Jump to content


Photo
1 votes

Jet Fighter / Kapal Terbang Peperangan - Malaysia dan seluruh dunia


  • Please log in to reply
165 replies to this topic

#151 wann11

wann11

    Ahli Baru

  • Learning
  • 11 posts

Posted 23 October 2011 - 11:50 PM

Aset TUDM:

Peronda Maritim (Patrol):

Lockheed PC-130H-30-MP Hercules
Posted Image

Pejuang Lain (Fighter):

Northrop F-5F
Posted Image

Northrop F-5E Tiger II (Simpanan)
Posted Image

Peninjau (Reconnaissance):

Nortrop RF-5E Tigereye
Posted Image

Edited by wann11, 24 October 2011 - 09:05 PM.


#152 wann11

wann11

    Ahli Baru

  • Learning
  • 11 posts

Posted 24 October 2011 - 12:45 AM

Aset TUDM:
Helikopter:

Sikorsky S-61A-4 Nuri (Pengangkutan)
Posted Image
Sikorsky S-61A-4 Nuri (CSAR)
Pesawat ini digunakan khusus untuk operasi mencari dan menyelamat tempur termasuk operasi menyelamat semasa pertempuran dan dilengkapkan dengan winch dan mesingan untuk mempertahankan diri.

EC-725 Super Cougar (Sudah Tempah)
Posted Image

Sikorsky S-70 Black Hawk (VIP)
Posted Image

UAV/ARV:

CTRM Eagle ARV
Posted Image
Berkemungkinan akan digantikan dengan pesawat UAV buatan tempatan sepenuhnya (Aludra Mk. II)

Aludra Mk. II
Posted Image

Edited by wann11, 24 October 2011 - 08:50 PM.


#153 wann11

wann11

    Ahli Baru

  • Learning
  • 11 posts

Posted 24 October 2011 - 04:53 AM

Aset TUDM:
Pesawat Pengangkut (Transport):

Lockheed C-130H-30 Hercules (Charlie)
Posted Image

Lockheed KC-130T (Untuk Air-air refueling (AAR) & Cloud Seeding)
Posted Image

Cessna 402B (Pengangkutan Ringan & Latihan)
Posted Image

AirtechCN-235-220M (Pengangkut ringan & Latihan Penerjunan)
Posted Image

AirtechCN-235-220M (VIP)
Posted Image

#154 wann11

wann11

    Ahli Baru

  • Learning
  • 11 posts

Posted 24 October 2011 - 07:36 PM

Aset TUDM.
Pesawat Pengangkut (Transport):

Airbus A400M Militry Transport Plane (Sudah dipesan)
Posted Image

Boeing BBJ (VIP) (Pengembangan daripada Boeing 737-700)
Posted Image

BOMBARDIER BD-700-1A10 GLOBAL EXPRESS (VIP)
Posted Image

MARCEL DASSAULT FALCON 900B (VIP)
Posted Image

Fokker VFW F28-1000 Fellowship (VIP)
Posted Image

#155 K.A.

K.A.

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • 3403 posts

Posted 24 October 2011 - 10:23 PM

Aludra Mk. II
Posted Image


ape kegunaan pesawat ne? lain macam jer
kecik benor


Posted Image

Fastabiqul Khairaat


#156 wann11

wann11

    Ahli Baru

  • Learning
  • 11 posts

Posted 25 October 2011 - 03:07 PM


ape kegunaan pesawat ne? lain macam jer
kecik benor


Untuk tujuan peninjauan (Reconnaissance) kot...ade camera kat bawah tu....mungkin pemantauan sempadan negara agaknya (Thailand-Malaysia)...

#157 wann11

wann11

    Ahli Baru

  • Learning
  • 11 posts

Posted 25 October 2011 - 06:49 PM

Aset TUDM.
Pengangkutan Helikopter (Transport):

Agusta A-109C Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) (VIP)
Posted Image

Agusta A-109 LOH (Light Observation Helikopter) Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD)
Posted Image
(Dengan Rocket Launcher)

Agusta Sikorsky AS-61N1 (VIP)
Posted Image

Pesawat Pejuang lain (Fighter):

AermacchiMB-339CD/(CM) (Tempahan baru)
Posted Image
(Untuk menambahkan dan menggantikan pesawat latihan MB 339CD TUDM yang musnah akibat kemalanagan.)

Aermacchi MB-339A (Latihan lanjutan dan boleh dijadikan pesawat pejuang)
Posted Image

Edited by wann11, 27 October 2011 - 04:50 AM.


#158 M3ntary™

M3ntary™

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • 2924 posts

Posted 28 October 2011 - 05:17 PM

Posted Image

ROYAL SAUDI AIR FORCE . القوات الجوية الملكية السّعوديّة TORNADO


ROYAL SAUDI AIR FORCE . القوات الجوية الملكية السّعوديّة
11 FLYING WING, 75 SQUADRON
DHAHRAN - KING ABDULLAH AZIZ AB
PA-200 IDS TORNADO
The sqn was formed in 1997and is permanently based at KAAB. It was formed to operate the Tornado IDS in classic interdiction roles, utilising UK and US conventional weapons, medium and low level laser designation munitions and suppression of enemy air defences by the use of ALARM. Initially, 8 crews were taken from other existing units to form the sqn, and many of the crews had seen action during Gulf War 1. In 1998, the sqn moved into purpose built accommodation. Annually, the sqn flies over 3000 missions, for which in 1995 it received a prestigious reward for exemplary safety and achievement from HRH Deputy Minister of Defence, Aviation and General Investigation. The missions flown by the sqn are combat-ready work up missions, continuation training and various post-graduate courses. 75th sqn practices evasion and composite force tactics on a regular basis with the RSAF fighter squadrons and with other Gulf nations. From 2006, the RSAF Tornado IDS underwent a major upgrade to both avionics and displays, with 75th sqn assigned as the lead sqn for its introduction. With full fleet modification completed, all aircraft are able to carry a range of smart weapons, enhancing their combat capability.

#159 wann11

wann11

    Ahli Baru

  • Learning
  • 11 posts

Posted 11 November 2011 - 02:39 PM

Aset lain TUDM.
Pesawat Latihan:

Mikoyan-Gurevich MiG-29NUB (Boleh dijadikan pesawat tempur)
Posted Image

British Aerospace (BAE) Hawk Mk. 108 (Latihan Lanjutan)
Posted Image

Pilatus PC-7 MkII (Tempahan baru bagi menambahkan Pilatus PC-7 yg musnah akibat kemalangan)
Posted Image

Pilatus PC-7

Posted Image

SME MD 3-160 Aerotiga (Buatan tempatan)
Posted Image
Pesawat Latihan permulaan bagi juruterbang.

#160 wann11

wann11

    Ahli Baru

  • Learning
  • 11 posts

Posted 11 November 2011 - 02:50 PM

Aset lain TUDM.
Helikopter Latihan:

A103 (Alouette IIIB) (Dengan float)
Posted Image

A103 (Alouette IIIB)
Posted Image

Posted Image

#161 angklung

angklung

    Ahli Baru

  • Learning
  • 4 posts

Posted 14 November 2011 - 12:51 AM

Assalammualaikum.

Lama dah tak masuk sinih, cam seronok plak citer psal jet fighter nih. aku nak citer skit pengalaman aku bawak F15 Eagle Strike simulator (game jer, kluaran micro-prose masa mula2 aku knal pc dulu, jam tuh 386DX, tahun 1993 dulu) tapi yang bestnye, simulator tu sbijik cam simulator jet sbenar ngan weapon & armmanment sbenar. Aku beli game tu kat imbi (skarang lowyat) siap ngan buku manualnya skali.

Masa main game tu kita bleh pilih easy, medium & authentic (situasi sbenar). Aku suka yg authentic tu sampai jadik brigidier gen dan dibersarakan. Segala weapon systemnya dan bom2 nya aku dah gunakan i.e. Sidewinder, AMRAAM, Harpoon, Marverick, AGM dan mcm2 lagi. Kat manualnya lbeh kurang 200 pages (kalau tak silap) ader citer dteail pasal missles dan bom2 tuh (cam air to air, air to ground & ground to air siap gambo lagi).

Bila main guna mode authentic, dah macam bawak jet betul, salah tekan punat masa nak take off, jet dah mletup dulu. Kawan2 aku masa tenuk manual game tu kata, baca buku nak amik lesen kete pun tak susah cam tuh.
Game ni yang bestnya masa main kena guna kedua2 belah tangan ngan kaki skali (masa mula2 n tengah bodoh), tangan kanan pegang joystick untuk navigate, tangan kiri lock jet musuh guna mouse, jari kaki tekan 2 keys kat keyboard untuk lock, memang siksa sbab jet tu memang untuk dua orang (pilot kat depan n wso-weapon system officer- kat seat blakang).

Simulator to guna scene sbenar, kat iraq, libya, north korea, panama...Bila pakai authentic n radar ko yang tunjukkan map gps rosak, ko kena tau baca kompas jer (altitude ngan longitude) untuk balik base, silap aribulan ko mati tengah jalan, jet terhempas sbab minyak abish, memang real.

Bila dah puas main game simulator tuh (berdasarkan real situation) baru aku tersadar, kalau us park satu aircraft carier i.e. USS Eishenhower kat kiri or kanan malaysia, dan guna segala yang aku dan guna cam kat game simulator n jet lame jer tuh f15e (tak payah raptor22) aku tak tau ler brapa minit kita bleh bertahan. Takut aku.

Kalau tak silap aku selain dari US yang guna jet nih dulu, hanya Israel dan kini Singapork (version upgrade) dibenarkan guna jet tuh, termasuk weapon systemnya skali.

Salah satu kegemaran aku ialah lock jet2 musuh yg kluar kat radar yang masih kat ground dalam jarak 90km, pas tuh aku launch AMRAAM (air to air missles nih range dier 93km) n patah balik. Ko bayangkan, kalau kita punya SU30-MKM ader radar cam f15e tuh pas to ader AMRAAM, pergh jet-jet musuh baru nak take off dah bleh kena tembak.

#162 ahaksz!

ahaksz!

    Ahli Rajin

  • Premium Member
  • 2142 posts

Posted 21 November 2011 - 09:56 AM

Bila main guna mode authentic, dah macam bawak jet betul, salah tekan punat masa nak take off, jet dah mletup dulu. Kawan2 aku masa tenuk manual game tu kata, baca buku nak amik lesen kete pun tak susah cam tuh.
Game ni yang bestnya masa main kena guna kedua2 belah tangan ngan kaki skali (masa mula2 n tengah bodoh), tangan kanan pegang joystick untuk navigate, tangan kiri lock jet musuh guna mouse, jari kaki tekan 2 keys kat keyboard untuk lock, memang siksa sbab jet tu memang untuk dua orang (pilot kat depan n wso-weapon system officer- kat seat blakang).


Ini memang win! :D Semua anggota badan diperlukan untuk lock musuh. Gila nice. :D
Flight simulator yang baru ada main? Kalau compare dengan simulator lama apa beza dia?

#163 hampeh

hampeh

    Ahli Amat Rajin

  • Members
  • 6774 posts

Posted 11 December 2011 - 07:03 AM

Jemput2 join forum mymil.forum2u.com
o lol...

#164 K.A.

K.A.

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • 3403 posts

Posted 11 December 2011 - 12:38 PM

korang tak g ke LIMA2011??


kalo kat KL/selangor kan besh. :P


Posted Image

Fastabiqul Khairaat


#165 hampeh

hampeh

    Ahli Amat Rajin

  • Members
  • 6774 posts

Posted 11 December 2011 - 07:40 PM

hehe tengok gambar2 dari sana jela.
o lol...

#166 K.A.

K.A.

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • 3403 posts

Posted 11 December 2011 - 07:47 PM

mane? share2 la kat sini... aku malas betul g tmpt lain hehe :P


Posted Image

Fastabiqul Khairaat