Jump to content
Isobot

Minat Robotik?

Recommended Posts

shape,kat jln pasir putih tu nak kena bg tau dulu ker kiter dealer baru dia bg harga dealer?

sbb slalunyer mmg mcm tu.klo x,mmg xdpt harga dealer...

bkn jln kampar.aku silap.jln yong kelsom la.kan dr the dtore kiter lalu jln kampar dulu,pastu baru jln yong kelsom kan...kat situ ader gak kedai2 elektronik...xjauh dr yamaha servis tu.aku klo cari brg,g sana jer...jln pasir putih tu nnt aku try cari...part2 ipoh nie aku xtau sgt...

ko org ipoh ker shape?student ke keje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sebenarnya nak buat robot ni perlu modal yang besar. Takat minat je, jangan harap la nak bleh buat robot. Untuk makluman le, untuk simple PIC circuit (PCB) untuk PIC16F84A je..dah bleh mencecah RM50. Tu belum masuk programmer dia lagi yang boleh mencecah hampir RM180 seunit. Optical Sensor plak bleh mencecah RM150 seunit. Untuk buat line follower je sekurang-kurangnya perlukan 2 unit. Tapi untuk yang berminat tu..jangan la hampa sangat..Coz ada jugak kit2 yang mampu dimiliki..tapi tak se'grand' robot2 dalam robocon tu la..satu lagi, kreativiti korang akan terbatas la coz benda kit ni dah fix.

Kalau nak bebas buat camne pun, korang kena design sendiri la circuitnya..

Share this post


Link to post
Share on other sites

as'kum.

Nak tanya skt. ad tak sesapa yg minat dlm bidang Robotik & elektronik.

Klu ada boleh le kita tukar2 pendapat dan idea.

Buat masa ni tengah belajo microcontroller. belajo sendiri je.

klu ada kekawan yg sama minat boleh gak tukar2 Idea.

aku minat gak pasal robot nie.. sekarang aku tengah bt research skit..

klu ko ada cipta mana² robot bg tau kat aku.. dulu aku ada reka 1 robot,

tp ada problem kat circuit atau program.. x dapat nak setel kan lagi..

aku pakai IC MCU ATMEL 89S52...

shape,kat jln pasir putih tu nak kena bg tau dulu ker kiter dealer baru dia bg harga dealer?

sbb slalunyer mmg mcm tu.klo x,mmg xdpt harga dealer...

bkn jln kampar.aku silap.jln yong kelsom la.kan dr the dtore kiter lalu jln kampar dulu,pastu baru jln yong kelsom kan...kat situ ader gak kedai2 elektronik...xjauh dr yamaha servis tu.aku klo cari brg,g sana jer...jln pasir putih tu nnt aku try cari...part2 ipoh nie aku xtau sgt...

ko org ipoh ker shape?student ke keje?

ada tak kawasan lain selain jalan pasir putih??

Kadang-kadang komponen yang kita cari x da!!!

Sebenarnya nak buat robot ni perlu modal yang besar. Takat minat je, jangan harap la nak bleh buat robot. Untuk makluman le, untuk simple PIC circuit (PCB) untuk PIC16F84A je..dah bleh mencecah RM50. Tu belum masuk programmer dia lagi yang boleh mencecah hampir RM180 seunit. Optical Sensor plak bleh mencecah RM150 seunit. Untuk buat line follower je sekurang-kurangnya perlukan 2 unit. Tapi untuk yang berminat tu..jangan la hampa sangat..Coz ada jugak kit2 yang mampu dimiliki..tapi tak se'grand' robot2 dalam robocon tu la..satu lagi, kreativiti korang akan terbatas la coz benda kit ni dah fix.

Kalau nak bebas buat camne pun, korang kena design sendiri la circuitnya..

xder la sampai mahal mcm tue.. sebenarnya boleh guna ic lain, mcm atmel.. sebiji RM12.00.. dia punya progrmer boleh DIY..tp kena pandai cari la kat internet, memang de nyer, klu beli seketul dari supplier memang mahal..

sensor lain boleh guna gak, xkan nak mengharap optical sensor saja..

cuma kepala jer kena perah skit pun dah cukup..

plc tak best sgt...

aku rasa microprocesor lg best... yer lah bley tambah sesuka ati.. wat sesuka ati... bley program gerek2.... huh aku minat.....

betul tue..lagipun PLC mahal, pastu besar dan berat lak tu.. macam mana nak buat robot yang autonomus!!

robot memang banyak jenis..plc bnyak pakai untuk keje besar & berat jer....

Share this post


Link to post
Share on other sites

assalamualaikum.....

aku nk mintak tolong skit dari korang yang power psl robotik nih....

yg sebenarnya aku kene buat assignment pasal robotik nih.....

(aku xtau ape2 coz aku medical student)

lecturer aku bg contoh robotik nih mcm AI....

so klu saper2 ader website ker atau ape2 artikel about AI nih.....

blh bgtau aku x......

urgent sgt nih.......

(nk kene antar mggu nih)....... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

shape,kat jln pasir putih tu nak kena bg tau dulu ker kiter dealer baru dia bg harga dealer?

sbb slalunyer mmg mcm tu.klo x,mmg xdpt harga dealer...

bkn jln kampar.aku silap.jln yong kelsom la.kan dr the dtore kiter lalu jln kampar dulu,pastu baru jln yong kelsom kan...kat situ ader gak kedai2 elektronik...xjauh dr yamaha servis tu.aku klo cari brg,g sana jer...jln pasir putih tu nnt aku try cari...part2 ipoh nie aku xtau sgt...

ko org ipoh ker shape?student ke keje?

aku keje kat emergency department, hospital kampar.... pastu sambung study kat UKM KL forensic Science...so byk masa nak buat robotic... aku ingat kita cerita kedai yg sama ar... kedai ni pun dekat ngan yamaha...

ko bleh buat micro controller...atau ada sapa2 pandai aku nak tempah la kat korang...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalau nak microcontroller + target board . Saya ada buat. Universal target board. Untuk MCU jenis PIC la..

Ada MCU untuk PIC16F84A dan PIC16F877A. Kalau nak,bleh PM saya. Tapi depend pada stock la,kalau ada..bleh la..Harga bleh bincang..

Share this post


Link to post
Share on other sites

web site robot..

aku dah suff kat web nie..

ok gak untuk yang baru nak mula merekacipta robot nie..

tutorial & tips² pun de nak buat robot dari yang simple hingga yang dificult..

tp banyak pakai PIC la.. aku tak tau sangat guna program PIC..

www.societyofrobots.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalau nak microcontroller + target board . Saya ada buat. Universal target board. Untuk MCU jenis PIC la..

Ada MCU untuk PIC16F84A dan PIC16F877A. Kalau nak,bleh PM saya. Tapi depend pada stock la,kalau ada..bleh la..Harga bleh bincang..

kay....

ko boleh buat microcontroller tuk 20 servo, computer interface(usb), 3 sensor, 3 penyambung universal.........

brapa ar ko amik buat benda tu....

aku tau brg tak lar mahal sgt tapi nak buat tu amik masa...

nanti ko kira brapa pastu kasi tau aku yerk...

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku buat sumo robot untuk project budak skolah n IPT.

erm for those who need a control circuit serially from PC to hardware, im also have the circuit n software

.it is my final year project. so, pada yg berminat untuk beli, aku akan rebuild balik project tu dgn PCB dia n software.

Circuit nih boleh kawal 8 servo motor through serial interface. GUI interface boleh digunakan untk kawal pergerakan servo n save position.PRICE x mahal sgt.BAik untuk sesiapa yg buat project robotik arm mahupun projek robot yg gunakan servo.

Edited by leonarul

Share this post


Link to post
Share on other sites

minat robotik?minat teknologi.apa pendapat anda ttg pencapaian malaysia pada hari ni. bangga sbb rakyat malaysia dh berjaya menjejakkan kaki ke angkasa lepas.ni membuktikan bahawa kita x ketinggalan dlm teknologi angkasa lepas....anda pulak bagaimana????

Share this post


Link to post
Share on other sites

mmg minat robot....cita2 mmg nk cipta robot..tp byk lg benda yg perlu dipelajari...kebanyakkan robot smua pkai p.i.c...tp sbjk 2 kene blaja time degree nti...apa yg saya tahu lg,p.i.c ni lebih senang dr micro-p...so sape yg tahu tntg p.i.c leh x tlg ajarkan,walaupun basic..???

Share this post


Link to post
Share on other sites

kid369, PIC tu sebenarnya microcontroller.. dan berlainan dgn microprocessor..

microcontroller adalah gabungan 3 komponen: microprocessor, memory unit (storan), dan input/output..

dan microprocessor plak adalah gabungan Arithmetic Logic Unit (ALU) dan register..

Share this post


Link to post
Share on other sites

kid369, PIC tu sebenarnya microcontroller.. dan berlainan dgn microprocessor..

microcontroller adalah gabungan 3 komponen: microprocessor, memory unit (storan), dan input/output..

dan microprocessor plak adalah gabungan Arithmetic Logic Unit (ALU) dan register..

klu sy nk try buat prog pkai p.i.c,apa senarai hardware yg perlu saya ada?????klu ble,kt mane ble saya dapat????

Share this post


Link to post
Share on other sites

klu sy nk try buat prog pkai p.i.c,apa senarai hardware yg perlu saya ada?????klu ble,kt mane ble saya dapat????

erm.

PIC, PIC burner, input output yg berkaitan (LED, servo motor, sensor dll).

ko nk buat apa sebenornya?

Share this post


Link to post
Share on other sites

selalunya kalau kat robocon org guna PIC ataupun PLC....

lps tu guna software mplab dan burner (biasanya org panggil trainer) utk 'burn'kan program tu kat PIC tu...

kedai buku popular ader jual buku PIC programming kalau korg nak blaja tp kena temph dulu .. diorg takde stok skrg.....

trainer tu kalau yg ori dah rm800++ kalau tak silp....

software tu free je....

ko team robocon ke...ko dari mana

wow... bincang pasal kos robot ka..hehehe.... aku student dari ADTEC, mesti korg tak pernah dgr kan... :P aku amik kos diploma kejuruteraan mechatronic gak. aku ada study robot gak, nak kawal robot pakai robot simulator dari PC n kita wat program dia then load ke robot pastu kita dpt lihat dia bergerak sama mcm dlm program.

mmg best lah kan... ada ke student dari ADTEC kat sini??? :)

hang adtec mana?

budak adtec power jgk psl robot2...

kdg2 kat robocon, bdk2 u pun kalah dgn bdk adtec, ciast dll .......

adtec mana?? shah alam?????

robocon tahun ni aper cerita????

robocon adtec kulim tahun nie pegi sampai suku akhir je..kalau tak silap aku kalah dgn uniten kot pasal robot auto ada masalah kot....tapi robofest menang no 3 rasenya...sapa2 peminat robocon..heheh

Share this post


Link to post
Share on other sites

robot pakai leg0 ke apa??? kaLau leg0 mcm kat skolah aku... aku tau ler sket2... pr0gram aja di komputer.. mau pergi mana berapa kelajuan.. ehehe... sensor...

owh...ko pnah masuk National robotics competition ke?......

tahun ni aq masuk competition tu......

aq masuk open category......

tema dia 'save our planet'......

sesiapa ade cadangan x nak wat robot aper?........ <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku buat sumo robot untuk project budak skolah n IPT.

erm for those who need a control circuit serially from PC to hardware, im also have the circuit n software

.it is my final year project. so, pada yg berminat untuk beli, aku akan rebuild balik project tu dgn PCB dia n software.

Circuit nih boleh kawal 8 servo motor through serial interface. GUI interface boleh digunakan untk kawal pergerakan servo n save position.PRICE x mahal sgt.BAik untuk sesiapa yg buat project robotik arm mahupun projek robot yg gunakan servo.

aku nak.... email kat aku price.... [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

sape2 yg nak beli DC stepper motor second hand 8 bijik pd harga boleh dirunding, emel aku. [email protected]

Dlm bundle nih ada 2 bijik minebea stepper motor frame size 17 x2bijik, pastu pancake stepper size berbeza2.emel aku kalo nak info lebih beserta image skali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sebenarnya nak buat robot ni perlu modal yang besar. Takat minat je, jangan harap la nak bleh buat robot. Untuk makluman le, untuk simple PIC circuit (PCB) untuk PIC16F84A je..dah bleh mencecah RM50. Tu belum masuk programmer dia lagi yang boleh mencecah hampir RM180 seunit. Optical Sensor plak bleh mencecah RM150 seunit. Untuk buat line follower je sekurang-kurangnya perlukan 2 unit. Tapi untuk yang berminat tu..jangan la hampa sangat..Coz ada jugak kit2 yang mampu dimiliki..tapi tak se'grand' robot2 dalam robocon tu la..satu lagi, kreativiti korang akan terbatas la coz benda kit ni dah fix.

Kalau nak bebas buat camne pun, korang kena design sendiri la circuitnya..

:lol: Bro, mahal sangat tu, nanti patah semangat member2 yang nak buat robot. Saya beli programmer RM49 je. PIC bleh dapat kat www.siliconetics.biz, PIC18F2550, power punye, siap ngan USB sekali baru RM30 sebijik. Optical sensor dalam RM5, kalau buat pake discrete boleh dpt dlm RM3. Kat siliconetics.biz ada toturial dan projek PIC dalam bahasa Melayu. OK, salam....

Share this post


Link to post
Share on other sites

sape kat sini penah buat buat robot HEXAPOD? 3DOF punye?Base bulat tu..bleh tolong tak?saya sedang buat projek ni..sape2 ader info tentang programmingnyer..bleh hubungi saya..tq..

Share this post


Link to post
Share on other sites

bestnye kalo de bakat n kebolehan tuk cipte sesuatu..

well minat..tp x reti n xde bakat... :ph34r:

ko leh search dlm tenet,byk tutorial dlm tu tt robot... weh... robocon thn ni menang kat sapa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...