Jump to content
Sign in to follow this  
Quraisya

Korang Suka Memasak?

Recommended Posts

Spageti ala melayu...

Bahan Kisar:

Bawang besar
bawang putih

Bahan:

Daging Cincang
Tomato puree
Cili Boh
Keju
Kacang peas

Bahan dipotong dadu:

Bawang besar
tomato
kentang

Cara memasak:

Tumis bahan kisar dalam periuk dgn minyak yg sikit.
Masukkan cili boh dua sudu. (utk rase pedas. Tak nak guna pun boleh). Tunggu sampai naik bau.
Masukkan air setengah jag. Dan masukkan Daging cincang. Tunggu sampai daging 80% masak.
Lepas tu masukkan tomato puree. (ikut kepekatan yg korang nak)
Masukkan bahan yg dipotong dadu. Tunggu sampai masak betul.
Lastly, masukkan garam dan gula.
Boleh dihidangkan bersama keju....

Tips:
Bile rebus spageti, tuang kan sedikit minyak masak agar tak melekat.
Untuk bau yg enak, boleh taburkan daun sadri.

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Quraisya @ Dec 5 2008, 06:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ni aku nak kongsi Resipi asam pedas Johor punya...

Lada hitam (sikit je, klu byk takut pedas. Klu tak nak ltk pun bole.)


Wah first time makcik tahu ada asam pedas johor taruh lada hitam. laugh.gif

QUOTE(Cik_Wawa @ Dec 9 2008, 10:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
emm...aku rasa, org johor panggil sambal goreng la...
org2 jawa yg aku kenal semua panggil camtu...

emm...kak...cam tertinggal kicap je resepi ni...

.........................................

setau aku gak, sambal grg ni ada 2 jenis...
1. bahan2 sama, kecuali guna kicap...kering je sambal grg yg ni
2. bahan2 sama, kecuali kicap digantikn dgn santan...yg ni mcm bkuah skit...


teri-can first time makcik dengar sambal sayur - apa la ko. laugh.gif

Cik wawa gerenti jawa- Haah org jawa johor pangey Sambal goreng walaupun x pedas nooo..
Kalau nak lagi sedap taruh santan pekat dan air asam sebelum masuk kicap tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hahha mak aku kate sambal sayo aku folo je... aku suka panggil sayo cmpur hahah!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(calories @ Dec 16 2008, 10:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Cik wawa gerenti jawa- Haah org jawa johor pangey Sambal goreng walaupun x pedas nooo..
Kalau nak lagi sedap taruh santan pekat dan air asam sebelum masuk kicap tu.

malangnye...aku bukan org jawa...tp aku byk bcampur kot...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE
Spageti ala melayu...

Bahan Kisar:

Bawang besar
bawang putih

Bahan:

Daging Cincang
Tomato puree
Cili Boh
Keju
Kacang peas

Bahan dipotong dadu:

Bawang besar
tomato
kentang


ak slalu gak masak spageti nih
hok3

tapi cara ak len skit
cara reka snirik

bawang putih n bwg merah ditumis dlu
pastu masuk daging or ayam bersama rempah ratus spageti bolognise tuh
n then br masuk tomato,cendawan butang
pastu masuk buah tomato,puree

bile nak mam plak aku rebus dlu spageti ngn tambah minyak masak sket
n then goreng ngn sos spageti tadi
wt mcm mi goreng
hahah
br masuk skit sos dlm spageti tuh
tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku tau korang minat makan tapi cukup pemalas nak masak,so kat sini aku post resepi2 yg cukup mudah sehinggakan kanak2 tadika ria kampung ponorogo pun berjaya mengaplikasikannya...kalau nak lagi resepi2 tunggu aku buat buku masakan yg tak akan kuar bila2 masa...

cekodok atau jemput2 segera

bahan2:

tepung gandum 20 sudu besar(bukan tepung jagung atau tepung gomak...!!!)
air satu gelas(air paip atau air masak ikut korang la)
satu paket perencah nasi goreng seri aji atau adabi bukan perencah mak aji atau pak aji(pastikan perencah tu serbuk)
masukkan bawang besar yang dah dimayang(bukan ulek mayang atau mayang mengurai eh...!!!)
bancuh semua bahan2 tu
minyak masak kena lebih sikit
goreng dalam2 minit...
dah siap dah....


aku minat makan sambal jawa atau org jawa panggil sambal duplok.
sambal jawa
bahan2 segenggam cili(terpulang cili padi,cili beras lada cili atau cili kering)yg dalam bracket tu aku gurau
bawang merah 5 biji atau bawang besar 2 biji(kalau ade bawang biru atau hijau tu pun boleh)
ikan bilis segenggam(
cara2 membuatnya kisar bawang dgn lada sampai hancur atau tumbuk semua bahan2 tadi sampai lebam
panaskan minyak masak tanpa plumbum dalam 5 sudu teh lipton
masukkan bahan2 tadi kedalam kuali yg panas menyala...
goreng mcm korang goreng benda yg biasa digoreng...
anggaran masa gorengan dalam 7 minit...
tadaaaa....dah siap dah...!!!
laugh.gif

telur cincang

bahan2 :
telur ayam (bukan telur itik atau telur puyuh)
minyak masak (bukan minyak diesel atau minyak tanpa plumbum)
kuali (yang ade kat rumah korang)
dapur gas (ingat bukan gas NGV eh?)

cara2 : panaskan kuali sepanas rasa
masukkan minyak dlm satu sudu besar
bila minyak dah panas masukkan telur korang(telur ayam korang tau...!!!)ni pesanan untuk kaum lelaki
tunggu dalam 10 saat pastu masukkan kicap masin,kicap manis (bukan masam-masam manis atau manisnya rindu...!!!)
kicap tu agak2 koranglah letak,dah tu korang gaul serta cincang sekejam yg korang sanggup,
agak2 dah masak korang masukkan dalam pinggan kecik,
dah siap dah...

cara2 memakan : ade 3 cara 1) suap nasi pastu suap telur
2) suap telur pastu suap nasi
3) buat mcm rojak (campur sume sekali)

anggaran untuk sorang makan dibulan yg tgh sengkek atau poket kering...
kelebihan lauk ini,mudah,jimat,tak muak dan sebab die beshhh...

selamat mencube dan selamat beramaaalll....
Edited by Tun loy_azloy

Share this post


Link to post
Share on other sites
dh lama xmasuk putera...
ada pulak topik cenggini...

ada ke yg salin resipi2 tu sume?

aku pn dh suka masak skrg ni... siap bli buku resipi
pd yg berminat masakan kampung n simple... mmg aku cadangkn sgt...

TAJUK: Juadah Warisan Nenek (buku kompilasi Koleksi 06 Rasa)
HARGA: RM15.90

drpd sesimple2 resipi smpai ler yg ssh...cth cam gulai, masak lemak, smbl blcn, kuih2 dll..

xrugi kalo bli...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(teri-chan @ Dec 18 2008, 09:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hahha ke-jawaaan mu terserlah hahah!!

cheh blah la dia tu org banjar lebih kurang dgn jawa jugak hahaha..... Edited by Tun loy_azloy

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Tun loy_azloy @ Dec 19 2008, 08:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
cheh blah la dia tu org banjar lebih kurang dgn jawa jugak hahaha.....



huahuahua!! marah nmpk huahuahua!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku nak kongsi resipi baru hari ni.... try la, sedap tau.

Ayam/daging dendeng

Bahan kisar

bawang besar 2 biji
bawang putih 1 ulas sahaja
lada merah
tomato 3 biji

Bahan

Ayam/daging
asam jawa
bawang besar dihiris

Cara memasak:

Jika mahu ayam, ayam direbus dulu pastu goreng. Jika mahu daging, daging direbus. Pastu goreng. Dah goreng tu, tumbuk kan daging tu sikit. Jgn sampai hancur plak.

Tumiskan bahan kisar sampai naik minyak.
masukkan ayam/daging. Air asam. Bawang dihiris.
Masukkan garam, gula dan ajinomoto.
Tunggu sampai mendidih.
Sudah siap dihidang.
Masakan ni boleh simpan lama dlam peti ais.

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku takde la resepi sgt... tp aku 1 ketika dulu (ketika aku kemaruk nk msk la kan) aku suka msk ayam lada...

Bahan - for small portion

Cili Merah
Kunyit
Halia
Bawang Kecik 4 biji
Bawang putih 4 biji
Ayam 2 ketul ke 3 ke..

mula- goreng ayam tu smpai garing... goreng ngn kunyit serbuk ngn garam tu...

pas goreng ayam bhn2 mentah td dikisar lepas tu goreng smpai kuar minyak.. then leh masuk ayam goreng td... letak garam secukup rasa... aku buat smpai aku mkn sorg je hehhe pandai rupenye aku msk hahahah!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ikan Kerapu Stim

Bahan-Bahan:
Seekor ikan kerapu ( sederhana besar )

Bahan A :
1 labu Bawang besar ( dimayang halus )
Bawang putih 3-4 ulas ( diketuk )
Halia 1.5 cm ( dihiris )
Serai 4 batang ( diketuk )

Bahan B :
2 sudu air asam jawa
Sesudu kicap sotong @ sos ikan
Sesudu sos tiram
Serbuk perasa

Daun limau purut
Cili padi

Cara:
1. Bersihkan ikan. panaskan minyak dan tumiskan semua bahan A.
2. Bila agak wangi masukkan sedikit air dan juga bahan B
3. Masukkan serbuk perasa. akhir sekali masukkan ikan dan daun limau purut serta cili padi.

Tambahan:
Kalau suka sayuran, letak aje masa nak masak tu ( lepas masukkan ikan )

Share this post


Link to post
Share on other sites
western mood....

Lasagna...

sebotol tomato puree
sebotol white sauce
pasta lasagna
bawang besar (potong dadu)
mushroom (potonglah sesuka-suki)
pepper (potong juge sesuka-suki)
cheese (org ske pakai mozarella.... sy pakai cheddar cheese... ikut ske jelah... hahahah)
daging cincang ..... 500g (basuh bersih2 yer)

cara2:

tumis bwang besar......
masuk daging...... tak yah tambah air sbb daging tuh nye air dah cukup...
masuk pepper ngan mushroom.....
bile daging dah brownish..... masukkan tomato puree....
kasi sampai mendidih... masuk sket garam ngan gule..... kasi rase....

sediakan satu bekas yg tahan panas..... untuk bake lam oven
so.. kite wat layer....
mule2 letak daging yg dah masak td....
pastuh letak kepingan pasta td atas dier....
sapu white sauce plak atas dier.....

*ulang turutan td sampai daging tuh abih.....
kat atas skali letakla cheese.... letak byk mmg sedap.....ehehehe... nyam nyam

dah siap layer..... bake lam oven selame 40 min.... kalau nak check.... cucukle ngan skewer atau garpu make sure pasta dah lembut....

pastuh... apelagik... makan je lah........ hohoho wink.gif



Share this post


Link to post
Share on other sites
white sauce tu mane nk dpt? mmg ader jual ke? aku suka nk buat...

Share this post


Link to post
Share on other sites
~ Off Topik ~
aku suka kalo nak blaja masak, dari aku xreti masak sampai le aku reti..
beberapa hari lagi nak masuk bulan january, so aku plan nak masak rendang ayam dengan pulut kuning untuk seseorang sempena hari lahir dia...
Saje la nak ubah sket tradisi, besanyer time besday je, aku wat kek bagi dia, tapi tahun ni, spesel..
So...aku nak share resipi ni ngan sume orang (mungkin korang pun dah terer, tapi x salah kalo aku kongsikan)



Rendang Ayam


Bahannye:

1 ekor ayam
5 ketul bawang merah
3 ketul bawang putih
halia sket
kunyit sket
lengkuas sket
2 batang serai
20 tangkai cili kering (kalo nk pedas tambah le..)
garam
kerisik
daun limau purut
daun kunyit
1 mangkok santan pekat

Caranye:

1. Blend bawang merah, putih, halia, lengkuas, serai dan kunyit.
2. Blend cili kering.
3. Panaskan minyak, tumis yang no.1 pastu baru masukkan cili, kacau sampai agak-agak kering.
4. Masukkan ayam. Kacau lagi. Masukkan santan pulak. Kacau slow2.
5. Biar sampai kering sket, masukkan kerisik & garam. Bila dah agak kering masukkan daun limau purut & daun kunyit.

Siap!!!



Sumber : Mak Aku laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
bestnye rendang ngn pulut kuning.... fav aku tu... aku suka rendang daging lg dr ayam huhuhu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...