Jump to content
Sign in to follow this  
Quraisya

Korang Suka Memasak?

Recommended Posts

Makan! Makan! Makan!

Semua mesti suke makan kan...
Topic ni aku bukak sebab untuk kite kongsi resipi.
Mesti ramai kat sini yang tahu masak...
Apa lagi... turunkan ilmu memasak korang kat sini...

Share this post


Link to post
Share on other sites
ko nk resipi ape sya? aku reti buat kek batik je.. ngn megi goreng.. ns goreng hhaahh!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku suke memasak...minat...
tp tak pandai sgt pun...cuma rajin...
resepi...aku google je...huhu
rajin gak tanya kat org2 lama...
aku suke kumpul petua2 memasak ni...
senang nk apply...

Share this post


Link to post
Share on other sites
mon suke memasak..kalau boring2 kat rmh dan tak tahu nk buat ape..mon masak....kadang blh tercipta resepi baru...

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku suke tgk mak aku masak...
nak masak sniri...memang malas la...
bab2 nak potong bawang tu yang lecey..malas giler....
tapi aku tgk mak aku potong bawang kejap je...
kalo aku...terhegeh2...hua3...

Share this post


Link to post
Share on other sites
kalau ko slalu potong bwg, mesti makin laju...
aku pun dulu slow je potong bwg...
tp skang kalau potong bwg, automatik laju je...
tp mata manje skit...cpt pedih...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE (Cik_Wawa @ Dec 4 2008, 10:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau ko slalu potong bwg, mesti makin laju...
aku pun dulu slow je potong bwg...
tp skang kalau potong bwg, automatik laju je...
tp mata manje skit...cpt pedih...

mata pedih?

ape lagi...pakai la sunglass time potong tu... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
bila dah biasa dia automatic jd cekap + pantas

tp hati2 la...kalo penat baru balik kerja, nak masak, jgn berangan/khayal...nanti jadi macam kat bawah ni

jeng jeng jeng...
AMARAN..jgn buka kalau lemah jantung, gambar di bawah 18SG (aku beri amaran sbb 2 org kat bawah ni dah hampir koma biggrin.gif )

Spoiler :
Edited by sawi

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(sawi @ Dec 4 2008, 10:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bila dah biasa dia automatic jd cekap + pantas

tp hati2 la...kalo penat baru balik kerja, nak masak, jgn berangan/khayal...nanti jadi macam kat bawah ni

jeng jeng jeng

Spoiler :



astaga! terkejut member! giler ah kejam.. mujur la aku takde sakit jantung huhuhu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
TS takde resipi sendiri nak kongsi sekali wink.gif ? .


laugh.gif .. Aku tau masak maggi campak telur masuk je .. :\

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Cik_Wawa @ Dec 4 2008, 10:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau ko slalu potong bwg, mesti makin laju...
aku pun dulu slow je potong bwg...
tp skang kalau potong bwg, automatik laju je...
tp mata manje skit...cpt pedih...



nak potong bwg ni ader petua die.. bukan main kupas je.. kalu nk guna bawang tu hari tu jugk... rendam bwg dlm air... sure tak pedih... lg 1 time kupas bwg tuh jgn dok menghala angin... dok la melawan arah angin... sbb bile kite mengupas bwg akan merembeskan bhn kimia yg leh wat mcm kite pedih.. kire protection mechanism la... so. kalu melawan angin sure tak kene rembesan tu heheh.. hebat kan? cubelah!

Share this post


Link to post
Share on other sites
korang asik cita pasal mee segera aka maggi tu...boring r..

k masing2 citer cara korang masak kari aka gulai...ikan/daging..

ak x pandai memasak...klo masak pon ikut hati je...klo korang tunjukkan rahsia resepi korang bleh r ak praktik kat umah sewa ak nih..hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kari Ikan

Bahan-Bahan:
6 keping ikan tenggiri
4 biji kacang bendi
½ biji terung bulat(optional)
1 cawan santan
5 sm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
Sedikit garam dan gula
Minyak masak secukupnya

Bahan kisar:

50 gm cili kering
50 gm bawang merah
50 gm bawang putih
50 gm halia
50 gm lengkuas
50 gm udang kering
2 batang serai (dititik)


Cara:
Tumiskan bahan kisar hingga garing. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang dan biarkan sekejap.

Kemudian masukkan santan, terung dan bendi

Apabila mendidih, masukkan ikan dan masaklagi hingga pekat dan mendidih.



hehheh mcm senang kan?

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Aku Sengal @ Dec 5 2008, 12:19 AM) <{POST_SNAPBACK}>
buku resipi mane ko bukak tu teri-chan.. hehehe tongue.gif
siap ngan sukatan lagi..



hehhe kate nk resepi... aku tlg la cari hehehe...

QUOTE(Tok Hai @ Dec 5 2008, 12:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
klo gna susu wat kari ikan bleh ke...ade yg kta x leh makan ikan ngan susu..

serai (dititik) apa mksud sititik tu..??



susu? mane dtg susu... oh..maksud ko susu sejat tu ke? buleh... kalu india suka letak susu ganti santan... kalu melayu suka gune santan... mamak/india suka gune susu... tu sbb kalu g mapley kari die nmpk lain dr kite...

titik tu maksudnye ketuk serai kat ujung die....

Share this post


Link to post
Share on other sites
huhu...macam senang...
mase nak mendidih tu kite tak bley biar je kan?...
taku ade taik minyak ke ape?..hua3...
aku tibai je...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(are_zn @ Dec 5 2008, 01:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
huhu...macam senang...
mase nak mendidih tu kite tak bley biar je kan?...
taku ade taik minyak ke ape?..hua3...
aku tibai je...



tak kisah snarnye... kari senang je nk buat... tp kalu tak kacau mcm mane santan tu nak pecah.... taik minyak? ape tu? heheheh aku tak penah tgk sebenarnye....

Share this post


Link to post
Share on other sites
telur cincang

bahan2 :
telur ayam (bukan telur itik atau telur puyuh)
minyak masak (bukan minyak diesel atau minyak tanpa plumbum)
kuali (yang ade kat rumah korang)
dapur gas (ingat bukan gas NGV eh?)


cara2 : panaskan kuali sepanas rasa
masukkan minyak dlm satu sudu besar
bila minyak dah panas masukkan telur korang(telur ayam korang tau...!!!)ni pesanan untuk kaum lelaki
excl.gif
tunggu dalam 10 saat pastu masukkan kicap masin,kicap manis (bukan masam-masam manis atau manisnya rindu...!!!)
kicap tu agak2 koranglah letak,dah tu korang gaul serta cincang sekejam yg korang sanggup,
agak2 dah masak korang masukkan dalam pinggan kecik,
dah siap dah...
laugh.gif

cara2 memakan : ade 3 cara 1) suap nasi pastu suap telur
2) suap telur pastu suap nasi
3) buat mcm rojak (campur sume sekali)

anggaran untuk sorang makan dibulan yg tgh sengkek atau poket kering...
kelebihan lauk ini,mudah,jimat,tak muak dan sebab die beshhh...
laugh.gif

selamat mencube dan selamat beramaaalll....
Edited by Tun loy_azloy

Share this post


Link to post
Share on other sites
hahahha!!! resepi telur goreng cincang mmg aku suka!! nk lg best letak lada sulah.. wah... nikmatnye!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(teri-chan @ Dec 4 2008, 11:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nak potong bwg ni ader petua die.. bukan main kupas je.. kalu nk guna bawang tu hari tu jugk... rendam bwg dlm air... sure tak pedih... lg 1 time kupas bwg tuh jgn dok menghala angin... dok la melawan arah angin... sbb bile kite mengupas bwg akan merembeskan bhn kimia yg leh wat mcm kite pedih.. kire protection mechanism la... so. kalu melawan angin sure tak kene rembesan tu heheh.. hebat kan? cubelah!

huhu...tq...pasni rendam bwg dlm air dulu la...

QUOTE(are_zn @ Dec 5 2008, 01:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
huhu...macam senang...
mase nak mendidih tu kite tak bley biar je kan?...
taku ade taik minyak ke ape?..hua3...
aku tibai je...

aku rasa pecah minyak kot...huhu...

kalau stakat masak lauk, aku ok lg...
tapi bab2 biskut, kek @ mknn yg kena bakar guna oven, aku mmg fail...
rasa cam tak penah jd elok...
tak pandai nk agak api & masa...
sudah2 kalau nk raye, beli je semua... happy.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku pernah try masak asam pedas 4 tahun yg lalu (ini pengalaman la) tapi disebabkan aku tak tau sangat bahan2 yg digunakan maka asam pedas aku buat tu tak rasa ape pun,lg satu aku salah masuk daun,patut letak daun kari,aku pulak leta daun yg ade kat depan umah aku tu,tah la aku cium mcm ade bau kari tapi heheheaku pun tak tau pokok ape yg aku petik daun tu hehehehahaha....skrg dah boleh la masak lauk,cakap je sardin,nasi dan mee goreng,telur dadar,megi kari,asam pedas,udang masak sambal masam manis?huhuhu...sume ada...(stail mamak punye cakap) laugh.gif

QUOTE(teri-chan @ Dec 4 2008, 11:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nak potong bwg ni ader petua die.. bukan main kupas je.. kalu nk guna bawang tu hari tu jugk... rendam bwg dlm air... sure tak pedih... lg 1 time kupas bwg tuh jgn dok menghala angin... dok la melawan arah angin... sbb bile kite mengupas bwg akan merembeskan bhn kimia yg leh wat mcm kite pedih.. kire protection mechanism la... so. kalu melawan angin sure tak kene rembesan tu heheh.. hebat kan? cubelah!

owh rendam dalam air eh?patutlah aku potong bawang pakai spek hitam pun tak jalan...cheh...!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...