• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

While Loop Dan Do..while Loop Confusion


6 posts in this topic

Posted · Report post

Salam,

Aku ada sedikit keraguan mengenai loop while dan do while..
Berdasarkan pengetahuan aku yang cetek ini, do..while loop ni akan execute once sebelum dia check while condition.
Bagi loop while lak, dia akan check while condition dulu kan?so kalau true..baru dia execute statement dalam loop..btol ke pemahaman aku ini..

Satu lagi berkenaan dengan pre-increment (++i) dan post-increment (i++) yang digunakan dalam "for" loop..

contohnya:

[code]
for(i=0;i<10;++i){
printf("i= %d\n",i);
}
[/code]


[code]
for(i=0;i<10;i++){
printf("i= %d\n",i);
}
[/code]

so, ape result bagi kedua-dua loop ini?
adakah sama atau berbeza. Kalau berbeza, bleh tak explainkan?

minta bantuan kepada otai-otai c kat putera.com ni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='NeoLogy' timestamp='1332386555' post='1080346']
Salam,

Aku ada sedikit keraguan mengenai loop while dan do while..
Berdasarkan pengetahuan aku yang cetek ini, do..while loop ni akan execute once sebelum dia check while condition.
Bagi loop while lak, dia akan check while condition dulu kan?so kalau true..baru dia execute statement dalam loop..btol ke pemahaman aku ini..

Satu lagi berkenaan dengan pre-increment (++i) dan post-increment (i++) yang digunakan dalam "for" loop..

contohnya:




so, ape result bagi kedua-dua loop ini?
adakah sama atau berbeza. Kalau berbeza, bleh tak explainkan?

minta bantuan kepada otai-otai c kat putera.com ni..
[/quote]

i++ increment by 1 tapi dia simpan untuk next use. (ni yang mampu aku explain)
++i increment by 1 untuk current use.

So macam coding bawah ni

[code]
for(i=0;i<10;++i){
printf("i= %d\n",i);
}
[/code]

i=0 starting. Tapi bila jumpa ++i tem printf dia akan keluar 1
so turutan dia,

i = 1
i = 2
i = 3
..



[code]
for(i=0;i<10;i++){
printf("i= %d\n",i);
}
[/code]

i = 0 starting. bila jumpa i++ dia increase value tapi dia akn print value terdahulu instead of current
mean

i = 0
i = 1
..

Yang do..while loop tu betol dah pemahaman.
Do..while - do now check later
while - check now do later

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Satu lagi nak tanya, dalam "for" loop..dia check condition dulu baru run or run dulu sekali then check condition?
Contohnya;

[code]

char i=14;

for(i=0;i<5;i++){
printf("%d ",i);
}
[/code]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dia check condition dulu baru run. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='NeoLogy' timestamp='1332463752' post='1080381']
Satu lagi nak tanya, dalam "for" loop..dia check condition dulu baru run or run dulu sekali then check condition?
Contohnya;

[code]

char i=14;

for(i=0;i<5;i++){
printf("%d ",i);
}
[/code]
[/quote]

jap aku rs coding ni ada sikit mistake, i ko dah declare as char tp bila print dia jd decimal.

patutnya aku rs int i=14 dan bukannya char i=14

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='otai_g' timestamp='1333559299' post='1080661']

jap aku rs coding ni ada sikit mistake, i ko dah declare as char tp bila print dia jd decimal.

patutnya aku rs int i=14 dan bukannya char i=14
[/quote]
dalam c, char bukan hanya untuk character (ASCII) saje..char adalah 8bit (1 byte) data variable..actually semua data disimpan dalam bentuk bit dalam variable..ASCII code pun 8 bit data size untuk setiap character..

contoh : ASCII code utk '7' adalah decimal : 55 dan hexadecimal : 0x37
[code]
char i=55;
printf("%d\n",i); /* output : 55 */
printf("%c\n",i); /* output ; 7 */
[/code]
[url="http://ideone.com/tckLB"]http://ideone.com/tckLB[/url]

so, jangan salah faham..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0