Jump to content
Sign in to follow this  
Quraisya

Korang Suka Memasak?

Recommended Posts

wah..... secara jujurnye.. aku memang tak pandai msk lauk.. aku nk cr laki yg pandai msk lauk pastu leh die ajar aku hahahha!! kalu nk msk kek ke biskut ke.. aku reti ehheh.. sgt reti smpai mak aku sound.. "esok2 laki ko nk mkn ns.. bukan mkn biskut" hahahh!!!

yela mak.. nk blaja msk lauk la ni...

cik wawa.. nnt aku post buat kek batik... sgt senang.. takyah guna oven pun! cume peti sejuk dn dapur gas diperlukan hehhee....

asam pedas... aku suka giler asam pedas mak aku.. tp tiap kali aku nk buat sure tak jd....

Share this post


Link to post
Share on other sites
haha teri chan.. ko crik jer laki yg keje chef.. sng hal2 memasak sume laki ko je yg buat... abis cite... tongue.gif

p/s:aku setakat goreng telur pndai r.. hehe smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(teri-chan @ Dec 5 2008, 01:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
wah..... secara jujurnye.. aku memang tak pandai msk lauk.. aku nk cr laki yg pandai msk lauk pastu leh die ajar aku hahahha!! kalu nk msk kek ke biskut ke.. aku reti ehheh.. sgt reti smpai mak aku sound.. "esok2 laki ko nk mkn ns.. bukan mkn biskut" hahahh!!!

cik wawa.. nnt aku post buat kek batik... sgt senang.. takyah guna oven pun! cume peti sejuk dn dapur gas diperlukan hehhee....

huhu...kek batik, aku pandai buat...pasal tak guna oven...

tak byk jenis mknn yg aku suke...
jd aku cuma pandai masak apa yg aku mkn je...

aku kurang mkn mknn manis...
sampai bile member mintak buatkn bubur kacang,
aku dgn tebal muke tanya org lain...
lelaki lak tu...
huhu...laju je dia bg resepi...
malu siot aku...
emm...ke dia pun google resepi bubur kacang tu...kekekeke...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(roronoazoro @ Dec 5 2008, 04:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dia google je tu..

laki bukan leh caya..

yg resepi aku tu bukan aku google eh?itu kisah benar...huhuhu...aku tak terasa tapi aku rasa nak balas sebab post aku makin banyak hehehe....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ni aku nak kongsi Resipi asam pedas Johor punya...

Bahan-Bahan kisaran:

100grm cili kering
10-15 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
Halia
Belacan
Lada hitam (sikit je, klu byk takut pedas. Klu tak nak ltk pun bole.)

Bahan-bahan:

Ayam seekor/Ikan(ikut suke hati)
Bendi/ terung
daum kesum
Air asam jawa

Cara memasak:

Tumis bahan kisar tu dlm minyak panas. Tumis sampai garing. Dlm 10-15 minit. Klu kejap takut rasa maung.
Dah tu ltk air secawan. Masukkan ayam,Bendi, daun kesum dan air asam sket. Gaul rata dan tggu sehingga ayam 80% masak.
Lepas tu masukkan air (ikut korang nak cair atau pekat). Last skali masukkan garam dan ajinomoto.

Sudap siap dihidangkan....

Selamat mencuba...


p/s: Klu ade sesiapa nak resipi dari aku, bleh la inform yer. Tapi masakan kampung je la.

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Quraisya @ Dec 5 2008, 06:39 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ni aku nak kongsi Resipi asam pedas Johor punya...

Bahan-Bahan kisaran:

100grm cili kering
10-15 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
Halia
Belacan
Lada hitam (sikit je, klu byk takut pedas. Klu tak nak ltk pun bole.)

Bahan-bahan:

Ayam seekor/Ikan(ikut suke hati)
Bendi/ terung
daum kesum
Air asam jawa

Cara memasak:

Tumis bahan kisar tu dlm minyak panas. Tumis sampai garing. Dlm 10-15 minit. Klu kejap takut rasa maung.
Dah tu ltk air secawan. Masukkan ayam,Bendi, daun kesum dan air asam sket. Gaul rata dan tggu sehingga ayam 80% masak.
Lepas tu masukkan air (ikut korang nak cair atau pekat). Last skali masukkan garam dan ajinomoto.

Sudap siap dihidangkan....

Selamat mencuba...


p/s: Klu ade sesiapa nak resipi dari aku, bleh la inform yer. Tapi masakan kampung je la.



asam pedas.. aku suka... lamanye tak mkn.... kene pulak pakai ikan kembung je heheh.. aku layan!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maggie Masak 3 Rasa

Bahan-bahan:
- 3 bungkus maggie(ape2 brand) 1.Perencah Kari 2. Perencah Ayam 3.Perencah Tom Yam(Bole jugak digantikan dgn apa2 jenis perencah goreng etc...)
- Air kosong yg bersih
- Pingan Mangkuk Yg Siap Dicuci
- Sudu dan garpu
- Tong Gas Dan Peralatan Memasak... (ikut keselesaan)

Cara Memasak/Menyediakan:

1.Panaskan air kosong yg bersih itu didalam periuk or etc... sampai mendidih
2.Masukkan 3 bungkus maggie berlainan jenis perasa (bukak dulu bukusan maggie)
3.Masukkan perasa 3 jenis yg berlaian ke dalam periuk...

4.tunggu........

5.Agak2... konform dah masak... masukkan kedalam magkuk bersih yg siap dibasuh...
6.Letakkan sudu/garpu di dlm mangkuk tersebut...

7.Siap sedia untuk makan...

Menu Tambahan: Air Mineral Yang Kaya Dengan Vitamin Dan Zat Galian
- Bukak pipe ... masukkan air tesebut..didalm segelas cwn... SIAP!







WARNING!: KAMI TIDAK BERTANGUNGJAWAB AKAN SEBARANG MASALAH KOMPLIKASI SELEPAS ANDA MENCUBA RESIPI INI!


Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Tok Hai @ Dec 5 2008, 07:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ok...bg respi sambal telur/ikan bilis..apa rahsia nk dapatkan sambal yg uummMMPPHH??


Kacang je tu... Baru smalam masak..

Bahan-Bahan kisar:

Cili Kering (ikut suke nak pedas ke tak)
Bawang kecil 5 ulas
Bawang putih 3 ulas
Belacan (suke hati nak ltk ke tak)

Bahan-Bahan:
Telur (Telur rebus/telur goreng/telur puyuh)
Ikan bilis
Bawang besar sebiji dihiris

Cara Memasak:

Tumis bahan kisar. Tunggu minyak panas betul baru masukkan agar dapat rasa yang sedap. Tumis dengan garing.
Kemudian, masukkan air sedikit. Masukkan bawang besar yang dihiris tadi. letakkan garam dan ajinomoto.
Last, masukkan telur dan ikan bilis.
Siap dihidang.

Tips:
Jika mahu masak sambal tumis, bahan kisar hendaklah ditumis hingga garing. Jika kering, tambah kan air sedikit dan tgu hingga kering. Dan letak lagi air, ulang seperti tadi. 10-15 minit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dah nak raye haji.... teringin nasik impit ngan kuah kcg..... nyum nyum

nasik impit

(kalau nak masak pakai rice cooker n tanak pakai yg Adabi nyer....)
sukatannyer...
kalau secawan beras + 3 cwn air
kalau 2 cwn beras + 6 cwn air.... and so on.. (kalau rice cooker besar, leh masak byk2... hehe)
garam secukup rase....

basuh beras dolu.... masuk air mengikut sukatan lam rice cooker
masukkan sedikit garam... turn on rice cooker...hehe

bile dah masak.... masuk lam bekas eg. tupperware then kasi impit mase panas2....
gunekan plastik tebal untuk menjaga kesejahteraan tangan anda... biarkan hingga sejuk...

kuah kacang

bhn kisar:
bwg merah
bwg putih
halia
cili kering (kalau nak pedas tambah ikut suke ati)
serai....(ader org g titik serai.... sy g bantai kisar skali... senang citer.. hehe)

kacang goreng dikisar (jgn halus sgt.. tp ok jer sbnrnyer)

air
minyak masak
santan(optional.. tp sy letak jer sbb ske.... kalau tanak basi cpt... takyah letak pon takper)
garam
gula secukup rase

cara2:
panaskan minyak, tumis bhn2 yg dikisar sampai wangi.....
masukkan cili yg dikisar td.... sampai pecah minyak...
masukkan air.... kacang.... sampai mendidih.... masukkan santan
tunggu lagik sampai mendidih....
masukkan gula dan garam secukup rase....
(kalau pedas sgt... tambah gula... hohoho)

makanlah bersama nasik impit atau sate... nyum nyum...... wink.gif
//dah lame tak wat sate ngan membe2.... huhuhu

nnt kalau rajin sy kasi resepi cheese cake ..... namenyer.... Japanese souffle cheese cake....
rasenyer adalah sebest namenyer.... hehe biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(zer0 @ Dec 6 2008, 02:36 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ni tempat lepak pompuan2 kat putera.com ke?
byk aku nampak kat sini laugh.gif hehehe



tak sume pompian la... jejaka pun ader juge... cite mkn,,,, sape tak suka...

Share this post


Link to post
Share on other sites
itulah.. aku pelik... oh aku 1st time terkejut tgk asam pedas ayam.. rupenye kat johor je ader.. kat tempat lain aku tak jumpe hehhehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku penah mkn daging msk asam pedas...pelik gile...pasal selama ni aku cuma mkn ikan @ ayam asam pedas je...

rupe2nye kat melaka ada daging masak asam pedas...tp kat johor takde...

ye ke kat negeri lain takde ayama masak asam pedas???
aku slalu je mkn kat johor ni...huhu...

aku ingat daging masak asam pedas yg pelik...
rupenye ayam masak asam pedas pun pelik gak...

Share this post


Link to post
Share on other sites
hahah same je rupenye... aku suka lg resipi asal.. ikan msk asam pedas hehhe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...