• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Inginkan Bantuan C++(do While Dan Continue)

8 posts in this topic

Posted · Report post

assalamualaikum dan selamat sejahtera ,

sye ingin mintak pndapat otai2 programming
sye student dpli dlm bidang IT.. so untuk sem ni kami kene blajar C++.. sye kene present di while dan continue,, act sye tak terror c++ ni.. sye kene present untk bg kwn2 sye paham apa yng di maksudkan gan do while dan continue..
nk mintak pendapat otai2 ape aktiviti yang sye prlu lakukan untuk bg kwn2 sye paham apa fungsi do while
cm gwoup yg lain,dorang bg contoh permainan dart untuk menerangkan fungsi do while dlm kehidupan seharian...
sye tak de idea dan msih keliru ...tolong sye.

terima kasih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Salam, selamat datang ke putera.com... :)

Do While ini bermaksud buat pusing dahulu kemudian di ikuti syarat. Berbeza dengan while dimana Do while statement akan membaca syarat pada akhir baris.

Contoh didalam while

[CODE]
#include <iostream.h>
int main()
{
int counter;
cout << "Berapa banyak anda ingin sebut satu malaysia? ";
cin >> counter;
while (counter > 0 )
{
cout << "Satu Malaysia!\n";
counter--;
}
cout << "Bilangan anda sebut adalah: " << counter << endl;
return 0;
}
[/CODE]

Sila lihat " [b] while (counter > 0 ) [/b]", dia akan meletak syarat pada [b]bahagian hadapan[/b] terlebih dahulu. Jadi setiap kali dia membuat pusingan, dia akan membaca syarat terlebih dahulu. Ianya berbeza berbanding Do While dimana dia akan membaca syarat pada[b] bahagian belakang. [/b]Jadi dia akan membaca code dahulu kemudian baru baca syarat.. :)

[CODE]
#include <iostream.h>
int main()
{
int counter;
cout << "Berapa banyak anda ingin sebut satu malaysia? ";
cin >> counter;
do
{
cout << "Hello\n";
counter--;
} while (counter >0 );
cout << "Bilangan anda sebut adalah: " << counter << endl;
return 0;
}
[/CODE]

Senang kata.

While = Pre Test ([b]Baca syarat baru laksana[/b])
Do While = Post Test [b](Laksana dahulu baru baca syarat)[/b]

Hehe, ada paham?

Selamat datang ke dunia pengaturcaraan.. :P


[quote][color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][size=3] fungsi do while dlm kehidupan seharian...[/size][/font][/color][/quote]

Sorry baru perasan, kena cari ada kena mengena kehidupan seharian eh?

Paling mudah, pasaraya.. Kenapa?

Kita perlu masuk dalam ruangan pasaraya dan kemudian kita cari barang.. Dan lepas cari barang baru kena bayar,itulah syaratnya....Jadi samalah dengan do while, masuk dalam while dulu kemudian baru kena syarat.... So ada kena mengena la kut...:D Edited by Chuki2
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalu sye bagi contoh permainan di fun fair leh ke?..ada kaitan kan?.. cm kita baling gelung dlm kon...

[quote name='Chuki2' timestamp='1353415088' post='1086918']
Salam, selamat datang ke putera.com... :)

Do While ini bermaksud buat pusing dahulu kemudian di ikuti syarat. Berbeza dengan while dimana Do while statement akan membaca syarat pada akhir baris.

Contoh didalam while

[CODE]
#include <iostream.h>
int main()
{
int counter;
cout << "Berapa banyak anda ingin sebut satu malaysia? ";
cin >> counter;
while (counter > 0 )
{
cout << "Satu Malaysia!\n";
counter--;
}
cout << "Bilangan anda sebut adalah: " << counter << endl;
return 0;
}
[/CODE]

Sila lihat " [b] while (counter > 0 ) [/b]", dia akan meletak syarat pada [b]bahagian hadapan[/b] terlebih dahulu. Jadi setiap kali dia membuat pusingan, dia akan membaca syarat terlebih dahulu. Ianya berbeza berbanding Do While dimana dia akan membaca syarat pada[b] bahagian belakang. [/b]Jadi dia akan membaca code dahulu kemudian baru baca syarat.. :)

[CODE]
#include <iostream.h>
int main()
{
int counter;
cout << "Berapa banyak anda ingin sebut satu malaysia? ";
cin >> counter;
do
{
cout << "Hello\n";
counter--;
} while (counter >0 );
cout << "Bilangan anda sebut adalah: " << counter << endl;
return 0;
}
[/CODE]

Senang kata.

While = Pre Test ([b]Baca syarat baru laksana[/b])
Do While = Post Test [b](Laksana dahulu baru baca syarat)[/b]

Hehe, ada paham?

Selamat datang ke dunia pengaturcaraan.. :P




Sorry baru perasan, kena cari ada kena mengena kehidupan seharian eh?

Paling mudah, pasaraya.. Kenapa?

Kita perlu masuk dalam ruangan pasaraya dan kemudian kita cari barang.. Dan lepas cari barang baru kena bayar,itulah syaratnya....Jadi samalah dengan do while, masuk dalam while dulu kemudian baru kena syarat.... So ada kena mengena la kut... :D
[/quote]


sgt2 membantu.tq.. sye sdg fahamkan..lect nk kan aktiviti lain dari yang lain...cmne kita nk bg pelajar tingkatan 5 faham apa itu do while dan continue

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sye dh try msukkan aturcara..bila enter terus exit page.. tak sempat nk view nape yek.. dh try cin.get still tak leh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dh setel..tq..kihkih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

oraitt..camni la bagoosh ada diskusi ilmiah
bro blajar C++ sem berapa, program apa?
dulu2 kat uitm dip sains kom, masa sem 1
sem 2 je untuk OOP dah masuk java

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

act sye dpli , msa degree amik it tp tak blajo c++ nie..
nk present c++ tak reti langsung nie..huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Huhu.. tahniah sbb dapat selesaikan.. sorry tak igt coding c++ nie...:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0