teri-chan 5 Report post Posted December 5, 2008 wah..... secara jujurnye.. aku memang tak pandai msk lauk.. aku nk cr laki yg pandai msk lauk pastu leh die ajar aku hahahha!! kalu nk msk kek ke biskut ke.. aku reti ehheh.. sgt reti smpai mak aku sound.. "esok2 laki ko nk mkn ns.. bukan mkn biskut" hahahh!!!yela mak.. nk blaja msk lauk la ni...cik wawa.. nnt aku post buat kek batik... sgt senang.. takyah guna oven pun! cume peti sejuk dn dapur gas diperlukan hehhee....asam pedas... aku suka giler asam pedas mak aku.. tp tiap kali aku nk buat sure tak jd.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
MenCaRi 10 Report post Posted December 5, 2008 aku masak mee segera x lepas lagi..hehe yekehmm masak xsuka makan suka la Quote Share this post Link to post Share on other sites
no1 12 Report post Posted December 5, 2008 haha teri chan.. ko crik jer laki yg keje chef.. sng hal2 memasak sume laki ko je yg buat... abis cite... p/s:aku setakat goreng telur pndai r.. hehe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cik Wawa 0 Report post Posted December 5, 2008 QUOTE(teri-chan @ Dec 5 2008, 01:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>wah..... secara jujurnye.. aku memang tak pandai msk lauk.. aku nk cr laki yg pandai msk lauk pastu leh die ajar aku hahahha!! kalu nk msk kek ke biskut ke.. aku reti ehheh.. sgt reti smpai mak aku sound.. "esok2 laki ko nk mkn ns.. bukan mkn biskut" hahahh!!!cik wawa.. nnt aku post buat kek batik... sgt senang.. takyah guna oven pun! cume peti sejuk dn dapur gas diperlukan hehhee....huhu...kek batik, aku pandai buat...pasal tak guna oven...tak byk jenis mknn yg aku suke...jd aku cuma pandai masak apa yg aku mkn je...aku kurang mkn mknn manis...sampai bile member mintak buatkn bubur kacang,aku dgn tebal muke tanya org lain...lelaki lak tu...huhu...laju je dia bg resepi...malu siot aku...emm...ke dia pun google resepi bubur kacang tu...kekekeke... Quote Share this post Link to post Share on other sites
roronoazoro 1 Report post Posted December 5, 2008 dia google je tu..laki bukan leh caya.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Helghast 31 Report post Posted December 5, 2008 QUOTE(roronoazoro @ Dec 5 2008, 04:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>dia google je tu..laki bukan leh caya..yg resepi aku tu bukan aku google eh?itu kisah benar...huhuhu...aku tak terasa tapi aku rasa nak balas sebab post aku makin banyak hehehe.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quraisya 0 Report post Posted December 5, 2008 Ni aku nak kongsi Resipi asam pedas Johor punya...Bahan-Bahan kisaran:100grm cili kering10-15 biji bawang kecil4 ulas bawang putihHaliaBelacanLada hitam (sikit je, klu byk takut pedas. Klu tak nak ltk pun bole.)Bahan-bahan:Ayam seekor/Ikan(ikut suke hati)Bendi/ terungdaum kesumAir asam jawaCara memasak:Tumis bahan kisar tu dlm minyak panas. Tumis sampai garing. Dlm 10-15 minit. Klu kejap takut rasa maung.Dah tu ltk air secawan. Masukkan ayam,Bendi, daun kesum dan air asam sket. Gaul rata dan tggu sehingga ayam 80% masak.Lepas tu masukkan air (ikut korang nak cair atau pekat). Last skali masukkan garam dan ajinomoto.Sudap siap dihidangkan....Selamat mencuba...p/s: Klu ade sesiapa nak resipi dari aku, bleh la inform yer. Tapi masakan kampung je la. Quote Share this post Link to post Share on other sites
X - Cellerator 0 Report post Posted December 5, 2008 ok...bg respi sambal telur/ikan bilis..apa rahsia nk dapatkan sambal yg uummMMPPHH?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 5, 2008 QUOTE(Quraisya @ Dec 5 2008, 06:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>Ni aku nak kongsi Resipi asam pedas Johor punya...Bahan-Bahan kisaran:100grm cili kering10-15 biji bawang kecil4 ulas bawang putihHaliaBelacanLada hitam (sikit je, klu byk takut pedas. Klu tak nak ltk pun bole.)Bahan-bahan:Ayam seekor/Ikan(ikut suke hati)Bendi/ terungdaum kesumAir asam jawaCara memasak:Tumis bahan kisar tu dlm minyak panas. Tumis sampai garing. Dlm 10-15 minit. Klu kejap takut rasa maung.Dah tu ltk air secawan. Masukkan ayam,Bendi, daun kesum dan air asam sket. Gaul rata dan tggu sehingga ayam 80% masak.Lepas tu masukkan air (ikut korang nak cair atau pekat). Last skali masukkan garam dan ajinomoto.Sudap siap dihidangkan....Selamat mencuba...p/s: Klu ade sesiapa nak resipi dari aku, bleh la inform yer. Tapi masakan kampung je la.asam pedas.. aku suka... lamanye tak mkn.... kene pulak pakai ikan kembung je heheh.. aku layan! Quote Share this post Link to post Share on other sites
PinguSpy 3 Report post Posted December 5, 2008 Maggie Masak 3 RasaBahan-bahan:- 3 bungkus maggie(ape2 brand) 1.Perencah Kari 2. Perencah Ayam 3.Perencah Tom Yam(Bole jugak digantikan dgn apa2 jenis perencah goreng etc...)- Air kosong yg bersih- Pingan Mangkuk Yg Siap Dicuci- Sudu dan garpu- Tong Gas Dan Peralatan Memasak... (ikut keselesaan)Cara Memasak/Menyediakan:1.Panaskan air kosong yg bersih itu didalam periuk or etc... sampai mendidih2.Masukkan 3 bungkus maggie berlainan jenis perasa (bukak dulu bukusan maggie)3.Masukkan perasa 3 jenis yg berlaian ke dalam periuk...4.tunggu........5.Agak2... konform dah masak... masukkan kedalam magkuk bersih yg siap dibasuh...6.Letakkan sudu/garpu di dlm mangkuk tersebut...7.Siap sedia untuk makan...Menu Tambahan: Air Mineral Yang Kaya Dengan Vitamin Dan Zat Galian- Bukak pipe ... masukkan air tesebut..didalm segelas cwn... SIAP!WARNING!: KAMI TIDAK BERTANGUNGJAWAB AKAN SEBARANG MASALAH KOMPLIKASI SELEPAS ANDA MENCUBA RESIPI INI! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quraisya 0 Report post Posted December 5, 2008 QUOTE(Tok Hai @ Dec 5 2008, 07:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>ok...bg respi sambal telur/ikan bilis..apa rahsia nk dapatkan sambal yg uummMMPPHH??Kacang je tu... Baru smalam masak..Bahan-Bahan kisar:Cili Kering (ikut suke nak pedas ke tak) Bawang kecil 5 ulasBawang putih 3 ulasBelacan (suke hati nak ltk ke tak)Bahan-Bahan:Telur (Telur rebus/telur goreng/telur puyuh)Ikan bilisBawang besar sebiji dihiris Cara Memasak:Tumis bahan kisar. Tunggu minyak panas betul baru masukkan agar dapat rasa yang sedap. Tumis dengan garing.Kemudian, masukkan air sedikit. Masukkan bawang besar yang dihiris tadi. letakkan garam dan ajinomoto.Last, masukkan telur dan ikan bilis. Siap dihidang.Tips:Jika mahu masak sambal tumis, bahan kisar hendaklah ditumis hingga garing. Jika kering, tambah kan air sedikit dan tgu hingga kering. Dan letak lagi air, ulang seperti tadi. 10-15 minit. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sementara_waktu 0 Report post Posted December 5, 2008 dah nak raye haji.... teringin nasik impit ngan kuah kcg..... nyum nyumnasik impit(kalau nak masak pakai rice cooker n tanak pakai yg Adabi nyer....)sukatannyer...kalau secawan beras + 3 cwn air kalau 2 cwn beras + 6 cwn air.... and so on.. (kalau rice cooker besar, leh masak byk2... hehe)garam secukup rase....basuh beras dolu.... masuk air mengikut sukatan lam rice cookermasukkan sedikit garam... turn on rice cooker...hehebile dah masak.... masuk lam bekas eg. tupperware then kasi impit mase panas2.... gunekan plastik tebal untuk menjaga kesejahteraan tangan anda... biarkan hingga sejuk...kuah kacangbhn kisar:bwg merahbwg putihhaliacili kering (kalau nak pedas tambah ikut suke ati)serai....(ader org g titik serai.... sy g bantai kisar skali... senang citer.. hehe)kacang goreng dikisar (jgn halus sgt.. tp ok jer sbnrnyer)airminyak masaksantan(optional.. tp sy letak jer sbb ske.... kalau tanak basi cpt... takyah letak pon takper)garam gula secukup rasecara2:panaskan minyak, tumis bhn2 yg dikisar sampai wangi.....masukkan cili yg dikisar td.... sampai pecah minyak...masukkan air.... kacang.... sampai mendidih.... masukkan santantunggu lagik sampai mendidih....masukkan gula dan garam secukup rase.... (kalau pedas sgt... tambah gula... hohoho)makanlah bersama nasik impit atau sate... nyum nyum...... //dah lame tak wat sate ngan membe2.... huhuhunnt kalau rajin sy kasi resepi cheese cake ..... namenyer.... Japanese souffle cheese cake....rasenyer adalah sebest namenyer.... hehe Quote Share this post Link to post Share on other sites
zer0 0 Report post Posted December 5, 2008 ni tempat lepak pompuan2 kat putera.com ke? byk aku nampak kat sini hehehe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Daftpunk 1 Report post Posted December 5, 2008 ak reti masak nasi goreng jek...kuay teow skit2...hehee Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 6, 2008 QUOTE(zer0 @ Dec 6 2008, 02:36 AM) <{POST_SNAPBACK}>ni tempat lepak pompuan2 kat putera.com ke? byk aku nampak kat sini hehehetak sume pompian la... jejaka pun ader juge... cite mkn,,,, sape tak suka... Quote Share this post Link to post Share on other sites
MenCaRi 10 Report post Posted December 6, 2008 resepi daging masak asam ada x?sempena raya korban ini Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 6, 2008 daging msk asam? ape tu? bukan asam pedas ke? Quote Share this post Link to post Share on other sites
are_zn 0 Report post Posted December 6, 2008 tetibe aku rajin google plak...http://resepi.mesra.net/Detailed/3213.shtmhaha..slamat mencuba... Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 6, 2008 (edited) QUOTE(are_zn @ Dec 6 2008, 12:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>tetibe aku rajin google plak...http://resepi.mesra.net/Detailed/3213.shtmhaha..slamat mencuba...aik? fail not found la... Edited December 6, 2008 by teri-chan Quote Share this post Link to post Share on other sites
are_zn 0 Report post Posted December 6, 2008 uiks..apesal jadi gitu lak....erm...takpe2...search je kat google 'daging asam pedas'... Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 6, 2008 heheh copyla link yg penuh... sure smpai hehehe... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quraisya 0 Report post Posted December 6, 2008 Daging masak asam? Tak pnah dgr pun...Daging masak gulai ade la... Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 6, 2008 itulah.. aku pelik... oh aku 1st time terkejut tgk asam pedas ayam.. rupenye kat johor je ader.. kat tempat lain aku tak jumpe hehhehe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cik Wawa 0 Report post Posted December 7, 2008 aku penah mkn daging msk asam pedas...pelik gile...pasal selama ni aku cuma mkn ikan @ ayam asam pedas je...rupe2nye kat melaka ada daging masak asam pedas...tp kat johor takde...ye ke kat negeri lain takde ayama masak asam pedas???aku slalu je mkn kat johor ni...huhu...aku ingat daging masak asam pedas yg pelik...rupenye ayam masak asam pedas pun pelik gak... Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted December 7, 2008 hahah same je rupenye... aku suka lg resipi asal.. ikan msk asam pedas hehhe... Quote Share this post Link to post Share on other sites