• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Budak Baru Blajar Nak Install Ubuntu 12.04.3 Lts

13 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

Asslamulaikum..

 

 

saya baru blajar nak install ubuntu version spt diatas..tapi step ke 4 @ http://www.ubuntu.com/download/desktop/install-desktop-long-term-support

 

dah start ada problem spt dibawah ni..

"No root file system is defined. Please correct this from the partitioning menu."

 

[/url]" />

http://postimg.org/image/jg5k73v9v/0980e090/

 

macamana nak solve..

Edited by tabah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Wsalam.

 

 

Mungkin sbb masa ko buat partition ko x setkan root partition kot,

 

cn2E8.png

 

Contoh mcm gambar kat atas, Mount point tu kene pilih '/'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Wsalam.

 

 

Mungkin sbb masa ko buat partition ko x setkan root partition kot,

 

cn2E8.png

 

Contoh mcm gambar kat atas, Mount point tu kene pilih '/'

 

oh tq2.tapi saya mmg x dapat nak touch button apa pun semalam utk buat benda ni

 

 

Nanti aku upload video cara nak install mengikut cara yang biasa aku buat.

 

http://www.youtube.com/watch?v=C0iMqyQmejQ

 

tq vedio kat atas ya

 

 

update..hampir berjaya..doakan semoga lepas install linux pertama ni. step 9 @ http://www.ubuntu.com/download/desktop/install-desktop-long-term-support.

 

 

 

masa dok explore2 benda ni kat bootable dvd..macam perasan sound macam x bunyi la plak.biasa macamana nak solve..window leh install driver, tapi linux macaman aya..saya betul budak br belajar..amik galah tolong tunjuk kan

 

update @ 12am 25 sept 2013

step [email protected]http://www.ubuntu.com/download/desktop/install-desktop-long-term-support.....last minute @ Installating system status --pc hang

Edited by tabah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

bagi aku orang baru nak belajar install amik spare satu hard disk, install guna hd tu

takde pening2 kepala, semua amik default je

Edited by umarzuki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bagi aku orang baru nak belajar install amik spare satu hard disk, install guna hd tu

takde pening2 kepala, semua amik default je

 

tq umar for your advice...saya dah berjaya install tapi bukan pada satu spare hd, tapi pada satu hd.

 

masalah nya sekarang, setelah siap install

(1) sound x der

(2) masalah lain..x tau lagy ada ker x.

 

Nampak gaya...os ni macam apple la plak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

 

tq umar for your advice...saya dah berjaya install tapi bukan pada satu spare hd, tapi pada satu hd.

 

masalah nya sekarang, setelah siap install

(1) sound x der

(2) masalah lain..x tau lagy ada ker x.

 

Nampak gaya...os ni macam apple la plak

 

(3) Display

saya try nak install msi driver melalui software Live update 5, tapi setelah zip Liveupdate.zip nya siap di download..tapi x dapat lak nak setup..ada cara ker macamana kita nak cek driver DISPLAY pc kita ngan linux ni ok ker x. kalu ngan window leh chek device manager..

Edited by tabah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

something wrong somewhere.
masalah no 1 - tak ada bunyi, sepatutnya tak ada masalah.
masalah no 2 - msi Live update 5 itu untuk windos bang. apa hal install dalam ubuntu lak ?

sekarang coba u bagi tau apa spek komputer yg u nak install ubuntu ni ? samada terlampau canggih atau terlampau antik.

pada aku, neubie lebih baik pakai linux mint.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ubuntu ni kena main2 dgn setting bunyi sikit klau problem takde bunyi ni. Ko right click kt ikon bunyi tu, kasi setting satu kali. Macam zaman2 winxp jugak la.. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

maaf klo saya topup soalan, saya bru migrate dr ubuntu 10.04 ke 12.04 LTS and saya ada prob masa update or install sopware. da clear and tukar source repo ke MMU server pon still jd jgk. nk tmbah PPA pon prob. ni antara contoh error

 

Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/ubuntu-wine/ppa/ubuntu/dists/precise/Release.gpg  Connection failed
Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/ubuntu-wine/ppa/ubuntu/dists/precise/main/source/Sources  Connection failed
Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/ubuntu-wine/ppa/ubuntu/dists/precise/main/binary-i386/Packages  Connection failed
Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/ubuntu-wine/ppa/ubuntu/dists/precise/main/i18n/Translation-en_US  Connection failed
Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/ubuntu-wine/ppa/ubuntu/dists/precise/main/i18n/Translation-en  Connection failed
Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

 

harap dpt bg sedkit hint :142:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sudo apt-get autoremove
sudo apt-get clean
sudo apt-get autoclean
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

saya masih guna ubuntu nih lagi. Wubi, partition asing. senang. Baru belajar gak. Malas nak fresh install yang baru.

 

ubuntu_desktop_2014_by_carnine9-d7f2x2m.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok la tu...nanti cuba install kat pc lama ke..dan cuba pakai setiap hari maca mana pakai kat windows.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now