Jump to content
TonikCapGajah2013

Nak Surfing Laju: Guna Extradns & Ramdisk

Recommended Posts

weih cikai arr aku guna XP service pack 2 cap cetak rompak... tapi masalahnye time aku install programme nie detect aku nyer computer window 2000....aper ke masalah mingai nie??

-------------------------------------------------------------------------------

aik, ok aku guna dual boot, vista ngan xp tapi ler aku install...dedua diar detect windows 2000....ader effect ker?

Edited by sandwraith92

Share this post


Link to post
Share on other sites

la yaka.....sori2...mana saya tau......so.....ada x dns yg len yg bleh digunakan

; <<>> DiG 9.3.2 <<>> @ns.kloth.net www.yahoo.com A

; (1 server found)

;; global options: printcmd

;; Got answer:

;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 2201

;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 2, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:

;www.yahoo.com. IN A

;; ANSWER SECTION:

www.yahoo.com. 300 IN CNAME www.yahoo-ht3.akadns.net.

www.yahoo-ht3.akadns.net. 60 IN A 87.248.113.14

;; Query time: 476 msec

;; SERVER: 88.198.39.133#53(88.198.39.133)

;; WHEN: Thu Nov 1 16:01:56 2007

;; MSG SIZE rcvd: 85

kalau mcm ni...yg mane satu dns dia

untuk yahoo.com

sebelum tekan butang Look it up, klik dulu trace

result:

..

..

..

Received 297 bytes from 66.218.71.63#53(ns1.yahoo.com) in 177 ms (line bawah sekali)

weih cikai arr aku guna XP service pack 2 cap cetak rompak... tapi masalahnye time aku install programme nie detect aku nyer computer window 2000....aper ke masalah mingai nie??

-------------------------------------------------------------------------------

aik, ok aku guna dual boot, vista ngan xp tapi ler aku install...dedua diar detect windows 2000....ader effect ker?

sasmalah ngan aku. Aku pon kena masalah seperti di atas. Camner nie??? :(

Mungkin program tu masih ada bug atau windows tu sendiri tak cukup component

Tapi kalau install dalam Windows XPSP2 yang original memang tak der masalah.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

maksudnya sistem/firewall telah block servis/fail dns.

disable dulu security system atau allowed.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

maksudnya sistem/firewall telah block servis/fail dns.

disable dulu security system atau allowed.

Maksud ko aku kena disable firewall?

ok...then after that everytime nak guna kena disable firewall ker?

Atau just that one time?

Yang allowed tu...maksud ko run as administrator ke bro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

x silap aku kalo setting utk pengguna router, kene tukar ip kepada static supaya extradns ni dpt berfungsi...

ko boleh tgk guide aku sbb aku gunekan router wirelss...(aku buat free ap :lol: )

@akar kuat...

capaian cookies (setakat yg aku belajar la...)

L1 cache > L2 cache > RAM > hdd

kalo dier x jumpe cookies ko dlm L1, dier akan try cari kat L2, kalo x jumpe jugak kat L2, dier cari kat RAM, kalo x jumpe kat RAM, dier cari kat hdd...

kalo x jumpe jugak...

dier akan load cookies baru....

L1 = kecik sgt...

L2 = boleh tahan besar (paling kecik 256KB paling besar setakat ni Quad Core punya)

RAM = x silap aku, walau sebesar manapon RAM, dier akan setkan sikit je... sbb x nak kacau kegunaan RAM utk sistem lain berjalan...

hdd = last resort... hdd akan gantikan peranan RAM dlm menyimpan cookies, cache... so... mmg lembab capaian dier...

yang akar kuat ni buat ialah, setkan kapasiti dlm RAM supaya boleh menyimpan berapa banyak yg cookies/ cache yang dier boleh hold....

makin besar, makin laju pencarian/ capaian cookies/ cache...

@sandwraith92

aku pon pakai captain jack punya...

ok je...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maksud ko aku kena disable firewall?

ok...then after that everytime nak guna kena disable firewall ker?

Atau just that one time?

Yang allowed tu...maksud ko run as administrator ke bro?

yes.. sekali sahaja.

lepas tu ko boleh enable balik firewall.

x silap aku kalo setting utk pengguna router, kene tukar ip kepada static supaya extradns ni dpt berfungsi...
ko boleh tgk guide aku sbb aku gunekan router wirelss...(aku buat free ap  )

benda boleh cuba. kalau tak jalan jugak balik ke setting asal. yang penting rajin mencuba. :D

yang akar kuat ni buat ialah, setkan kapasiti dlm RAM supaya boleh menyimpan berapa banyak yg cookies/ cache yang dier boleh hold....

makin besar, makin laju pencarian/ capaian cookies/ cache...

Lebih kurang macam tu la.. :D

kalau la aku tahu cara nak set cookies/cache dalam L2 cache ... ! :D

tentu berdesuuup. :lol:

sebab fail tu simpan terus dalam proc. tak boleh kan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cache ader limit la...

lagipun bkn semua ruang cache leh diutilize utk surfing je...

nak bukak apps pon, pakai cache jugak...

konsep dier same je...

nak download pki megaupload leceh la...

memanjang full slot~

Edited by diamondclow

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku sambung pasal app lain... seperti penggunaan MSOFFICE.

Selain system guna cache, (Windows) akan simpan fail2 yang telah buka di dalam TEMP folder yang ada dalam hard disk. kalau lah TEMP folder tu dipindahkan ke dalam RAM, maka applikasi tu akan berjalan lebih laju, kerana semua atau sebahagian fail telah berada di dalam RAM. (boleh guna RAMDISK untuk buat benda nie.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku check log dalam ExtraDNS tu..manjang guna local DNS (TMNet nyer DNS)

dia memang auto rotate ker?

ko dah set ke ip 127.0.0.1 untuk TCP/IP (NIC atau Streamyx Conn)

satu lagi, macamana ko setup LAN. atau ko guna PC kat rumah.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

powerroot..

nie cara saya setting LAN.

control panel > network setup wizard > next > next >

other > yang 1st sekali (this comp connects to the internet directly or through network hub.other comp

on my netw.....a hub) > next > next > workgroup (MSHOME) >

turn off file & printer sharing > next > next..

kat rumah nie ada [email protected] komp.

utk DNS mmg dah setting 127.0.01.

Btul x cara saya..?

Untuk kepastian je...

hehehe..

:P :P :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

ada masa die laju,

ada masa die slow.

tp kalau compare dgn komp lain,

berbeza la..

Saya buka internet kat komp kawan,

terasa slow.

last2 pg kat komp sendiri.

hehehe...

:P

tapi download mcm slow je,

dalam 40kb je..

Hehehe..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Betul..

maybe area bie dah penuh dgn streamyx,

tue yang sesak..

nak dapat full speed pun susah..

hehehe..

tp cara nie mmg best la..

thanks powerroot dgn kill ster..

^_^ ^_^ ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

win98 support tak ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...