Jump to content
umarzuki

Masak Lauk Dari Tuna Dalam Tin

Recommended Posts

aku kadang-kadang ada beli tuna dalam tin "tuna chunks in water" etc..

yang ni takde sos macam tuna in tomato etc..

selalu aku bubuh je sambal + garam secukup rasa, tambah sikit air supaya berkuah.

ada tips untuk masak lagi sedap?

Share this post


Link to post
Share on other sites
cuba tambah bawang ke, kalau sadin tin tu best tu ada bawang, harap2 tuna pun sedap la kalau tambah bawang.hoho

Share this post


Link to post
Share on other sites
ada cara nk sedap lg....campurkan rencah dgn tambahkan serbuk kari dan bawang besar+bawang putih pada lauk sardin tu dan better goreng sardin tu dulu...baru ada ummp...dan masak kuah nye selepas tu. Edited by mon678

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mon678' timestamp='1317039787' post='1072665']
ada cara nk sedap lg....campurkan rencah dgn tambahkan serbuk kari dan bawang besar+bawang putih pada lauk sardin tu dan better goreng sardin tu dulu...baru ada ummp...dan masak kuah nye selepas tu.
[/quote]
aiikkkk... ko masak sardin sama cam aku.... aku pun goreng ikan dulu.. pastu masak kuah dia asing... bila kuah dah masak baru masuk kan ikan yang dah goreng tuh... errmm.. sedaapp...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='akuccputsedut' timestamp='1317043240' post='1072667']
aiikkkk... ko masak sardin sama cam aku.... aku pun goreng ikan dulu.. pastu masak kuah dia asing... bila kuah dah masak baru masuk kan ikan yang dah goreng tuh... errmm.. sedaapp...
[/quote]
ha tau pn sedap hehe...bila goreng dulu terasa rangup ikan sardin tu hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='e_X' timestamp='1317611197' post='1072986']
Masuk telur kasi hancur pon sedap.
[/quote]

oo yer ker... tak pernah try pulak letak telur dalam tuh... telur mentah2 ke masuk dalam kuah sardin tuh.. ke goreng dulu telur tuh kasi hancur baru campur dalam kuah..?? tak paham aku...

[i]p/s:tak reti masak...sardin lepas arr.. wakakkakakakkaka....[/i]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='akuccputsedut' timestamp='1317632510' post='1073006']

oo yer ker... tak pernah try pulak letak telur dalam tuh... telur mentah2 ke masuk dalam kuah sardin tuh.. ke goreng dulu telur tuh kasi hancur baru campur dalam kuah..?? tak paham aku...

[i]p/s:tak reti masak...sardin lepas arr.. wakakkakakakkaka....[/i]
[/quote]

Masak sekali la, kalau rajin sangat masak la asing2, asing2 mana nak sebati telur tu ngan tuna.

Aku kasi satu resepi mudah je, Maggie... Semua orang reti masak Maggie tapi sedap tak sedap je. Ramuan;

Maggie Kari
Kicap Manis
Sos Cili
Sebiji telur

Cara2;

Jerang air dalam periuk (air tidak boleh terlalu banyak nanti jadi lain)
Masukkan perencah Kari tersedia di dalam Maggie Kari
Agak2 nak mendidih masuk kan 2 sudu besar Sos Cili (Kimball recomended) dengan Kicap 3 sudu besar (agaknye tak pernah sukat)
Pecahkan telur dan masukkan ke dalam periuk dan terus kacau sampai hancur, sampai kuah jadi pekat
Kalau nak telur tak pecah masukkan satu lagi (ni tambahan selalu aku tak buat)
Hidangkan Maggie yang belum direbus di dalam mangkuk jangan masuk dalam periuk sekali nanti cepat lembik
Tuang kuah yang dimasak tadi ke dalam mangkuk
Sedia di makan

Tempoh penyidiaan: 3-5 minit.

Ape lagi try la, memang lain punya, selame ni siram air panas ja memang tak de selera da.

Aku kasi lagi satu resepi tapi ni jenis minuman. Ni bukan resepi aku tapi ade kedai kat tempat keje aku buat.

Ramuan;

Sunquick Oren
Susu tin

Cara2;

1 sudu besar Sunquick oren bersamaan 1 sudu besar susu, ikut gelas korang la, kalau gelas aku besar leh buat gayung, 3 sudu oren 3 sudu susu, tapi aku rase gelas biase mungkin dalam 1 1/2 sudu kedua-duanye. Tak payah air panas kacau je.

Tempoh penyediaan: 1 minit.

Rase dia lagi sikit je nak same ngan yogurt cair yang korang beli kat supermarket tu heee...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='akuccputsedut' timestamp='1317632510' post='1073006']

oo yer ker... tak pernah try pulak letak telur dalam tuh... telur mentah2 ke masuk dalam kuah sardin tuh.. ke goreng dulu telur tuh kasi hancur baru campur dalam kuah..?? tak paham aku...

[i]p/s:tak reti masak...sardin lepas arr.. wakakkakakakkaka....[/i]
[/quote]
sdp gak campur telur...telur tu goreng dulu pastu hancurkan...buat mcm scramble egg...pastu gaul dgn sardin peh...msti ada kick

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mon678' timestamp='1317698801' post='1073029']
sdp gak campur telur...telur tu goreng dulu pastu hancurkan...buat mcm scramble egg...pastu gaul dgn sardin peh...msti ada kick
[/quote]

ooo aku paham dah.. nanti nak cuba laa... buat telur hancur camtu selalu aku buat masa goreng sawi jer.. masak sardin belum pernah buat lagi.....

e_x sini masak sardin jer.. meggi kari takleh... wakkakakaka... kalau ada meggi sardin ok gak arr.. tak lari tajuk... hahahahhahahaha.....

[i]p/s:jangan marah haa.. gurau2 di petang hari...[/i]

Share this post


Link to post
Share on other sites
cput sedut pnh try buat murtabak maggi??? sdppp

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mon678' timestamp='1317711762' post='1073047']
cput sedut pnh try buat murtabak maggi??? sdppp
[/quote]

murtabak meegi tak pernah buat tak reti.. aku masak2 bukan reti sangat aku reti makan jer.. sapa yang makan apa yang aku makan dan sihat sejahtera kira nasib baik jaa tuh... wakkakakakkakaa.... tapi ada kawan aku penah masak murtabak biskut 4 segi tawar tuh.. sedap gak...

ko ada resepi kasi arr.. leh aku cuba2 bila time aku rajin2.. hihihihihihi

Share this post


Link to post
Share on other sites
senang je buat nnti aku post kt sini resepinye hehe...tp nk resipi murtabak biskut tuuuuuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='mon678' timestamp='1317715322' post='1073065']
senang je buat nnti aku post kt sini resepinye hehe...tp nk resipi murtabak biskut tuuuuuuu
[/quote]


resepi dia mana aku tau bukan aku yang buat... tapi aku tengok dia wat macam telur tuh letak bawang ngan cabai..pastu kucai... kacau2.. pastu dia letak dalam kuali bagi jadi bentuk petak.. pastu roti 4 segi tuh dia rendam ngan air skit kasi basah tapi tak hancur arr.. letak atas telur..pastu letak telur lagi... berlapis2 telur ngan roti.. sampai jadi tinggi... ha camtu arr... pastu dah siap... dia cakap kalau rajin canai arr tepung bungkus.. kalau tak rajin.. makan jer arr....


berpaling ke jalan yang benar.. aku selalu masak sardin letak kicap cap kipas udang... errmmm.. sedap nya...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...