Jump to content
Sign in to follow this  
Quraisya

Korang Suka Memasak?

Recommended Posts

Klu teri-chan makan ayam asam pedas, gerenti nak lagik. Sedap...
Aku baru makan daging gulai semalam kelmarin, sedap ngap gak... tapi ayam lagi sdap...

Ni aku nak kongsi satu lagi resipi.... Ayam masak lemak cili api. simple sangat...

Bahan-bahan kisar:

Cili padi
Halia
kunyit

Bahan-bahan:

Ayam
serai
Air asam
santan

Cara memasak:

Tumiskan bahan kisar bersama serai yang sudah dititik.
Selepas naik bau, masukkan ayam, air asam dan juga setengah gelas air. Gaul rata. Tunggu sehingga ayam masak.
Lastly, masukkan santan dan juga bahan perisa. Gaul sehingga mendidih.

Tips: Jika masakan memerlukan santan, api dapur hendaklah dikecilkan. Dan lauk itu hendaklah sentiasa digaul agar santan tidak pecah.
Tumiskan bahan Edited by Quraisya

Share this post


Link to post
Share on other sites
cik quraisya....bg resipi jerk blh jd chef nieh....ayam asam pedas....favourite mon gak

Share this post


Link to post
Share on other sites
haaa...korg ske mkn tempe x?

ni resepi simple n sedp punyer..

bahan:
tempe yg sudah digoreng
lada kecik
bwg putih
garam secukup rase

Cara2:
lada kecik n bwg putih tu digoreng...agak2la...jgnle sampai hangus..
pastu da siap..angkat

memule tumbuk lada kecik n bwg putih...
cmpur garam secukup rase..
pastu tumbuk ngn tempe tu..
tempe tu nk senang tumbuk..korg potong kcik2 bile nk goreng k..tumbuk n gaulkan..
jadila sambal tempe fevret aku n famili aku...

laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku tak suka memasak, aku hanya suka makan ja. Itu aku suka la... hehehe tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
hhhe sebut psl tempe aku teringat 1 sayur ni.. aku panggil saur cmpur.. tp kalu johor panggil sayur jawa or sambal sayur...

bahan-bahan:

tempe
kacang pjg
cili merah
bwg putih
kentang
suhun
tauhu kering
ikan bilis

sume bahan ni dipotong kecil2.. tempe bentuk kiub, kentang kecik2... n sume bhn ni digoreng berasingan...

last skali gorengkan bwg putih, cili merah bersama kacang panjang.. lepas tu masukkan suhun n tauhu kering, kentang, ikan bilis dn tempe yg dh digoreng berasingan...

tada!! siap 1 sayur campur.. hehehe kalu raya jumpe la.. kalu kat umah aku time takde lauk muncul la lauk ni hehehhe...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(teri-chan @ Dec 9 2008, 10:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hhhe sebut psl tempe aku teringat 1 sayur ni.. aku panggil saur cmpur.. tp kalu johor panggil sayur jawa or sambal sayur...

bahan-bahan:

tempe
kacang pjg
cili merah
bwg putih
kentang
suhun
tauhu kering
ikan bilis

sume bahan ni dipotong kecil2.. tempe bentuk kiub, kentang kecik2... n sume bhn ni digoreng berasingan...

last skali gorengkan bwg putih, cili merah bersama kacang panjang.. lepas tu masukkan suhun n tauhu kering, kentang, ikan bilis dn tempe yg dh digoreng berasingan...

tada!! siap 1 sayur campur.. hehehe kalu raya jumpe la.. kalu kat umah aku time takde lauk muncul la lauk ni hehehhe...


xde bwg merah ke teri-chan?
klu ade kan..mak aku pggil die sambal goreng...=) sedp...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(teri-chan @ Dec 9 2008, 10:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hhhe sebut psl tempe aku teringat 1 sayur ni.. aku panggil saur cmpur.. tp kalu johor panggil sayur jawa or sambal sayur...

bahan-bahan:

tempe
kacang pjg
cili merah
bwg putih
kentang
suhun
tauhu kering
ikan bilis

sume bahan ni dipotong kecil2.. tempe bentuk kiub, kentang kecik2... n sume bhn ni digoreng berasingan...

last skali gorengkan bwg putih, cili merah bersama kacang panjang.. lepas tu masukkan suhun n tauhu kering, kentang, ikan bilis dn tempe yg dh digoreng berasingan...

tada!! siap 1 sayur campur.. hehehe kalu raya jumpe la.. kalu kat umah aku time takde lauk muncul la lauk ni hehehhe...

emm...aku rasa, org johor panggil sambal goreng la...
org2 jawa yg aku kenal semua panggil camtu...

emm...kak...cam tertinggal kicap je resepi ni...

.........................................

setau aku gak, sambal grg ni ada 2 jenis...
1. bahan2 sama, kecuali guna kicap...kering je sambal grg yg ni
2. bahan2 sama, kecuali kicap digantikn dgn santan...yg ni mcm bkuah skit...

Edited by Cik_Wawa

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku tak mkn kicap heheheh tu sbb takde kicap... tu kire basic je la.. nak letak buleh.. tak letak pun buleh.. tgk masing2 punye selera la...kalu bersantan tu nama die sayur lodeh...

snarnye nk panggil ape pun bule.. tp kat umah aku ni jd sayur campur hehhee..

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(teri-chan @ Dec 9 2008, 11:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku tak mkn kicap heheheh tu sbb takde kicap... tu kire basic je la.. nak letak buleh.. tak letak pun buleh.. tgk masing2 punye selera la...kalu bersantan tu nama die sayur lodeh...

snarnye nk panggil ape pun bule.. tp kat umah aku ni jd sayur campur hehhee..



oo..hoho..
ko mmg langsung xmkn kicap ke??

Share this post


Link to post
Share on other sites
haa ni lagi satu resepi..
cmner nk wat smbal kicap yg best??
alaa smbal kicap yg mam ngn sup tulang ka soto ka mi sup ka n sewktu dgnnya..

Bahan2:
lada kecik
bwg putih
kicap
gula secukup rase

Cara:
lada kecik n bwg putih tu digoreng(berhati2 ye sbb dorang ni ske meletup)
da goreng tu tumbukla bersame2
pastu letak gula secukup rase
finally letak kicap..
jadikla die smbal kicap..

marveles beb!

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(fiza_cute @ Dec 10 2008, 02:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
haa ni lagi satu resepi..
cmner nk wat smbal kicap yg best??
alaa smbal kicap yg mam ngn sup tulang ka soto ka mi sup ka n sewktu dgnnya..

Bahan2:
lada kecik
bwg putih
kicap
gula secukup rase

Cara:
lada kecik n bwg putih tu digoreng(berhati2 ye sbb dorang ni ske meletup)
da goreng tu tumbukla bersame2
pastu letak gula secukup rase
finally letak kicap..
jadikla die smbal kicap..

marveles beb!


tu sambal kicap utk org rajin.. kalu org malas..

bahan2:

cili padi, bwg putih blender ngn kicap...
pastu tuang kt periuk.. masak2 cket supaya tk sakit perut kalau mkn nnt...
pastu campur gula..
siap..
hihi..

tongue.gif


Share this post


Link to post
Share on other sites
ader satu resepi ni..

daging kicap

bahan 1:
cili padi
bawang merah
bawang putih
halia

bahan2:
jintan
lada hitam

bahan3:
daging yang dah direbus kemudian digoreng..

bahan4:
cilipadi
bawang besar

cara2:

blender bahan1 dengan air yg tak berapa banyak.. then letak kt mgkuk
goreng bahan2 tanpa minyak.. pastu tumbuk.. dah hancur.. campur kat bahan1 yg kt mangkuk tu..
tumis bahan 1 n bahan 2 ni, dah garing.. letak kicap manis.. letak gula n garam sesedap rase.. pastu campur daging...
bile bahan2 dah mesra.. letak cili yang dipotong bunga dah bawang yg dipotong bulat2 sebagai hiasan.. hihi...

tadaaaa.. siap...
;p


boley juga dicuba dengan ayam, sotong, hati dan lain2...
nie resepi favourite ni... pedas.. tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ni aku ade resipi... Tapi tak tau nama nye ape...
slalu org pas bersalin makan...

Bahan-bahan"

Ikan bilis kopek
Cili padi (cili padi ngan ikan bilis sama banyak)
Bawang putih seulas
Bawang besar 1 biji

Cara:

Tumbuk semuanya. (Jgn halus sgt dan jgn kasar sangat)
Dah tu, bahan ditumbuk tu digoreng. Minyak agak2 la. Biar api paling kecik.
Dh macam garing sket, tambah asam jawa sket. Dgn biji2 nye skali. Dan garam n pak aji.
Goreng smpi garing. Klu garing, ia akan berwarna coklat nak ke hitam.
Angkat... tos kan minyak.
Siap dimakan bersama nasi panas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(teri-chan @ Dec 9 2008, 11:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku tak mkn kicap heheheh tu sbb takde kicap... tu kire basic je la.. nak letak buleh.. tak letak pun buleh.. tgk masing2 punye selera la...kalu bersantan tu nama die sayur lodeh...

snarnye nk panggil ape pun bule.. tp kat umah aku ni jd sayur campur hehhee..

emm...lodeh lain...mmg bkuah btul...
tp yg ni cuma basah je...
cube ko tanye org2 jawa...mesti diorg tau...

QUOTE(fiza_cute @ Dec 10 2008, 02:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
haa ni lagi satu resepi..
cmner nk wat smbal kicap yg best??
alaa smbal kicap yg mam ngn sup tulang ka soto ka mi sup ka n sewktu dgnnya..

Bahan2:
lada kecik
bwg putih
kicap
gula secukup rase

Cara:
lada kecik n bwg putih tu digoreng(berhati2 ye sbb dorang ni ske meletup)
da goreng tu tumbukla bersame2
pastu letak gula secukup rase
finally letak kicap..
jadikla die smbal kicap..

marveles beb!

member aku tlg wat kan sambal kicap utk open house aku hari tu...
bahan2 semua sama, cuma dia tambah cuka mkn skit...eh..ke dia tambah limau ntah...
tp mmg sedap...
tetamu2 dtg semua puji aku...padahal bukan aku yg buat pun tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
ni petua2 yg aku dpt dr kakak2,mcik2 & family

kalau nk masak sup @ lauk bkuah,
lebih baik guna garam kasar...
pasal garam biasa @ garam halus ada rasa pahit skit...

kalau nk elak pecah minyak masa masak,
selain dr slalu kacau,
leh gak tinggal, tp api kena kecik...

ni abah aku yg ajar...
kalau nk beli petola, try patahkn skit
kalau senang patah, means mude lagi...
boleh beli...
kalau cam liat, itu petola tua...dh byk serat...susah nk kunyah...
so takyah beli

dulu kalau masak, aku suke guna asam jawa
tp skang ni mcm lebih senang guna asam keping
mak aku ckp, asam keping sedap skit banding asam jawa

kalau nk goreng pisang yg rangup,
guna tepung beras...
pastu campur skit ngan kapur mkn...
mesti rangup grg pisang korg...

maybe korg dh tau ni...tp aku saje nk kongsi...
nnt aku ingat yg lain2... happy.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(zer0 @ Dec 11 2008, 12:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
lawak tul tempat pompuan2 melepak ni
sungguh bersopan je semua bila cakap..hehehe


da name pun pompuan..
ko tu syuh syuh...
eh ko xde resepi ke zero?? huh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku pun ade tips...

Bile nak goreng ikan dan tak nak bagi ikan tu melekat kat kuali, minyak biar panas atau taburkan garam sket kat minyak panas tu.

Klu masak sambal tumis, mesti sambal tu percik2 kan sampai keluar... hah, tumis sambal tu dlm minyak yang panas btol2 dan minyak yang byk.

Bawang kecil sedap digunakan untuk masakan yang berkuah dan sambal. Bawang besar untuk masakan bergoreng.

Bile nak goreng telur atau rebus telur. Pastikan basuh dahulu telur tersebut. Sbb telur yg ade tu trus diambil dari reban dan tak dicuci. Jadi, elakkan najis telur tercampur semasa kite masak telur.

Bile nak masak daging, mesti rebus dulu kan daging tu? Klu nak cpat empuk, masukkan sudu dalam rebusan daging tu. (Ini aku tak tau btol ke tak, ade org bagi tau.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(zer0 @ Dec 11 2008, 12:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
lawak tul tempat pompuan2 melepak ni
sungguh bersopan je semua bila cakap..hehehe

hak3... ko pon tetibe ckp dgn brsopan santunnye ape hal lak..hehehe tongue.gif

kat sini takde yg pro masak Nasi Kerabu kew?? happy.gif Tunjuk r sket resepi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Aku Sengal @ Dec 11 2008, 01:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hak3... ko pon tetibe ckp dgn brsopan santunnye ape hal lak..hehehe tongue.gif

kat sini takde yg pro masak Nasi Kerabu kew?? happy.gif Tunjuk r sket resepi...


Nasi kerabu... org timur je bleh masak. Baru la sedap....

Share this post


Link to post
Share on other sites
hahaha tetibe mcm betul je kata zer0 tu... sopannye aku hahahha!!!

aku suka beli.. tp msti mak ckp ngn makcik tu

"mokcik.. nok budu lebih" kerut dahi makcik tu..."mu nok make budu byk.. masin nih" heheh aku suka... br layan...

Share this post


Link to post
Share on other sites
kasi lol western food punye recipe lak...

itu punye recipe MELAYU byk kt kedai makan biase and mamak sad.gif sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...