• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Cpu Tidak Boleh On

21 posts in this topic

Posted · Report post

Assalamualaikum warga putera..
kat sini saya ada masalah berkaitan dgn cpu saya..cpu saya tidak boleh on langsung..tiada respon,fan proc pun tidak bergerak..sy cuba tuka psu,tetapi masalah tetap sama..
apa masalah cpu saya ni sehingga tiada respon...adakah sbb mobo sy dah rosak?
ataupun bios battery sy dah abih...mintak jasa baik rakan2 mengenalpasti masalah saya ni..
terima kasih..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Wsalam. kalo psu osak mmg tak leh on terus, tapi psu ok kan. Hmm kalo bios battery abis, rasanya dia on lagi, cuma part bios tu dia sekat kalau tak silap, kemungkinan mobo rosak. Sekadar pendapat, sebab tak pernah jadi lagi. Yang pernah rosak RAM jer, bunyi beep bila on.

Nanti pakar2 dan org lama akan bagitau lain. Saya tak pasti sgt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jika tukar psu masih tidak boleh selesaikan masalah ada mungkin ada masalah lain.

antara motherboard dan suiz power.cek tgk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

haah samada mobo or switch power tu porblem...try pakai button reset untuk on power ( tukar cable power on dgn cable power reset)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Troubleshoot satu2/

Buang semua dulu, tinggalkan psu mobo ngan proc jer. Yang lain semua cabut. Kalo tak run jugak, tu antara mobo ngan proc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cuba cabut wayer power yg 4 urat, kmdian, tekan on. ke karan tadak langsung kat rumah hang?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='aaroncooper2k9' timestamp='1323366768' post='1076519']
Assalamualaikum warga putera..
kat sini saya ada masalah berkaitan dgn cpu saya..cpu saya tidak boleh on langsung..tiada respon,fan proc pun tidak bergerak..sy cuba tuka psu,tetapi masalah tetap sama..
apa masalah cpu saya ni sehingga tiada respon...adakah sbb mobo sy dah rosak?
ataupun bios battery sy dah abih...mintak jasa baik rakan2 mengenalpasti masalah saya ni..
terima kasih..
[/quote]


Salam, dah cuba reset balik bios dengan cabut bateri cmos dan alih kan jumper cmos pada setting clear.Tunggu 10 minit, off kan semua Power.Letakkan balik jumper pada tempat asal, dan cuba power on balik .
[center][img]http://1.bp.blogspot.com/-gJoiuBHj4B8/Tf7LhTosibI/AAAAAAAABMA/ea5sRuJhDxU/s1600/200620116019-1.jpg[/img][/center]

Kalau tak boleh jugak, Salah satu cara yang efektif nak troubleshoot ialah kena cuba 1by 1, mulakan dengan basic komponen, hanya perlu motherboard, processor, ram (ram pakai 1 keping sahaja) dan psu serta cabut bateri cmos semasa tengah test.Harap membantu
[center][img]http://3.bp.blogspot.com/-MXWMJq2adX0/TuGLG0hoITI/AAAAAAAABng/3ClpNjBjt10/s1600/051120117298-1.jpg[/img][/center] Edited by hafizamrepair

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

terima kasih sbb reply..

[quote name='carnine9' timestamp='1323373434' post='1076527']
Wsalam. kalo psu osak mmg tak leh on terus, tapi psu ok kan. Hmm kalo bios battery abis, rasanya dia on lagi, cuma part bios tu dia sekat kalau tak silap, kemungkinan mobo rosak. Sekadar pendapat, sebab tak pernah jadi lagi. Yang pernah rosak RAM jer, bunyi beep bila on.

Nanti pakar2 dan org lama akan bagitau lain. Saya tak pasti sgt.
[/quote]
ye..sy mula2 igt psu yg rosak..bila pakai psu lain..dia ok,sy cuba psu ke cpu lain..dia boleh on..


[quote name='muhian' timestamp='1323390327' post='1076536']
jika tukar psu masih tidak boleh selesaikan masalah ada mungkin ada masalah lain.

antara motherboard dan suiz power.cek tgk.
[/quote]
[quote name='mon678' timestamp='1323397600' post='1076554']
haah samada mobo or switch power tu porblem...try pakai button reset untuk on power ( tukar cable power on dgn cable power reset)
[/quote]

switch tu sy dah cuba pakai cover cpu lain..sy hanya konek switch je..tapi masalah masih sama,tiada respon..

[quote name='Hao Ren' timestamp='1323401848' post='1076561']
Troubleshoot satu2/

Buang semua dulu, tinggalkan psu mobo ngan proc jer. Yang lain semua cabut. Kalo tak run jugak, tu antara mobo ngan proc
[/quote]
termasuk cpu fan ke?
sy dah buat mcm ni..tp masih tiada respon..

[quote name='khorback' timestamp='1323402527' post='1076562']
cuba cabut wayer power yg 4 urat, kmdian, tekan on. ke karan tadak langsung kat rumah hang?
[/quote]
boleh sedara bgtau,wayer power 4 urat mana satu? sy tak fhm..

[quote name='hafizamrepair' timestamp='1323404374' post='1076563']
Salam, dah cuba reset balik bios dengan cabut bateri cmos dan alih kan jumper cmos pada setting clear.Tunggu 10 minit, off kan semua Power.Letakkan balik jumper pada tempat asal, dan cuba power on balik .


Kalau tak boleh jugak, Salah satu cara yang efektif nak troubleshoot ialah kena cuba 1by 1, mulakan dengan basic komponen, hanya perlu motherboard, processor, ram (ram pakai 1 keping sahaja) dan psu serta cabut bateri cmos semasa tengah test.Harap membantu

[/quote]
sy dah cuba ikut langkah2 yg sedara sarankan..jumper kasi clear,cabut battery cmos 10 minit..bila pasang balik..sama je..


p/s:adakah mobo dah kong??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kapasitor kat mobo ada bengkak2 tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='Hao Ren' timestamp='1323432382' post='1076582']
kapasitor kat mobo ada bengkak2 tak?
[/quote]
nampak mcm semua elok je..ada kemungkinan mobo rosak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kabel 4 urat tu JPW1 utk konfirm mobo k.o je. (model tertentu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='aaroncooper2k9' timestamp='1323433412' post='1076584']
nampak mcm semua elok je..ada kemungkinan mobo rosak?
[/quote]
susah nak kata kalo benda tak nampak, semua amik kemungkinan. kapasitor bengkak pun bleh jadi..
kalo takde, bukan masalah situ la

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='aaroncooper2k9' timestamp='1323424510' post='1076578']
ye..sy mula2 igt psu yg rosak..bila pakai psu lain..dia ok,sy cuba psu ke cpu lain..dia boleh on..
[/quote]
kalau gini, psu dan cpu ok lah. mobo pun ok sebab pakai psu lain kat situ pun boleh hidup.

maybe psu awak tu ade masalah teknikal kat penyambung dia, longgar ke, dah terlari so cucuk kat mobo wayar tak kena jarum betul2. test kat cpu orang boleh mungkin nasib baik je.. cuba try cucuk wayar (bekas plastik) sambil tekan sikit wayar tu ke dalam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try gune testpen kt mobo ada x aliran elektrik kt mobo tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

boleh jadi jumper cmos dalam keadaan mereset, tekan suis 'on' memang tak akan idup juga....elok periksa btul2 kasi betul!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='khorback' timestamp='1323441514' post='1076587']
kabel 4 urat tu JPW1 utk konfirm mobo k.o je. (model tertentu)
[/quote]
xde respong apa2 pun..


[quote name='khorback' timestamp='1323609723' post='1076757']
boleh jadi jumper cmos dalam keadaan mereset, tekan suis 'on' memang tak akan idup juga....elok periksa btul2 kasi betul!
[/quote]
dah ubah pun sama..


[quote name='Hao Ren' timestamp='1323441627' post='1076588']
susah nak kata kalo benda tak nampak, semua amik kemungkinan. kapasitor bengkak pun bleh jadi..
kalo takde, bukan masalah situ la
[/quote]
[quote name='Panglima Khalid' timestamp='1323445892' post='1076601']
kalau gini, psu dan cpu ok lah. mobo pun ok sebab pakai psu lain kat situ pun boleh hidup.

maybe psu awak tu ade masalah teknikal kat penyambung dia, longgar ke, dah terlari so cucuk kat mobo wayar tak kena jarum betul2. test kat cpu orang boleh mungkin nasib baik je.. cuba try cucuk wayar (bekas plastik) sambil tekan sikit wayar tu ke dalam
[/quote]
[quote name='mon678' timestamp='1323532959' post='1076682']
try gune testpen kt mobo ada x aliran elektrik kt mobo tu
[/quote]
wow..ada je aliran,sbb sy ada rasa bila tersentuh dgn tgn..

p/s:kalo semua sy dah test,masih tiada respon..boleh sy declare mobo rosak?
ada solusi lain x? proc ke..

ni sy punya mobo [url="http://www.msi.com/product/mb/945GCM7-F.html"]http://www.msi.com/product/mb/945GCM7-F.html[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

processor sy dah buat test..masih berfungsi..lga775..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

confirm mobo ko ada problem....dh abis warranty k?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='mon678' timestamp='1323971875' post='1077151']
confirm mobo ko ada problem....dh abis warranty k?
[/quote]
abih..sy dah test satu2..masih tiada respon..
proc ok,ram ok,psu ok..semua dah test..tp result masih sama..switch power pun dh tuka..sama je..
warranty sy rs dah xde kud...sbb lama punya kan.. Edited by aaroncooper2k9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau smuanyee ok semestinya mobo ko ada problem....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sahh..mobo rosak..lps tuka mobo,pc dah leh on mcm biasa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now