Jump to content
Sign in to follow this  
ron

Windows 7

Recommended Posts

Nampak macam topik pasal Win 7 ni belum ada lagi, so saya bukaklah.

Memandangkan Windows Vista tidak mendapat sambutan yg begitu menggalakan dikalangan company2 dan pengguna persendirian, kini Windows 7 akan menggantikan Vista dan mengatasi kelemahan yg terdapat seperti hardware dan software compatibility.

Dengan menggunakan kernel yg berbeza dari Windows Vista sendiri, Windows Seven mempunyai kernel yg lebih kecil dan stable yg dinamakan MinWin, yg hanya 25 MB je, berbanding dgn Vista (14GB)

Dijangka akan release tahun hadapan (2009) ataupon 2010, walau bagaimana pon ia masih dlm proses development, byk perubahan akan berlaku dr masa kesemasa dr segi UI, kernel dan engine nya

Windows 7 (formerly known as Blackcomb and Vienna) is the working name for the next major version of Microsoft Windows as the successor of Windows Vista.[1] Microsoft has announced that it is "scoping Windows 7 development to a three-year timeframe", and that "the specific release date will ultimately be determined by meeting the quality bar."[2]

Berita2 mengenai Windows Seven

http://windows7news.com/

Ada tunjuk video dan photo2 Win 7

http://windows7network.com/

win7_6519_10.jpg

thumb_33.png

Edited by ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

hai....aku bru join forum ni dan ini posting pertama aku....

errmmm...betul ke vista ni ader problem??? ader solution die ke??

aku dh cuba nak donlod .NET Framework 2.0(SQL), tp x bleh plak....so camne aku nak guna SQL Server 2005 Express Edition sedangkan .NET Framework 2.0 x bleh nk install?? btw, aku vista user...

thanks.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

berdasarkan ramalan aku.....

keluarnya Win 7 maka semua old cpu yg pakai WIN XP dah expired......all pentium 4 start from 1.5GHZ ke 2.8GHZ .......lama sikit Pentium 4 3.0Ghz pun `dipencenkan`

agak2nya microsoft ada buat trade in Vista ke win 7 ke? sama mcacmm dulu win 2000/home/pro trade in ke Vista?

Share this post


Link to post
Share on other sites

os upgrade,maka hardware pun kene upgrade...maka wang disaku pun kene upgrade... :lol:

kalo xupgrade maka pakai la xp je...

xpun pakai je ubuntu..leh layan efek compiz yang berapi2 tu..

p/s:ape aku merapu pg2 ni.... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

wah... nice...

hehehe... bagusla klau cam tu...

nati blehla pkai...

eh, bila release ni...? dah release ke belum...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

2009 or 2010 br release..

aku ade bace artikel itu ari..

mereke berkate dlm Windows 7 nie die akn more interactive..

cm Vista kite le pkai Speech Recognition tuk kawal windows..

Windows 7 die akn optimize functionality touch screen..huhu..

so nnt monitor touch screen abis dibeli..haha..

tu mereke kate lar..aku xtau lar kalo slh..

tp kalo betol cemane lar nnt men DOTA touch screen..

renungkn.. :lol:

Edited by ahaksz28

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalo la kernel2 nyer dapat dikurangkan sampai 25MB

Mungkin la performance Win 7 lagi baik dr Vista

& most probably ringan macam Win XP ;)

Kenapa Ubuntu bole wat GUI with effect yang lg bagus dr Vista tapi menggunakan resource yang kurang dr Vista?

So dah tentu ada penyelesaiannya...may be Win 7 nak atasi masalah penggunaan resource yang banyak oleh Vista

Jadik cam Ubuntu tu

Just my 2 cents :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Betul tu, kira Windows 7 ni boleh dikatakan lite version of Vista, lebih ringan, lebih laju dan boleh digunakan dgn hardware lama macam Linux. Dan MinWin kernel je jauh lebih kecik sbb byk benda yg tak sepatutnya, diaorg remove macam graphic subsystem yg besar dlm Vista

Edited by ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

gambar2 kat atas tu macam vista je

Memang lah, dia masih guna UI Vista sbb masih dlm process development, tgk build no dia, lagi latest build no dia lagi byk UI design yg baru2 akan keluar. Sama macam process development utk Windows Vista dulu, early build memang lebih kurang macam XP je, lama kelamaan UI nya jauh berbeza.

Ni salah satu design yg baru

vienna_wm.article-width.jpg

Edited by ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

tp kalo windows 7 dpt buat mcm ubuntu buat msti best kn??bole create desktop brapi, dekstop cube dan dekstop jd mcm getah pun bole...wakakaka...nk lagik best windows 7 tk bole diattack oleh virus mcm ubuntu atau pun fedora ataupun kinopix atau redhat....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Memang lah, dia masih guna UI Vista sbb masih dlm process development, tgk build no dia, lagi latest build no dia lagi byk UI design yg baru2 akan keluar. Sama macam process development utk Windows Vista dulu, early build memang lebih kurang macam XP je, lama kelamaan UI nya jauh berbeza.

Ni salah satu design yg baru

vienna_wm.article-width.jpg

nice...

mesti best ni... he3... x sabar rasanya nak tengok interface die yg btol2 punyer... ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...