jarum betul2. test kat cpu orang boleh mungkin nasib baik je.. cuba try cucuk wayar (bekas plastik) sambil tekan sikit wayar tu ke dalam
[/quote]
[quote name='mon678' timestamp='1323532959' post='1076682']
try gune testpen kt mobo ada x aliran elektrik kt mobo tu
[/quote]
wow..ada je aliran,sbb sy ada rasa bila tersentuh dgn tgn..

p/s:kalo semua sy dah test,masih tiada respon..boleh sy declare mobo rosak?
ada solusi lain x? proc ke..

ni sy punya mobo [url="http://www.msi.com/product/mb/945GCM7-F.html"]http://www.msi.com/product/mb/945GCM7-F.html[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
confirm mobo ko ada problem....dh abis warranty k?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mon678' timestamp='1323971875' post='1077151']
confirm mobo ko ada problem....dh abis warranty k?
[/quote]
abih..sy dah test satu2..masih tiada respon..
proc ok,ram ok,psu ok..semua dah test..tp result masih sama..switch power pun dh tuka..sama je..
warranty sy rs dah xde kud...sbb lama punya kan.. Edited by aaroncooper2k9

Share this post


Link to post
Share on other sites
kalau smuanyee ok semestinya mobo ko ada problem....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...