Quraisya 0 Report post Posted December 9, 2008 (edited) Klu teri-chan makan ayam asam pedas, gerenti nak lagik. Sedap...Aku baru makan daging gulai semalam kelmarin, sedap ngap gak... tapi ayam lagi sdap...Ni aku nak kongsi satu lagi resipi.... Ayam masak lemak cili api. simple sangat...Bahan-bahan kisar:Cili padi HaliakunyitBahan-bahan:AyamseraiAir asamsantanCara memasak:Tumiskan bahan kisar bersama serai yang sudah dititik.Selepas naik bau, masukkan ayam, air asam dan juga setengah gelas air. Gaul rata. Tunggu sehingga ayam masak.Lastly, masukkan santan dan juga bahan perisa. Gaul sehingga mendidih. Tips: Jika masakan memerlukan santan, api dapur hendaklah dikecilkan. Dan lauk itu hendaklah sentiasa digaul agar santan tidak pecah.Tumiskan bahan Edited December 9, 2008 by Quraisya Quote Share this post Link to post Share on other sites
mon678 48 Report post Posted December 9, 2008 cik quraisya....bg resipi jerk blh jd chef nieh....ayam asam pedas....favourite mon gak Quote Share this post Link to post Share on other sites
fiza_cute 0 Report post Posted December 9, 2008 haaa...korg ske mkn tempe x?ni resepi simple n sedp punyer..bahan:tempe yg sudah digorenglada kecik bwg putihgaram secukup raseCara2:lada kecik n bwg putih tu digoreng...agak2la...jgnle sampai hangus..pastu da siap..angkatmemule tumbuk lada kecik n bwg putih...cmpur garam secukup rase..pastu tumbuk ngn tempe tu..tempe tu nk senang tumbuk..korg potong kcik2 bile nk goreng k..tumbuk n gaulkan..jadila sambal tempe fevret aku n famili aku... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ahmades 2 Report post Posted December 9, 2008 Aku tak suka memasak, aku hanya suka makan ja. Itu aku suka la... hehehe Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 9, 2008 hhhe sebut psl tempe aku teringat 1 sayur ni.. aku panggil saur cmpur.. tp kalu johor panggil sayur jawa or sambal sayur... bahan-bahan:tempekacang pjgcili merahbwg putihkentangsuhuntauhu keringikan bilissume bahan ni dipotong kecil2.. tempe bentuk kiub, kentang kecik2... n sume bhn ni digoreng berasingan...last skali gorengkan bwg putih, cili merah bersama kacang panjang.. lepas tu masukkan suhun n tauhu kering, kentang, ikan bilis dn tempe yg dh digoreng berasingan...tada!! siap 1 sayur campur.. hehehe kalu raya jumpe la.. kalu kat umah aku time takde lauk muncul la lauk ni hehehhe... Quote Share this post Link to post Share on other sites
fiza_cute 0 Report post Posted December 9, 2008 QUOTE(teri-chan @ Dec 9 2008, 10:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>hhhe sebut psl tempe aku teringat 1 sayur ni.. aku panggil saur cmpur.. tp kalu johor panggil sayur jawa or sambal sayur... bahan-bahan:tempekacang pjgcili merahbwg putihkentangsuhuntauhu keringikan bilissume bahan ni dipotong kecil2.. tempe bentuk kiub, kentang kecik2... n sume bhn ni digoreng berasingan...last skali gorengkan bwg putih, cili merah bersama kacang panjang.. lepas tu masukkan suhun n tauhu kering, kentang, ikan bilis dn tempe yg dh digoreng berasingan...tada!! siap 1 sayur campur.. hehehe kalu raya jumpe la.. kalu kat umah aku time takde lauk muncul la lauk ni hehehhe...xde bwg merah ke teri-chan?klu ade kan..mak aku pggil die sambal goreng...=) sedp... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cik Wawa 0 Report post Posted December 9, 2008 (edited) QUOTE(teri-chan @ Dec 9 2008, 10:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>hhhe sebut psl tempe aku teringat 1 sayur ni.. aku panggil saur cmpur.. tp kalu johor panggil sayur jawa or sambal sayur... bahan-bahan:tempekacang pjgcili merahbwg putihkentangsuhuntauhu keringikan bilissume bahan ni dipotong kecil2.. tempe bentuk kiub, kentang kecik2... n sume bhn ni digoreng berasingan...last skali gorengkan bwg putih, cili merah bersama kacang panjang.. lepas tu masukkan suhun n tauhu kering, kentang, ikan bilis dn tempe yg dh digoreng berasingan...tada!! siap 1 sayur campur.. hehehe kalu raya jumpe la.. kalu kat umah aku time takde lauk muncul la lauk ni hehehhe...emm...aku rasa, org johor panggil sambal goreng la...org2 jawa yg aku kenal semua panggil camtu...emm...kak...cam tertinggal kicap je resepi ni............................................setau aku gak, sambal grg ni ada 2 jenis...1. bahan2 sama, kecuali guna kicap...kering je sambal grg yg ni2. bahan2 sama, kecuali kicap digantikn dgn santan...yg ni mcm bkuah skit... Edited December 9, 2008 by Cik_Wawa Quote Share this post Link to post Share on other sites
fiza_cute 0 Report post Posted December 9, 2008 a ah..klu btul la smbal goreng kene letak kicap.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 9, 2008 aku tak mkn kicap heheheh tu sbb takde kicap... tu kire basic je la.. nak letak buleh.. tak letak pun buleh.. tgk masing2 punye selera la...kalu bersantan tu nama die sayur lodeh...snarnye nk panggil ape pun bule.. tp kat umah aku ni jd sayur campur hehhee.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
fiza_cute 0 Report post Posted December 9, 2008 QUOTE(teri-chan @ Dec 9 2008, 11:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>aku tak mkn kicap heheheh tu sbb takde kicap... tu kire basic je la.. nak letak buleh.. tak letak pun buleh.. tgk masing2 punye selera la...kalu bersantan tu nama die sayur lodeh...snarnye nk panggil ape pun bule.. tp kat umah aku ni jd sayur campur hehhee..oo..hoho..ko mmg langsung xmkn kicap ke?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
fiza_cute 0 Report post Posted December 10, 2008 haa ni lagi satu resepi..cmner nk wat smbal kicap yg best??alaa smbal kicap yg mam ngn sup tulang ka soto ka mi sup ka n sewktu dgnnya..Bahan2:lada kecikbwg putihkicap gula secukup raseCara:lada kecik n bwg putih tu digoreng(berhati2 ye sbb dorang ni ske meletup)da goreng tu tumbukla bersame2pastu letak gula secukup rasefinally letak kicap..jadikla die smbal kicap..marveles beb! Quote Share this post Link to post Share on other sites
pelangi pixel 0 Report post Posted December 10, 2008 QUOTE(fiza_cute @ Dec 10 2008, 02:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>haa ni lagi satu resepi..cmner nk wat smbal kicap yg best??alaa smbal kicap yg mam ngn sup tulang ka soto ka mi sup ka n sewktu dgnnya..Bahan2:lada kecikbwg putihkicap gula secukup raseCara:lada kecik n bwg putih tu digoreng(berhati2 ye sbb dorang ni ske meletup)da goreng tu tumbukla bersame2pastu letak gula secukup rasefinally letak kicap..jadikla die smbal kicap..marveles beb!tu sambal kicap utk org rajin.. kalu org malas..bahan2:cili padi, bwg putih blender ngn kicap...pastu tuang kt periuk.. masak2 cket supaya tk sakit perut kalau mkn nnt...pastu campur gula..siap..hihi.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pelangi pixel 0 Report post Posted December 10, 2008 ader satu resepi ni..daging kicapbahan 1:cili padibawang merahbawang putihhaliabahan2:jintanlada hitambahan3:daging yang dah direbus kemudian digoreng..bahan4:cilipadibawang besarcara2:blender bahan1 dengan air yg tak berapa banyak.. then letak kt mgkukgoreng bahan2 tanpa minyak.. pastu tumbuk.. dah hancur.. campur kat bahan1 yg kt mangkuk tu..tumis bahan 1 n bahan 2 ni, dah garing.. letak kicap manis.. letak gula n garam sesedap rase.. pastu campur daging...bile bahan2 dah mesra.. letak cili yang dipotong bunga dah bawang yg dipotong bulat2 sebagai hiasan.. hihi...tadaaaa.. siap...;pboley juga dicuba dengan ayam, sotong, hati dan lain2...nie resepi favourite ni... pedas.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quraisya 0 Report post Posted December 10, 2008 Ni aku ade resipi... Tapi tak tau nama nye ape...slalu org pas bersalin makan...Bahan-bahan"Ikan bilis kopek Cili padi (cili padi ngan ikan bilis sama banyak)Bawang putih seulasBawang besar 1 bijiCara:Tumbuk semuanya. (Jgn halus sgt dan jgn kasar sangat)Dah tu, bahan ditumbuk tu digoreng. Minyak agak2 la. Biar api paling kecik.Dh macam garing sket, tambah asam jawa sket. Dgn biji2 nye skali. Dan garam n pak aji.Goreng smpi garing. Klu garing, ia akan berwarna coklat nak ke hitam.Angkat... tos kan minyak.Siap dimakan bersama nasi panas. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cik Wawa 0 Report post Posted December 10, 2008 QUOTE(teri-chan @ Dec 9 2008, 11:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>aku tak mkn kicap heheheh tu sbb takde kicap... tu kire basic je la.. nak letak buleh.. tak letak pun buleh.. tgk masing2 punye selera la...kalu bersantan tu nama die sayur lodeh...snarnye nk panggil ape pun bule.. tp kat umah aku ni jd sayur campur hehhee..emm...lodeh lain...mmg bkuah btul...tp yg ni cuma basah je...cube ko tanye org2 jawa...mesti diorg tau...QUOTE(fiza_cute @ Dec 10 2008, 02:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>haa ni lagi satu resepi..cmner nk wat smbal kicap yg best??alaa smbal kicap yg mam ngn sup tulang ka soto ka mi sup ka n sewktu dgnnya..Bahan2:lada kecikbwg putihkicap gula secukup raseCara:lada kecik n bwg putih tu digoreng(berhati2 ye sbb dorang ni ske meletup)da goreng tu tumbukla bersame2pastu letak gula secukup rasefinally letak kicap..jadikla die smbal kicap..marveles beb!member aku tlg wat kan sambal kicap utk open house aku hari tu...bahan2 semua sama, cuma dia tambah cuka mkn skit...eh..ke dia tambah limau ntah...tp mmg sedap...tetamu2 dtg semua puji aku...padahal bukan aku yg buat pun Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cik Wawa 0 Report post Posted December 10, 2008 ni petua2 yg aku dpt dr kakak2,mcik2 & familykalau nk masak sup @ lauk bkuah,lebih baik guna garam kasar...pasal garam biasa @ garam halus ada rasa pahit skit...kalau nk elak pecah minyak masa masak,selain dr slalu kacau,leh gak tinggal, tp api kena kecik...ni abah aku yg ajar...kalau nk beli petola, try patahkn skitkalau senang patah, means mude lagi...boleh beli...kalau cam liat, itu petola tua...dh byk serat...susah nk kunyah...so takyah belidulu kalau masak, aku suke guna asam jawatp skang ni mcm lebih senang guna asam kepingmak aku ckp, asam keping sedap skit banding asam jawakalau nk goreng pisang yg rangup,guna tepung beras...pastu campur skit ngan kapur mkn...mesti rangup grg pisang korg...maybe korg dh tau ni...tp aku saje nk kongsi...nnt aku ingat yg lain2... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quraisya 0 Report post Posted December 10, 2008 siapa ade resipi kek kukus...aku tau kek kukus coklat jer... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zer0 0 Report post Posted December 10, 2008 lawak tul tempat pompuan2 melepak nisungguh bersopan je semua bila cakap..hehehe Quote Share this post Link to post Share on other sites
fiza_cute 0 Report post Posted December 10, 2008 QUOTE(zer0 @ Dec 11 2008, 12:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>lawak tul tempat pompuan2 melepak nisungguh bersopan je semua bila cakap..heheheda name pun pompuan..ko tu syuh syuh...eh ko xde resepi ke zero?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quraisya 0 Report post Posted December 10, 2008 Aku pun ade tips...Bile nak goreng ikan dan tak nak bagi ikan tu melekat kat kuali, minyak biar panas atau taburkan garam sket kat minyak panas tu.Klu masak sambal tumis, mesti sambal tu percik2 kan sampai keluar... hah, tumis sambal tu dlm minyak yang panas btol2 dan minyak yang byk.Bawang kecil sedap digunakan untuk masakan yang berkuah dan sambal. Bawang besar untuk masakan bergoreng. Bile nak goreng telur atau rebus telur. Pastikan basuh dahulu telur tersebut. Sbb telur yg ade tu trus diambil dari reban dan tak dicuci. Jadi, elakkan najis telur tercampur semasa kite masak telur. Bile nak masak daging, mesti rebus dulu kan daging tu? Klu nak cpat empuk, masukkan sudu dalam rebusan daging tu. (Ini aku tak tau btol ke tak, ade org bagi tau.) Quote Share this post Link to post Share on other sites
no1 12 Report post Posted December 10, 2008 QUOTE(zer0 @ Dec 11 2008, 12:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>lawak tul tempat pompuan2 melepak nisungguh bersopan je semua bila cakap..hehehehak3... ko pon tetibe ckp dgn brsopan santunnye ape hal lak..hehehe kat sini takde yg pro masak Nasi Kerabu kew?? Tunjuk r sket resepi... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quraisya 0 Report post Posted December 10, 2008 QUOTE(Aku Sengal @ Dec 11 2008, 01:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>hak3... ko pon tetibe ckp dgn brsopan santunnye ape hal lak..hehehe kat sini takde yg pro masak Nasi Kerabu kew?? Tunjuk r sket resepi...Nasi kerabu... org timur je bleh masak. Baru la sedap.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
fiza_cute 0 Report post Posted December 11, 2008 nk sedp bli je nasi kerabu tu..ekekeke.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 12, 2008 hahaha tetibe mcm betul je kata zer0 tu... sopannye aku hahahha!!!aku suka beli.. tp msti mak ckp ngn makcik tu"mokcik.. nok budu lebih" kerut dahi makcik tu..."mu nok make budu byk.. masin nih" heheh aku suka... br layan... Quote Share this post Link to post Share on other sites
PinguSpy 3 Report post Posted December 12, 2008 kasi lol western food punye recipe lak...itu punye recipe MELAYU byk kt kedai makan biase and mamak Quote Share this post Link to post Share on other sites