umarzuki 78 Report post Posted June 18, 2011 aku kadang-kadang ada beli tuna dalam tin "tuna chunks in water" etc.. yang ni takde sos macam tuna in tomato etc.. selalu aku bubuh je sambal + garam secukup rasa, tambah sikit air supaya berkuah. ada tips untuk masak lagi sedap? Quote Share this post Link to post Share on other sites
hampeh 21 Report post Posted June 18, 2011 cuba tambah bawang ke, kalau sadin tin tu best tu ada bawang, harap2 tuna pun sedap la kalau tambah bawang.hoho Quote Share this post Link to post Share on other sites
mon678 48 Report post Posted September 26, 2011 (edited) ada cara nk sedap lg....campurkan rencah dgn tambahkan serbuk kari dan bawang besar+bawang putih pada lauk sardin tu dan better goreng sardin tu dulu...baru ada ummp...dan masak kuah nye selepas tu. Edited September 26, 2011 by mon678 Quote Share this post Link to post Share on other sites
akuccputsedut 147 Report post Posted September 26, 2011 [quote name='mon678' timestamp='1317039787' post='1072665'] ada cara nk sedap lg....campurkan rencah dgn tambahkan serbuk kari dan bawang besar+bawang putih pada lauk sardin tu dan better goreng sardin tu dulu...baru ada ummp...dan masak kuah nye selepas tu. [/quote] aiikkkk... ko masak sardin sama cam aku.... aku pun goreng ikan dulu.. pastu masak kuah dia asing... bila kuah dah masak baru masuk kan ikan yang dah goreng tuh... errmm.. sedaapp... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mon678 48 Report post Posted October 2, 2011 [quote name='akuccputsedut' timestamp='1317043240' post='1072667'] aiikkkk... ko masak sardin sama cam aku.... aku pun goreng ikan dulu.. pastu masak kuah dia asing... bila kuah dah masak baru masuk kan ikan yang dah goreng tuh... errmm.. sedaapp... [/quote] ha tau pn sedap hehe...bila goreng dulu terasa rangup ikan sardin tu hehe Quote Share this post Link to post Share on other sites
e_X 2 Report post Posted October 3, 2011 Masuk telur kasi hancur pon sedap. Quote Share this post Link to post Share on other sites
akuccputsedut 147 Report post Posted October 3, 2011 [quote name='e_X' timestamp='1317611197' post='1072986'] Masuk telur kasi hancur pon sedap. [/quote] oo yer ker... tak pernah try pulak letak telur dalam tuh... telur mentah2 ke masuk dalam kuah sardin tuh.. ke goreng dulu telur tuh kasi hancur baru campur dalam kuah..?? tak paham aku... [i]p/s:tak reti masak...sardin lepas arr.. wakakkakakakkaka....[/i] Quote Share this post Link to post Share on other sites
e_X 2 Report post Posted October 3, 2011 [quote name='akuccputsedut' timestamp='1317632510' post='1073006'] oo yer ker... tak pernah try pulak letak telur dalam tuh... telur mentah2 ke masuk dalam kuah sardin tuh.. ke goreng dulu telur tuh kasi hancur baru campur dalam kuah..?? tak paham aku... [i]p/s:tak reti masak...sardin lepas arr.. wakakkakakakkaka....[/i] [/quote] Masak sekali la, kalau rajin sangat masak la asing2, asing2 mana nak sebati telur tu ngan tuna. Aku kasi satu resepi mudah je, Maggie... Semua orang reti masak Maggie tapi sedap tak sedap je. Ramuan; Maggie Kari Kicap Manis Sos Cili Sebiji telur Cara2; Jerang air dalam periuk (air tidak boleh terlalu banyak nanti jadi lain) Masukkan perencah Kari tersedia di dalam Maggie Kari Agak2 nak mendidih masuk kan 2 sudu besar Sos Cili (Kimball recomended) dengan Kicap 3 sudu besar (agaknye tak pernah sukat) Pecahkan telur dan masukkan ke dalam periuk dan terus kacau sampai hancur, sampai kuah jadi pekat Kalau nak telur tak pecah masukkan satu lagi (ni tambahan selalu aku tak buat) Hidangkan Maggie yang belum direbus di dalam mangkuk jangan masuk dalam periuk sekali nanti cepat lembik Tuang kuah yang dimasak tadi ke dalam mangkuk Sedia di makan Tempoh penyidiaan: 3-5 minit. Ape lagi try la, memang lain punya, selame ni siram air panas ja memang tak de selera da.Aku kasi lagi satu resepi tapi ni jenis minuman. Ni bukan resepi aku tapi ade kedai kat tempat keje aku buat. Ramuan; Sunquick Oren Susu tin Cara2; 1 sudu besar Sunquick oren bersamaan 1 sudu besar susu, ikut gelas korang la, kalau gelas aku besar leh buat gayung, 3 sudu oren 3 sudu susu, tapi aku rase gelas biase mungkin dalam 1 1/2 sudu kedua-duanye. Tak payah air panas kacau je. Tempoh penyediaan: 1 minit. Rase dia lagi sikit je nak same ngan yogurt cair yang korang beli kat supermarket tu heee... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mon678 48 Report post Posted October 4, 2011 [quote name='akuccputsedut' timestamp='1317632510' post='1073006'] oo yer ker... tak pernah try pulak letak telur dalam tuh... telur mentah2 ke masuk dalam kuah sardin tuh.. ke goreng dulu telur tuh kasi hancur baru campur dalam kuah..?? tak paham aku... [i]p/s:tak reti masak...sardin lepas arr.. wakakkakakakkaka....[/i] [/quote] sdp gak campur telur...telur tu goreng dulu pastu hancurkan...buat mcm scramble egg...pastu gaul dgn sardin peh...msti ada kick Quote Share this post Link to post Share on other sites
akuccputsedut 147 Report post Posted October 4, 2011 [quote name='mon678' timestamp='1317698801' post='1073029'] sdp gak campur telur...telur tu goreng dulu pastu hancurkan...buat mcm scramble egg...pastu gaul dgn sardin peh...msti ada kick [/quote] ooo aku paham dah.. nanti nak cuba laa... buat telur hancur camtu selalu aku buat masa goreng sawi jer.. masak sardin belum pernah buat lagi..... e_x sini masak sardin jer.. meggi kari takleh... wakkakakaka... kalau ada meggi sardin ok gak arr.. tak lari tajuk... hahahahhahahaha..... [i]p/s:jangan marah haa.. gurau2 di petang hari...[/i] Quote Share this post Link to post Share on other sites
mon678 48 Report post Posted October 4, 2011 cput sedut pnh try buat murtabak maggi??? sdppp Quote Share this post Link to post Share on other sites
akuccputsedut 147 Report post Posted October 4, 2011 [quote name='mon678' timestamp='1317711762' post='1073047'] cput sedut pnh try buat murtabak maggi??? sdppp [/quote] murtabak meegi tak pernah buat tak reti.. aku masak2 bukan reti sangat aku reti makan jer.. sapa yang makan apa yang aku makan dan sihat sejahtera kira nasib baik jaa tuh... wakkakakakkakaa.... tapi ada kawan aku penah masak murtabak biskut 4 segi tawar tuh.. sedap gak... ko ada resepi kasi arr.. leh aku cuba2 bila time aku rajin2.. hihihihihihi Quote Share this post Link to post Share on other sites
mon678 48 Report post Posted October 4, 2011 senang je buat nnti aku post kt sini resepinye hehe...tp nk resipi murtabak biskut tuuuuuuu Quote Share this post Link to post Share on other sites
akuccputsedut 147 Report post Posted October 4, 2011 [quote name='mon678' timestamp='1317715322' post='1073065'] senang je buat nnti aku post kt sini resepinye hehe...tp nk resipi murtabak biskut tuuuuuuu [/quote] resepi dia mana aku tau bukan aku yang buat... tapi aku tengok dia wat macam telur tuh letak bawang ngan cabai..pastu kucai... kacau2.. pastu dia letak dalam kuali bagi jadi bentuk petak.. pastu roti 4 segi tuh dia rendam ngan air skit kasi basah tapi tak hancur arr.. letak atas telur..pastu letak telur lagi... berlapis2 telur ngan roti.. sampai jadi tinggi... ha camtu arr... pastu dah siap... dia cakap kalau rajin canai arr tepung bungkus.. kalau tak rajin.. makan jer arr.... berpaling ke jalan yang benar.. aku selalu masak sardin letak kicap cap kipas udang... errmmm.. sedap nya... Quote Share this post Link to post Share on other sites