Quraisya 0 Report post Posted December 12, 2008 Spageti ala melayu...Bahan Kisar:Bawang besarbawang putihBahan:Daging CincangTomato pureeCili BohKeju Kacang peasBahan dipotong dadu:Bawang besartomatokentangCara memasak:Tumis bahan kisar dalam periuk dgn minyak yg sikit.Masukkan cili boh dua sudu. (utk rase pedas. Tak nak guna pun boleh). Tunggu sampai naik bau.Masukkan air setengah jag. Dan masukkan Daging cincang. Tunggu sampai daging 80% masak.Lepas tu masukkan tomato puree. (ikut kepekatan yg korang nak)Masukkan bahan yg dipotong dadu. Tunggu sampai masak betul.Lastly, masukkan garam dan gula.Boleh dihidangkan bersama keju....Tips:Bile rebus spageti, tuang kan sedikit minyak masak agar tak melekat.Untuk bau yg enak, boleh taburkan daun sadri. Quote Share this post Link to post Share on other sites
calories 0 Report post Posted December 16, 2008 QUOTE(Quraisya @ Dec 5 2008, 06:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>Ni aku nak kongsi Resipi asam pedas Johor punya...Lada hitam (sikit je, klu byk takut pedas. Klu tak nak ltk pun bole.)Wah first time makcik tahu ada asam pedas johor taruh lada hitam. QUOTE(Cik_Wawa @ Dec 9 2008, 10:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>emm...aku rasa, org johor panggil sambal goreng la...org2 jawa yg aku kenal semua panggil camtu...emm...kak...cam tertinggal kicap je resepi ni............................................setau aku gak, sambal grg ni ada 2 jenis...1. bahan2 sama, kecuali guna kicap...kering je sambal grg yg ni2. bahan2 sama, kecuali kicap digantikn dgn santan...yg ni mcm bkuah skit...teri-can first time makcik dengar sambal sayur - apa la ko. Cik wawa gerenti jawa- Haah org jawa johor pangey Sambal goreng walaupun x pedas nooo..Kalau nak lagi sedap taruh santan pekat dan air asam sebelum masuk kicap tu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 16, 2008 hahha mak aku kate sambal sayo aku folo je... aku suka panggil sayo cmpur hahah!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cik Wawa 0 Report post Posted December 16, 2008 QUOTE(calories @ Dec 16 2008, 10:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>Cik wawa gerenti jawa- Haah org jawa johor pangey Sambal goreng walaupun x pedas nooo..Kalau nak lagi sedap taruh santan pekat dan air asam sebelum masuk kicap tu.malangnye...aku bukan org jawa...tp aku byk bcampur kot... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hackezkk 4 Report post Posted December 16, 2008 QUOTESpageti ala melayu...Bahan Kisar:Bawang besarbawang putihBahan:Daging CincangTomato pureeCili BohKejuKacang peasBahan dipotong dadu:Bawang besartomatokentangak slalu gak masak spageti nihhok3tapi cara ak len skitcara reka snirikbawang putih n bwg merah ditumis dlupastu masuk daging or ayam bersama rempah ratus spageti bolognise tuhn then br masuk tomato,cendawan butangpastu masuk buah tomato,pureebile nak mam plak aku rebus dlu spageti ngn tambah minyak masak sketn then goreng ngn sos spageti tadiwt mcm mi gorenghahahbr masuk skit sos dlm spageti tuh Quote Share this post Link to post Share on other sites
Helghast 31 Report post Posted December 18, 2008 (edited) aku tau korang minat makan tapi cukup pemalas nak masak,so kat sini aku post resepi2 yg cukup mudah sehinggakan kanak2 tadika ria kampung ponorogo pun berjaya mengaplikasikannya...kalau nak lagi resepi2 tunggu aku buat buku masakan yg tak akan kuar bila2 masa...cekodok atau jemput2 segerabahan2:tepung gandum 20 sudu besar(bukan tepung jagung atau tepung gomak...!!!)air satu gelas(air paip atau air masak ikut korang la)satu paket perencah nasi goreng seri aji atau adabi bukan perencah mak aji atau pak aji(pastikan perencah tu serbuk)masukkan bawang besar yang dah dimayang(bukan ulek mayang atau mayang mengurai eh...!!!)bancuh semua bahan2 tuminyak masak kena lebih sikitgoreng dalam2 minit...dah siap dah....aku minat makan sambal jawa atau org jawa panggil sambal duplok.sambal jawabahan2 segenggam cili(terpulang cili padi,cili beras lada cili atau cili kering)yg dalam bracket tu aku guraubawang merah 5 biji atau bawang besar 2 biji(kalau ade bawang biru atau hijau tu pun boleh)ikan bilis segenggam(cara2 membuatnya kisar bawang dgn lada sampai hancur atau tumbuk semua bahan2 tadi sampai lebampanaskan minyak masak tanpa plumbum dalam 5 sudu teh liptonmasukkan bahan2 tadi kedalam kuali yg panas menyala...goreng mcm korang goreng benda yg biasa digoreng...anggaran masa gorengan dalam 7 minit...tadaaaa....dah siap dah...!!! telur cincangbahan2 :telur ayam (bukan telur itik atau telur puyuh)minyak masak (bukan minyak diesel atau minyak tanpa plumbum)kuali (yang ade kat rumah korang)dapur gas (ingat bukan gas NGV eh?)cara2 : panaskan kuali sepanas rasamasukkan minyak dlm satu sudu besarbila minyak dah panas masukkan telur korang(telur ayam korang tau...!!!)ni pesanan untuk kaum lelaki tunggu dalam 10 saat pastu masukkan kicap masin,kicap manis (bukan masam-masam manis atau manisnya rindu...!!!)kicap tu agak2 koranglah letak,dah tu korang gaul serta cincang sekejam yg korang sanggup,agak2 dah masak korang masukkan dalam pinggan kecik,dah siap dah... cara2 memakan : ade 3 cara 1) suap nasi pastu suap telur2) suap telur pastu suap nasi3) buat mcm rojak (campur sume sekali)anggaran untuk sorang makan dibulan yg tgh sengkek atau poket kering...kelebihan lauk ini,mudah,jimat,tak muak dan sebab die beshhh... selamat mencube dan selamat beramaaalll.... Edited December 18, 2008 by Tun loy_azloy Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 18, 2008 hahha ke-jawaaan mu terserlah hahah!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
castlevama 0 Report post Posted December 18, 2008 dh lama xmasuk putera...ada pulak topik cenggini...ada ke yg salin resipi2 tu sume?aku pn dh suka masak skrg ni... siap bli buku resipi pd yg berminat masakan kampung n simple... mmg aku cadangkn sgt...TAJUK: Juadah Warisan Nenek (buku kompilasi Koleksi 06 Rasa)HARGA: RM15.90drpd sesimple2 resipi smpai ler yg ssh...cth cam gulai, masak lemak, smbl blcn, kuih2 dll..xrugi kalo bli... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Helghast 31 Report post Posted December 19, 2008 (edited) QUOTE(teri-chan @ Dec 18 2008, 09:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>hahha ke-jawaaan mu terserlah hahah!!cheh blah la dia tu org banjar lebih kurang dgn jawa jugak hahaha..... Edited December 19, 2008 by Tun loy_azloy Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 19, 2008 QUOTE(Tun loy_azloy @ Dec 19 2008, 08:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>cheh blah la dia tu org banjar lebih kurang dgn jawa jugak hahaha.....huahuahua!! marah nmpk huahuahua!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Helghast 31 Report post Posted December 19, 2008 QUOTE(teri-chan @ Dec 19 2008, 09:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>huahuahua!! marah nmpk huahuahua!!!mane marah...sukeeeee sangaaaat.....hohohoho...... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quraisya 0 Report post Posted December 19, 2008 Aku nak kongsi resipi baru hari ni.... try la, sedap tau.Ayam/daging dendengBahan kisarbawang besar 2 bijibawang putih 1 ulas sahajalada merahtomato 3 bijiBahanAyam/dagingasam jawabawang besar dihirisCara memasak:Jika mahu ayam, ayam direbus dulu pastu goreng. Jika mahu daging, daging direbus. Pastu goreng. Dah goreng tu, tumbuk kan daging tu sikit. Jgn sampai hancur plak. Tumiskan bahan kisar sampai naik minyak. masukkan ayam/daging. Air asam. Bawang dihiris. Masukkan garam, gula dan ajinomoto.Tunggu sampai mendidih.Sudah siap dihidang.Masakan ni boleh simpan lama dlam peti ais. Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 19, 2008 aku takde la resepi sgt... tp aku 1 ketika dulu (ketika aku kemaruk nk msk la kan) aku suka msk ayam lada...Bahan - for small portionCili MerahKunyitHaliaBawang Kecik 4 bijiBawang putih 4 bijiAyam 2 ketul ke 3 ke.. mula- goreng ayam tu smpai garing... goreng ngn kunyit serbuk ngn garam tu...pas goreng ayam bhn2 mentah td dikisar lepas tu goreng smpai kuar minyak.. then leh masuk ayam goreng td... letak garam secukup rasa... aku buat smpai aku mkn sorg je hehhe pandai rupenye aku msk hahahah!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quraisya 0 Report post Posted December 19, 2008 Ada sesiap tau resipi Ikan kerapu masak stim tak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 21, 2008 Ikan Kerapu StimBahan-Bahan:Seekor ikan kerapu ( sederhana besar )Bahan A :1 labu Bawang besar ( dimayang halus )Bawang putih 3-4 ulas ( diketuk )Halia 1.5 cm ( dihiris )Serai 4 batang ( diketuk )Bahan B :2 sudu air asam jawaSesudu kicap sotong @ sos ikanSesudu sos tiramSerbuk perasaDaun limau purutCili padiCara:1. Bersihkan ikan. panaskan minyak dan tumiskan semua bahan A.2. Bila agak wangi masukkan sedikit air dan juga bahan B3. Masukkan serbuk perasa. akhir sekali masukkan ikan dan daun limau purut serta cili padi.Tambahan:Kalau suka sayuran, letak aje masa nak masak tu ( lepas masukkan ikan ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
sementara_waktu 0 Report post Posted December 24, 2008 western mood....Lasagna... sebotol tomato pureesebotol white saucepasta lasagnabawang besar (potong dadu)mushroom (potonglah sesuka-suki)pepper (potong juge sesuka-suki)cheese (org ske pakai mozarella.... sy pakai cheddar cheese... ikut ske jelah... hahahah)daging cincang ..... 500g (basuh bersih2 yer)cara2:tumis bwang besar......masuk daging...... tak yah tambah air sbb daging tuh nye air dah cukup...masuk pepper ngan mushroom.....bile daging dah brownish..... masukkan tomato puree....kasi sampai mendidih... masuk sket garam ngan gule..... kasi rase....sediakan satu bekas yg tahan panas..... untuk bake lam ovenso.. kite wat layer....mule2 letak daging yg dah masak td....pastuh letak kepingan pasta td atas dier....sapu white sauce plak atas dier..... *ulang turutan td sampai daging tuh abih.....kat atas skali letakla cheese.... letak byk mmg sedap.....ehehehe... nyam nyamdah siap layer..... bake lam oven selame 40 min.... kalau nak check.... cucukle ngan skewer atau garpu make sure pasta dah lembut....pastuh... apelagik... makan je lah........ hohoho Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 24, 2008 white sauce tu mane nk dpt? mmg ader jual ke? aku suka nk buat... Quote Share this post Link to post Share on other sites
sementara_waktu 0 Report post Posted December 24, 2008 white sauce ada dijual di pasaraya berdekatan..... Quote Share this post Link to post Share on other sites
anggun sukma 0 Report post Posted December 27, 2008 ~ Off Topik ~aku suka kalo nak blaja masak, dari aku xreti masak sampai le aku reti..beberapa hari lagi nak masuk bulan january, so aku plan nak masak rendang ayam dengan pulut kuning untuk seseorang sempena hari lahir dia...Saje la nak ubah sket tradisi, besanyer time besday je, aku wat kek bagi dia, tapi tahun ni, spesel..So...aku nak share resipi ni ngan sume orang (mungkin korang pun dah terer, tapi x salah kalo aku kongsikan)Rendang Ayam Bahannye:1 ekor ayam5 ketul bawang merah3 ketul bawang putih halia sket kunyit sket lengkuas sket2 batang serai20 tangkai cili kering (kalo nk pedas tambah le..) garam kerisik daun limau purut daun kunyit1 mangkok santan pekatCaranye:1. Blend bawang merah, putih, halia, lengkuas, serai dan kunyit.2. Blend cili kering.3. Panaskan minyak, tumis yang no.1 pastu baru masukkan cili, kacau sampai agak-agak kering.4. Masukkan ayam. Kacau lagi. Masukkan santan pulak. Kacau slow2. 5. Biar sampai kering sket, masukkan kerisik & garam. Bila dah agak kering masukkan daun limau purut & daun kunyit. Siap!!! Sumber : Mak Aku Quote Share this post Link to post Share on other sites
DsiCronoss 0 Report post Posted December 31, 2008 Sedap nyaaa masak asam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 31, 2008 bestnye rendang ngn pulut kuning.... fav aku tu... aku suka rendang daging lg dr ayam huhuhu... Quote Share this post Link to post Share on other sites